|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:51 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Китай
Зависи от държавата, аз не мога да си го представя дори 1 млрд само в подкупи да раздадат. Въпроса по скоро е дали ще се озъртат в региона или ще скочат на нещо местно, примерно Мексико. От друга страна, ако го внасят на 600 няма как да остават 8.50 в китай. Верно това е голям, мулти милярден бизнес, но в крайна сметка е капка в морето, а Китайците отдавна не ядът доматите с колчетата. Ама какво да ги мислим епъл. Днес чувам, че канадците може да отсвирят обвиненията заради изказването на Тръмп, казват звучало като политическо изнудване.
|
| Съб Дек 15, 2018 1:03 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ами зависи какво пише в експортната китайска фактура. ако всички чарколяци са bill to фирма извън китай, ship to китай, те са на отделни фактури от китайската и не попадат под въпросните митническите тарифи (евентуално) така за китайската фактура остава платката, насищането, сглобяване и тестване, което вече може да е $8.50. но ако това пише във фактурата, митото ще е на $8.50, а не на всички чаркове, които са произход Корея, щатите, Япония и Холандия (ти да видиш!) - за тях не са приложими китайските мита. тогава вече има резон всички чаркове+производството в Китай да е $600, но това е (счетоводна) себестойност, а не цената на вноса от Китай.
виж, ако чип на Куалком е произведен в Китай, шипнат е вътрешно до фокскон и е фактуриран от китайците е друг въпрос.
|
| Съб Дек 15, 2018 2:33 pm |
|
 |
|
ilkor
|
8.50 ... глупости Дори супер дупер Apple A12 Bionic SoC е с произход TSMC/Тайван
|
| Съб Дек 15, 2018 2:47 pm |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
Errata: Поради недоглеждане от моя страна, платката на снимката съм я кръстил "iPhone mainboard", а трябва да е "Huawei mainboard". Извинявам се за което. 
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Съб Дек 15, 2018 5:05 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Тайван! =Китай Иначе едва ли корпуса се внася, това е една от най-трудоемките операции, не знам дали и в много милионен тираж може да се докара съвсем да не струва. Първите ги фрезоваха буквално от парче алуминий, новите като че ли има значителна оптимизация, не съм отварял, но пак си има не малко операции.
|
| Съб Дек 15, 2018 5:14 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Тези ламарини не се ли режат и огъват на щанци ?
|
| Съб Дек 15, 2018 5:20 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
$8.50 на телефон е печалбата, дето остава в Китай (сглобяване и маркъп на китайските части) - колко пъти искаш да го напиша това, преди да спреш да ни казваш колко струват отделните чипове и къде били произведени?
|
| Съб Дек 15, 2018 5:27 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ся остава Дончо да настъпи и мотиката с 'двата Китая' и съвсем ще се сговни ситуацията. част от днешните проблеми на Трюдо (младши) донякъде са наследствени от баща му, който навремето беше заявил, че за Канада има само един Китай. и сега настъпва мотиката с шефката на вайхуй, а Дончо дори не се наведе да го потупа като добро кученце. а и двете републики са особено чувствителни по темата.
това е дълбока политика, човек очаква, че играчите ще пипат много меко и ще си мерят приказките по две на минута най-много. ама наблюдаваме точно обратното. или е някаква много решителна политика, или е дълбока некомпетентност. първото ми съмнително...
---
добре, де - всички сте прави $8.50 е китайския труд процесорите са от тайван (което не е китай в контекста на търговската война) другите чаркове са от Корея, Япония и т.н. сбестойността е $600, но само малка част е с китайски произход. и се получава като се съберат всички разходни фактури от цял свят.
интересува ме дали и аз съм прав - на китайската фактура пише $8.50 и само тази сума се обмитява с 25, 50 или 100% мито?
щото аз така го правя в момента. не, че очаквам да ме арестуват като отида на плаж в Гърция по обвинение за нарушаване на ембаргото, митническия закон на щатите или нещо подобно, но ако не съм прав, по-добре да почна да си копая басейн на вилата и да забравя за чужбината.
|
| Съб Дек 15, 2018 5:32 pm |
|
 |
|
ToHu
|
8.50 ми се види малко за печалба ама... може. На 200 млн тилифона около 2 млрд... малко ми се види за цялата верига контрактори но не е невъзможно, все пак бройката е сериозна. П.с. Сега се зачетох, май от 8 нататък са щампована стомана, това вече струва центове.
|
| Съб Дек 15, 2018 5:41 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Дедо, китайците купуват части и правят телефон, дето после го продават на Епъл и Епъл си слага печалба. Няма начин при вноса в САЩ да се обмитява само печалбата на Китайците - обмитява се фактурираната стойност на вноса, т.е. ако приемем че Епъл го купуват на около $600 се обмитяват тия $600. Демек Епъл ще платят едни $150 мито, което умнножено по броя телефони, дето се продават в щатите ще стане една доста сериозна сума, заради която Епъл ще изнесат половината Китай я в Индия, я в Мексико я някъде другаде. Тук не става въпрос за високотехнологично производство или дизайн а за просто сглобяване на чаркалъци и аз напълна вярвам, че могат да го направят в рамките на месец-два. Оня юнак Мъск вдигна трета поточна линия в двора на фабриката за 20 дена и взе да бълва коли от нея  . Иначе от къде идват частите няма да има никакво значение ако почнат яката търговска война, щото един милион чиновника не могат да ти стигнат да ги проверяват тия неща, а и нямат абсолютно никакво значение. Миналата година реших да поръчвам да ми сглобяват едни платки в Китай и реших за пилотната серия да им пратя чаркалъците от тук и въпреки, че 90% бяха с произход Китай ония ми ти такайци обмитиха абсолютно всичко все едно е произведено в щатите и на мотаха 3 дни по митници там та си припомних какво беше в БГ-то. После като ми върнаха платките обратно, факторирано на истинска цена с тотал малко над $6000 с включена цената на частите дето пратих от тук ми ги оставиха пред вратата на къщата директно и нито е имало митници, нито мита, нито селс такси нито нищо. Демек тука сме един разграден двор, дето всеки си внася какво си иска и както си иска, а ние като решим да изнасяме и ни го вкарват квадратен. Затова подкрепям Тръмпи с две ръце и е крайно време вече да има наистина свободна търговия, пък ако нещат блъскай им там яките мита и като загубят Епъл и няколко други големи и ще са светнат за какво става въпрос много бързо.
|
| Съб Дек 15, 2018 6:48 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Митко, зависи как е оформено договорно, наоълно възможно е да е както казва Дедо Боре, както му казваме ишлеме. Ако ейпъл движи доставките то всичко е негова собственост, в китай влиза като временен внос. В този алучай епъл имат фактури за компоненти и сглобеното изделие, в което не се фактурират компоненти собственост на епъл.
|
| Съб Дек 15, 2018 7:22 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Не съм много наясно, но доколкото разбрах епъл купуват от Китай телефони без софтуер за 8.5 долара. Наливат софтуер и най-важното - слагат картинката с ябълката която струва около 550$. , с която всеки младеж може да се фука наляво и надясно.
|
| Съб Дек 15, 2018 8:14 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Значи ако трябва да говорим обективно епъл не купува телвфон от китай, епъл произввжда телефон в китай. Само от тук разликата е огромна. От там ма сетне не мога нищо да кажа зщото има 2-3 начина товада се организира като процес, и всеки начин може да има много разновидности. Фокскон са ОДМ, те нямат техни продукти, техният продукт е услуга. Не може са се гадае каква е схемата, дори огромни ОДМИ като фокскон не винаги могат да доставят на най-добрата цена дори на компания като нашата, а какво да говорим за епъл. Много възможно е някои доставки да са директно спазарени а и платени, което променя много неща.
|
| Съб Дек 15, 2018 8:31 pm |
|
 |
|
slav4o.com
|
От моята гледна точка внасят поръчков полуфабрикат от който си сглабят айфона  Тоя полуфабрикат и да попадне в трети лица не може да му вземе 600$ защото не знае как да му налее софтуер, няма от къде да го вземе, не може да го продаде под претекст че има общо с Айфон, защото е незаконно използване на марката. Реално цената се формира от високата добавена стойност която се формира на територията на САЩ.
|
| Съб Дек 15, 2018 9:50 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Защо си мислиш че нещо се налива в САЩ, вземат 100% завършен продукт. Те ако трябва да наливат софт и да опаковат в САЩ по добре всичко там да си правят. Между другото фокскон са тайванци, та това също има значение.
|
| Съб Дек 15, 2018 10:09 pm |
|
|