|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:55 pm
Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз?
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз?
Творчески откриваш евтин метод за студен синтез и го пускаш безплатно в нетя. Така, ще прецакаш големите акули и всички ще са хепи. Какъв е проблема... Иначе ако си в Европа, все още можеш да откривателстваш и без корпорация зад гърба си. Тук като цяло държавно финансираното откривателстване е широко застъпено. Друг е въпроса, колко ефективна е тая схема, но възможности много има. Мисля, че даже и по разните му грантове и фондове имаше целеви средства за патенти и защита на авторско право. В щатите през университетите вероятно също можеш да откривателстваш и патентоваш. Говоря за научните патенти, не за дизайна. Абе ти само измисли чудото, финансирането е лесната част.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юли 10, 2018 8:40 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Митко, аз имах в предвид файлването и регистрирането, иначе съденето е така, ние затова у не искаме да се съдим, но и те сигурно не искат защото интереса е много малък. Решението дали ще се продадеш винаги е твое, избор винаги има, може да е лош но го има. Всеки си гледа интереса, това е. Това разбиране и очакване за някаква висша справедливост, това са глупости, всеки си отстоява интересите както може. Едва ли антилопата се сърди на лъва че я е изял, не вярвам и лъва да се сърди на бивола ако бъде набучен с рогца... живот.
|
| Вто Юли 10, 2018 10:13 am |
|
 |
|
fred
|
Ринг свободен... Доклад: В България няма недостиг на кадриЗа последните десет години няма официални данни, които да доказват, че е налице толкова тежък недостиг на работна ръка, колкото твърдят работодателите https://www.investor.bg/analizi/85/a/do ... ri-273123/
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Пет Дек 07, 2018 7:46 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Статията е вярна (ЕДИТ: прочетох само първа страница): няколко пъти съм изпитал всичкото на гърба си. На последната работа (под 400лв чисто) докато ме уволнят организираха автобуси от няк'ви цигански села - за завършили Твърде свободния университет. А Бюрата по труда и статистиките са голяма смешка.
Ся, някои и тук твърдят, че не могат да намерят работници. Ннам, явно не ги търсят както трябва, щото аз 5 години не можах да намеря работодател, пък не съм толкоз калпав. Вече не го търся, де. Ама що в гръчко нямах проблем да бачкам и на три места ако ми е кеф, при това на достойно заплащане?
Едит2: Казвал съм как в гръчко съм ходил да пазаря с работните дрехи (стига да не са прекалено мръсни): там това означаваше, че имаш почтена работа, пари и заслужаваш уважение. В БГ е твърдо нье и за трите!
Последна промяна bongo_x2 на Пет Дек 07, 2018 9:37 pm, променена общо 2 пъти
|
| Пет Дек 07, 2018 8:44 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Знаех си, няма и безработица и бедни, кадри има с лопата да ги риннеш, средната зпалата е около 8000 евро, токът и водата са подарък от държавата, бензин като зареждаш ти плащат по 3 лв на литър, а всички магазини продават само органик и за 2 лв пълниш хладилника за месец напред ... всичко ни е пирфектно, да живей, живей труда ...
|
| Пет Дек 07, 2018 9:06 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
То като във вица дето неква жена казала :ейй няма кавалери в този автобус, пък един и отговорил кавалери има-места няма.... та така потенциялни работници има - нещо потенциалните работни места са кът. в смисъл нормални работни места...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Дек 07, 2018 9:11 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами за д ане обобщавам за всичко, но има няколко отрасъла в които кадри НЯМА, ама толкова няма че няма на къде, IT, Строителство, Инженерни бласти, конкретно механични инженери, оператори на машини. Знаете ли как се намира инженер конструктор, отговора е НИКАК, щото ги няма, д аще кажете малко даваш, какво значи малко, по малко от колкто получаваш сега, Ок давам 5 пъти повече, колко кадъра ще се намерят, аз ще платя 2 пъти повече и ще открадна кадрите на други 5 фирми, те няма да имат избор и ще платят повече от мен, и така едни и същи 5 човека ще ходят напред назад, никъде нищо няма да вършат щото докато навлязътр някой ще ги е дръпнал за повече пари ... къде тук са кадрите? И още нещо,кои са отраслите които надават най-голям вой, тия с най-високите заплати и най-добрите условия, да сте видяли магазин останал без продавачи, влизам онзи ден в технополис и гледма повече служители от колкото клиенти, консултанти на тхенополис, кредитни консултанти на уникредит, на още някакви, отгоре на всичко ендо щандче с някакви външни консултанти, очевидно там няма проблем с кадтите но пък едва ли заплатите са много високи. И какво излиза,за ниско платените професии няма недостиг на кадри, за високо платените има, и след това малко се плащало .. не малко се учи. Аз все така търся конструктор, днес пък една колежка се оплаква имало 5 кандидата и само един дошъл на интервю, нито занят колко се плаща, нито какво ще работят, кандидатстват и не се явяват, това и на мен ми се случва често, та къде са кандидатите ?
|
| Пет Дек 07, 2018 9:36 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Тъй бе ТоНи, ама откога инджинерът стана работник? То кадърни инженери от край време е нямало. Ама да ми внасят и чистачки на хотели от Украйна...
|
| Пет Дек 07, 2018 9:47 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Значи хотилиерството като бизнес аз отдавна съм го отписал, там винаги има недостиг, причини има много. Първо масово е сезонен бизнес, второ заплатите не са високи, но да си чувал някъде в света да са високи в този бранш ? Ами в белия свят се разчита на бакшиши, ама тук не е така. Да си видял вакантна позиция за барман, естетсвено като може да с екрадва и се вземат добри бакшиши ... Има места където проблем няма, но ако говорим за черноморието ... съвсем нормално с оглед всичко, и типа туристи, и заплатите и условията ... да ама това е един бранш. Работници наиситна няма, заплатите не са толкова ниски, но няма хора. Примерно при нас баш рбаотниците са горе долу между х2 и х3 на преките ни конкуренти като заплата, и пак няма, сега дали е много като абсолютна сума не смея да твърдя, според мен е достатъчно за тая работа, з анякой може и да не е. А операторите на машини и те ли не са рбаотници, опитай да си намериш да видиш, остави заварчиците и тях никога ги е нямало, ами оператори на ММ, на преси, ъпканти, щанци .. мъка е разбери. Да има много причини да е така, но това не е вина на бизнеса а на правителството. Примерно някои индустрии са съсредоточени в някои от големите градове и кадите свършват. Защо не са в Добрич, Силистра, Търговище ... ами защото не е лесно, много трудно се децентрализира бизнеса, много по-трудно от държавното управление. Когато имаш някаква еко система, много трудно някой ще иска да излезе от нея. Другото е че я няма културата и разбиранията. По същият начин по който на колегата не ми се кара 15 мин до работа, на работодателя не му се прави фабтика на 50 км от там където живее, нито пък му се мести .. всички страдат от едни и същи проблеми. Общините не правят почти нищо за да привличат бизнеса, ами той защо да ходи ? В резултат има голяма неравномерност, но дори за не толкова масови и добре платени професии където не би трябвало да е проблем да релокираш някого, то няма кого, просто защото си няма кадри. Проблемите са много, и всички се дължат на 30-те години демокрация, и най-вече на разбирането на народа за демокрация.
|
| Пет Дек 07, 2018 10:12 pm |
|
 |
|
After_Dark
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 8:42 am Мнения: 351 Местоположение: Бургас
|
От моята гледна точка работодателите, дето са читави, хич ги няма. Защо мисля така? Средното ми образование е "Машини и апарати в химическата промишленост", висшето ми е инж. химик, магистър промишлена екология. Работих 8 години в НХК и ... нали знаете, от десетина хиляди работници сега са под 2000 и реват, че няма хора и има прием и никой не се натиска да работи там. В момента съм шивач, ходя на работа с кеф, шефа идва всяка сутрин да ме вземе за работа от вкъщи и вечер ме връща, личен шофьор ми е с две думи  Не мисля за напускане. Е, за чий учих толкоз години химия?  Просто ми е слабост, хоби, като електрониката, но явно в нхк-то не го оцениха.  Те така. 
_________________Химик-галфон съм аз. 
|
| Пет Дек 07, 2018 10:34 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Няма недостиг на кадри, нито безработица. Има огромна пропаст между работодател и работник, квато няма никъде по света, сигурно. Два вечно мрънкащи лагера с прекомерни претенции един към друг.
|
| Пет Дек 07, 2018 10:42 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Хм. Започвам да разбирам категоризирането на труда. Аз бачкам във фирмата като чистач. Шефа нито ме взема от работа, нито ме връща вкъщи. Започвам да се чувствам пренебрегнат. Ще видим тая работа... 
|
| Пет Дек 07, 2018 10:55 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Криза трябва. Не си научиха уроците от предишната, затова трябва нова.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Дек 08, 2018 11:39 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Бачкаторите ли? Сигурно и те казват същото за работодателите...
|
| Съб Дек 08, 2018 1:31 pm |
|
 |
|
Цецо
|
И едните и другите.
|
| Съб Дек 08, 2018 3:00 pm |
|
|