Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Диференциален термостат DT3 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Диференциален термостат DT3
Наскоро се повреди контролера на слънчевата система за топла вода на къщата на родителите ми. То е един диференцаилен термостат - два температурни датчика, и ако има разлика над Х градуса щрака едно реле. Има 7 сегментрни индикатори за температурата, врътка за настройка на разликата и 2 бутона. 99% бях сигурен, че вътре в тази кутийка седи някой малък PIC. Отварям я - изненада! Изцяло аналогов (е почти) дизайн от старата школа - операционни усилватели, компаратори, 555 и само through hole елементи. Някакъв китайски чип АЦП + драйвер да движи индикаторите.

Не е да кажаш чак толкова древно, преди 12-тина години е купувано. Захранването с обикновен мрежов траф, двуполярно, грец и филтриращи кондензатори. Това беше и проблема - заминали кондензаторите. Смених ги и тръгна всичко.

Вторият шок беше, че междувременно баща ми се обадил на фирмата производител. От там му казали, че ако им изпрати устройството с куриер ще му го ремонтират срещу 5лв, ама аз вече го бях оправил. Такова ниво на обслужване не знам къде другаде може да намери човек в днешно време и дано има повече такива фирми :).

Прикачени файлове:
IMG_20181016_142110.jpg
IMG_20181016_142110.jpg [ 1.75 MiB | Прегледано 4312 пъти ]
IMG_20181016_142056.jpg
IMG_20181016_142056.jpg [ 1.59 MiB | Прегледано 4312 пъти ]
Сря Окт 17, 2018 11:01 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Диференциален термостат DT3
ХвалА на таквизи фирми - електрониката не e само контролери и компютри.

Сря Окт 17, 2018 11:06 pm
Профил

Те такива 3 броя във варела за 3 години Х около 70лева. Неподлежащи на ремонт.
Събрах за временно нещо подобно с ардуино нано - такова имах под ръка и още работи. От останалото ползвам само температурните сензори. И да изгори не е болка, нова платка и газ :)

Чет Окт 18, 2018 11:24 am
Профил

А установи ли какъв е бил дефектът на тези трите?

Чет Окт 18, 2018 11:48 am
Профил

Не, имам предположения за светкавици - единият датчик е на покрива на слънчевия панел. Захранването по спомен беше наред, но не даваха никакви признаци на живот. На това което правих съм сложил защити на Littelfuse на връзката с температурните сензори.

Чет Окт 18, 2018 12:14 pm
Профил
Аватар

Няма никакъв проблем с ремонта. И аз правя подобни устройства в подобни количества. Ние ремонтираме даже и без пари ако повредата е по наша вина. А ако е от неправилна употреба или извън гаранционно - само за резервните части. И за разни други неща дето китайците ги правят са ми казвали, че предпочитат да ги купят от нас заради поддръжката и ремонта. Та колкото и да е странно - даже и в ширпотребата може да се изкара някой лев в БГ.

Чет Окт 18, 2018 12:55 pm
Профил ICQ

точно електроника не съм продавал, но съм пращал безплатно дори за клиентска грешка
беше започнало да се повтаря едно и също, или лъжат или не казват какво се е случило и не мога да разбера каква е причината
един ден си харесах един клиент и му обещах безплатно ако обясни какво точно е станало... оказа се, че за монтажа ползвали тия отвертки със сменяемите битове, а те по-дебели и повреждат една резба... нещо което аз не бих направил и не можах да предвидя
та от тогава добавих в упътването да не ползват такава отвертка и проблемите изчезнаха

Чет Окт 18, 2018 1:22 pm
Профил

nik написа:
...
та от тогава добавих в упътването да не ползват такава отвертка и проблемите изчезнаха

Че твоите клиенти четат ли упътвания :)
Защото нашите си знаят всичко :)

Чет Окт 18, 2018 2:37 pm
Профил

явно четат, щом оплакванията намаляха с 99% ама то упътването е 1 страница А4 с голям шрифт :D

Чет Окт 18, 2018 3:32 pm
Профил
Аватар

Е то и при мене най-честата повреда е че слагат 20А предпазител, при положение че в книгата пише мах 3.15А и се прецаква един триак, ама не го вземам много навътре. Само един уред имам върнат дето са го киснали във вода докато е работел - е него не съм го ремонтирал - много беше овъглен горкия.

Чет Окт 18, 2018 6:25 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]