|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:10 pm
Емиграция. Реалността в разрез с официалната статистика.
| Автор |
Съобщение |
|
zz_stefanov
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
Честито ¶!
Не искам да ги абсулютизирам американците, но смятам, че там има място за всякъкви хора. Не разбирам какво им е "простото", след като все още въртят света на малкия си пръст.
Изглежда гадничко, че крадът мозъци, но има и какво да им предложат.
По добре умничък и талантлив в добре организирана държава на "тъпаци", отколкото такъв мечтаещ за "светлото бъдеще" у нас. От познатите и роднините ми там няма недоволни и такива дето да са закъсали.
Успех 
|
| Сря Апр 26, 2006 7:58 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Ти си старо куче надали ще успеят да ти промият мозъка успешно,ама децата ще са си американчета чиста проба  .
Засега Американците съществуват благодарение на кръвта която пият и парите които смучат от от цял свят. Но това е до време. Вече едвам се крепят. В най скоро време се прогнозира много сериозен срив на системата им  .
Посоката която е поела Европа е предимно под американско влияние. Искат да направят Европа нещо като втора Америка по отношение на човешкия фактор. А с икономическата политика която се налага направо ще я съсипят.
Наистина темата е дълга и е за общи приказки.
|
| Сря Апр 26, 2006 8:00 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Реално, почти никой от образованите емигранти не се е махнал заради пари. Което е най-страшното, всъщност.
|
| Чет Апр 27, 2006 10:11 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе не им копайте гроба на Хамериканците, че ако те пръднат, в Европа ще се насерем.
Пирев - честито. Дано да ти се сбъднат очакванията. Ако тук е адът, то там определено не е раят.
Поне едно не може да им се отрече на хамериканците - ако човек иска да печели и няма много задръжки - там е мястото. Но трябва много хъс и злоба. Гадното е че машината им е жестока - веднъж захапе ли те - няма измъкване. Всичките ми познати които заминаха и останаха - вече са си чистокръвни американци. Други хора са. Аз лично не намерих достатъчно доводи за да остана там. Засега.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Чет Апр 27, 2006 4:17 pm, променена общо 2 пъти
|
| Чет Апр 27, 2006 4:06 pm |
|
 |
|
0x00
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Мар 18, 2005 4:14 pm Мнения: 67 Местоположение: Русе.BG/Oldenburg.DE
|
Никола, ти колко приятели "хамериканци", както ги наричаш, имаш?
Преки наблюдения?
`Щото да твърдиш, че една нация, особено такава като американската, където има буквално всякакви хора, си е чиста проба фашизъм.
Иначе си прав, чалгата (като събирателно на всичките постотии, не само музика) , всеобхватно явление във всяко демократично общество и прерогатив на масата тъпи хора, била тя американска или българска, гади и то много.
И последно - нека правим разлика между политика и култура. Нима някой не е чел Марк Твен като малък!?
|
| Чет Апр 27, 2006 4:10 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Колеги какво е "#define щастие"???
Пари или още нещо? И дали Бил Гейтс е по щастлив спечелвайки n-тия си милиард$ от най-тъпия мангалин намери 10 кинта на улицата и отрязалки се юнашки с кило ментак....
Лично за мене - щастието това са хората с които си, приятелите, семейството. Ако няма с кой да пиеш една бира след работа, пикая ти на парите и престижа....
Работил съм в Италия, южна. Хора като нас. Бедни (не колкото нас), но се чувствах почти като в България. Всеки готов да ти услужи и помогне. Никой не краде, не мислиш за утре какво да ядеш или как да купиш PС за детето си - за това има държава, носиш само касовите бележки. Там думи като Microchip, AVR, С++ са просто нещо непознато но хората но едва ли им пукаше от това. Просто живеят.
Лично аз предпочитам да нямам това което искам за да имам стимул да се развивам, да живея с малките си радости...
И накрая - е...ти лотарията, защо не Асан а Пирев? Ей за това са голяма нация американците защото знаят какво искат...
Както е казал един сънародник и колега в измерването -
КАН СЮБИГИ ОМОРТАГ, ОБИТАВАЙКИ В СВОЯ СТАР ДОМ, НАПРАВИ ПРЕСЛАВЕН ДОМ НА ДУНАВА И ПО СРЕДАТА НА ДВАТА ВСЕСЛАВНИ ДОМА, КАТО ИЗМЕРИ (РАЗСТОЯНИЕТО), НАПРАВИ НА СРЕДАТА МОГИЛА И ОТ СРЕДАТА НА ТАЗИ МОГИЛА ДО СТАРИЯ МИ ДВОРЕЦ ИМА 20 000 РАЗТЕГА И ДО ДУНАВА ИМА 20 000 РАЗТЕГА. САМАТА МОГИЛА Е ВСЕСЛАВНА И СЛЕД КАТО ИЗМЕРИХА ЗЕМЯТА, НАПРАВИХ ТОЗИ НАДПИС. ЧОВЕК И ДОБРЕ ДА ЖИВЕЕ, УМИРА И ДРУГ СЕ РАЖДА. НЕКА РОДЕНИЯТ ПО-КЪСНО, КАТО ГЛЕДА ТОЗИ НАДПИС, ДА СИ СПОМНЯ ЗА ОНОГОВА, КОЙТО ГО Е НАПРАВИЛ. А ИМЕТО НА АРХОНТА Е ОМОРТАГ КАН СЮБИГИ. НЕКА БОГ ДА ГО УДОСТОИ ДА ПРЕЖИВЕЕ СТО ГОДИНИ
|
| Чет Апр 27, 2006 6:43 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
какво им става на всички?
един от най-добрите ми приятели има интервю за работа в М$ тази вечер... Не знам дали да му стискам палци или не...
Честно казано той е работохолик и ако отиде ще попадне на правилното място, ама как да му пожелая успех като знам че ще му скъсат задника... Ще направи и пари и кариера, ама докато се усети ще е пенсионер!
Не знам... нещата много си приличат и тук и там... И в двете държави имаме глупави държавници. И в двете държави има мнго умни и много глупави хора, единствената разлика е че там умните имат по-голям шанс за успех, а тук само тарикатите...
Аз съм пас... veni vidi vici и пак на село 
|
| Чет Апр 27, 2006 6:57 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Да бе ей тва не мога да им разбера на тъпите американци. Аз като тръгнах за Америка - отивам в посолството и искам двуседмична виза - отивам при приятели на екскурзия, да ви видя чудната страна. Нося им дипломи, трудови договори, банкови извлечения, имотни състояния. Всякакси се мъча да ги убедя, че не желая да емигрирам в рая. На маймуна ме направиха тия тъпанари, отидох, видях - чудо големо, прибрах се. Само дето сега мразя американците заради оная кобра в посолството в БГ. Същевременно с тая лотария Америка прибира от целия свят хора на абсолютно случаен принцип, без оглед на образование, религия и пр.
Излиза че ги е страх от мен, същевременно си приемат камикадзета дето паркират самолети по високите етажи или тълпи бременни мексиканки които когато не са решили, тогава не са им прескочили смешните огради. И после реват че белите били малцинство, а престъпността им била цветна.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Апр 27, 2006 6:58 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ако някой си мисли, че подбират кой да взимат - жестоко се лъжете. С такива хора съм се срещнал тук дето са спечелили, че ви е бедна фантазията. И това са мнозинството от спечелилите. Така, че тая конспирация отпада. Те сега затова искат да спират лотарията (има такъв законопроект внесен в сената), за да могат да прехвърлят тези бройки към работните визи за специалисти, т.е. тогава вече ще падне якото смукане на мозъци отвън. Сега наистина печелят случайни хора - нещата не са чак такива, каквито изглеждат. Превръщането на хората в овце и експлоатацията също са голям мит - ставаш такъв какъвто искаш, а не какъвто се опитват да те направят. 80% от хората, които срещам тук и са дошли със зелена карта са си същите както и преди 3-4-5 и 6 години - т.е. никой и нищо неможе да ги промени. Америка е добра точно с тоа, че те оставя да си определиш сам приоритетите и да решиш САМ какво да правиш - т.е. никой не ти казва какво да правиш, но и на никой не му пука какво си решил да правиш. Аз това харесвам най-много  .
|
| Чет Апр 27, 2006 7:11 pm |
|
 |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
@Dimitar: Много си прав, приятелю, а и сега поне си видял много неща с очите си. Собствените си. А иначе до БГ стигат откъслечни неща и като че ли доста хора придобиват една апокалиптична картина за начина на живот в USA, която в 95% от случаите не е вярна...
Иначе наистина е най-добре да имаш право на избор. И да живееш така, както ти искаш.
|
| Чет Апр 27, 2006 9:27 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами незнам. Аз съдя по това което видях там. И това което виждам тук (хора които живеят там и си идват). Не става въпрос за апокалипсис или промити американски мозъци или други подобни глупости.
Но никой не може да ме убеди, че може да се живее по български в америка. Сам видях че няма как да стане. И никой не може да ме убеди че човек живял 5-10 години в америка, ще остане непроменен. Просто е невъзможно. Хората се променят драстично. Естествено ако ги питаш - няма такова нещо. Но определено е така, просто трябва да се погледне отстрани. Не казвам, че стават дебели, алчни, глупави, пари, коли или нещо от сорта. Просто задокенаския начин на живот е много различен от европейския.
А за смукането на мозъци не мисля, че ще се увеличи драстично. Даже наопаки. Мисля, че се празаситиха. Поне мои колеги там при вас се оплакват от конкуренция на китайци и индийци, които никак не са прости хора, а са навити да бачкат за доста по-малко пари. Та и цената на мозъците взе да пада.
|
| Пет Апр 28, 2006 11:08 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Картината си е апокалиптична, ама то навсякъде е такава, зависи от гледната точка, но че променя променя, променя ти начина на живот, това не може да не промени и хората. Аз видях че хора които познавам са се променили. Виждам че други хора които не съм познавал са изгубили част от харатерниа за българина начин на поведение, така че да говориш че не променя не е съвсем така. А за промиванет, да, малко е вероятно да го направят с човек на 30 години, който има изградени стереотипи и мироглед. Твоето няма да променят, но това на децата ти ще Защото децатат ти ще живеят в техния свят, ще контактуват повече с тях отколкото с тях, ще с евъзпитават от тях, от техните деца а не от теб. Не мисля че семейството възпитава детето, то му дава някои основни неща, но в крана сметка детето се възпитава от обществото. Това което ще можеш да напрвиш е да му показваш твоя мироглед, да му показваш някои истини които някой друг прикрива, което трябва да се прави не само там но и тук, и навсякъде, но до колко ще успееш никой не знае. А е факт че там промиването на мозъци върви с пълни сили. Възможности има никой не спори, просто трбява да ти харесва да живееш там, и по този начин. Но в крайна сметка това да ибереш едно или друго място се определя от много неща, не само от това дали можеш да се напиеш в петък вечер, и дали можеш да ходиш по кръчми и барове като в БГ..... както и да е .. думата ми беше за промяната ..... хаде сега, хората които сте живяли там по дълго, случайно не сте ли с епрменили ..... а случайно и вие да сте преидобили навика на фалшивите усмивки .... според мен сте .... това го налага живота, има и мнго други малки дребни промени, те няма да промент човвка като характер, или не повечето хора, но промяна настъпва. За хубаво или за лошо я има. А дали смучат мозци, да това правят, могат и го правят иначе .... ако си говорим за многото предимства там ... мисля че темата е безсмислена, за всяко предимство могат да с епосочат по два недостатъка ... и това важи какт за там, така и за тук, така и за където и да било.
|
| Пет Апр 28, 2006 2:18 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
+
=
Е сега като събера две и две мога ли като тъмен и мнителен балкански субект да задам въпроса:
"Какво се получава когато тази имигрантска пасмина реши да прави каквото тя си пожелае без никой да и се бърка?"
Греша нали? 
|
| Пет Апр 28, 2006 4:02 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Имах предвид само законни неща. Никой неговори какви простотии може да направи "пасмината". Едно от най-добрите неща тук е спазването на законите (поне от по-голямата част от хората). Почти никой не се интерисува какво прави съседа му - на мен ми харесва така. А и немога да разбера следното - какво значи "неможеш да живееш по български в Америка" - ми като ще живея пак така - защо въобще да идвам тук. Нещо няма логика в такова мислене. Всеки човек си има свое мислене и приоритети - единственото, което немога да разбера никога е защо хора, които са тук и не им харесва - продължават да стоят тук и да се оплакват колко е гадно и как немогат да издържат. Ами тръгни си - това е толкова лесно.
|
| Пет Апр 28, 2006 4:15 pm |
|
 |
|
HCL
|
отговорьт е елементарен - полицейска дьржава.
Имай свобода, но не нарушавай закона и не пречи на другите.
Много се сьмнявам "средният" американец да се чувства недосегаем от закона и да вьрши какво си иска. Точно обратното.
Струва ми се, че това е далеч по-добре отколкото представата за безнаказаност.
Не става вьпрос за корупции и скандали по високите етажи. Това много не ме вьлнува, тревожното е като започне обикновеният човек да се чувства безнаказан и да всява хаос в обществото. Тогава вече има проблем в една дьржава, и не визирам щатите в случая..... не че и при тях не бият полицай под пьт над пьт, 17 годишни не продават чужди жилища, непьлнолетни бльскат хора по улиците наляво и надясно с несьобразена скорост. сигурен сьм, че това и при тях го има, но предполагам, че там голямата част от престьпниците не живеят с наглата мисьл "те законите са за простите писани, мен не могат ме барнат"
|
| Пет Апр 28, 2006 4:19 pm |
|
|