Отговори на тема  [ 986 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 66  Следваща
Китай 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Китай
Как да не са глупости - основен критерий за (китайската) наука - цитиране на статии. Само дето и аз съм с единия крак в тоя бизнес и виждам как се случват нещата. Само да питам Фред - за колко статии/ конференции/симпозиуми сам си си платил таксата? Въпросът е реторичен, само трябва да те насочи към една от причините тази система да е корумпирана.

Съб Ное 24, 2018 1:56 pm
Профил

nik написа:
Фред, Дан не говори глупости, просто говорите за различни неща
и аз смятам че научните разработки не са мерило, конкретно за китайците - не им се е налагало до сега, крадливи са си, могат да се развиват и без собствени разработки

Тръмп реве точно за интелектуалния труд "ограбиха ни", но вероятно и неговата елементарна главица осъзнава, че напредъка им не се дължи на краденето на разработки, а на постоянството и политиката си, а на Тръмп и двете неща са му много много чужди, вече го бъзикат, че сам си противоречи в последователни изречения.

Аз не твърдя, че китайците са №1 в науката, всичките графики показват че те са догонващи. Освен това не твърдя, и че за момента са №1 в технологиите, и там са догонващи. Не я дадох графиката за нивото на технологиите при тях, вижда се че масовото им ниво са технологиите на средно ниво.

Това което твърдя е, че китайците догонват с изключително бързо темпо. Че огромна грешка ще е да се смята, че те вечно ще си останат на нивото на "онези с боклуците които само крадат технологии но не могат нищо сами". Такава теза силно намирисва на биологичен расизъм. Напротив, доста изследвания показват, че като IQ азиатците водят макар и леко на белите.

И че имат всичките необходими условия не само да се изравнят в един срок примерно 20-30г но дори и да надминат, изброих ги. Водещи западни издания дават като срок на изравняване като БВП между Китай и Америка на 2029г, нека с малко резерви го определим на 2035-2040г. Ако се запазят тенденциите и не станат някакви катастрофални промени.

Естествено когато догонваш по-разумното е да вземаш наготово, идиотизъм е да се открива топлата вода. Но идва момент когато изоставането е сведено до примерно 4-5 години, тогава вече се налага постепенно да се започне да се засилват собствените разработки. Иначе вечно ще останат на нивото на догонващи. Стремителното засилване на финансирането на науката при тях /дал съм графиката/ означава, че те го осъзнават това. Също държавната политика за връщане на водещи учени обратно в Китай.

За науката - проблема при нас е, че всички разбират под наука само фундаменталната наука, това което е известно като Science. Тя е необходима, както е необходим фундамента за всяка къща. Но не е достатъчна, както не може да се живее на основите но трябва да си построи и сградата. Понеже не може пряко да се види практическата полза /тя идва обикновено след 30-40-100 години/ са решили да мерят приноса чрез статиите. И за да неутрализират писането на конвейер са избрали цитируемостта. Подобно както Гугъл си ранжира резултатите от търсенето.

Но за икономиката по-решаващи са т.н. Research and Development или т.н. "Приложна наука". От тях директно се получават технологиите и разработките необходими за индустрията. Затова до определен етап действително можеш да развиеш силна икономика без силна фундаментална наука.

Фундаменталната наука по характера си е общочовешка, т.е. до определено и то доста високо ниво можеш да ползваш постиженията на другите, може и без нея. Това правят китайците. Но приближиш ли напредналите ще трябва да почнеш да развиваш и нея иначе си обречен на изоставане 5-10 години. Което е фатално в някои динамични области. Засиленото финансиране на науката означава, че китайците вече наближават този етап.

Съб Ное 24, 2018 2:39 pm
Профил

dan написа:
Как да не са глупости - основен критерий за (китайската) наука - цитиране на статии.

Не е за китайската наука а за световната, общоприет е т.н. Impact Factor. Или за китайците трябва да измислим някакъв друг, специален? Ако си имаш някакви собствени критерии кажи ги. Да знаем бъдещият български Нобелов лауреат.

https://en.wikipedia.org/wiki/Impact_factor
https://researchguides.uic.edu/if/impact

Съб Ное 24, 2018 2:46 pm
Профил

трудно ми е да си представя техния свят и как ще се финансира и развива тяхната наука, далеч съм от техния начин на мислене за да го предвидя
само ми е жалко да гледам в нашия свят как вървят нАучните публикации - обикновено зачестяват като дойде време да им преразглеждат бюджета, и обикновено са пълна пародия
преди години беше - дойде време за бюджета на БАН и изведнъж се появи по новините репортаж за последната си разработка - устройство за стимулиране на растежа на косата, и какво да видя? на една прототипна платка запоени шепа сини и червени светодиоди, и показват как светят на един дядо по плешивото теме
ама си личи как са го скалъпили същия ден по-рано....

Съб Ное 24, 2018 2:55 pm
Профил

nik написа:
трудно ми е да си представя техния свят и как ще се финансира и развива тяхната наука, далеч съм от техния начин на мислене за да го предвидя

Много елементарно, от бюджета. А по-напредналите корпорации полека сами ще разберат, че да чакаш другите да я свършат тази работа значи си обречен на изоставане 4-5 години. И понеже при компютрите действа правилото "First take all" много бързо ще им се наложи да финансират и фундаменталната наука ако не искат да се хранят само с огризките.

Ето я отново графиката за финансиране на науката, по-точно Research and Development, както казах аз тях ги смятам за по-важни за индустрията. Явно малцина са и обърнали внимание но вижте ясно изразената експонента за финансирането на R&D в Китай. И че в 2015г Китай вече надминава ЕС по разходи за наука. И откъде са тръгнали например в 2000г. Тенденцията е повече от ясна.

Изображение

Китай е държава поставила си за задача да стане световен хегемон. Поради политическото си устройство тя може много по-лесно да съсредоточава ресурси в стратегически направления и да поддържа по-дългосрочна политика от Запада. Особено в сравнение с ЕС раздиран от национални противоречия и политици мислещи само за текущите избори. Но напоследък както гледам и Америка е раздирана от политически противоречия.

Съб Ное 24, 2018 3:23 pm
Профил

да де, ама в нашият свят отпуснати за нещо си пари обикновено не гарантира краен резултат
по скоро гарантира източени пари, една камара паразити веднага се нареждат на хранилката

Съб Ное 24, 2018 3:27 pm
Профил

nik написа:
да де, ама в нашият свят отпуснати за нещо си пари обикновено не гарантира краен резултат
по скоро гарантира източени пари, една камара паразити веднага се нареждат на хранилката

При тях пък гарантира смъртна присъда. И редовно го практикуват :)
Е, много вероятно не е идеално всичко. Но крайният резултат се вижда че е впечатляващ. Пред очите ни от шивачки на ишлеме заеха доста добри позиции в редица индустрии и нямат намерение да спират.

Голяма грешка е да се екстраполира нашият свят към другите, ние сме едно доста уникално явление. Аз го наричам "мутренска имитация на капитализъм". Или както някои други обобщават "изхитрихме се да съчетаем най-лошото от социализма и капитализма".

Съб Ное 24, 2018 3:42 pm
Профил

Абе говорите като на сбирка на идеалисти, по цял свят има разхищение на бюджетите за наука и иновации, и в САЩ, и в Европа и в Китай, въпросът от една странакакъв е процентът на смислените проекти, от друга доколко са приложими в близко бъдеще и от трета до колко могат да бъдат реализирани. Ако разгледате историята на САЩ ще видите че там науката хич не е била на ниво, всичко се променя за броени години. Също така в началото е било съвсем приложно, да не говорим че и сега голяма част от това което правят частните лаборатории е за момента и близкото бъдеще, което е съвсем нормално защото се търси възвращаемост. Там обаче правителството много бързо е осъзнала че са нужни инвестиции, и то не само в приложните а и във фундаменталните науки, в същото време там се преселва западно европейския научен елит, ако изключим Великобротания, почти никоя друга страна не успява да задържи учените си в периода 1930-1950. Когато имаш осъзнало се правителство, заинтересувана индустрия, достатъчно популация нещата се получават. С времето естествено мутират и днес САЩ може да генерират много публикации, да се работи по много проекти, но не малко от тях са подобни на проектите на БАН, с две думи дори и да има някаква наука то резултат няма.
Китай преминава през доста сериозна мутация, текът много вътрешни промени, включително и на разбиранията и манталитета на хората, поне в определени аспекти. Да се разбере Китай е невъзможно сигурно и за Китаец, камо ли за бял. Всичко е много различно, мисленето, разбиранията, обичаите, ценностната система. Също така промените настъпват толкова бързо, че дори и да си експерт фокусиран само върху Китай едва ли ще си наясно какво се случва, според мен никой не е наясно, има някакви политики, има сравнително добър контрол, но те могат да задават посока, но дали ще се стъпва с балетна стъпка или ще е на прибежки и припълзявания ме съмнява да могат да го контролират.
Дедо Боре разправя, че навремето в Шанхай е било много мръсно, ние ходим вече 3-та година или 4-та не помня, за по месец и повече, не сме случили на много сериозно замърсяване. Според мен не е късмет, явно се работи в тая посока усилено.
Това което аз виждам е че се променят не с години а с дни, виждам че има промени към добро, виждам че и малко или много прихващат западни навици. Какво ще стане е трудно да се предвиди, може би невъзможно, но съпоставяйки с други подобни страни, има съществени отличия, та не мисля могат да се правят директни паралели, конкретно с Япония.
Това обаче което е сигурно, и се вижда, и се усеща е че западния свят хич не върви на добре. И Европа а и в по-малка степен за момента САЩ с бодра крачка искат да строят социализма, все още взаимстват идеи, но е въпрос на време да започнат да цитират видни комунистически дейци и идеолози. Ясно е че социализма като разбирания и идеи е много по-близо до манталитета, желанията и стремежите на хората от колкото капитализма, а пък средно положение е почти невъзможно.
Проблемите не са само в науката, там дори може би е сравнително добре, все повече липсва желанието да се работи истински, да се поемат отговорности, това е силно изразено при младите. Ще видим, но без някаква сериозна криза едва ли ще тръгне към по-добро запада.

Съб Ное 24, 2018 4:04 pm
Профил
Аватар

fred написа:
Въпросът е кой е начело. Явно китайците са намерили правилните хора отгоре. И което е по-важното, периодично прочистват гнилото. Защото тя рибата се вмирисва от главата.

Ако случайно си пропуснал - направиха сегашния президент с доживотен мандат. Нещо като Путин. Та не знам какво прочистват и от къде се вмирисвала рибата.

Съб Ное 24, 2018 6:28 pm
Профил
Аватар

fred написа:
Това което твърдя е, че китайците догонват с изключително бързо темпо.

Китайците догонват с бързо темпо в науката също както догонват с бързо темпо и в растежа на БВП - изкуствено. Както и с БВП, който расте с директиви, дикрети и стъкмистики отгоре с цената на едно безразборно инвестиране, строене на градове призраци, наливането на пари в безсмилени инфраструктурни проекти, заробване на цяла Африка и Югоизточна Азия със заеми, които може никога да не се върнат. С две думи - цялата пара отива в свирката с цената на една супер задлъжнялост и с една от най-големите печатници на пари в света в момента. Същинска Япония, само че умножена по 10. Та и с науката така - безцелно самоцитиране и издигане в графиките, дето Фред ги пуска на килограм. Какво реално обаче разработват като технологии и още по-важно какво влиза в индустрията само те си знаят. Я Фред да даде една графика и за нобеловите лауреати да види с такива яки темпове на растеж колко нобилови лауреата имат китайчетата.

Съб Ное 24, 2018 6:36 pm
Профил
Аватар

наливат много пари в наука имат и резултати, но какъв е процента за качество
гледах едно филмче за Су 57 и главния конструктор разказваше как китайците се опитват да изкопират двигатели и някак си не им се отдавало :)

Съб Ное 24, 2018 7:39 pm
Профил ICQ
Аватар

тони,
още по мое време бяха отпочнали някакви мерки за чистотата на въздуха. в началото колата ми беше с номера от съседния град и почнаха да не я пускат в голямото село.
ама аз по принцип с кола ходех само, ако е надалеч, или трябва да си напазарувам на едро нещо (Метро, Икея).
тогава всеки месец откриваха по нова спирка на метрото. ежедневния ми маршрут беше 2.8 юана. сумата за едно такси на средно разстояние покриваше разхода за метро за цял месец. единствения ми проблем беше, че по моето направление последния влак беше в 21:40. не ставаше да се прибереш нафиркан от някой джаз-клуб по реката.

повечето рейсове бяха на газ.
правеха и някаква революция с електрически, веднъж ходих до обръщалото да видя как ги зареждат - сменяха целия блок с акумулатори, докато шофьора се изпикае :|
на съчленените бусове през няколко спирки имаше отгоре контакти - докато се натовари народа, вдига пантографа. явно все още експериментираха, но инженерното ми око се кефеше на конструкцията от неръждавейка.

на практика над 90% от тротинетките вече бяха електрически. тук-таме да мине някоя стара моторетка и да те усмърди.
бях си взел и колело, да ходя до по-добрия плод-зеленчук, че тоя до мен беше малко мърляв. не продаваше живи змии.
след третото откраднато се отказах, а и стана горещо.

в моето кварталче изкопаха тръби и построиха станция за централно отопление и охлаждане с вода.
по принцип тока, който ти пускат е много малко. моя централен бушон беше 16А и на третото изгаряне купих 32А, ама жицата беше 1.5кв и реших да не паля къщата. резултата е, че може да си пуснеш само един климатик. та системата с централното отопление, и особено с централното охлаждане явно има някакъв смисъл. викаха хазяина по разни събрания, ама той беше на 700км.

ходил съм на гости в доста апартаментчета в новите квартали с блокове тип "китайска стена" - 30 входа по 35 етажа.
нещо като нашите панелки в Младост, ама изцяло от бетон. като цяло е ОК. единия беше барнат и вече не му личаха мърлявините, но съм виждал и в "оригинално" състояние.
като се абстрахираш, че съседите само от твоя вход са повече от някои наши градове, става за живеене. не съм разпитвал какво им струва на хората такова жилище. тая тема е нещо като табу и дори с близки приятели не се обсъжда. също и темата за ККП - някои хора говореха с охота, други започваха да си забравят английския. все пак поне половината са някакви агенти, така че е разбираемо.

и да го вържа и с науката. хазяина беше професор по металознание. дъщеря му правеше докторат в Германия.
рязко различни хора от околните - езика им свободен, можеш да водиш смислен разговор на широк кръг теми, дори философски. не си гледат часовника и да бързат да офейкат.
мацката беше самата грозота. английския и беше с немски акцент, явно от доста време е в Германия. работеше по метод за, да го наречем, спектрален анализ на метали без източник на твърдо или йонизиращо лъчение. не навлезе в подробности - вика "като излезнат патентите, прочети си го".

Съб Ное 24, 2018 7:58 pm
Профил

Dimitar написа:
...
Я Фред да даде една графика и за нобеловите лауреати да види с такива яки темпове на растеж колко нобилови лауреата имат китайчетата.

Обясних вече разликата между фундаментална и приложна наука. И коя от тях дава по-голям и непосредствен принос за икономиката на конкретната държава. Ако става дума за нобелови лауреати Швейцария има най-високото съотношение на глава от населението, цели 25 нобелови лауреати. Но не съм забелязал да е индустриален гигант. И още нещо, както казах за да се оцени приноса във фундаменталната наука трябва доста време, поне 20-30г. А Китай тръгна нагоре последните десетина години, наблягат на приложните разработки а не на фундаменталната наука.

И все още чакам да обясниш кои са според теб правилните критерии за оценяване на научният принос. Критерият "Нобелови лауреати" не се приема, според него едно 99.9999% от учените са пълни некадърници и трябва незабавно да бъдат уволнени. Да останат само стотината нобелови лауреати. Чакам да видя гениалните критерии които ще преобърнат международната система за оценка на научният принос. Ако наистина си ги намерил дори 2 Нобелови премии ще ти са малко.

Нещо много фиксиран си в областта "наука". Някакви лични проблеми? Макар че многократно наблегнах, че гледам на Китай като на динамика на развитие на икономиката. И че за икономическата мощ на една държава по-важни са приложните изследвания. Фундаменталната наука става важна чак когато изскочиш на водещи позиции а Китай все още догонва. С изумителни темпове. Впрочем графиките ако не си забелязал са от един доклад на USA Science Board - Science & Engineering Indicators 2018. Или и те не са компетентни и ги слагат вътре ей така, да се намират на работа?

Съб Ное 24, 2018 8:02 pm
Профил

Имам един доставчик в Тайван, по принцип прави бордове всякакви, има си сериозни индженери и фабрика, последния път като ходих каза че вече над 50% от бизнеса им бил да правят зарядни колонки, викам дай да видя какви са тия колонки, гледам една малко по-красив аколонка, ама на нея няма ни дупка ни кабели, и показва той ,те ти карточетеца и банкнотника, пъхаш тука пари, те там се отключва една от тия портички, вадиш зареден пакет, мушкаш в мотопеда, и връщаш обратно твоя. Познай къде им е най-големия пазар :)

Съб Ное 24, 2018 8:26 pm
Профил

Dimitar написа:
Китайците догонват с бързо темпо в науката също както догонват с бързо темпо и в растежа на БВП - изкуствено.

И ти си изкуствено създание, мама и татко са те хранели и са ти сменяли памперсите докато пораснеш.

Важен е крайният резултат и той е Китай с мощна промишленост. Толкова мощна, че другите държави които ги смятаме за лидери на западният свят са принудени да прибягнат до митата за да се предпазят от нея. Нищо, че водят убедително по брой Нобелови лауреати. Но се оказва, че те не са толкова важни в борбата с търговските дефицити :)

Съб Ное 24, 2018 8:28 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 986 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 66  Следваща