Отговори на тема  [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Отново DC/DC за кола 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Зависи от схемата, в стандартна схема и аз съм нямал проблеми, освен термокамерата, ама там го отдавам на куц производител. С външен транзистор ми се появиха проблемите, не помня вече смених ли го с 3843, оставих ли го .....то беше преди 4-5 години. Ниското КПД е нещо друго, до 50% не ми е стигало ама над 70 май не съм го докарвал, ама то и не ми е трябвало, не бих го сложил някъде където на всяка цна искам да пестя енергия.

Сря Апр 12, 2006 9:52 am
Профил
Аватар

Мнение 
А бобинката колко mA да бъде?

И един фундаментален въпрос - каква е разликата в принципа на работа между степ-ъп и степ-даун импулсните захранвания?

Сря Апр 12, 2006 11:34 am
Профил
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
Дросела се избира според импулсния ток през него. В случая, който ти е сметнал @ТоНи, сложи дросел за 3А поне.
Основната разлика си личи от името - степ-ъп - (стъпка нагоре) повишаващ, съответно - степ-даун - (стъпка надолу) - понижаващ. (Да не питаш за правоходов и обратноходов преобразувател?) При повишаващите напрежението на самоиндукция на дросела се "прибавя" към захранващото, при понижаващите това напрежение се подава на изходния кондензатор, като и в двата случая големината на напрежението зависи от запасената електромагнитна енергия в дросела, което пък зависи от широчината на "зареждащия импулс".

Хайде сега някой да ме преведе на български!

Сря Апр 12, 2006 11:59 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Мен ми е ясно управлението, не ми е ясна електротехниката. Защо степ-ъп и даун захранванията са различни? Не би ли следвало да зависи само от дросела?

Сря Апр 12, 2006 12:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тук има по-подробно инфо, но на ингилизки: http://schmidt-walter.fbe.fh-darmstadt. ... mps_e.html
Срещу всеки тип преобразувател има линк "help". Там са описани подробно принципите на работа и принципните схеми.
Имам и хубава книжка в pdf формат, но е 10М. Ако искаш на мейл мога да ти я пратя...

Сря Апр 12, 2006 12:31 pm
Профил ICQ

Мнение 
Абе не знам дали ти е съвсем ясно управлението, то управлението е доста физика, и не е толков апросто колкото звучи на думи. Разлика в управлението няма, раликата е в това къде са ти дросела и диод, и как е сързан ключовия транзистор. Реално с малко желние може смаия 2575 да с еползва като повишаващ, но с външен транзистор. А управлението освен по напрежение се извършва и по ток, освен това си има четотни компенсации които сак не са правилно сметнати, в най добрия случай ще имаш по кофти КПД, по нестабилно напрежение при промяна на товара и повече шум най-вероятно, а в лошия случай ... може и да гърми при смяна на товара, но това е повече в сила за по сложните импулсни в мостово или полумостово изпълнение. Та управлението си е чиста електротехника, както го наричаш, изобщо почти всичко свързано с електроника и автоматика си е чиста физика ..както и всичко на тоя свят де :), ама си трябват по задълбчени познания в определени области.

А за дросела, пиковия то е около 4 А ако не се лъжа, самия дросел може да има работен ток 1-2 А това не е страшно, но токът на насищане трява да е над 4 А, иначе ще имаш проблем при по голяма консмация.

Сря Апр 12, 2006 5:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
А за дросела, пиковия то е около 4 А ако не се лъжа, самия дросел може да има работен ток 1-2 А това не е страшно, но токът на насищане трява да е над 4 А, иначе ще имаш проблем при по голяма консмация.

Бобинка викаш Реконструктор, а?

Сря Апр 12, 2006 5:19 pm
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Относно книгата която споменаваш, ако можеш да ми я пратиш ще е чудесно,
относно дросела, малко по-голяма индуктивност не вреди, и както тук някъде някой се беше изказал индуктивността на дросела х 3-4 пъти тази от сметките в даташита,
относно кпд-то до 75% с триста зора при степ-доун

Пет Апр 14, 2006 2:17 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Този вариант нещо не работи. :( С транзистор TIP41C грее изродски, не може да се охлади посмъртно, дори с голям радиатор. Пада на напрежение е около 17V. Измерих тока на прибора - 630 mA. А това импулсно явно помпа едвам половината. :cry:

Пон Апр 24, 2006 3:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
реконструкторе, я си прати схемата, да си начеша езика.

Пон Апр 24, 2006 4:08 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Схемата е, общо взето, това, което е нарисувал Тони, с някои изменения в стойностите. Довечера ще я постна как е точно при мен.

Вто Апр 25, 2006 4:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ето я самата схема, както е при мен. Дано не съм объркал нещо. :(

Edit: Обръкал съм. R5=470R
при C2, OUT и R6 има връзка. Поради няква странна причина протела отказва да я чертае

Прикачени файлове:
cardcdc.jpg
cardcdc.jpg [ 58.69 KiB | Прегледано 4433 пъти ]
Вто Апр 25, 2006 10:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Плюса на С2 има ли връзка със изхода или само така си го начертал?

Вто Апр 25, 2006 11:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А някой ще ме светне ли какьв е замисьла на R2 и R3 8O

EDIT: Извинявам се, не бях прочел предните постове :oops: Вьпросьт отпада.

Последна промяна HCL на Сря Апр 26, 2006 12:08 am, променена общо 1 път

Сря Апр 26, 2006 12:00 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Според мен те трябва да са на мястото на R4 и осигуряват защита по ток - щото тия 180 ома - странно 8) .

Сря Апр 26, 2006 12:04 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 50 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща