Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Енергиен клас на отопление А+ ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Енергиен клас на отопление А+ ?
Монтираха ни климатик 12ка който бе рекламиран така "Енергиен клас на отопление и на охлаждане А+" Климатика е Panasonic . Намерих цветното картонче случайно. Изрових и на другият Hitachi. Сега доколкото съм запознат с географията, България попада в синьото. :roll:
Прикачени файлове:
WP_20181031_001.jpg
WP_20181031_001.jpg [ 1.35 MiB | Прегледано 6227 пъти ]

Сря Окт 31, 2018 10:26 pm
Профил

Мнение Re: Енергиен клас на отопление А+ ?
Сефте виждам такова геогравско разделение.. Обаче като гледам данните, по-малкият ти проблем е кой клас е.. с тия цитирани децибели, хич не звучи добре. Дано да си сложил тампони, че поне малко от малко да претъпиш вибрациите.

Сря Окт 31, 2018 10:41 pm
Профил

Е, какво те притеснява синьото?
A+,A++ и т.н са за зеленото :D

Сря Окт 31, 2018 10:50 pm
Профил

Преди коефициентите COP/EER бяха специфицирани за конкретни температури. Примерно за отопление 7 външна 20 вътрешна. Сега тези новите SCOP/SEER са сезонни коефициенти изчислени на база средната външна температура през отоплителния сезон, което естествено зависи от това къде се намираш. Затова са зоните и различните коефициенти.

Чет Ное 01, 2018 12:22 am
Профил

Което за Хитачито е клас B. За този не е посочено, но след "апроксимация" на данните от Хитачито смятам, че Панасоника следва да е B или дори C. Което е изпуснато умишлено или не. :| Разбира се не може да се твърди със сигурност, затова пусхах темата. Иначе за тампоните сега видях, че продават. Ще му монтирам :)

Чет Ное 01, 2018 1:02 am
Профил

Отиваш на eurovent и ще намериш по-подробни данни и за двата модела.
Иначе това е масова практика - да показват данни за другата зона. Така например смешен модел 12-ка за около 1000лв го бяха сложили "A+++" на отопление в емаг-а. Да, ама не - тези 3+ са за най-топлата зона. А климатика си има данни и за другите зони, но не им е изгодно на търговците да ги слагат тях - за втората зона падаше на A+ мисля...
А шума на външното тяло не виждам е кой знае колко по-висок от хитачито? Само 1дб, което може да е измервателна грешка :)
Прикачам на панасоаникот пдф...

Прикачени файлове:
de35tke-1_1541057300.pdf [16.11 KiB]
303 пъти
Чет Ное 01, 2018 10:29 am
Профил
Аватар

А бе колкото - толкоз. Моите са само А, май, миналата зима дори не сложих кюнците на кюмбето и токът ми се вдигна с 50-на лв месечно.
Виж, ако се задържи на -20 градуса ще стане кофти - затова не махам кюмбето.

Чет Ное 01, 2018 11:19 am
Профил

Е, те разликите не са големи като крайна цена - на тия евро етикети има разхода за година - примерно 1100Квтч/година. Ако се гледа при еднакви условия (да не сравняват 9-ка с 12-ка или подобни кривини), се вижда че разликата е малка. По спомен за LG сравнение между топ модел (H12AL?) с по-евтин излизаше някакви 50 на година. Т.е. нещо като 100-тина лв на сезон. Това при разлика от около 500лв между моделите не е голяма файда. Но все пак има и други ползи - високия беше двойнороторен и ще е по-тих и комфортен.

Edit: не 100лв на сезон, по скоро 20-30 максимум даже. Т.е. разликата никога не се избива финансово, остава само комфорта евентуално.

Чет Ное 01, 2018 12:52 pm
Профил

За мен смисъл от по-висок клас климатик има от гледна точка на надеждност, да не останеш на студено в най-големия клинч зимата. Иначе трябва кюмбе за резерва като Бонго :).

Чет Ное 01, 2018 2:55 pm
Профил
Ранг: Напреднал

Както сам си отбелязал "Намерих цветното картонче" ... Всичко е въпрос на пропаганда приятелю !!
А това дали е Панасоник , Деу или Нео е въпрос каква етикетка е поръчал търговеца (аналогично колко мъчени хартийки си готов да размениш за него

Пет Ное 02, 2018 9:08 am
Профил WWW

petko_sz написа:
Както сам си отбелязал "Намерих цветното картонче" ... Всичко е въпрос на пропаганда приятелю !!
А това дали е Панасоник , Деу или Нео е въпрос каква етикетка е поръчал търговеца (аналогично колко мъчени хартийки си готов да размениш за него

Нещо ми се бъгна таблета и не успях да допиша поста си - ВЪТРЕ СА ТОЧНО 98% ЕДНАКВИ !!!
ВСИЧКО Е МАДЕ ИН ЧАЙНА !!!
ПП: от 9 години сервизирам клими , та мнението ми е миродавно ... мисля

Пет Ное 02, 2018 9:12 am
Профил WWW

И явно тези 2% правят разликата, особенно зимата при минус 10-15.

Пет Ное 02, 2018 9:45 am
Профил
Аватар

Е аз като съм с откровено китайски SANG и не съм стоял на студено, като миналата зима имахме -25 ?

Пет Ное 02, 2018 10:09 am
Профил ICQ
Аватар

Преди години приятел си беше закупил някакъв климатик Нео (от матрицата). Това нещо работеше като лудо - зимата духа топло като калорифер, лятото само дето не излизаше сняг с въздуха. Беше много доволен. Закупи още един, за друго помещение. Но нямали тоя модел от матрицата, та взе друг, пак техен. Средностатистически китайски боклук. Имитира климатик, но толкова. :D

Пет Ное 02, 2018 11:38 am
Профил

айде и аз да се включа с "компетенто" мнение :D
според мен по общи наблюдения тия класове са мерило кой колко лъже, понякога производителя, понякога търговеца, понякога и всичките
климатиците са няколко различни технологии, които наистина имат малко разлики, но различни модели с еднакъв фреон и еднаква марка компресори няма как да имат драстична разлика, те просто са еднакви

климатика обаче не е само 2 кутии, има и монтаж, а там вече разлики има огромни, калпав монтаж не влошава охлаждането, но отоплението може напълно да го спре, такъв случай имаше баща ми преди около 13 години, поръча си климатик чисто нов ЛГ с включен монтаж от магазина, лятото горе долу бива, зимата обаче не може изобщо (имам предвид наистина изобщо) да стопли, духа си почти същата температура. обажда се той на магазина нали уж в гаранция - от там му обясниха че трябвало да работи поне 24 часа непрекъснато докато развие пълна мощност, при следващото обаждане им каза че и след 24 часа не топли, тогава пък обясниха че първо трябвало с калорифер да стопли помещението и тогава с климатика. така си остана на стената за украса 10 години. и от там остана впечатлението, че климатиците не стават за отопление

после реших че ми трябва климатих и баща ми предложи неговия да не купувам нов, свали го той, и кво да види - тънка и дебела тръба не само вървят в обща изолация ами даже запоени на няколко места. а малкото използвана изолация беше толкова сплескана че вече нищо не изолира. аз си поръчах нови тръби щото ми трябваше доста голямо разстояние, но си поръчах и отделна изолация за всяка тръба, и при монтажа внимавах изолацията да не се сплесква. вече трета година климатика си бачка като нов с 5.50 метра тръби си топли цяла зима и по измервания на входна/изходна температура, и като го сравнявам с печка "духалка" 2кв - климатика си топли перфектно и даже май си покрива спецификациите, въпреки че вече е 13 годишен

та така го взех уж само за лятото, а си го ползвам и зимата, но докато го монтирах сетих че през годините няколко пъти съм гледал как монтират климатик и все запояват тръбите една за друга, а това е абсолютно противопоказно, не знам защо го правят

Последна промяна nik на Пет Ное 02, 2018 2:03 pm, променена общо 1 път

Пет Ное 02, 2018 1:44 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 38 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща