|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:11 pm
какво става с електрониката
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: какво става с електрониката
винаги съм казвал, че цели проводници се правят по-трудно от половинките такива. трябва много тонове и много ток, за да докараш достатъчно чист метал, без значение дали е мед или алуминий
|
| Чет Окт 18, 2018 6:52 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Последната Тръмповщина на която се натъкнах...
Имам акунт в Маузер, на БГ фирмата се води. На едни клиенти в САЩ, бяхме забравили да им шипнем тривиални USB кабели. Викам, за по евтино ще ги поръчам директно от Маузер до техния адрес....
Бам.... Стопират поръчката и ми пращат писмо, в което ми казват, че изпращам стока до американски адрес, обаче понеже фирмата ни е регистрирана извън УСА, вероятно е /възможно е да прави реекспорт на тези 6 броя УСБ кабели към трета държава, т.е. това било сделка от ненам си какъв клас и трябвало да попълня ей тия документи, да ме одобрят за подобни сделки и .... отказах поръчката естествено.... Баси идиотите.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Окт 18, 2018 10:10 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Цецо, добър повод да откриеш офис в Щатско - Тръмп ще ти връчи грамота за инвеститор първи клас и ще вкара в закона специални отстъпки само за тебе. И вече няма да имаш проблеми с това че им пишеш от Южна Европа...но скоро и на нас ще ни скроят шапка
|
| Чет Окт 18, 2018 4:31 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
47uF 1210 16V - керамични, танталови, какви да са? има ли начин да се намерят под 0.5USD/брой при 100-200 или това само ще го сънувам през следващата година?
|
| Чет Окт 25, 2018 8:27 pm |
|
 |
|
Цецо
|
За тая бройка, ако ти ги дават на 0.5$, взимай и бягай 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Окт 25, 2018 8:38 pm |
|
 |
|
Grubi
|
не мисля, че има - но и ролка от 1000 или няколко хиляди на добра цена бих взел, но нещо ми се губят
|
| Чет Окт 25, 2018 8:39 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Не е толкова трагично, но да купуваш кондензатор на цената на контролер или кварц, вече е неприлично. Производителите на пасивни елементи пак показахa колко им е печеливш бизнеса. https://octopart.com/grm32er61c476ke15k ... 6yv2NUDpTw
Последна промяна Grubi на Чет Окт 25, 2018 9:08 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Окт 25, 2018 8:47 pm |
|
 |
|
Цецо
|
В Arrow гледам, че има бройки на 0.37 или нещо от сорта.
Ама то за 100 броя не е чак такава драма цената. Радвай се, че не ти трябват примерно 10000. Там теслата с цените се усеща най-здраво.
|
| Чет Окт 25, 2018 8:49 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Ами те ми трябват 10к, но не е разумно да ги платя наведнъж и да стоят няколко месеца. Сега ще взема 200 за проба, да видим. Лошото е, че с танталите ситуацията е същата.
Ще взема да сляза на 22uF, и там цените май са доста по-поносими. Пак, че ги има...
|
| Чет Окт 25, 2018 8:54 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Сигурно ли е че керамичния не е един хубав микрофон?
|
| Чет Окт 25, 2018 9:11 pm |
|
 |
|
Grubi
|
в смисъл, това е нормален входен кондензатор за LDO, просто няма място за по-голям от 1210, сега съм на 10V тантал, защото керамични нямаше даже и за по долар тогава. и е струвал 20 цента. сега искат 50... луда история
|
| Чет Окт 25, 2018 9:28 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Незнам дали знаеш, ама керамиките в такива размери хич не са оферта откъм надежност, поне масовите. Пукат се доволно добре и при малки механични натоварвания. Отделно пиезо ефекта за който говори Ицето, също не е за пренебрегване.
Моето правило е - над 10uf и над 0805 - тантал. Ако цената не е супер критична де.
В твоя случай аз бих сложил 4-5 по 10uf - 0603 още на дизаин ниво или 47uF тантал.
|
| Пет Окт 26, 2018 9:28 am |
|
 |
|
Grubi
|
Ами аз сложих тантала, щото нямаше керамика. А керамиката я слагам, защото не гледам за ESR, не искам пушеци и не искам тия с насищането да объркват нещата. Но си взимам бележка за надеждността. Нямам място да натрупвам кондензатори. Между другото пиезоефекта не е толкова лош - бързо разбираш кога платката работи  Не точно от този кондензатор може би, и не в този случай, но в други
|
| Пет Окт 26, 2018 10:40 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Вчера бях на един семинар на Arrow дето ни надуха главите да заменяме mlcc-та с полимерни кондензатори, особено пък такива около захранванията. Само дето полимерните фейлват шортнати. Има едни хибридни, дето стават да се заменят електролитни алуминиеви, ама да заменям с чисто поломерни, нещо не ми се струва добра идея.
|
| Пет Окт 26, 2018 2:15 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
И двата типа си имат своите болежки. Керамичните прекъсват или окъсяват при механични натоварвания. Танталовите се сдобиват с утечки или окъсяват. Това което съм хванал като ясна причниа за поява на утечка е напрежение по-високо от указаното. Може да има и други. Полимерните се държат по сходен начин при повишено напрежение. И двата типа при някакви неясни причини предизвикали дефекта им, се опитват да се правят на термистори. Отделно че някои от керамиките са и чудесни варикапи.
|
| Пет Окт 26, 2018 2:24 pm |
|
|