|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:24 pm
| Автор |
Съобщение |
|
tutiv
Ранг: Почетен член
|
 Re: Изкуственият интелект
Не мисля, че заучаването на позиционни ходове, сиреч на някакви алгоритми в шаха представлява някъква проява на интелект. Точно обратнотото, на машинен "интелект".
|
| Пон Яну 28, 2019 9:46 am |
|
 |
|
fred
Ранг: Форумен бог
|
Не знам за кой пореден път вече обяснявам, че ИИ не работи с "библиотека" от позиции или готови ходове които да "заучава". И след това при играта само да намира готовите решения в тази библиотека. Още повече че в играта Го това е принципно невъзможно защото броят възможни комбинации в нея е по-голям от броят атоми във Вселената. Прочетете линковете които съм дал в предишни мнения, там това е обяснено. В предишните версии невронната мрежа се обучава като и подават за анализ партии играни от майстори, тя самостоятелно, без човешко ръководство ги анализира и намира добрите ходове. А нима човек не се обучава по такъв начин, като се учи от майсторите? Но в по-новите версии вече дори това не се прави, на машината се дават само правилата на играта, два компютъра почват да играят един срещу друг и така натрупват опит. Въобще НЕ се използват партии играни от човек. От това, че играе компютър шахмата става ли по-малко интелектуална игра? Аз съм сигурен, че ако ви дадат партии играни от компютър и от човек няма да можете да ги различите. Т.е. мнението ви е субективно и се основава единствено на предварителна нагласа. Машината побеждава човека в игри изискващи висок интелект и това е неоспорим факт. Когато човек побеждава на шах смята се че го постига защото има по-добри интелектуални качества. За машината това се отрича, нелогично е. При това човека отстъпва във все повече игри, включително доскоро смятани за невъзможни за игра от машина поради сложността си. Но по-важното е, какво значение има това как и от кой е постигнат резултата? Ако диагнозата ви поставена от компютър е по-точна от тази от лекар ще я отхвърлите ли само защото е "машинен интелект" и така ще платите със здравето си? В много области вече компютъра поставя по-добри диагнози и надминава опитни лекари. Все повече дейности досега смятани за изискващи интелект и затова недостъпни за машина обаче вече се извършват от компютри при това по-добре от човека. А дали това ще го наричаме интелект или не няма никакво значение и няма да спре използването им за тези дейности.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Пон Яну 28, 2019 10:11 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Мда, нека не бъркаме интелекта със съзнанието, въпросът е кога ще придобие и съзнание, защото настъпи ли този момент мисля ще трбява да хващаме гората.
|
| Пон Яну 28, 2019 11:39 am |
|
 |
|
fred
|
Т.е дали ще се осъзнава като личност. Докато с интелекта /или както го наречем/ нещата напредват с много бързи темповете със себе осъзнаването на компютрите са далеч дори от началото. Защото то се формира в тясно взаимодействие с други личности и то развити поне на същото ниво, контакти осъществявани на социално и дори емоционално ниво. Редките примери на деца отгледани от животни показват пълна липса на това което се нарича личност. А при компютрите първо това са единични случаи, начални експерименти. И второ, при тях въобще не съществуват явления като социално и емоционално. Обаче не трябва да го смятаме за невъзможно макар че и в доста по-далечно бъдеще. Първо защото човек е материален следователно възпроизводим. Всеки който го отрича фактически приема наличието на "душа" и то създадена от висша сила. Впрочем емоционално взаимодействие и наченки на социална организация има дори при животните. Следователно не е "запазена марка" за хората. И още нещо, компютрите с тези "гласови асистенти" ще са в много тясно взаимодействие с хората. Т.е. има откъде да се учат и трупат опит. А дали ще трябва да хващаме гората няма определен отговор. Може просто да не сме им интересни както ние например не се интересуваме от мравките. Но всичко това е много далеч във времето. И когато то настане ще сме толкова тотално зависими от машините и компютрите че дори и гората няма да ни спаси. Ако не вярвате спомнете си какво става като ни спрат водата например.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Пон Яну 28, 2019 12:33 pm |
|
 |
|
tutiv
Ранг: Почетен член
|
Мда, кибернетичните игри като шах, китайската игра "го" или кубчетата от различен сорт на унгареца Рубик, май са върховните постижения на изкуствения "интелект". Но и тук нещата се свеждат до чисто математически концепции.
Всъщност интелектуални са съвсем други области и там машинният интелект никакъв го няма и няма и да го има. Така например интелигентността на Гугъл превода е на ниво превод на готварска книга с изречения не по-дълги от два реда.
Не съм чул и машина да е написала и едно четристишие в стил японско хайку, за кратък разказ или роман да не говорим. Същото е полжението и с музикалното и изобразителното творчество. Пълна трагедия. Мда!
|
| Пон Яну 28, 2019 12:36 pm |
|
 |
|
fred
|
Това че не сте чул не означава че го няма. Въобще категорични в твърденията си за ИИ обикновено са хора които си нямат дори елементарни понятия как действа той и какви достижения има. Само че вече има музикални произведения създадени от компютри, картини нарисувани пак от тях, статии във вестници. При което картините са например в определен стил, примерно Ван Гог. По какъв алгоритъм ще определите стила на Ван Гог и това означава ли, че той не е творец защото компютъра може да рисува в неговият стил? Цяло направление в ИИ се нарича knowledge extraction, т.е. не само да се прочита текста но и да се разбира същността му. Превода бил лош. Да, не е идеален но това се развива едва от няколко години и продължава да се усъвършенства. И съм абсолютно сигурен, е едно 90% от хората не могат дори толкова да превеждат. Това означава ли, че те не мислят? Да не говоря за правописните им грешки та се налага компютъра да ги поправя. Казваш математични алгоритми било всичко. А какво ще кажеш за съдебни дела водени от компютри и спечелени от тях, с какви математични алгоритми се описва едно съдебно дело? За това, че в един американски университет на няколко стотин аспиранти научен ръководител е бил компютър и те така и не са се усетили за това? Направлението изкуствен интелект е възприело основните си принципи от човешкият мозък. Само че симулира функционирането му по програмен начин в компютъра. Така че не става дума за алгоритми а за знания, невронната мрежа се самообучава, намира закономерности така както го прави човека. Алгоритъм е нещо което може да се опише, по какъв начин ще опишете по какво се различава куче от котка, класическият пример за начинаещи при обучението на невронна мрежа, която е основата на изкуственият интелект? Когато вие мислите невроните предават електрохимични сигнали към другите неврони, взаимодействат и това се нарича интелект. Същото го прави компютъра в програмната симулация на неврон но с ел.напрежение. По същество вие твърдите, че интелекта може да бъде само биологичен. И защо, животните например също са биологични но нямат интелект. Не отговорихте на зададен въпрос, как след като не сте в състояние да различите партия шах играна от човек от такава играна от компютър за едната ще твърдите че е интелект а за другата че не е? По какви признаци в такъв случай го определяте интелекта? И пак повтарям, това е безсмислен спор. Важен е крайният резултат. И освен това самото наименование ясно го казва, ИЗКУСТВЕН интелект. Изкуствен понеже е от машина но интелект защото крайният резултат е един и същ. Иначе попадате в абсурдната ситуация за едно и също нещо да твърдите че е и че не е интелект в зависимост от извършителя. Все едно е гол ако го вкара Роналдо но ако е Пешо не е 
|
| Пон Яну 28, 2019 1:11 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
на този етап AI е само една статистика - ДА/НЕ, КАКВО Е ТОВА? с процент грешка - нищо повече, не може да изгради стратегия освен да избере заложен математически модел
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пон Яну 28, 2019 1:39 pm |
|
 |
|
HCL
|
TheWizzard, не е само статистика. Бота изгражда собствени стратегии като експериментира. Нека ти дам един пример.
Влиза като камикадзе в боя, понася много щети и поставя скрити зривове. Като му падне живота всички виждат лесна плячка и хукват след него. Той ги прекарва през мините и всички гърмят. Не е сложно и на човек би му дошло на акъла (обаче има хора на които не би им дошло...). Обаче номерът е, че никой не го е обучил на тази стратегия, а той самият е стигнал до извода, че работи почвайки от 0. Т.е. единственото което е знал е вначалото е че губиш живот лошо, противникът губи живот - добре. И това е постижение.
|
| Пон Яну 28, 2019 2:35 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Не знам дали използвате Alexa, Google home и т.н. Служебно ни направиха подарък за Коледа, и си поиграх един ден. Ами няма проблем да разпознава и отговаря логично без капка машинен диалект на куп въпроси на заложените езици - пробвал съм на английски и шведски. Какво е/ще е времето, пусни ми песен, брой от 1 до 100, събиране, изваждане, конвертиране на мерки и теглилки, кои магазини и ресторанти работят днес и т.н. Има си ли лампи, аларми и т.н. устройства които могат да се навържат към него. Ако го помолиш да бори от 1 до 1 милион ти отказва тактично, с обяснението че ще му отнеме твърде много време. Засега не може да сменя езика с гласова команда. Мен ми хареса, че разбира като му кажеш да намали или увеличи х2, х3 и т.н. Самото устройство си е само микрофон, АЦП и WiFi, другото се върши някъде по-облаците. Може да има и някой и друг сензор - например температура, влажност, запрашеност. Няма проблем да разпознава гласовете и на другите, както и детски не изключително свързани истории. Така че нещата да доста напреднали, но бих искал да работи и без интернет връзка. Ако не искате да ви подслушва - дърпате му щепсела  Разбира се, освен това се самообучава към командващите го гласове и обстановката, за което ще ми трябва доста време. Малкия бързо загуби интерес, но това е защото нямаше устройства включени към него - но не е проблем за телевизор, лампи, брави и т.н. Всяко нещо с Андроид не би трявало да има проблем да е свързано.
|
| Пон Яну 28, 2019 2:43 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Аз преди сзедмица си говорих с на гугъл умника, като имаме в предвид че моето произношение на нито един език, вкл.Български не е от разбираемите, а английският го говоря по принуда, доста добре се разбрахме. 4 часа от варна до софия го карах да ми търси музика, най-досадното за сега е, че трбява да му тъчвам екрана иначе се успива нещо и не иска да ми говори  Не съм съгласен с доводите, че това са алгоритми, не са и никой не им ги задава, това всъщност е интересното, и плашещото. И не съм съгласен и с Фред че са далеч от самосъзнаване, броят на AI ще се увеличава геометрично, съответно все по-често ще има комуникация AI-AI, и в един момент ще си създадът общества. И мож да се окаже, че на алекса и е много по интересно да си говори с гугъл хром или някой дург AI от колкото да изпълнява човешките команди, и те тогава вече не е ясно какво ще се случи. Ако сравниш скоростта с която учи и възприема човек с тази на AI, това което на човека му е отнело 10 хил години, на AI може да отнеме само 20-30 години.
|
| Пон Яну 28, 2019 3:44 pm |
|
 |
|
HCL
|
Количествените натрупвания водят до качествени измерения. И тук отночението няма да е линейно, а по-скоро логаритмично. Аз онзи ден си играх с Гугъл асистента и стигнах то плашещото заключение, че децата ми няма да ме питат за нищо. Малкият гад е подвижна енциклопедия и разбира почти всико което го питам. Каква ще е мотивацията на децата да се обръщат към мен с дадени въпроси. Ония разказва дори лафове. А който владее монополът върху образованието...
Инче от техническа гледна точка си личи че са минали от CNN на мрежи с памет. Както беше писал някой по-горе, вече има възможности, макар и примитивни да надгражда изреченията и да вади контекст. Което е огромен скок пред Сири и Алекса... засега.
|
| Пон Яну 28, 2019 5:12 pm |
|
 |
|
HCL
|
Grubi точно за това са темите във форума за Embedded Inference. За да го откачим от облака и такива като нас да правим нишови приложения. Гледам един пич тук сложил камера да следи в колко часа паркират съседите и да си сметне оптимално време за пристигане....
|
| Пон Яну 28, 2019 5:14 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
ти да видиш... че децата няма да имат стимул и да пишат...щото слугинчето ще върши всичко. виж ако някой педагпг, психолог и т.н. направят апп Гоогъла да ги гони за домашните, ще е много добре. Интересно ми е колко е лесно, да има свой си хардуер, който да направляваш с това, без милиони редове код а за камерата за паркинга - утре той ще нахитрее, см след месец като нахитреят всички 
|
| Пон Яну 28, 2019 5:29 pm |
|
 |
|
HCL
|
Ами Grubi, аз си направих едно компютърче да ми разпознава модела, цвета и номера на колата с готови модели с няколко стотин реда код... Иначе си прав, номерът е да си една технология пред конкуренцията 
|
| Пон Яну 28, 2019 5:43 pm |
|
 |
|
Grubi
|
я дай да напишем апп за старата ми идея - по номер, може и по други признаци и да може да си ги слагам в сегрегираща база данни с натрупване на тегловен коефициент - луди, опасни, хахави и т.н. това съчетано с Доплер спидометър за задна и предна полусфера ще спаси тон нерви и куп животи
|
| Пон Яну 28, 2019 6:31 pm |
|
|