Отговори на тема  [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
PIC-контролери искам да се науча да ги програмирам.HELP 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
grigor написа:
А защо не ми излизат крачетата за захранване и за да подкарам схемата трябва ли да и пусна сигнали на входовете

Крачетата са скрити, можеш да ги видиш като отвориш Properties на някой компонент и натиснеш Hidden Pins, а сигнали не са ти нужни за да пуснеш някаква схема, даже без захранване и кварц можеш да пуснеш някой PIC (само вкарваш HEX-а му)

Нед Апр 16, 2006 6:37 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Пробвам да вкарам програмата като натисна върху интегралата ми отваря прозорец edit ' component ' и вкарвам програмата като натисна бутон срещу ' program file 'и когато натисна плеи бутона ми дава ' simulation FAILED due to fatal simulator errors' kade sum sbyrkal ?

Нед Апр 16, 2006 8:17 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
grigor написа:
Пробвам да вкарам програмата като натисна върху интегралата ми отваря прозорец edit ' component ' и вкарвам програмата като натисна бутон срещу ' program file 'и когато натисна плеи бутона ми дава ' simulation FAILED due to fatal simulator errors' kade sum sbyrkal ?

Имат ли всички елемнти които ползваш СИМУЛАЦИОНЕН модел?

Пон Апр 17, 2006 8:55 am
Профил ICQ

Мнение 
нали се опитвам да подкарам пицовете без елементи само слагам hex фаила и го пускам

Пон Апр 17, 2006 12:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
grigor написа:
нали се опитвам да подкарам пицовете без елементи само слагам hex фаила и го пускам

А как го конфигурираш с външен кварц или ........
А ко е с външен нали трябва д аго сложиш..:)
И каква програмка пускаш ако не е тайна .
КАкъв пик ползваш?
Виж това е едно малко примерче с което може да почнеш.
Мигащ светодиод с интервал една секунда

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Example.rar
sasas.rar [25.74 KiB]
176 пъти
Пон Апр 17, 2006 4:48 pm
Профил ICQ

Мнение 
не приятелю не е таина дори на няколо пъти казвах какво съм решил да правя едното е за управлвнив на лампата на плафона в колата http://renault.hut.ru/19/light.html но ще пробвам като начало и светодиода разбрах че много начинаещи започват от него :)
P.S прпбвах и твоята програма през протеус, но и тя ми дава фатал ерорр ?! :roll: данеби да не съм ги инсталирал протеуса както трябва

Пон Апр 17, 2006 7:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
grigor написа:
не приятелю не е таина дори на няколо пъти казвах какво съм решил да правя едното е за управлвнив на лампата на плафона в колата http://renault.hut.ru/19/light.html но ще пробвам като начало и светодиода разбрах че много начинаещи започват от него :)
P.S прпбвах и твоята програма през протеус, но и тя ми дава фатал ерорр ?! :roll: данеби да не съм ги инсталирал протеуса както трябва

Я кажи как зареди Begin.hex в процесора.??

Едит: А колкото до твоето начинание мога да кажа че с 16ф84 можеш доста повече "екстри да си сложиш" само да ти се играе . Но първо подкарай светодиода :wink:
После ще пробваме друго.....
На какво пишеш (асемблер или СИ)?

Вто Апр 18, 2006 9:16 am
Профил ICQ

Мнение 
Да знам че с 16ф84 може повече неща, но още не съм прочел цялата кнога за контролера а в момента чета и Делфи та нещата са ми малко объркани. Още не съм започнал да пиша програми кажи ми коя среда е по-добра си или асемблер. А и 12ф629 е малко по евтин :D така че е перфектен за случея а ето и това което искам да направя със 16ф84 като начало а понататака да го до изкусоря, ако успея да се изуча до ртам :wink: http://www.eelkevisser.nl/rado.html

Вто Апр 18, 2006 11:23 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
щом четеш делфи, ето това е точно за тебе:

http://www.mikroelektronika.co.yu/english/product/compilers/mikropascal/download.htm

Вто Апр 18, 2006 1:57 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
Благодаря ще ми е от полза
P.S. Бреи то можело да се правят и с паскал програми за пик интересно

valioman- begin.xex когато дръпнах твоя фаил през протеус и като натиснах върху интегралата ми показва, че е зареден в program file

Вто Апр 18, 2006 4:41 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
grigor написа:

valioman- begin.xex когато дръпнах твоя фаил през протеус и като натиснах върху интегралата ми показва, че е зареден в program file

Въпреки това пак го зареди

Вто Апр 18, 2006 5:31 pm
Профил ICQ

Мнение 
Пак нестава може ли да ми тръгне протеуса без да сум вкарал лиценза, понеже само това не намерих когато инсталирах програмата. копирах нещата от "its cur " в BIN папката и програмата тръгна а лиценза не съм го слагал когато отворя лиценза ми показва че има два ключа и когато потърся да вкарам нов лиценз не го намирам

Вто Апр 18, 2006 6:24 pm
Профил ICQ

Мнение 
Защо не вземш да да си направиш една платка с процесорчето и светодиод? Може да ти е по лесно и прегледно от Протеус-а все пак. Да си го видиш чедото реално живо.... Симулацията си е за друго.... За Pascal-a на Микроелектроника забрави - пробвай да си дефинираш псевдоним на някой "крак" на процесора - (Led := PortB.1).
Едно лично мнение - за начинаещи е най-добре да се започне от асемблер. По трудно, но както казваха в казармата повече труд в учението по малко кръв в боя :D Успех!

Вто Апр 18, 2006 11:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
milenjs написа:
За Pascal-a на Микроелектроника забрави - пробвай да си дефинираш псевдоним на някой "крак" на процесора - (Led := PortB.1).

ей голям проблем..........

Код:
program SomeProgram;
const
  _PORTB : word = $0F81;
  _HI : byte = 1;
  _LOW : byte = 0;
  LED_XXX : byte = 2;

var
  indication_port : byte; absolute _PORTB;

procedure Set_Led(state : byte);
begin
  Indication_PORT.LED_XXX := state;
end;

begin
  Set_Led(_HI);
end.

и колеги, дайте да не се изказваме така за неща които не познаваме добре. Аз лично съм разработил няколко /около 10/ доста сериозни проекта с тази среда, като съм обхванал почти всичко от драйверите които предлагат, и съм доста доволен, още не съм намерил друга среда която да ми пасва толкова и да има тези възможности, и да мога да работя с нея в такива срокове. Но това си е мое мнение, но пък никога не бих казал за някой продукт че не става, особено като не го познавам. Аз лично не пиша на С, защото тези съкратени записвания не само че не намаляват времето за писане на код, ами и става много непригледно, да не говорим после колко трябва да се взирам да оправям бъгове, както се казва WRITE ONLY LANGUAGE............ :D ........ едниственото което по ме кефи в С-то е for-a

относно асемблера, не мисля че е най - правилното решение да започнеш с него, особено пък с асемблера на PIC, но всеки може да прецени кое е най - добро за него.........

та както и да е, де, мисълта ми беше, че след като пича учи делфи, с това ще му е най-лесно да стартира, нека сам прецени дали му пасва, а не да го изхвърли просто щото някой е казал така.

Сря Апр 19, 2006 10:46 am
Профил ICQ WWW

Мнение 
Да не е сложно с баскала като гледам, но има и нещо друго в книгата на Младконструктор програмите са дадени на асемблер така, че след като я прочета ще поназнаивам и нещо за асемблера, а делфито го уча защото го имам като предмет и за сега доста ми се опъва понеже и преподавателя ни е дръпнат и не му се обяснява и се налага да си го учим сами, ако изобщо схванем нещо от малката му книжка която ни е дал, но дано се справя.Стига съм дрънкал.Тези дни ще направя малко експерименти с интегралките и ще докладвам :)

Сря Апр 19, 2006 2:28 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща