Отговори на тема  [ 401 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 27  Следваща
Изкуственият интелект 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Изкуственият интелект
https://vas3k.ru/blog/machine_learning/
Машинное обучение для людей
Разбираемся простыми словами

ИИ обяснен по най-елементарният възможен начин. Макар че за мен е малко странно, че към ИИ слагат и неща които са това което едно време наричахме "математическа статистика". А в по-новото време са Data Science и Big Data. Но все пак за разбиране предмета на дейност и базовите методи става. Защото както виждам те са доста непознати. Впрочем всъщност това е главно за направлението Machine Leаrning. В ИИ има още двадесетина направления :)

Нед Дек 09, 2018 4:26 pm
Профил
Аватар

https://towardsdatascience.com

Друго не ти трябва за начало

Пон Дек 10, 2018 12:49 am
Профил WWW

HCL написа:
https://towardsdatascience.com

Друго не ти трябва за начало

Добро е но за малко по-напреднали които вече с в час с основните принципи. Аз използвам ODSC, NumFocus и GoogleAI да следя новостите. Хабрахабр също са много добри в популяризирането. И великият чичко Гугъл в момента в който докопам няколко ключови думи. Разбира се веднага сложих и твоето на видно място на доста претовареният десктоп :) От тези 4 линка твоето ми изглежда най-добре структурирано така че благодаря.

А онзи линк горе е когато трябва да убеждавам някой, че все пак компютъра не смята наред всичките варианти в играта Го :)

Пон Дек 10, 2018 3:12 am
Профил
Аватар

Фред я кажи има ли някой във форума а който да може или да иска да се научи на transfer learning и адаптиране на готови невронни мрежи за класификация към ново специфично задание. Не следя всички теми във форума и може да съм пропуснал някой. Благодаря предварително

Пон Дек 10, 2018 5:07 pm
Профил WWW
Аватар

Или да перефразирам - някой с опит с tensorflow или keras

Пон Дек 10, 2018 5:09 pm
Профил WWW

TensorFlow Lite for Microcontrollers

Брях на къде отива света... вече и куртекс М3 може да разпознава като го псуваш на сръбски ;-)

Чет Яну 17, 2019 2:03 pm
Профил

HCL написа:
Фред я кажи има ли някой във форума а който да може или да иска да се научи на transfer learning и адаптиране на готови невронни мрежи за класификация към ново специфично задание. Не следя всички теми във форума и може да съм пропуснал някой. Благодаря предварително

Извинявам се за голямото закъснение. Първата ми реакция беше да кажа че не познавам, моите познанства тук са изключително дистанционни, няма хора с които да се познавам лично. Темата е доста периферна за мнозинството които са главно хардуеристи но се сетих за два случая - единият път когато някой тук /май че ти?/ предлагаше за тестване Movidius и член на форума прояви интерес. И вторият път, когато един колега тук каза, че също ходи на лекциите на DEV.BG. Та идеята ми беше да поровя и да ги намеря тези хора но както често се случва при мен други задачи затрупаха добрите ми намерения. Надявам се интересуващите се да са ти пратили ЛС.

Иначе аз макар и бавно напредвам полека, вече купих /макар и на старо/ една работна станция Dell Precission 5810 и имам макар и скромен хардуер за експерименти и обучение.

Чет Яну 17, 2019 3:03 pm
Профил

miro_atc написа:
TensorFlow Lite for Microcontrollers

Брях на къде отива света... вече и куртекс М3 може да разпознава като го псуваш на сръбски ;-)

Хм, моето не е за софтуер :) , но е подобно - Lattice имат за ultra plus подобни неща:
- Реакция на думата "seven" - Key Phrase Detection – Lattice SensAI:
Изображение
- Human Face Detection:
Изображение

Това "Sens AI" им е фреймуърка за AI (явно). Аз съм твърде бос в тая област за да дам оценка. Взе си едно "upduino v2" ама не съм го включвал още.

Чет Яну 17, 2019 3:10 pm
Профил

Снощи го четох за Lattice. Много е интересно защото те се ориентират към приложения на AI в FPGA с ниска консумация а това е важно за полеви приложения. И естествено скоростта на решенията с FPGA.

Чет Яну 17, 2019 3:31 pm
Профил
Аватар

Тази събота ще разцъквам ECP с image processing pipeline и ще пусна един малък tutorial, подобно на този за Movidius NCS2. Няма да е лошо да развием форумът като платформа за embedded AI обмен.

Чет Яну 17, 2019 4:48 pm
Профил WWW

AdBlocker за радио реклами. Предполагам може да стане и за свръхдосадните ТВ реклами.

https://www.adblockradio.com/en/
https://www.adblockradio.com/blog/2018/ ... o-podcast/

Съб Яну 19, 2019 5:10 am
Профил

https://www.youtube.com/watch?v=nPOawky2eNk
An AI can create a 3D model of a person—from just a few seconds of video

https://arxiv.org/abs/1803.04758

Пон Яну 21, 2019 7:03 pm
Профил
Аватар

много фалшиво видео за 5 мм точност от RGB-D камера ... или тази "камера" ще струва майка си и баща си...

Пон Яну 21, 2019 9:08 pm
Профил ICQ

TheWizard написа:
много фалшиво видео за 5 мм точност от RGB-D камера ... или тази "камера" ще струва майка си и баща си...

Във вторият линк под видеото има PDF файл на научна статия която подробно разглежда този метод и потвърждава тази точност. Четох го на диагонал и не видях точно модела на камерата но се подразбира обикновена HD TV камера. Особеността е, че я тарират според измерената височина на тялото, т.е. при камера 1920х1080 един пиксел ще е примерно 1-2мм. Естествено има грешки от триангулацията, гъстотата на мрежата и т.н. но точност 4-5мм не изглежда невъзможна. Под статията има доста линкове към други статии така че може да се провери. Ето го отново:

https://arxiv.org/abs/1803.04758
Video Based Reconstruction of 3D People Models

Преди доста време проучвах въпросът за 3D фотограметрия на износването на детайл /счупване, откъртване/ чрез възстановяване на геометрията му от 2D снимки. Това защото беше собствена идея и пари за 3D скенер нямаше да ми дадат. Излизаше, че точност от порядъка на десети от милиметри беше постижима. Още повече, че ставаше дума за локални дефекти където можеше да се използва и оптичен зум.

Ето още една статия, този път снимките са от 20 мегапиксела DSLR камера Canon EOS 6D. Сравнявана е точността на възстановяване на геометрията на доста сложен обект като за еталон е приета геометрията получена при измерване с FARO ScanArm /точност 0.04мм стъпка на измерване 0.1мм/. Получени са грешка /отклонение от еталона т.е. резултата на скенера/ от порядъка на 0.1-0.4мм за обект с размери първият 40х20 см и вторият 20х15 см.

https://www.researchgate.net/publicatio ... _Kinect_v2
Assessment of the accuracy of 3D models obtained with DSLR camera and Kinect v2

Пон Яну 21, 2019 10:16 pm
Профил

3D реконструкцията на геометрията на човешкото тяло е доста развито направление. Има два подхода, елементарният е просто класическата оптична фотограметрия от снимки и видео. Тялото е само облак точки от които чрез полигони и интерполация се възстановява геометрията.

А в по-напредналото направление се добавя информация за човешкото тяло - биомеханика /т.е. костна система, стави и движението им/, дори механика на деформируемото тяло за да е пълна имитацията на човешкото тяло. В комбинация с добавянето на текстури се получават изображения с фотореалистично качество при което се симулира и движението.

Ето още една статия, измерванията са правени от запис с RGB камера 1920х1080 30 fps и са комбинирани с карта на дълбочините 512х424 получена чрез Kinetic One. Получена е точност 2.40мм от един доста евтин хардуер.

https://ieeexplore.ieee.org/document/7410622
Detailed Full-Body Reconstructions of Moving People from Monocular RGB-D Sequences

Изглежда несериозно, учените си нямат работа и се занимават с празни неща. Само че такива резултати се използват при разработването на реалистични симулации при компютърни игри а това е бизнес за стотици милиони. Не е далеч времето, когато роботи ще шият дрехи по поръчка според индивидуалните размери получени с такова сканиране. И те ще са на цената на серийното производство, за робота това е само смяна на програмата. Вече има филми без актьори и без декори, всичко е компютърни симулации с фотореалистично качество. Много пъти съм се убеждавал, че западняците могат да правят пари дори от неща които на първи поглед изглеждат празно пилеене на времето.

Вто Яну 22, 2019 2:30 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 401 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 27  Следваща