Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Цифровите транзистори са големи боклуци!!! 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение 
всичко ще ми стане ясно, но за вбъдеще това няма да го ползвам, времето не ми се връща, по-добре, по стария и сигурен начин:)

Нед Ное 21, 2004 8:12 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Ами някакво удобство е спестява резистор, веднъж цента му, веднъж монтажа му, веднъж мястото на платката.Естествено това са съвсем дребни неща, за 10-20 броя разлика няма, при 20.000 вече си личи, а в днешно време се пести от всичко ....

Нед Ное 21, 2004 10:12 pm
Профил

Мнение 
za пестенето си прав, но за моята една бройка хич няма се замисля :)

Нед Ное 21, 2004 10:34 pm
Профил

Мнение 
Е да то за малки бройки сигурно цената му е по висока от на нормален транзистор с резистор.

Нед Ное 21, 2004 10:44 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Цифровите транзистори са големи боклуци!!!
Ники написа:
ще се радвам ако има някой който е доволен от това чудо на техниката , но повече няма да пипна подобни измислици, окарал съм до сутринта в псувни, да се чудя една джаджа що не ще да работи, докато вдена че цифровия транзистор НЕ Е транзистор особено в моя случай с ПНП преход, това хибридно животно си прави какво си поиска, заместих схемата му с два резистора и обикновен транзистор и всичко запя...
някой друг имал ли е схватки с тези технологии

Що ?????
Аз слагам такива в едни изделия и до сега не съм имал проблеми.
Точно PNP ползвам. DTA114 - управлявам индикация в динамичен режим.

Вто Ное 23, 2004 12:08 am
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
ТоНи Еее определено с ОК няка как да запшиш тоя транзистор ... от там ти е бил проблема.
Абе, не че съм следил много темата, ама бих припомнил че биполярния транзистор се управлява по ток (за разлика от полевите). Ако му спреш базовия ток (като оставиш базата да виси във въздуха), транзисторът (поне теоретично) трябва да се запуши. Друг е въпроса, че принципите на надеждния дизайн категорично отхвърлят оставянето на който и да е компонент във висящ режим.

Нед Дек 12, 2004 10:13 am
Профил
Аватар

Tisho написа:
Ники написа:
ще се радвам ако има някой който е доволен от това чудо на техниката , но повече няма да пипна подобни измислици, окарал съм до сутринта в псувни, да се чудя една джаджа що не ще да работи, докато вдена че цифровия транзистор НЕ Е транзистор особено в моя случай с ПНП преход, това хибридно животно си прави какво си поиска, заместих схемата му с два резистора и обикновен транзистор и всичко запя...

Що ?????

Тук изобщо не съм съгласен с Tisho. И аз веднъж се полъгах да ги използвам (точно PNP от Комет) в една 8 разредна индикация, която на всичкото отгоре не цъкаше по-бързо от 60 - 70Hz и доста съжалявах. Тези транзистори са страшно бавни, дори и тези с двата резистора вътре. Накрая се наложи да сложа MOS транзистори в sot23 щото имах неблагоразумието да направя платката преди да съм изтествал багливите транзистори. В крайна сметка кой може да предположи че един транзистор може да създаде такива главоболия за такова стандартно приложение

Пет Яну 21, 2005 1:56 am
Профил
Аватар

Clever Man написа:
Tisho написа:
Ники написа:

Що ?????

Тук изобщо не съм съгласен с Tisho. И аз веднъж се полъгах да ги използвам (точно PNP от Комет) в една 8 разредна индикация, която на всичкото отгоре не цъкаше по-бързо от 60 - 70Hz и доста съжалявах. Тези транзистори са страшно бавни, дори и тези с двата резистора вътре. Накрая се наложи да сложа MOS транзистори в sot23 щото имах неблагоразумието да направя платката преди да съм изтествал багливите транзистори. В крайна сметка кой може да предположи че един транзистор може да създаде такива главоболия за такова стандартно приложение

Не знам какво толкова ви тровят нервите тези транзистори, аз до сега не съм имал проблеми.
Индикацията е 4 разредна общ анод. :?
Пускал съм и 6 разреда. И работи. :wink:

Това с 4-рите раздеда съм продал повече от 200бр. и до сега проблеми не са ми правили. Освен че са малко по голям корпус от SOT-23. и зор се запояват ако не си коригирал контактите площатки.

Хм...Да не ги управлявате от схема с отворен дрейн (колектор) ?

Пон Яну 24, 2005 11:02 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Проблема с тези транзистори е че се запушват твърде бавно при голям импулсен колекторен ток и динамичната индикация не работи така както трябва т.е. появява се засветване на съседни разреди. Проблема се коригира донякъде софтуерно но не мисля че това е правилният подход. В конкретният случай имаше доста излишно процесорно време и въведохме изчакване преди да се активира следващият разред. Схемата на свързване не е нещо специално - индикаторите са общ анод а транзистора е PNP и всичко се захранва от желязни 5V. P канален MOS транзистор сложен директно на мястото на цифровият боклук решава проблема тотално. Неприятното е, че поръчката беше за доста бройки и готините MOS - ове отидоха навятъра (50 уреда с по 8 разреда всеки, а като се включат и ядовете ...)

Пет Яну 28, 2005 12:46 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2