| Автор |
Съобщение |
|
maiden
|
 Въпрос ДДС при работа с фирма извън ЕС
Здравейте, трябва да подготвя един invoice към фирма базирана в Швейцария. До колкото чета тя не е в ЕС. Става въпрос за изработка на PCB асемблирани и изпратени. Тоест материален поток
Моята фирма не е по ДДС.
Трябва ли да предвидя и начисля 20% ДДС в офертата?
Някой ако случайно е извършвал услуги с фирми по света да ме светне как стоят нещата.
Мерси предварително
едит: Знам че темата е обширна и може би е по-добре да се обърна към счетоводителя, но все пак ще е интересно да чуя мнения ако някой е търгувал с фирми навън
|
| Пон Окт 22, 2018 1:42 pm |
|
 |
|
ps66
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
 Re: Въпрос ДДС при работа с фирма извън ЕС
щом не си регистриран по ДДС - няма как да начисляваш ДДС! ако си регистриран по ДДС: - при износ не се начислява ДДС. - ако износа е до ЕС и получателя не е регистриран по ДДС - начисляваш
|
| Пон Окт 22, 2018 2:42 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Писали са ти го, ти не може да начисляваш ддс, нямаш основание да го правиш ти не си ДДС регистриран. Без значение къде е износа, този в ЕС какъвто и да е ще се самообложи. А защо стоиш нерегистриран, умишлено или не може да достигнеш долната граница?
|
| Пон Окт 22, 2018 3:18 pm |
|
 |
|
maiden
|
Не мога да стигна границата. Няма толкова оборот.
А добре- да речем че вече ги имам платките готови в кашон. И отивам да го изпращам по Федекс.
Какви документи трябва да подготвя, които да вървят с кашона - митническа декларация с точно описание какво е , копие от invoice-a или българската фактура..?
|
| Пон Окт 22, 2018 3:24 pm |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
трябва ти електроннен подпис, регистрация в сайта на митницата (тия са за убиване!) и ... чак тогава мисли да изпращане ! в бг-мама имаше хубава тема по въпроса 
|
| Пон Окт 22, 2018 3:33 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Погледни изискванията за Швейцария, тя не е в ЕС но има доста споразумения, може и нищо да не ти трябва.
|
| Пон Окт 22, 2018 3:42 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Ако не бъркам отдавна можеш да се регистрираш доброволно. Долната граница е когато ако я стигнеш задължително трябва да се регистрираш. Ако крайните клиенти са ти предимно фирми в ЕС направо се регистрирай доброволно - така ще можеш да си приспадаш ДДС при покупки на материали. Ако са са ти физически лица е все тази дали си регистриран. Разбира се трябва да си вземеш в предвид и увелиѝаването на разходите за осчетоводяване на фирма по ДДС спрямо тези на фирма без.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Окт 22, 2018 3:42 pm |
|
 |
|
maiden
|
Ето стъпките от доверен човек, който го е правил, и на някой друг може да е полезно:
" Здравей, За Швейцария трябва да се прави износ за целта трябва да имаш регистрация в митница и EORI номер. Освен това обикновенно от там ще искат и сертификат за произход, може да декларираш и сам че стоките които изпращаш са с произход България и да представи на митница предшестващи документи, които да показват че си ги закупил от тук. като решиш да изнасяш отиваш на митница с фактура, пакетиращ лист, декларация за произход и документи, и декларация за двойна употреба. там ти изготвят МД за износ и даваш на транспортната фирма - фактури, МД1, пакетиращ лист и декларация за произход и пътуват. поздрави "
|
| Пон Окт 22, 2018 3:44 pm |
|
 |
|
ps66
|
|
| Пон Окт 22, 2018 3:51 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не знам каква е стойността на тия платки, но най-добре плати 50-60 лв на някой митнически агент да ти оправи документите, ще изгубиш иначе ден, може и два...
|
| Пон Окт 22, 2018 3:59 pm |
|
 |
|
ps66
|
Не става така! За да упълномощиш минт. агент - трябва да имаш регистрация в митницата (ел. подпис , "йори" и тн.) Самото упълномощаване става само през сайта на митницата (не може с нот. пълмомощно както досега) ... Понеже питащия е "зелен" - най-добре да пита някой минт. агент дали може да му направи "електронната" регистрацията в митницата и с какъв ел. подпис работи за да си вземе такъв (щото и това е мъка) !
|
| Пон Окт 22, 2018 4:15 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Това с подписа го играх миналата седмица - работи само b-trust чумата да ги убие! и МНОГО да се внимава с регистрацията - мейлът на който ти е издаден подписа трябва да е СЪЩИЯТ с който си правиш акаунта в ecustoms.bg иначе .... се влиза в приключения
EDIT: ВАЖНО! колкото и странно да звучи.... ecustoms.bg има сървис деск... и колкото и още по-странно да звучи... той е 24/7... и това, което вече е НЕВЕРОЯТНО.... хората там са адски любезни и вежливи и са настроени да ти помогнат.... и го правят... така, че съветът ми е за работа с портала направо да се говори със сървис деска.... на customs.bg им има телефона....
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Пон Окт 22, 2018 4:34 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ти да не си препил уикенда и още да те държи или сме свидетели на чудо съизмеримо с онова от преди 2018 години...
|
| Пон Окт 22, 2018 8:01 pm |
|
 |
|
maiden
|
Добре, наистина ли е нужен електронен подпис за да регистрирам фирмата във Митническия регистър и да взема Йори номер?
Поне аз като физическо лице изкарах на времето такъв номер просто като отидох на Пловдивската митница и попълних заявление..
Никога не съм изпращал, но съм приемал пратки като физическо лице с помощта на Митническите агенти. Дето каза Тони, отиваш даваш им 40-50 лв и не се занимаваш
Последна промяна maiden на Пон Окт 22, 2018 9:45 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Окт 22, 2018 9:42 pm |
|
 |
|
maiden
|
Аз си го представям така - отивам с документите на фирмата и печата в Митница Пловдив. Казвам искам да направя Iori номер. Те ме питат - физическо лице или фирма. Казвам Фирма. Окей, казвам булстат и другите данни. Чакам 30 мин и ми издават фирмен Йори номер. После отивам до митническия агент и му казвам искам да изпратя кашон с платки до Швейцария. Давам му Йори номера и му описвам точно какво изпращам. Ще подготвим МД1 и документ за произход. Той подготвя документите и отива до Митницата. Те казват да/не и се връщаме да доуправяме документите. Когато митницата каже да, взимам документите от митническия агент и отивам във Федекс. И по каналния ред изпращам. Така си го представям аз Сега не знам този електронен подпис задължителен ли е или пожелателен. И къде се намесва.. С една дума да е по-лесно ли какво Това според мен е ако играеш активно онлайн и да не се разкарваш. А аз не искам това. Предпочитам да се разкарвам 
|
| Пон Окт 22, 2018 9:51 pm |
|
|