Отговори на тема  [ 401 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 27  Следваща
Изкуственият интелект 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Изкуственият интелект
Логика мишления:

Цикъл от 17 статии разглеждащи механизмите на ИИ и човешкото мислене, във всяка е даден списък от линкове към предишните.

Часть 1. Нейрон
Часть 2. Факторы
Часть 3. Персептрон, сверточные сети
Часть 4. Фоновая активность
Часть 5. Волны мозга
Часть 6. Система проекций
Часть 7. Интерфейс человек-компьютер
Часть 8. Выделение факторов в волновых сетях
Часть 9. Паттерны нейронов-детекторов. Обратная проекция
Часть 10. Пространственная самоорганизация
Часть 11. Динамические нейронные сети. Ассоциативность
Часть 12. Следы памяти
Часть 13. Ассоциативная память
Часть 14. Гиппокамп
Часть 15. Консолидация памяти
Часть 16. Пакетное представление информации

Логика сознания: Цикъл от 12 статии на същата тема.

Логика сознания. Часть 1. Волны в клеточном автомате
Логика сознания. Часть 2. Дендритные волны
Логика сознания. Часть 3. Голографическая память в клеточном автомате
Логика сознания. Часть 4. Секрет памяти мозга
Логика сознания. Часть 5. Смысловой подход к анализу информации
Логика сознания. Часть 6. Кора мозга как пространство вычисления смыслов
Логика сознания. Часть 7. Самоорганизация пространства контекстов
Логика сознания. Пояснение «на пальцах»
Логика сознания. Часть 8. Пространственные карты коры мозга
Логика сознания. Часть 9. Искусственные нейронные сети и миниколонки реальной коры
Логика сознания. Часть 10. Задача обобщения
Логика сознания. Часть 11. Естественное кодирование зрительной и звуковой информации
Логика сознания. Часть 12. Поиск закономерностей. Комбинаторное пространство

Чет Яну 31, 2019 11:56 am
Профил

pipilica написа:
Кофти ще е в момента когато няма да можем да му дръпнем шалтера, до тогава няма страшно.

Всъщност наистина опасното ще стане когато започнат да се самовъзпроизвеждат и то като автономни обекти. Тогава възможността "дърпам шалтера" ще стане невъзможна. Напълно е реално, машини с ЦПУ като производство, компютри за логистиката и автономни камиони за снабдяването. Натам вървим. С идеята ползата да е за нас но казват пътя към ада бил постлан с добри намерения.

Чет Яну 31, 2019 12:26 pm
Профил
Аватар

@fred ти всичкото това чел ли си го? Или само ти е хванало окото? Сигурно е добре човек да прочете всичко което е написано, но в днешно време в публичното пространство в плявата понякога няма нито едно зрънце.
Та да разбирам ли че в тези линкове които пускаш има нещо което си струва.
Аз например ги прегледах на посоки и си избрах ето това в което се зачетох:
"Интерфейс человек-компьютер" https://habr.com/en/post/215023/
Добре ама там не видях никакъв интерфейс ами разни общи приказки как да ти бръкнат директно в мозъка. Т.е. това е интерфейс компютър-мозък а не компютър-човек.
Човека има други интерфейси по които нормално общува.

Аз също като Миро очаквам нещо приложимо в инженерните науки. Поръчването на пици и разпознаването на котки да речем че ИИ го могат, но какво от това.
Аз например, имам нужда от помощ при сравняване на два файла от различни версии. Форматът на файловете предполага много варианти, които трудно се описват със скрипт или програмка. Това което в момента правя за да решавам този проблем е да пиша кратки помощни скриптчета които ми помагат, но за всяка ситуация нещата се променят. А патърните са видими от човешко око, защото когато ги сравнявам с моя ЕИ ги откривам. Мога дори и да дефинирам критериите с добра точност.
Но не е работа да поддържам гора от скриптове или да извадя модели и абстракции и да ги обобщавам в някакъв помощен инструмент, макар че от това може и да излезе дори цял бизнес.
Като сложиш и това че на ден ми се налага да преглеждам и сравнявам десетки ако не и 100-200 файла. И това всеки ден в продължение на месеци- година. Мисля че ИИ трябва да му се намерят задачи, които ще му се отдават - инженерни такива и да спрем да му мерим пишката с нашата. Или нашата с неговата.
При инженерните задачи, ИИ ще бъде помощник, който ако ни измести при тези обеми информация които обработваме в днешно време си е направо дюшеш. Никой няма да си и помисли дори да му дърпа шалтера. Напротив и на свободна енергия може да го включим. :D

Чет Яну 31, 2019 12:30 pm
Профил

Чисто филосовски погледнато цялта тази дандания покрай изкуственият интелект е доста преувеличена. Опитваме се да изимитираме природата - и защо? Какво не му е наред на естественият интелект, че да се пънем толкова много за изкуствен? Ще успеем ли да направим нещо по добро от това което е насътворила природата за милиарди години по съвсем естествен пъ? И дори да успеем, дали ще се различава съществено от естественото? На богове ли си играем? Или причината е, че ИИ ще е по евтин, по производителен и по лесен за контрол (и манипулация) от хората?

За мен ИИ е просто един нов инженерен термин - пускаме там някакви алгоритми да се въртят върху някакви данни и тъй като не сме наясно аджеба какво всъщност са направили (а то е лесно проследимо стига човек да реши) му лепваме итикета ИИ и вече става голямата работа.

Едит: ... и да си продължа мисълта - всички тези невронни мрежи, deep learning и т.н. май май са просто един нов сложен алгоритъм за компресия със загуба на качество :D

Чет Яну 31, 2019 12:54 pm
Профил

Zdrav написа:
Аз също като Миро очаквам нещо приложимо в инженерните науки.

За приложимото, то си е приложимо, въпросът беше че няма нищо ново под Слънцето или почти. Въпросните обработки са известни от поне 40 години. Сега просто има напредък в хардуера и могат да се правят в реално време и в по-голяма дълбочина/обем. Може и да има някакъв напредък и в теорията (аз затова питах) но като гледам или е малък или не чак толкова съществен, колкото го изкарват рекламите и еуфорията...
Интересно е понеже, цялата тая дандания е само една част/област от ИИ. Аз очаквах развитие и в други области. Дори да не е теоретичен пробив, чисто практически може да се постигнат доста неща с по-съвременен хардуер. Предполагам и това ще стане рано или късно, когато му измислят по-широко пазарно приложение.

Чет Яну 31, 2019 1:04 pm
Профил

Zdrav написа:
@fred ти всичкото това чел ли си го? Или само ти е хванало окото? Сигурно е добре човек да прочете всичко което е написано, но в днешно време в публичното пространство в плявата понякога няма нито едно зрънце.
Та да разбирам ли че в тези линкове които пускаш има нещо което си струва.
...

Аз също като Миро очаквам нещо приложимо в инженерните науки. Поръчването на пици и разпознаването на котки да речем че ИИ го могат, но какво от това.

Естествено че не съм го чел цялото. Един диагонален поглед колкото да разбера за какво става дума и общите принципи и отива в папката с линковете. Ако потрябва ще знам къде да погледна. За да караш автомобил не е необходимо да познаваш термодинамиката.
Дадох ги тези линкове защото на @piplica му беше странно как може да се разбере "BIOS-а" на човека и искаше линкове на руски, ето ги изследванията. Това са фундаментални изследвания, приложните разработки ще се явят като следствие от тях.

Иначе и мен ме интересуват главно инженерните предложения. Ами те са изцяло в нашите възможности и фантазия как да го направим.

Например в Computer Vision са разработени базовите възможности за разпознаване на образи, някой с интереси в селското стопанство може да научи невронната мрежа да разпознава кога лозята са нападнати от колорадски бръмбар /или каквото беше/, качва камерата на дрони и лети по лозята. Може да направи фирма за такива услуги. Един японец беше научи мрежата да различава кривите краставици от правите, манипулатор ги сортира вместо да наема работнички. Въобще полето е безкрайно в областта на откриване на дефекти и сортирането, човешкото око и глава да се заменят от камера с изкуствен интелект.

Но къде може да се приложи може да се сети само човек "стоящ на два стола". Т.е. добър специалист в съответната област но и знаещ за възможностите на ИИ. Или двама души работещи в екип с добро разбирателство. Например едни от БГ фирма разпознаваха кога пчелният кошер ще се рои няколко дена преди това въз основа на акустичен анализ на бръмченето на пчелите. Сложили са съответният микрокомпютър със сензори във всеки кошер, акустичен анализ, данните в облак и съобщения към собственика. продаваха тази услуга и то по цял свят. Особено голямо поле има в медицината, там всичко е диагностика и анализ на информацияа.

Но трябва първо човек да знае че има такива технологии, второ възможностите им и трето, да се сети къде и как да ги приложи. И последно, заслужава ли си. Което налага повечко четене за обща култура какво могат и как става. Е, не чак до това фундаментално ниво което дадох, то е за да знаете че го има.

Чет Яну 31, 2019 1:07 pm
Профил

miro_atc написа:
Zdrav написа:
Аз също като Миро очаквам нещо приложимо в инженерните науки.

За приложимото, то си е приложимо, въпросът беше че няма нищо ново под Слънцето или почти. Въпросните обработки са известни от поне 40 години.

Известни са но на друг принцип, процедурно програмиране. Т.е. ти предварително трябва да имаш пълните знания за да ги вкараш в програмата. При невронните мрежи това не е необходимо, тя сама ги намира. Можеш да минеш с частични знания, примерно това е куче а това котка, слагаш етикетите на снимките и толкова. Етикетите ги слагат индийци които си нямат грам понятия от програмиране за жалко заплащане. Иначе ако теб те накарат да напишеш на С++ програма която да различава куче от котка на бас, че никога няма да успееш да го направиш. Нищо че било известно от 40 години.

Не е въпрос на скорост а на различен подход. От 40г са известни опитите за имитация на невроните като научни изследвания но реалните приложения са последните 10-15г. А истинският взрив е последните 5 години когато от лабораториите те станаха масово явление. Разлика както от големите мастодонти IBM когато самата компания е смятала че повече от 5-10 броя за света не са необходими и персоналните компютри.

Чет Яну 31, 2019 1:23 pm
Профил

palavrov написа:
Чисто филосовски погледнато цялта тази дандания покрай изкуственият интелект е доста преувеличена. Опитваме се да изимитираме природата - и защо? Какво не му е наред на естественият интелект, че да се пънем толкова много за изкуствен?

Скорост. Уморява се, разсейва се, забравя. Не можеш да го надграждаш като изчислителна мощност и памет. Трудно и бавно обменя информация. Заедно с човека си отива и опита му, често уникален.

И най-важното, никъде не е казано, че ИИ е необходим да замени Айнщайн. Достатъчно е да замени човек в безбройните шаблонни ниско интелектуални дейности каквото е например сортирането или проверката на качеството.

И дори в по-напредналите. Примерно да ти постави диагноза на нивото на най-добрият специалист а не на недоученият фелдшер. Да ти анализира сърдечният ритъм с апаратче в джоба и предупреди за приближаващият инфаркт а не когато вече си паднал на земята. Безкрайно е.

А относно милионите години еволюция... играта която победи в Го ги надмина за 4 седмици самообучение. Защото никой човек не може да се сравнява с гигахерците на процесора и, човешкият "процесор" е на 100 Hz.

Последна промяна fred на Чет Яну 31, 2019 1:57 pm, променена общо 1 път

Чет Яну 31, 2019 1:31 pm
Профил

Zdrav написа:
Поръчването на пици и разпознаването на котки да речем че ИИ го могат, но какво от това.

Разпознаването на котки е само пример за Разпознаване на Образи. ВСИЧКО което го докараш до ОБРАЗ може да го разпознава по абсолютно същата технология.

Например може да се приложи за ирисова диагностика, има такова направление в нетрадиционната медицина, по зеницата разпознават болести. Снима се зеницата, специалиста слага етикетите на болестите които е видял, вкарва се в невронната мрежа и след обучението тя вече може да разпознава като него. Зеницата я снимаш със смартфона и пращаш в облак ако има такава услуга. Или дори самият смартфон да го прави, вече има чипове за смартфон с вградени невронни мрежи.

За болестите по растенията както казах, същата мрежа по същата технология, само снимките са от растенията и етикетите други. Една наша фирма по поръчка на западна разработи програма за разпознаване на дърветата според листата за вкарване в смартфон. Същата технология на обучение. По същият начин може да се обучи невронна мрежа да разпознава билките, ходиш по полето и със смартфона тя ги разпознава. Безкрайно е полето за приложение защото по същество образа е данни, мрежата не работи с пикселите а с числовите им стойности. За обучението само се сменят данните и етикетите.

Чет Яну 31, 2019 1:43 pm
Профил
Аватар

palavrov написа:
Чисто филосовски погледнато цялта тази дандания покрай изкуственият интелект е доста преувеличена. ...

Да така е, но какво от това? Ако в крайна сметка от това излезе и 1% ефект може пък да не е толкова зле.
А с какво ще допринесе... ами огледай се. Сложността не се движи по експонента, тя се разраства взривообразно. Цели екипи от инженери са оплетени като патета в калчища. Аз виждам поне 2-3 приложения, които лично на мен биха ми спестили време и главоболия.

fred написа:
...
Например едни от БГ фирма разпознаваха кога пчелният кошер ще се рои няколко дена преди това въз основа на акустичен анализ на бръмченето на пчелите. ...

Това е интересно, но не е необходим ИИ за тази задача. По-скоро проблемите са с надеждно прослушване на звука в кошера и пресяване на поток от информация по простички критерии.
Виж ако изровиш линк към тази фирма от бездънните буукмарк-и на браузъра си, ще ти бъда благодарен.

miro_atc написа:
...Дори да не е теоретичен пробив, чисто практически може да се постигнат доста неща с по-съвременен хардуер. ...

И аз на това се надявам. Да се спре с раздувките и разни примери в насипно състояние. Но тъй като само чакаме да видим какво ще стане, поне може да не удавяме в скептицизъм надеждите и ентусиазма. Например Шазам се справя доста добре с разпознаването на мелодии, нещо което преди 20 години беше само в теоретични разработки и идеята ме запали да запоя първия си микроконтролер. :)

Чет Яну 31, 2019 3:09 pm
Профил
Аватар

Това с роенето на кошерите беше разработено още в ТНТМ времената.
За тази БГ фирма и друг път съм чувал суперлативи по к'ви ли не поводи, само дето не знам коя е - българска работа.
А в днешно време би трябвало да запишеш бръмченето с умнофоня, да го изпратиш по интернет и срещу минимална такса (или безплатно) да ти кажат к'во става. Андроидски ап би бил връо на сладоледа :) Само си представете: "Рояк радар"!!! Ще е качествен колкото шумомерите, но все пак ще е ефектен и ще върши няк'ва работа.
Хъх, безплатен акъл за горното: виждам го като три вертикални бара: общо зашумяване, пчелен шум и сила на роене :)

Чет Яну 31, 2019 3:47 pm
Профил

Zdrav написа:
fred написа:
...
Например едни от БГ фирма разпознаваха кога пчелният кошер ще се рои няколко дена преди това въз основа на акустичен анализ на бръмченето на пчелите. ...

Това е интересно, но не е необходим ИИ за тази задача. По-скоро проблемите са с надеждно прослушване на звука в кошера и пресяване на поток от информация по простички критерии.
Виж ако изровиш линк към тази фирма от бездънните буукмарк-и на браузъра си, ще ти бъда благодарен.

Фирмата е Bee Smart. Но я знам не от букмарките а се запознах с тях на един семинар. И то не за AI а за IoT. На въпросът за акустичният анализ отговориха, че е секрет на фирмата :) Предполагам, че правят спектрален анализ и го пращат към облака защото трансфера на данни беше доста скромен с цел икономия на батерията.

https://www.capital.bg/biznes/kompanii/ ... ne_ot_300/
Bee Smart Technologies получава финансиране от 300 хил. евро от NEVEQ
Българският стартъп с технология за спасяване на пчели е сред финалистите и на състезнието за сoциално предприемачество Chivas The Venture

По-интересна беше друга фирма, пак българска работеща в IoT. Работеше по поръчки на западни фирми и разработила система за мониторинг на някакви печатарски машини. Те имали лошият навик да се повреждат внезапно а 1 час престой бил някъде към $300,000. И те накачили сензори които да пращат информация в облака и да предупреждават навреме да се готвят. Предполагам беше на по-прости принципи, температура или вибрации но това не значи че не може да се вкара невронна мрежа.

Въобще това е цяло направление, диагностиката. Примерно това което опитен майстор усеща "на ухо" спокойно може да се вкара в невронна мрежа и вече обикновен чирак ще го установява. При това по-добре защото човешкото ухо все пак не е съвършено и майсторът може да е малко глухичък... или пийнал :)

Ето още един пример, диагностика на дълбочинните помпи /качалки/ които вадят нефт. Разпознават по индикаторните диаграми кога са в аварийно или пред аварийно състояние. А там авариите и спасяването им са скъпички.

https://www.knepublishing.com/index.php ... /3083/6587
Beam Pump Dynamometer Card Prediction Using Artificial Neural Networks

https://cyberleninka.ru/article/v/progn ... tehnologiy
Прогнозирование технического состояния штанговых глубинных насосов на основе нейросетевых технологий

Накратко технологиите са разработени. Въпрос единствено на инициативност /естествено и доста труд/ е те да бъдат използвани. За нещо по-сериозно от разпознаването на кучета и котки :)

Чет Яну 31, 2019 4:17 pm
Профил

bongo_x2 написа:
Хъх, безплатен акъл за горното: виждам го като три вертикални бара: общо зашумяване, пчелен шум и сила на роене :)

Номерът е да го усетиш навреме а не когато вече са се разлетели. Те твърдят, че дават прогноза 3 дена по-рано. Според мен вероятно става със спектър на шума а не по силата му но както казах не си дават секретите. Разбираемо е, пари печелят от това. Аз впрочем се интересувах не за да им открадна технологията а исках да определя обема на необходимите данни, малко ми изглеждаха според това което казват и честотният диапазон.

Важното е, че хората произвеждат и продават по цял свят.

Чет Яну 31, 2019 4:23 pm
Профил
Аватар

Не бе, аз повече заради шаренията: ниво "Общ шум" = "Нали не очакваш точност?!", ниво "Пчелен шум" = близо си, ниво "Роене" = до десятката си. Това за умнофонското приложение де, друго си е опитния пчелар.
Както казах, спектърът беше известен още по времената на ТНТМ, а със съвременната техника...
И нека продават и печелят хората! Но защо пренебрегват българския пчелар, пък той от край време е луд по техническите щуротии, особено сега с евросубсидиите.

Чет Яну 31, 2019 5:05 pm
Профил

Zdrav написа:
Например Шазам се справя доста добре с разпознаването на мелодии, нещо което преди 20 години беше само в теоретични разработки и идеята ме запали да запоя първия си микроконтролер. :)

По този повод - не само разпознаване но и композиране. Отново познатата технология, невронна мрежа, заредили са я по спомени с 10-12,000 мелодии от различни жанрове, невронната машина анализира последователността на ноти и акорди и след това композира мелодии. По зададен от потребителя жанр.

Ето сайта на Jukedeck, прекрасна музика още в началото и нищо "машинно в нея.

https://www.jukedeck.com/

Ето още няколко парчета качени от потребители в Интернет и създаден с технологията на Jukedeck. Интересното е, че програмата дори ви предлага заглавието на мелодията :)

https://www.youtube.com/watch?v=LCdwAjEnlHA
https://www.youtube.com/watch?v=7ZFwuhUvwVo
https://www.youtube.com/watch?v=YHNibuH6g0Q

Това са плейлисти с още много такива. Само за запалени потребители, аз електронната музика я понасям в ограничени количества но младите са доста щури по нея.

https://www.youtube.com/watch?v=O9aSuBd ... 1VABUVC_Pj
https://www.youtube.com/watch?v=JUy3qxy ... xSIUBVpsSf

И накрая ръководството как да се използва Jukedeck за да създадете собствени мелодии.

https://www.youtube.com/watch?v=QWlHjTV8ffk

Чет Яну 31, 2019 5:11 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 401 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 27  Следваща