|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 9:16 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: Коли
Във Волво, и не само - има такива дето по цял ден цъкат виртуален тест драйв, и скоро всичко ще им се иска да е виртуално. Това им остана от карането на истински коли едни време - една стая с големи екрани.
|
| Пет Ное 09, 2018 3:40 pm |
|
 |
|
michev
|
А сметна ли си останалите простотии? Щото вноска от 800+ на месец само за изплащането на автомобила ми се вижда доста смело решение (ако ще се напъваш за 1 година). Не забравяй, че имаш - висок данък, щото си гъзар и си си купил нов автомобил; Автокаско, което ми се струва направо шокиращо висока сума; Влизане в сервиз за обслужване; Гуми; ГО с възможна изненада; Та, като дръпнеш чертата и го разбиеш на 12, да не се окаже, че освен вноската, ще имаш още +1/3 (или повече) от нея като бонус разходи на месец.
|
| Пет Ное 09, 2018 4:40 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Аз колкото пъти седна да смятам за нова кола, сметките все не излизат и то никак! Комшията миналата седмица му доставиха пасатор от тия с еко фуел, демек фабричен метан с бутилки за 500км. Уж от немско и само на 160хил. не знам дали не са го врътнали щото то и у немско има джамбази. Както и да е, пасаторът изглежда добре, с доста екстри. Не знам колко е платил ама едва ли е много над 10хил. С грешката и да се набута с някой ремонт пак ще се спре на 15. Верно пасаторите не са с най-евтината поддръжка, ама пък от гориво избива рибата. София-Добрич за 25лв. тва си е 5лв/100км, което само теслите могат да бият може би, само дето те струват порядък повече. И аз скоро ще трябва да сменям талигата и сигурно ще взема нещо такова. Може би не точно метан, но нещо от тоя калибър - за не много пари и поносима като комфорт. Въпреки че с тоя фабричен метан ме накара да се замисля. Аз бях го намразил щото навремето имахме служебна и като тръгна на дълъг път с нея тя не издържаше и 200км ако я настъпваш. Постоянно мислиш през коя метан станция да минеш. И багажника беше зает. А това пасаторче ми хареса, с 500км пробег няма да е проблем зареждането....
|
| Пет Ное 09, 2018 5:35 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Нова кола е на сметка, само ако самата тя изкарва пари - демек работен кон. Това е.
За "частна" нова - просто си плащаш за кефа никой да не е пърдял на седалката. И тоя кеф си струва съответните суми. По никакъв начин няма как да си на далвера с нова кола. С никаква кола няма как да си на далвера, освен ако не си супер талантлив джамбазин.
А тоя метанов пасатор, ако е след 2012 - та, може и доста над 10000лв. да му е излязал, по скоро бих казал - двойна на тая сума за що годе запазена кола от Германия. Те там са по 8000 - 10000 евра.... Ако е по-стар: VAG 2008-2012 TSI/FSI моторите са страшен леш, маслояд, чупи бутала, хлопат вериги, всичко това заложено конструктивно. Поради това и държат ниска цена, който се прецака да го купи, после почва - двигателя долу и ремонт от 5-6к нагоре. Ако е имал късмета и да му се падне DSG 7 от първото поколение... е уцелил четвъртития отвсякъде.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Ное 09, 2018 5:53 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Не очаквам като тегля чертата след някоя година да се хваля че със спестил пари - както Цецо казва, плащаш си за кефа. Както казваше един мозък в друг форум, "най-евтино е стара кола, на метан, с втора употреба гуми". Засега събирам оферти - гражданската не вярвам да е повече от сегашната, данъка - също (конете са под 100 и са наполовина на сегашното примерно). Каското е неприятната страна, но никой не те задължава да го правиш (ако не си на лизинг). Макар че си иска сериозни гащи за да оставиш една шапка пари на пътя без никаква застраховка, не споря. Обслужването също си е колкото-толкова - една смяна на маслото на автоматика сега сигурно ми е по-скъпа от малките им текущи. Там също трябва да се гледа при избора - има коли с по 1хх лв обслужване, има и с по 1ххх. Гуми-муми - размерът е подобен на сегашния ми кораб, така че цената е 100лв на парче (зимни, летни, самолетни). Това стара или нова все го има като разход. Точно около тия "режийни" не ми е съвсем ясно и ще събирам информация - доста неща които се чупят типично по нашите пътища са консуматив и не се поемат от гаранцията на новите. Аз последните 8 години откак карам сегашната имам 1 биалетка по окачването - не че е феноменално здрава, но не карам много и не съм душманин. Ако и другата до 130х. ме набута с една биалетка ще е добре, комплект накладки, маслата. Мисля че тия бяха с верига, която поне до терминалните  100'000км примерно все ще се държи. СъеБинител също се надявам да не ми дойде да сменям. Просто текущата, която е достатъчно послушна, взе да остарява и не съм съвсем спокоен с нея извън БГ. Отделно понагорява повечко, макар че това не е голям фактор - с моите има няма 10000 на година разликата няма да се избие. Гледам им разходите колкото да сравнявам с другите нови, а не спрямо старата. Полезни са ми отзиви за и против нова, ще се вслушвам и ще ги вземам предвид. Общо взето ми се иска да видя как е с нова, пък след петилетка мога да обърна пак на стари кораби. Но без да съм опитал от другата баница не мога да имам реална преценка - засега малкото приятели, които са минали "на ново" спряха да гледах стари бангии - може да е с цел да оправдаят решението си че не са се минали, знам ли.
|
| Пет Ное 09, 2018 6:53 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Абе така е, като цяло пасаторите се славят с проблеми, но с всеки модел може да изтеглиш късата клечка.
Честно казано двигателите не ме притесняват... За щастие тук има майстори дето знаят какво правят а и го правят евтино. С окачванията обаче все удрям на камък, ей го сега хем голф карам и пак всяка година наливам едни луди пари и все нещо или лопа или скърца. И с предните коли ми беше така, само един форд имах дето издържа цели 8 години на моето каране и нашите дупки. Между другото с него беше голям майтап щото им се носеше славата че пукат глави, въпреки това си го купих, не издържах на изкушението. Ех, още първата седмица видях че водите му се губят. И тъй като такава глава втора употреба беше невъзможно да се намери се наложи да ходя в Мотофое... Така от супер евтина, колата ми стана на нормална цена. Но не съжалявам, после 8 години само консумативи и тук-там чукнато. Други пари не съм давал. И пак бих предпочел да купя кола с проблем и да си я ремонтирам. Въпросът е да знаеш че проблемът е решим, дори и срещу повечко пари. Кола дето нищо й няма и нищо не й е правено обикновено се продава щото е карана достатъчно време и продавачът гледа да се оттърве преди да са почнали проблемите.
|
| Пет Ное 09, 2018 7:04 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Пробва ли с оригинални чаркове? Ама купени от магазина за оригинални чаркове? Че преди време един приятел се беше пуснал по тая пързалка. Шарнир, тоя заместител - 2000 км. и след това се разтропа. Другия заместител - 5000 км. и пак същата история. Това го повтори не знам колко пъти. Накрая закупи оригинални чаркове и приключи с проблемите.
|
| Пет Ное 09, 2018 7:19 pm |
|
 |
|
michev
|
Виж, за данъка си прав.. или съм се заблудил яко, че беше >> 500лв за повечето нови автомобили, или са го смъкнали и аз не съм разбрал. Определено в Габрово данък МПС ви е доста нисък. За обслужването винаги може да врътнеш един телефон и да ги попиташ. Съмнявам се да ти е под 200лв. Хм.. ровнах сега набързо в нетя - от 67 до 140лв. Честно, не знам как го правят тоя фокус. На моята стара кола излиза по-скъпо. Даже и на дачиите беше по-скъпо. С каското се съмнявам обаче да минеш под 1к (аз не бих си го спестил). Абе както и да го въртиш имаш едни пари над вноската, които при някой автомобили не са хич малка сума. Скоро приятел ми се хвали как си купил нов автомобил и имал вноска 5хх лв на месец. В първия момент си помислих, че е ударил джакпота с тая сума, но после се оказа, че има и едни към 3хх лв допълнително върху тия. Какви са тия коли, дето за 8г само едни консумативи сменяте?! Аз такова чудо не съм виждал и сефте чувам.
|
| Пет Ное 09, 2018 8:48 pm |
|
 |
|
gicho
|
Това на сузукито ли? Че то без пари - аз на моята давам 39лв за тотал, 10лв за филтър и още 10-тина за смяната! То докато четох ревюта това споменават - ниски разходи по експлоатацията. Макар че да си кажа, надеждността е основния ми критерии при избор на кола. Моята е проста тойота - авенсис, бензин, купувана от предишния нова в бг, карана малко от него - като я взех на връщане от софията щракнах как километража минава 66'666км. Оттам насетне единственото не-консуматив беше паяк на запалването за около 80лв и биалетката. Имам едно шлайфане на дисковете (срам ме е - исках нови ама майсторът вика няма време да чакаме, носим ги за по 20лв да ги минат). Един комплект накладни - не помня дали и на двете оси, но поне отпред. Другото е масло (и там съм грешен че малко пропускам 10'000 докъм 12-13-15 и карам с масло 5л за 39лв  ). Планирам откак съм я купил да сменя антифриз и спирачна, ама само дето една бутилка концентрат съм долял. Сложиш си газчица и така последните 6 години. 8 летни гуми и 12 зимни (зимните тука ги сменяме по-честичко). Имам и два акумулатора - оригиналния се предаде на втората зима (не го съдя, на 10 години беше), след това "се" минах евтино с някакъв тенакс, който за 3 години се предаде и сега съм с ексайд. Всъщност остана да спомена най-големия разход - обслужих автоматика - 180лв за филтър и 100-тина за маслото - да са оригиналдъ. Пак тогава смених и пистов ремък, ама не му помня цената - 20-тина лв да е бил и смяната беше "бонус" покрай обслужването на автоматика. 2 крушки H7 "чупач на нощите" ама заминаха на 6-тия месец и оттогава 2 броя longlife 4x - задържаха бая време, но тази година едната трябваше да я сменя - пак с 4х. Често (веднъж годишно) сменям на габарит отзад - не знам що ама все една и съща гори - но там не съм търсил някакви качествени, може би лидлските не са стока. А, въздушен филтър 3-4 пъти, поленов 2, горивен още не, ама май ще се наложи. И чистачки - общо взето по един комплект на година, разни течности за преден джам. Напоследък минавам евтино и от към миене - "рекорда" ми е да разредя мивките до 2 на година По газовата дивотии разни - един нов изпарител, филтърчета няколко пъти, един маркуч. Смених и свещи - един комплект Денсо иридиеви - макар че оригиналните (пак иридиеви) на около 90хил.км имаха керемиден цвят като за учебник. Единственият път когато ме е оставяла на пътя (на улица в града де) беше когато се откачи ръчката дето сменя "скоростите" - викам си жило ще е, ровя за парт номер, търся - 800 евра  Викам си ей, тая псевдо японка си взе своето... Дай да отворя да видя как са нещата и се усмихнах - закачането на жилото към лоста завършва на нещо като ябълка - отгоре гумата върху ябълката се износила и жилото излязло. Побъгарих, набих здраво обратно и си върнах усмивката. В интерес на истината (т.е. да не хукне някой да купува насляпо) трябва да се знае че конкретния бензинов мотор е с много малък ресурс - при добър късмет 200-250хил, но рядко има такива защото много по-рано им се запичат сегментите (лошо охлаждане, кофти сегменти - не е ясна причината). Но статистически 20-30 процента го правят това. Ако някоя изкара дотолкова обикновено е разтегнала и ангренажната верига - не е двойна като на стар мечок и казват че след 200000 трябва да се провери. Има сигурно значение и дали е минала през приключението със сегментите - хората не забелязват кога е свършила маслото и често остават без мазане в такива ситуации. Имат и две ламбди - пак не били евтини, ама засега не съм правил. Гърнето май попръцква малко, но го чувам лятото на отворен джам ако има паралелна стена ("дувар") да отрази обратно звука. Отделно машинката е автоматик, 4 степенен - доста здрав и безпроблемен, но заключването на toqrue конвертора го има само на 4-тата степен, и май на 3-тата, но за там не съм сигурен. Съответно класически си гори повече от ръчните. На бензин трудно слизам под 6 и то само в името на рекорда - ако си карам нормално 7-7.5 ги хапва (това в а-ла-Бонго стил - 120-130 до ябланица и оттам 150 по магистралата). Ама това го правех навремето - като няма още газ. След като сложих газ не го правя - в смисъл не правя тия скорости до София на бензин, щото ти правя ... на газ. Последното ходене беше преди седмица - 40л газ (успешно ми ги натикват в ... 40л бутилка) ми стигат до София и обратно и после 20-тина км тук, т.е. последно беше 430 км. Ако беше само извънградско да кажем 450. Т.е. като ще пътувам си знам 9л/100 газ да предвидя в бюджета. Тая газ ми е другата причина да чакам кога ще изгорят клапаните - на тоя модел са изработени директно в алуминиева глава (няма набити легла) и да обработени лазерно. Имало някакви майстори дето като се износят разкъртвали и слагали легла "да стане вечно". Ама тая серия от сапунката мисля някой друг да му я прожектирам...
|
| Пет Ное 09, 2018 10:26 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не съм честно казано. На майстори и на доктори гледам да не се бъркам по принцип. Както казах с двигателите се справят чудесно и нямам забележки, но с окачването на всеки 6 месеца влизам в бокса и все има куп неща за смяна. Скорпио беше... както казах още като я взех направих осоновен ремонт на двигателя и дали заради това, ама друго по него не се наложи. Но учудването ми беше за окачването, е там как го бяха направили евала на форд. Може би от части здравината им се дължи на факта че беше с хидравлично успокоители, та затова няма консумативи от сорта на тампони, биалетки, полуоски и т.н. Та тая хидравлика веднъж протече, ама в Люлин имаше едни герои дето я рециклираха, всъщност може и два пъти да съм минал през това упражнение, не помня вече. Но беше под 100лв. не е нещо фатално. И другото нещо по окачването дето се скапа бяха амортисьорите, но те струваха повече от колата и така си я карах последните години без да ги сменя... Друг модел със здраво окачване са хонда CRV, съдружника ми навъртя на неговата 700х. км хем кара като жена ми, през дупки, бабуни, изобщо не му пука. Аз ако карам така голфа ще трябва всяка седмица да оправям по нещо...
|
| Пет Ное 09, 2018 10:37 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Май Хенри Форд беше казал, че най-хубавия автомобил е новият и е прав, за който може да си го позволи. Тук, разбира се, иде реч за сравнение при конкретен модел. Аз не бих избрал ново магаре пред 10 годишен кон.
|
| Съб Ное 10, 2018 11:10 am |
|
 |
|
gicho
|
От новия по-хубав е само служебния (пак нов), но това е друга бира. Иначе няма спор че нова за 20х и нова за 80х са съвсем различни неща. Някой беше споменал че има оптимална възраст за купуване на кола - мисля на около 4 години. Но последните 10-тина години нещата се извъртяха коренно като цена на колите втора ръка. Много силно повлия световната криза около 2008-ма, но и преди това има такава тенденция. Сега и на запад хората много по-рядко купуват нови коли, а и често не просто си карат по-дълго предишната, ами и гледат за втора ръка като я сменят. А и колите от 90-те бяха по-малко подвластни на стареенето. Там някъде стана "нормално" висок клас мерцедес да изгнива още преди десетата година, или тойота да свършва курса на 200х, лексус да срива кутия на 300, 1.6HDI да е синоним на "прекарах се", да се сменят турбота на всеки 10-15х км. Та сега ако вземеш цената на нещо простичко и ново, примерно около 20х, и погледнеш мобиле-то какво се предлага за тия пари втора ръка, поне за мен излиза извода че и двете посоки имат право на съществуване. Разбира се ако бюджета ти е 5-6х няма смисъл да се пънеш за нова. Ако вземеш висок клас втора ръка за 20000, примерно някой немски кораб, може да се ококориш много здраво като ти обявят сумата за каско. Да не говорим че поддръжката си е в пъти нагоре. Не рядко едно първоначално обслужване почва от 1200-1500лв, и то ако всичко е наред. Гуми по 250-300лв бройката. После научаваш че фаровете или огледалата ги "беряли" щото били на щипки - минава, дръпва без инструменти и си отива с едни +200лв за него или -800 за теб. Аз все се надявам и че нашите псевдо-управници някой ще ги натисне да сменят постановката - т.е. данъците да са основно по еко-норма, а не на принципа акциз ("тоя има пари за нова значи ще го изцуцаме повече за данък"). Още по-смислено би било тия такси да са включени в горивото - както в Германия. Който издухва 2-3 резервоара на седмица ще се отчита подобаващо, който се качва на автобус или колело ще спести. Не както кметицата в софия "приканва" и "моли" водачите да вземат метрото когато е мръсен въздуха  Едит: има и други неща - да приемем че предпочиташ японска марка, и се загледаш по дизелче - ами като ти кажат че дюзите на денсо са по 1500-2000лв (едната!), колко големи топки трябва да имаш да рискуваш? Като взех моята и първия сервиз се опитаха да ме боядисат че имам кормилна рейка за смяна. Като погледнах цената - ми тя половин кола. Викат ми - ще я пратим за рециклиране, няма проблем, 200-300лв и си готов. Мда, наварявят материал, обработват и си готов рециклиран. А на мен все не ми излиза от главата как на някой завой волана ще забрави да изпълни моите команди... Роднина преди 2 години си взе мазда - викам супер, само да не е 2-ка (фиеста) - вика не е, 3-ка е! Супер, кой мотор? 1.6 дизел!  Какво да му кажа, тъкмо наринал пари... След месец-два го оставя на пътя - вика аз сега ще е закрепя и я продавам! Отворили мотора и му казали "някой я е закрепил и ти я е продал!" Тъй де, рисковете при втората ръка са много, всички имаме по няколко истории в тази посока. Сигурно има и късметлии да са ги взели от една бабичка дето ходела веднъж в седмицата до супермаркета, даже и бастуна още е в багажника ... 
|
| Съб Ное 10, 2018 3:24 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Данъците решават различни задачи. Ако данъкът на нова кола до 30к е по-нисък от на 15г. - ОК, ама за кола с 200коня данъкът да е нисък? Трябва някакъв баланс. Отделно - има си ГТП, мерят се газове, защо не зависи данъкът от замерването? Щото е по-лесно - 20г,10г,3г ...глупости. Дизелите ,дето ни заляха, и ще ни залеят още - и са им шунтирани разни системи -по-еко ли са от 20г бензинка? Преди 2-3години братовчед ми продаде Голф '85 г... на един нашенец , дето живее в Белгия. Имал си коли, бусове...ама имало ограничения в кой ден може да влиза в центъра. А тази щял да я регистрира като ретро и нямало ограничение...
|
| Съб Ное 10, 2018 3:54 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Колкото повече чета, толкова повече се чудя за какво изобщо ми говорите... Или досега съм бил с някакъв страшен късмет, или сервиза ми е много добър. Или пък карам колата нежно и спокойно като домакиня...та не се троши толкова често.
А ретро колата е много добра идея - да си вземеш Мустанг или нещо такова, и да сложиш табела - "Аз компенсирам вашите еко-такси", колегата ми разправяше за един такъв негов съсед. Но с антика Голф признавам, че е здраво "агро" изпълнение.
|
| Съб Ное 10, 2018 4:02 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
К'во ся, не знаете, че в БГ всичко е изкривено заради корупцията?! Например за т.нар. "екотакса" при регистриране: плащаш от 300лв нагоре за да декларира някой, че като стане за боклука той ще я рециклира. Преди около година говориха два дена за това, на третия го забравиха. А когато се опре до рециклиране подобни пари ти ги дават във всеки селски пункт за вторични и трябва да си луд да не ги вземеш вместо да се вкараш във филм да ровичкаш стари бумаги и да се молиш да ти я приберат.
Пак да спомена за гръчко, нищо че не е най-бялата държава: записвам си час за годишен преглед, на частно за по-гот, давам ключовете и пия кафе. Струваше 40 евра. След малко идва пичът, дава ми камара разпечатки и ми казва: за това ТРЯБВА да минеш на майстор, това е желателно да го оправиш, а това е наред. Ако съм върнат - до един месец мога да повторя безплатно и точно затова първо минавах от там и после ходех по майстори. Пък за изгорелите газове к'ви криви и таблици имаше... В БГ само отчитат дейност, иначе ще останат без клиентела.
|
| Съб Ное 10, 2018 5:09 pm |
|
|