|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:29 pm
какво става с електрониката
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: какво става с електрониката
Не мисля, че някой дължи нещо или е виновен за нещо... САЩ са прекалено млада държава на фона на цивилизацията, а случващото се през последните 100 или 200 години е резултат от много повече време. Но да, през последните 2 века може да кажем, че има икономически бум. И САЩ може да кажем са олицетворение на тоя процес. Но тоя прогрес не върви само по мед и масло. Да не забравяме и двете световни войни и многобройните локални. Те до голяма степен се дължат точно на неуредени икономически интереси, алчност за печалба, за пазари и т.н. Така че монетата има две страни. И двете идват в комплект и няма как да кажеш, че благодарение на добрата сме победили лошата. Може да сме благодарни единствено, че заради икономически интереси не сме си затрили цивилизацията (все още). Икономическите интереси има в целия свят. И сега и в миналото. В момента САЩ както казах за олицетворение. Което не значи че те са виновни за всичко или на тях трябва да благодарим за всичко. Олицетворение са просто защото там икономическите интереси са уредени най-добре. Омразата към тях се дължи на начина по който си уреждат интересите. А този начин далеч не е тяхно изобретение. Истинското олицетворение за този начин е римската държава. Тя е възникнала след като 7 рода сядат и се разбират за правилата помежду си. Вместо да си крадат кокошките и да се бият помежду си след това, се разбират да си решават проблемите по мирен и справедлив начин. Вика му се право сега. Тая система е много хубава и ефективна, обаче за да работи трябва много силен стимул за хората да я спазват. Римляните са го постигнали тоя стимул, щото след като са се обединили са завзели сума си други села и територии. В разцвета на империята римските граждани са били колкото членовете на ЦК на БКП спрямо останалото население. Естествено никой не иска да загуби подобни привилегии и затова е спазвал правилата на играта безпрекословно. Нямали са нужда от съдия изпълнители даже. Изпълнявали са решенията на съда доброволно. Днес е малко трудно да си го представим... но малко или много същото поведение се следва от почти всички "велики" държави. Специално САЩ не са толкова "велики" в смисъла за който говоря, по-скоро приказките на техните президенти са доста директни (особено последния). Винаги говорят за техния интерес над всичко. Което си е дразнещо, даже и мен ме дразни като чуя всеки посланик да казва какъв бил американския интерес на балканите. Но никога няма да го чуеш да говори примерно за балкански интерес в америка. Но това е повече приказки и демонстрация. Има други държави, примерно братята ингилизи дето на приказки винаги са възпитани, но на практика се бъркат навсякъде и то по доста груб начин. Даже в нашата история имат не малък пръст и при освобождението и после първата световна. Всъщност те имат доста голям пръст и в двете световни и така до наши дни с тоя брекзит. Без много приказки, винаги дърпат чергата към себе си и техния интерес. Просто го правят дискретно, докато американците нямат никаква дискретност 
|
| Съб Дек 01, 2018 4:11 pm |
|
 |
|
nik
|
и аз си имам недостатъци... купя си нещо сладко, и го изяждам по пътя още... ама с това не вредя на никой освен на себе си и не си прав, че всеки се стреми да е нагъл, безскруполен и алчен в европа не са по-хубави, нали едни от други се учат, алчността е по цял свят, просто арогантността на американците бие всички рекорди
понеже говориш точно като човек на който това никога няма да се случи, ето ти пример: живееш си в БГ, имаш спестени 200к лева и си мислиш как ще купиш къща да излезеш от скапания апартамент. да ама един ден докато ти си на работа аз идвам у вас да *** жена ти, поухажвам я малко и й давам скъп подарък, после казвам, че ако подпише тук един документ ще й дам още по-голям и скъп подарък. тя с неохота подписва и си тръгвам ти се прибираш, тя мълчи, виждаш на масата договор за 100к лева да бъдат дадени на мен на заем с минимална лихва, останалите да бъдат внесени в американска банка без право на теглене в следващите 10 години, тъкмо когато започваш да късаш договора виждаш прикрепен и анекс - абонамент за 10 години за американско списание по 10к на година, който ако не се плаща редовно ще бъде покрит от семейното жилище, все пак жена ти има 50% от него. на следващия ден се оказва, че американска агенция е понижила рейтинга на българия и лева започва да се срива, ти вдигаш телефона и ми звъниш, що така съм направил? аз развълнуван ти казвам, че хич не ми е до договори сега щото точно си купувам последния модел бентли. ти пак настояваш за парите си, а аз отговарям да не се притесняваш, всичко ще ти бъде върнато до стотинка. сега парите са на сигурно място, инвестирани са в новата 8Г мобилна мрежа, даже трябва да ми благодариш, че съм ти позволил да участваш в този иновативен проект. утре като си цъкнеш хипер бързия интернет на телефона да знаеш, че е благодарение на мен.
ето ти друга ситуация - ти си пеша, аз съм с кола, блъскам те ей така за кеф, на мен нищо ми няма, ти умираш, щото аз съм по-голям и по-силен, вкарват ме в затвора. защо съм в затвора? виновен съм че съм по-силен, или щото съм злоупотребил със силата си и съм те убил?
|
| Съб Дек 01, 2018 4:24 pm |
|
 |
|
fred
|
Смирненски има едно много хубаво стихотворение, "Приказка за стълбата". Как се променя човешкият мироглед в зависимост от това на кое стъпало на стълбицата се е изкачил, как катерейки се нагоре по нея изчезва революционният плам в очите и светът започва да изглежда все по-правилен. Изключително поучително. Едно време го учехме в училище, от там го знам. След това тихомълком изчезна от учебните програми, изглежда някои управляващи другари се познаха в него.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Съб Дек 01, 2018 9:12 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Ами и двата ти примера са малко странни, но ако в първия приемем че аз наистина нищо немога да направя, просто нищо няма дамога да направя, ще пия една студена вода и това е, пробелма не е в теб че си се възползвал, проблема е че някой ти е позволил. За втория, все ми е тая дали ще влезеш в затвора или не, нали вече ще съм дал фира. По принцип ако на теб не ти дреме че ще влезеш в затвора мож еби няма много нещ акоито да те възпрат, и ето това също е сила. Въпросът е какво е последствието от твоето деяние, ако знаеш че ще те дерат жив и нищо няма да те спаси, без значение колко си голям и силен, може би ще се змаислиш дали да сгазиш някого нали ? И ето я ситуацията със САЩ в момента, те са достатъчно големи и силни за да няма кой да ги съди и няма как да бъдат наказани за действията си, доста просто. Какво очакваш, да си проеня мнението защото се виждам в ролята на жертва ? Какво ще ми помогне това, да си заровя главата в пясъка ? Аз лично предпочитам да съм съвсме наясно с нещата, да всичко може да се случи на мен, приемам го, нямам никакви притеснения. Все едно да кажеш сега като съм в мексико да не излизам, да се оглеждам като мишка, да с еоключвам щото видиш ли там ги разфасоват живи ... не, просто съм приел факта, ще бъде добре ако може да не ме разфасоват жив, ако може някак побързичко да се случи, но каквомога да направя, просто приемам факта, това не ми печи да спя нормално, да излизам и да си живея нормално, абсолютно съм наясно че във всеки еидн момент могат да ми се случат какви ли не доста неприятни неща. Приеми че живота е гаден, че всичко може да ти се случи, живей си живота и с еопитай да си го направиш щастлив, стига мисли за добри и лоши, и на кого какво може да се случи, не искам да ти кажа как да живееш, не ме разбирай погрешно, просто изказвам мнение, не конкретно към теб. Миро го е написал добре, може да не съм съвсем съгласен за приноса на САЩ но може би визираме различнинеща, аз имам в предвид чисто технологичния и финансовия, не правовия или държавническият. Фред, дали истината в тов астихотворение не е малко по-ралзична, дали стълбата не олицетворява по скоро живота а не социалното положение, не говоря директно за смирненски, въпреки че не е ясно и той какво е имал в предвид. Според мен идеализма е най-силен при малдите, те са тези които искат да се борят за справедливост, за права ... но все си мисля че с годините и допира с живота този идеализъм малко по малко изчезва, особенно когато започнеш да опознаваш собстченият си вид, реалният свят около теб и се сблъскаш с реалният живот. Това са мечти и блянове на хора които не са срещали реалния живот, които по едн аили друга причина са били изолирани ... общо взето интелигенцията 
|
| Съб Дек 01, 2018 9:19 pm |
|
 |
|
fred
|
И така може. Аз лично вече се отнасям доста отрицателно към идеалистите. Може да е заради умората от годините но според мен е заради натрупаният опит. И осмислянето на историческият опит. А относно американците те поне си го казват направо "Американските интереси". Не се крият като останалите "доброжелатели" които ми говорят за световната справедливост и все за моето добро загрижени. А като се огледаш са ти опразнили джобовете и затегнали примката на врата. Тъпото е, че мнозина продължават да се хващат на кукичката на красивите приказки. Най-много ме е страх от борци за световната справедливост, те или са огромни мошеници или безмилостни маниаци които ако получат власт са готови да затрият десетки милиони в името на идеята си. Която накрая безславно се проваля. Вгледайте се в историята и ще го видите. Така че предпочитам американците, те поне признават наличието на интереси. И следователно може да се поговори с тях че и аз имам интереси и да се потърси някакво решение.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Съб Дек 01, 2018 9:39 pm |
|
 |
|
nik
|
нямах предвид да се криеш, а да не се омаловажават деянията, щото никой не е обвинен, че е силен, обвиненията са за действията силата идва с отговорност, качвам се в колата и нося отговорност, не тръгвам да газя пешеходци, само защото съм по-силен и за това не се криеш - щото знаеш, че вероятността да ти се случи е малка ако започнат да се омаловажават прегазените хора на улицата, един ден всички с коли ще газят наред. тогава определено ще се замислиш дали да излезеш на улицата като пешеходец щото това се случва в момента с много държави - до такава степен се омаловажават деяния граничещи с мародерства, че в един момент стават част от пейзажа
|
| Съб Дек 01, 2018 11:44 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12096 Местоположение: Гьотеборг
|
|
| Чет Дек 06, 2018 7:14 pm |
|
 |
|
velio
|
Миналата година купувахме предпазители за Fluke 87V. 4 броя за 90лв общо... 11А/1000V. Скорошния ми опит с "предпазители" от китай, показа че последните не са предпазители, а просто жички в стъклена тръбичка. https://store.comet.bg/Catalogue/Product/49276/
|
| Пет Дек 07, 2018 2:22 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Бушона е много специален елемент... уж една жичка... ама...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Дек 07, 2018 4:55 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Тя и ламБата е уж една жичка, ама не струва 10лв.
|
| Пет Дек 07, 2018 7:32 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Най-важният параметър е колко наносекунди след изгарянето на електрониката сработва бушона. Но незнам защо производителите не го вписват в даташиитовете 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Дек 07, 2018 8:16 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Защото ако всичко е станало на въглен, не е актуален... 
|
| Пет Дек 07, 2018 8:29 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Бушонът отдавна се слага главно за това: въгленът да не стане на жарава. Електрониката вече е толкова придирчива, че сама трябва да отговаря за себе си. Ннам, аз все още не съм попадал на калпав бушон, но никога не е късно.
|
| Пет Дек 07, 2018 9:06 pm |
|
 |
|
nik
|
който иска да мери тока в контакта със скъп мултицет - ще си плаща за скъпи бушони аз в контакта меря само напрежение а за евтин мултицет, по-евтин от бушона на флук.... мисля че няма нужда от скъп бушон, той си е по рождение изгърмел
|
| Съб Дек 08, 2018 1:20 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Законтрящ въпрос на интервю за работа. Масово предизвиква пулене. Ако на бушона пише 20А, това какво значи - че може да работи на 20А или, че на 20А гори?
Верния отговор е - ба ли го?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Дек 08, 2018 11:42 am |
|
|