|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:14 pm
Енергиен клас на отопление А+ ?
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Енергиен клас на отопление А+ ?
Ааа, майсторите ги наглеждах. Освен това предварително им заявих, че им имам доверие защото на техния гз се пише ако има проблем  Накрая вкарах тръбите и в кабелен канал, хем за красота - 1лв метъра, що ли не го правят те?! Но по спомен оптимумът за дължината на тръбите беше от 3 до 6 метра, т.е. и много късо не е добре.
|
| Пет Ное 02, 2018 2:01 pm |
|
 |
|
velio
|
Де да знам. Това с изолацията на тръбите не знам до колко има значение. Климатика в квартирата (той е гаден боклук като цяло) имаше оголена тръба (от слънцето му изгоряла лената, после и изолацията, та така). Реших да я изолирам, купих изолация, сложих я. Викам си сега ще затопли. Цък. Работи по същия начин... Предполагам че има загуби, но фреона минава толкова бързо че не се усещат.
|
| Пет Ное 02, 2018 2:29 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Хитро, никога не бих се сетил... дори и шапка да искам да сложа Проблемът при монтажа обикновено е калпава изолация, облепена с лента. Лентата изгаря след един сезон, а от изолацията след 2-3 години остава само спомен... Иначе според мен има разлика между климатиците, особено между по-нисък и по-висок клас даже при една и съща марка. Наблюденията са ми върху малък брой наистина, но видимо има разлики. Компонентите обаче не са всичко. Много производители ползват евтини части, но някои имат качествен контрол. Други като нашенските осаки са на принципа "квото-такова" и като купуваш такъв си знаеш, че може да ти се падне къса клечка. Специално зимата и друг път съм обяснявал, че софтуерът има голямо значение. В това отношение съм много доволен от осаките. Алгоритъмът им срещу обледяването е добър. Прехвалените дайкини в това отношение са зле. Хем се накъсват от размразяване, хем не могат да се размразят. Така един калпав софтуер може да окипази качествено джелязо. За сметка на това дайкините (предполагам и скъпите марки) имат читава диагностика има и кой да ги сервизира. Докато евтините като моята осака нито мога да намеря някой дето им разбира, нито мога да му разбера какъв му е проблема та от 10 опита веднъж тръгва... Но заяповането на двете тръби просто кърти мифки 
|
| Пет Ное 02, 2018 2:47 pm |
|
 |
|
nik
|
е, недей така де, аз имах продавачите на работещи климатици, не продавачите на скрап...
иначе фреона не преминава чак толкова бързо, старите тръби бяха малко над 2 метра, явно напълно достатъчно да изгуби цялата си мощност, щом до вътрешното тяло нищо не е стигало аз поне си го обяснявам така: в режим на отопление фреона пристига като газ по дебелата тръба(високо налягане и температура), втечнава се и излиза по тънката тръба втечнен (ниско налягане и температура). ако тръбите се допират пристигащия фреон (газ) минава по тръба която е много по-студена от вътрешното тяло, съответно се втечнава преди да стигне до вътрешното тяло, а другия течен фреон по тънката тръба отнася топлината навън
за да се стопли вътрешното тяло трябва дебелата тръба да е значително по-гореща, за да не се втечни в тръбата, а да стигне до вътешното тяло като газ, и там да се втечни и да отдели енергията си
а медта е много добър проводник, дори си мисля че и под 2 метра тръби и без да са запоени, само ако се допират могат да провеждат 2-3 кв енергия и да съсипят всичко. гледал съм поне няколко монтажа на климатик от различни майстори и всичките имаха един модел на работа - двете тръби запоени тук там една за друга, после изолирбанд да се пристегнат хубаво една към друга и после в обща изолация, вероятно заради такива "монтажисти" много хора си мислят че климатика не става за отопление
Последна промяна nik на Пет Ное 02, 2018 3:23 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Ное 02, 2018 3:19 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Доколкото във форума почти никой не се занимава професионално с климатици и хладилна техника, е нормално мненията ни да са "компетентни". Според мен, е по-правилно да се каже че са потребителски. Както и да е. Освен вида на фреона и компресора, не малко значение имат и други чаркове. Преди време използвах Панасоник, не помня "даванадесетка" ли, "осемнадесетка" ли, но с нетипично за мощността си голяма външно тяло. Съответно, с огромен кондензатор/изпарител на външното тяло. Мога да каже че това определено се усещаше при работа. По-трудно се заскрежаваше при отопление. Кондензът от външното тяло също беше видимо по-малко. Всичко това си има своето логично обяснение. Е, това беше и недостатък при обезскрежаване, но няма идеални неща. И още, знам от приятел занимаващ се с тоя вид техника, но с по профи неща, че по-добре направените климатици имали управляем клапан регулиращ примерно температурата на изпарение или нещо подобно. Тематиката ми е безинтересна и не се старая да запомням детайли, та може и да се регулира нещо друго. Като термин ми се върти нещо като "ТРВ". По неговите думи, имал съществено значение за начина на работа на тия джаджи. Споделям мнението и на Миро, че има видима разлика в начина на работа при евтините и скъпи модели на един и същ производител. От моя скромен опит мога да кажа, че разликата в цената не е само маркетинг, лепенки и реклама. Класацията за най-тъп климатик я води един прозоречен Хайер. Това е единственото устройство което съм виждал да си бърка командите от дистанционното. 
|
| Пет Ное 02, 2018 3:22 pm |
|
 |
|
michev
|
Абе сигурни ли сте, че за едно и също заяпояване говорите? И моя го запоиха.. но просто запоиха всяка тръбичка към нейната такава от страна на вътрешното тяло, а не че са запоили тънката и дебелата една за друга. И определено има разлика между скъп и евтин климатик, при това много голяма най-вече в комфорта и шума от тях.
|
| Пет Ное 02, 2018 4:28 pm |
|
 |
|
nik
|
ам... аз говорех за тъкната към дебелата, както вървят паралелно иначе за свързването те си имат бронзови фитинги
|
| Пет Ное 02, 2018 4:46 pm |
|
 |
|
petko_sz
Ранг: Напреднал
|
Ник - мисля ,че нещо не си разбрал , никой по никаква причина няма далавера (преразход на припой и време) да споява двете тръби заедно! И още един градски мит - няма никакво значение дали се опират тръбите и дали са изолирани - на практика по тях циркулира течна\газова фаза на фреона при почти еднаква температура! А относно 2% разлика - да ! Склонен съм да се съглася , че ... те са във софта на климатика а не във хардуера !!!
_________________ Първата жертва на войната пада ... Истината !
|
| Пет Ное 02, 2018 9:05 pm |
|
 |
|
nik
|
е, при мен не се оказа градски мит, а по скоро ключа към бараката - разлика около 99% само дето при мен не са с една и съща температура, даже много различна и за това работи де... а когато бяха с една температура не работеше и то си е логично, както го обясних по горе - ако дебелата тръба изстине започва втечнаване преди да стигне вътрешното тяло за охлаждане наистина няма разлика, но за да топли - трябва да се изолират много добре, явно много монтажисти из БГ не го знаят..... особено ако са се учили един от друг щото масово съм чувал хората да се оплакват "лятото добре ама зимата никаква работа не върши..." вече разбрах защо...
|
| Пет Ное 02, 2018 9:34 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мии що изобщо трябва да се изолират тръбите? Нали целта е да придобият температурата на външното тяло  ПС: климатикът на майка ми е с тръби една до друга и зимата е голяма скръб. А като марка е по-добър от моите.
|
| Пет Ное 02, 2018 10:23 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Това тръбите да се опират е голяма глупост, не знам какво са спестили, изоплацията е стотинки на метър. Имам 4-ри клими, и 4-те Mitsubishi. един Electric, два Heavy и един японски с йероглифи. Зимата се топля с тях. В работилницата ми е японския - 2.5кВ. 20 и няколко кавадрата е стаята. При минус 10- никакъв проблем. Външното тяло не се чува, жужу като пчеличка. Отивам на видя един компютър в офис, сложиха им климатик Arielli - 3.5Кв, цялото оборудване по европроект и трябва дс еоткраднат повече от парите, това ясно. Вътре студ, дуа хладно. Отвън тялото реве като мечка. Мотажа кадърно направен. А сега де. Мъчиха го няколко дена и зимата не го пуснаха повече. В другата сграда - сбирщайн - Нео, Осака, Мидеа и други знайни и незнайни. Минах по стаите, май една Мидея долу-горе вършеше работа. И едно леко сравнение между 2 клими за илюстрация на 2-та процента MITSUBISHI ELECTRIC MSZ-ZXV223 - Отопление: 0.6-2.5-5.2 kw , при минус 15 отдава 2.7KW MIDEA MSV1-09HRDN1 - Oтопление): 1.00 - 2.90 - 3.70 kW, при минус 15 не знам колко отдава, вероятно макс 1КВ или хич защото няма да работи. COP на първия - 6.7, на мидейката - 3.62 А сега де, все клими, а митсубишити уж по слабо (2.5КВ) отнася като куцо пиле домат мидеята която е с по голям компресор (2.8КВ) Сигурен съм че Бонго ако се разрови в упътването на митсубишито ще намери освен баналните екстри - генератор на кислород,Плазмен,титаниев и фотокаталитичен обезмирисяващ филтър, мoving senzor, TERMO SENZOR следи за топлината в стаята като мери температурата на стените,тавана и пода,регулиране на влажността в стаята,I-see Sensor сензор може да намери и място където да си пъхнеш онази работа 
|
| Съб Ное 03, 2018 9:15 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Моите са MIDEA MSY-09HRDN1 - не знам к'ва е разликата. Спрях се на тях щото долу-горе толкова пари имах, имат йонен/плазмен филтър (май) и ми ги препоръча шефът на магазина. Имат и няк'ви екстри от сорта на "follow me", но не ги ползвам. И в най-големият студ в малката стая се включваше рядко, а в голямата (открехната към коридора) все-пак се изключваше. За тока казах: 50-на лева отгоре, тази година заради поскъпването се очаква около 65лв което пак е нищо. А кюмбето го пазя не заради икономия - нема начин, а щото тук виелицата от северизток понякога е епична и при една липса на ток ще трябва да я карам на юргани и винце  За него имам и префасониран газов котлон с отделна малка бутилка - спасява положението за около два дена. ПС: идеята е да не се омирисва и овлажнява въздуха, иначе имам и нормална горелка.
|
| Съб Ное 03, 2018 12:43 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Големи (възрастни) хора, може ли такива работи... Пичове и пич... дами, в магазините масово препоръчват не това което е по-хубаво, а това от което получават по-голяма отстъпка, залежало е, или така е наредено свише. Как се предполага, че един средностатистически продавач в магазина е тествал предлаганите модели, натрупал е впечатление за по-дълъг период, а не само за "включ, дух, изключ". Ако трябва да бъдем точни, той няма ресурс дори и за последното де, а и не му е работа да го прави. В подкрепа на горното - преди доста години оглеждах за климатик в някой от техно-магазините. По едно време се появи ентусиазиран младеж и започна да ми обяснява, че трябвало да си купя Хайер, 'щото тяхната фабрика била най-голямата в целия свят. Пък и Панасоник се били правели в Китай, та общо взето било все тая. Само съм щял да си дам парите за Панасоник. Послушах, послушах, и любезно го изгоних. Върши си работата човека. Това са му казали, това прави - да облъчва кратуни! И по повод препоръките... Не се сещам кой ще да е тоя който може аргументирано да препоръча конкретен модел климатик от всички които са в продажба в тоя момент. За да може да се препоръча, се изискват дълготрайни наблюдения за всички предлагани модели. Как? Отделно, докато те траят, моделът остарява и се спира от продажба. Монтажниците също нямат подобни наблюдения. При тях процесът е: завинтват винтчетата, метат малко тръби и кабели, вземат парата и са "на изчезване". За магазинерите казахме. Като достоверен източник остава само и единствено ЕЖКП. 
|
| Съб Ное 03, 2018 1:55 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Ъъъ, това какво общо има с моя случай?! Ако ти от десетилетия имаш магазин + сервиз за осцилоскопи или поялници и не можеш да ми препоръчаш няколко според описанието ми - просто ще направя кръгом. Не става дума за пъпчив тийнейджър в някоя бакалия. Естествено можеше да ме преметне като палачинка върху тиган, но не мисля, че щеше да излезе на печалба с това. Пък и най-добрите/скъпи машини се чупят ...
|
| Съб Ное 03, 2018 4:20 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Първите ми впечатления са, че Хитачито вътре може да работи доста по-тихо.
|
| Съб Ное 03, 2018 4:54 pm |
|
|