Отговори на тема  [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525 ... 1194  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
Къф ляб, кво тестяно, бре!!! :evil: За вас мръфка няма ли? :)
Хляб не консумирам от над 15г., а тестените изделия са спагети (рядко) или пица (по-често).
Не от каприз, диета или нещо подобно. Наложи се да пребивавам в Нигерия за няколко месеца, а там хляб се купуваше от една ливанска фурна и почти всичкия сладък. Имаше един вид който си го наричаха солен, защото в него нямаше захар. Ядох май месец този блудкаш и накрая по естествен начин загубих нуждата от него. Като се върнах не успях да свикна отново на хлаб и ... до сега. То и не бях кой знае какъв фен на хляба и тестените изделия. Сега маам мръвки ... и ходя пеша на работа и обратно - общо 4 км.

Вто Яну 22, 2019 5:26 pm
Профил
Аватар

Ай ся! Аз освен боб и лещена чорба не мога да ям постно, месце трябва да има. Но е въпрос на организъм: имам проблем да надебелея, не да отслабна. Но не нагъвам пържоли по цял ден - в повечето случаи да ми мирише на месо. И много супа, и салатка с ракийка...
Жената е по постното, което не ѝ пречи да нагъва чисто месо без хляб.

Едит: Жената каза: отбягване на хляб когато е възможно, което не значи пълна забрана на тестени. Сладкото е ясно - деликатес. От другите най-пречи оризът и далеч по-малко картофите. Тя през два часа хапва нещичко.
Мии то е близко до акъла: не може сутринта да си нагъвал милинки, после някоя баничка с боза, на обед ориз с хляб и т.н....
Но пълна забрана на нещо няма, още по-малко нагъване на безвкусни диетични кирпичи.

Последна промяна bongo_x2 на Вто Яну 22, 2019 8:24 pm, променена общо 1 път

Вто Яну 22, 2019 6:16 pm
Профил

Въй, как без хляб бе, не мога така. Сочна тлъста вратна пържола на скара и мек хлебец. С какво ще си отопиш чинията ако няма хляб, за гарнитурка червена ряпа с моркови рендосана с лимонче и олийце.

Вто Яну 22, 2019 8:21 pm
Профил
Аватар

Който пътува често София-Търново трябва да е чувал за Добревски - като се намаам с шкембе чорба, някоя плескавица и няколко пърленки и ако не карам аз спя през останалото време...

Вто Яну 22, 2019 11:21 pm
Профил ICQ
Аватар

Мерси! Скоро ще минавам от там. Лошото е, че аз ще карам...

Вто Яну 22, 2019 11:37 pm
Профил

Хляб ям, със супичка или яхнийка, ама да разваляш пържолата с хляб...

Вто Яну 22, 2019 11:51 pm
Профил
Аватар

pipilica написа:
Въй, как без хляб бе, не мога така. Сочна тлъста вратна пържола на скара и мек хлебец. С какво ще си отопиш чинията ако няма хляб, за гарнитурка червена ряпа с моркови рендосана с лимонче и олийце.

Ряпа и сие си е дружка на ракийката, а пържолата ми върви с картофено пюре или кестени.

Сря Яну 23, 2019 10:16 am
Профил

Bai Ui написа:
stefan63 написа:
Цитат:
Защо беления суров слънчоглед е по-евтин от небеления?

Не се сещам за производствена причина.
Или търговска политика, или логистична - небеленият заема повече място,и изисква по стриктно съхранение .

От люспите на семките се прави тахан (за халва например), по принцип таханът се прави от целите семки, смилат се с люспите, обаче по тарикатска технология първо се отделят люспите, после слънчогледът се пресова са олио, след това каквото остане след пресата се смесва с люспите, добавя се нещо мазно да компенсира липсата на мазнина и накрая сместа се смила.

Да бе, да! От слънчогледовите люспи се прави тахан, от черупките на яйцата - майонеза, а от ореховите черупки- ореховки. И разбира се енкодери се мерят със стенни часовници с кукувичка. Ку-ку... Ку-ку...

Сря Яну 23, 2019 10:21 am
Профил
Аватар

все още има места, в които ме гледат неразбиращо, като си поръчам тройка пържоли.
тройка кюфтета, тройка кебапчета, тройка шишчета са ОК. не мога да разбера какво толкова трудно има в тройка пържоли.

това си е вариация на студентския сандвич (две дебели филии хляб, по средата една по-тънка) - сандвич с пържола, между други две.
може би, защото студентския сандвич вече се прави трудно с нарязан хляб? а и като гледа в "Студентския град" почти няма студенти.

Сря Яну 23, 2019 10:49 am
Профил

sthx написа:
Да бе, да! От слънчогледовите люспи се прави тахан, от черупките на яйцата - майонеза, а от ореховите черупки- ореховки. И разбира се енкодери се мерят със стенни часовници с кукувичка. Ку-ку... Ку-ку...

... апък термодвойките полват изолация от котлони 'раховец' . Заеби тез кристални топки и карти таро ами седни и прочети нещо преди да се правиш на клоун.

Сря Яну 23, 2019 12:12 pm
Профил

За сегашните студенти, не знам, но чух, че студентките харесват това:

Изображение

Сря Яну 23, 2019 12:37 pm
Профил
Аватар

Bai Ui написа:
stefan63 написа:
Цитат:
Защо беления суров слънчоглед е по-евтин от небеления?

Не се сещам за производствена причина.
Или търговска политика, или логистична - небеленият заема повече място,и изисква по стриктно съхранение .

От люспите на семките се прави тахан (за халва например), по принцип таханът се прави от целите семки, смилат се с люспите, обаче по тарикатска технология първо се отделят люспите, после слънчогледът се пресова са олио, след това каквото остане след пресата се смесва с люспите, добавя се нещо мазно да компенсира липсата на мазнина и накрая сместа се смила.

Със сигурност преди 20 години не се правеше така. Мачкаха се небелени семки, при температура около 60-70 градуса, и каквото оставаше, се наричаше "кюспе" и беше търсено от въдичарите, че и от рибарите. Как е сега - не знам, ако си запознат, сподели с повече подробности. Интересно ми е какво е това мазното, което се добавя, та да е по-евтино от неекстрактнатото олио. От твоето обяснение следва, че люспите са по-ценни от ядките. 8O Люспите май са целулоза плюс нищо друго съществено.

Сря Яну 23, 2019 7:53 pm
Профил ICQ

ДедоБоре написа:
все още има места, в които ме гледат неразбиращо, като си поръчам тройка пържоли.
тройка кюфтета, тройка кебапчета, тройка шишчета са ОК. не мога да разбера какво толкова трудно има в тройка пържоли.

това си е вариация на студентския сандвич (две дебели филии хляб, по средата една по-тънка) - сандвич с пържола, между други две.
може би, защото студентския сандвич вече се прави трудно с нарязан хляб? а и като гледа в "Студентския град" почти няма студенти.

И мен така ме гледат като си поръчвам питка с плескавица с гарнитурка от вратна пържола ... с това върви питка между другото.

Сря Яну 23, 2019 9:21 pm
Профил

bateAz написа:
Със сигурност преди 20 години не се правеше така. Мачкаха се небелени семки, при температура около 60-70 градуса, и каквото оставаше, се наричаше "кюспе" и беше търсено от въдичарите, че и от рибарите. Как е сега - не знам, ако си запознат, сподели с повече подробности. Интересно ми е какво е това мазното, което се добавя, та да е по-евтино от неекстрактнатото олио. От твоето обяснение следва, че люспите са по-ценни от ядките. 8O Люспите май са целулоза плюс нищо друго съществено.

Когато се разлая някое лайно, като това по-напред ми се отщява да споделям каквото и да било. Ами тахан халвата се прави от ЦЕЛИ семки - смилат се на воденичен камък и по принцип се добавя краве масло и мед. Това е май побългарения вариянт, тахан идва от арабското тахини, което е каша от смлян сусам. Навремето олио се е добивало като са се пресовали цели семки и олиото е ставало тъмно кафяво, като автомобилно, кюспето го помня, дядо ми правеше капани за риба с алуминиеви легени покрити с найлон с малка дупка и слагаше кюспе вътре, пълнеха се с риба за около час. А съвременните инсталации за олио отделят първо люспите, после смилат семките, пресоват ги на винтови преси и готово. Люспите обаче не се изхвърлят, както и това, което остава след пресата, смилат се след процеса и се прави тахан и също правят фураж. Точно какво слагат в тази халва не знам и не искам да знам, защото сигурно ще спра да я ям, по всяка вероятност палмово масло, защото кравето е скъпо.

Сря Яну 23, 2019 9:29 pm
Профил

ето тук е показана съвременна инсталация за олио
https://www.youtube.com/watch?v=B_-qUfPOsVw

Сря Яну 23, 2019 9:43 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525 ... 1194  Следваща