Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Моля, търся компилатори за ARM ! 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Моля, търся компилатори за ARM !
Моля, търся компилатори за ARM.Помогнете търся някакъв компилатор за ARM ядро ,но също така да е ориентитан към строго определен тип просесор,т.е. да има съответните библиотеки обслужващи периферията му.Примерно за нещо като ARM philips lpc2148.Компилатора да подържа C++,динамична памет,също така да мога да декларирам масиви от структури с огромни размери ,примерно от порядъка на 20000 елемента.Ще бъда благодарен ако има и дебъгер за съответния процесор,както и JTAG към него.Последно ,ако може да има евтина развойна платка и някакъв RTOS за него.Посочените параметри са за ARM7 нагоре.Съзнавам ,че изискванията са много,но и проекта ми изисква много ресурси! Предварително благодаря за отговорите!!!

Чет Апр 27, 2006 10:38 am
Профил ICQ WWW

Мнение 
Аз лично ползвам на KEIL но мисля че IAR са по-добри. Нека някой го ъллодне във форума би ми свършил и на мен работа.

Чет Апр 27, 2006 11:33 am
Профил

Мнение За Пауров!
Мерси за отговора Пауров, виждам че си спец по Keil,но по форумите гледам дейно участие взимат Цецо и Киров нека ако може и те да дадат някой акъл по въпроса ! :) Меси предварително!

Чет Апр 27, 2006 12:21 pm
Профил ICQ WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ами това с което аз имам известен опит е:

LPC21XX + IAR + JTAG (от Балкана).

В тая комбинация имам пуснати платки и писан софтуер. Но опита ми се онсовава на два подкарани проекта. Не смея да твърдя че съм врял и кипял в областта.

Развойни платки има в Olimex (Комет). Естествено ако имаш желание и възможности, можеш и сам да си спретнеш. Процесори в единични бройки се намират, също така аз и хора от форума има разни видове, така че въпрос на желание е сам да си направиш борд. Аз лично имам желание, но никога нямам време.

По въпроса за JTAG -а евтиното решение е едно и се нарича Wriggler. Излиза без пари ако сам си го лепиш.
По нагоре е варианта на Балкана. Аз лично работя с него и съм доволен. След това вече са задграничните комерсиални решения - от 200$ до 2000+$. Въпрос на възможности.

Компилатор - както казах копал съм с IAR. Пробвал съм също Cross Works, работеше стабилно (а и е изграден около GCC) . Имам ги и двата + лекарства, но имам проблеми с нета в момента (бавен е) и нямам нерви да ъплоудвам. Някой от другите колеги може да помогне по въпроса. Иначе има и други компилатори, сигурен съм - не лоши, но нямам наблюдения.

Никога не ми се е налагало да правя масиви от такъв калибър. Не би трябвало да е проблем. Просто трябва да опиташ.

Чет Апр 27, 2006 3:48 pm
Профил ICQ

Мнение Здравей Цецо!
Мерси за задълбочения отговор!Цецо аз се носочих към ARM9 и вероятно ще се купува платка на Olimex,зашото те са най-евтини естествено.Също така по-добре е да се напишеш сорс за нещо готово за да натрупа опит човек ,след това и платка ще се измисли :).По въпроса за IARa ,добре ,ако не мога да го изтегля от теб ,то ще можеш ли да ми дадеш крак ,аз имам версия EWARM-EV-430A.exe.изтеглен от сайта на IAR.Нали той става за ARM9.На него ще мога ли да заредя някакъв windows имаш ли опит с това! А функциите за управление на usb,eternet,i2c,spi и т.н. има ли ги в този компилатор,ползувал ли си ги?Предварително благодаря за отговора!Дано не ти отнемам много от времето ти!

Чет Апр 27, 2006 6:10 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Не знаех че се целиш толкова високо. IAR подържа 9ки. Готови функции за работа с хардуера едва ли има. Обикновенно се приключва с прост хедър с описание на регистрите. Аз по принцип не ползвам готови функции за хардуера, затова и никога не съм оценявал компилатора откъм тази екстра.

Олимекс какви бордове за 9ка имат? Аз видях една Preleminary само. И тя си е така от половин година.

Ако ще пускаш Windows ти трябва нещо с доста RAM, Flash за имиджа или да има някакъв интерфейс към външна памет (HDD, SD, CF). Според мен ако ще пускаш Windows се предполага че ще правиш нещо user frendly начи ти трябва и качествен дисплей, контролер и пр. Отиваме на ниво което е мътно и за мен.

Другото което е малко смущаващо - говориш за дебъг с JTAG и RTOS - малко си пречат тия две неща.

Крак ще ти метна утре че сега не ми се търси.

Чет Апр 27, 2006 6:47 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ако ще се бориш с нещо от сорта на WinCE не ти трябва компилатор.
Преди се бачкаше с Platform Builder и eVC++, но сега май ги обединиха с VStudio и сега се казва Студио 2005 (или 2006).
Естествено М$ поддържа ARM версия коят' се сетиш. За дебъга трябва да си предвидиш бърз порт не е задължително JTAG -може USB, Ethernet...
Най-важното което ти трябва е BSP (board suppliment/support packadge). Ако нямаш, по-добре не се захващай. Иначе се бачка супер (ех ако имаш опит като Windows програмист де...)
Но CE-то имаше сериозен проблем с паметта, примерно ако 256 пъти викнеш malloc(1) и паметта свършила. Може и да са го оправили - не знам (до вер. 4.1. това беше цената на "протектед мемори").
Естествено сравнено с VisualStudio среди като IAR изглеждат малко дървено имат си доста особености и изискват време. Имат си плъг-ини за различни RTOS от ниско ниво, но спред мен ти си хукнал към ОС от по-висок клас.
Ако имаш склоност към Линук, по-добре погледни е-Cos - наистина сериозна ОС (почти колкото WinCe, само GUI-тата за нея не са толкова добри). Можеш да ползваш GCC+GDB които както е-Cos са безплатни.
И не лош междинен вариант е CrossWorks, който е Windows обвивка на GCC - според мен не е много по-зле от IAR, но пък е много по-евтин (ако ще го купуваш) а и с пичовете от rowley винаги може да приказваш (не са като IAR).

Чет Апр 27, 2006 7:30 pm
Профил

Мнение Здравей Цецо!
Мерси за изчерпателния отговор.Качествен дисплей няма да му слагам,чено бял графичен ,но той ще се управлява от друг чип,от сорта на PIC,което е разумно ,нали?Големия процесор ще го използувам само за сметки(база данни),а към периферията ще свържа останалите ресурси(клавиатура дисплей и т.н.).Този CrossWorks вече го изтеглих от нета ,но е само за 30 дни .Имаш ли и за него крак?.
Що се отнася за предишния колега miro_atc .Ти твърдиш ,че мога да заредя WINCE в чипа ARM9 и използувайки Platform Builder и eVC++, ще мога да създвам приложения за WINCE ,които ще могат да управляват чипа.Аз съм работил с Borland C Builder и имам някакъв опит с него.Предполагам ,че и с другите ще се работи по този начин.Да та питам друго:тези визуални езици имат ли библиотеки за управление на периферията?По принцип чипа не е като 386 процесор,т.е. не може да работи в защитен режим.Много задачи могат да се пуснат на него,но както казвам по изкуствен път(примерно чрез превключване на таймера).Няма хардуера на 386 специално пригоден за многозадачен режим.И още нещо може ли цялата тази работа да се симулира на отделно PC (ARM+WinCE+изградено вече приложение) и след това да се прехвърли на развойна платка.И ако горното не може да се реализира,то как трябва да постъпя:визуалния език го инсталирам на едно PC и създавам приложението с него.След това на развойната платка с инсталиран вече WINCE го прехвърлям!Как с JTAG ли?
Предварително благодаря и на предишните двама колеги.

Пет Апр 28, 2006 10:24 am
Профил ICQ WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
@todor: Щом ти трябва система на АРМ9, моя съвет е да погледнеш към EP9301 и EP9302 на Cirrus Logic; те май са най-евтини и разпространени в момента; за тези системи има портнат Linux, и е лесно да се работи. JTAG почти няма да ти трябва, тъй като можеш целия GCC toolchain да си го прекомпилираш за target системата, и да си дебъгваш своя код под линукс направо там.

Пет Апр 28, 2006 10:47 am
Профил
Аватар

Мнение 
Чакай малко. Аз никога не съм работил с 9ки, но те май си имат ММУ, т.е паметта е защитена. 7ците нямат, ама 9ките май имаха. То на тях си се пускаше чистокръвен Линукс, ако не ме лъже паметта.

Но за какво са ти тия прозорци? Ако ще да имаш качествен графичен интерфейс разбирам, но ти искаш повече да работиш и по малко да визуализираш. За какво са ти дажмците тогава?

Друг процесор да управлява екрана не е толкоз проста работа. Тоест зависи от екрана - ако е над 240х128 много често е без контролер на него, а тогава пика няма да ти помогне особенно. А ако е под 240х128 тогава пък за какъв графичен интерфейс говорим?

За кроса имах крак но за стара версия. За последната нямам. За ИАР ще ти пусна следобед.

Но имам чуството че ИАР не е за теб. Това си е сух компилатор

Пет Апр 28, 2006 10:55 am
Профил ICQ

Мнение 
Цитат:
Ти твърдиш ,че мога да заредя WINCE в чипа ARM9 и използувайки Platform Builder и eVC++, ще мога да създвам приложения за WINCE ,които ще могат да управляват чипа.

Долу-горе и така може да се каже... По принцип ОС-а не се зарежда в "чип-а" а се зарежда от него. Platform Builder няма нищо общо с Borland Builder. С Platform Builder си компилираш така да се каже операционната система. За целта както казах трябва да имаш BSP в соурс или поне на библиотеки, а не само като бин... Това се налага за да си пренастроиш ОС-а към периферията която имаш - на какви адреси какви модули имаш и т.н. Освен това ако за определени неща нямаш драйвери - да си ги напишеш.

Цитат:
тези визуални езици имат ли библиотеки за управление на периферията?

Не знам за какви "визуални езици" говориш... Platform Builder си бачка на С/асемблер...
Библитеките за управление на периферията се наричат драйвери - има бъс драйвери, клас драйвери, девайс дривери и т.н.
От там нагоре различните компилатори наистина предоставят библиотеки с API функции за да си приказваш с драйверите.
Примерно, ако в Platforma си напишеш UART driver, и ако отгоре ползваш еVC++ ще имаш функции от типа CreateFile(), WriteFile() и т.н. Някои езици могат да ти предоставят и повече гъдели...

Цитат:
По принцип чипа не е като 386 процесор,т.е. не може да работи в защитен режим.Много задачи могат да се пуснат на него,но както казвам по изкуствен път(примерно чрез превключване на таймера).Няма хардуера на 386 специално пригоден за многозадачен режим.

Да, повечето АРМ-та нямат виртуална памет и съответната защита (един процес да не може да омазва чужда памет). WinCe обаче има някаква защита, така че не бери грижа за това. Аз ти го споменах само защото каза че ще ползваш яко памет, а защита на CE е такава че като заделиш 1 байт, то на практика изяжда 64К. И трябва много внимателно да се пипа. На практика това е най-сериозната разлика между WinCE и нормален WIndows.

Цитат:
И още нещо може ли цялата тази работа да се симулира на отделно PC (ARM+WinCE+изградено вече приложение) и след това да се прехвърли на развойна платка.

Може да симулираш приложения до някаква степен. WinCE има много версии и съответно много емулатори. Аз лично смятам че няма нужда от симулатори/емулатори. В повечето случаи WinCE устройството си се държи като компютър и твоят код се изпълнява на самото устройството, но дебъгерът/компилаторът и прочее си работят на съвсем нормално Windows PC...
На практика ти си бачкаш на твойто РС, като натиснеш F7 всичко се компилира на твойто РС, след това се зарежда в устройството, а при теб се отваря дебъгера... Ти си гледаш твоя монитор и там дебъгваш, но програмата ти де-факто се изпълнява на самото устройство...

Всичко това ти го казвам по-скоро за обща култура... Според мен още ти е рано да се опитваш да подкарваш собствен хардуер с нещо от сорта на WinCE. Аз въпреки че имам някакъв опит и съм писал и драйвери и приложения за CE - не бих се осмелил...
Но ако имаш готова платка, за която има готово BSP - тогава става лесно. И е много много удачно решение особено за начинаещи. За всичко има много добра документация, цените на М$ са в много пъти по-ниски. На времето платихме <1000$ за PB+eVC++, за сравнение IAR е 4600$. Цената на WinCE е на копие (за нас беше 5$) което е съизмеримо само с безплатни ОС...
Все пак първо виж какъв хардуер ще ползваш, като го избереш ще видиш каква поддръжка има за него... В момента се получава че търсиш някакъв компилатор за някаква ОС за някакъв процесор за някаква работа - с тая информация мога само да те подвеждам...

бтв Цецо е много прав - Win без джамци не върви ;-)

Пет Апр 28, 2006 12:06 pm
Профил

Мнение Здравей miro_atc и Цецо!
Така може би си прав наистина ,че ми е още рано да се прехвърлям на ARM9 като абсолютно начинаещ,при уаловие наистина ,че нямам развойна платка.Пък и Olimex наистина нямат платка за ARM9.Тогава решението е доста трудно т.е. с много неизвестни.Общо взето изискванията ми са такива:(процесор над 133Мhz,памет 4Мбт RAM,FLASH 8Mбт USART,SPI,i2c,adc,ethernet,usb),това е един малък компютър.Затова и се спрях на ARM9,но липсата на евтина развойна платка ме ограничава :(.Гледам в нета че са много скъпи.То е хубаво да се вземе,но ще оравдае ли инвестициите?Що се отнася до дисплея ,така е че е по-хубаво да се използуват прозорци,но тогава цената на устройствато нараства с порядък.Аз използужам графичен дисплей 240x64(30 символа x 8 реда,което за конкретното приложение ме удовлетворява).;).Комуникацията мога да я направя по USARTa ,i2c друг интерфеис.Подава се команда и поредица от символи ,към процесора отговарящ за управлението на дисплея.Но да се върнем на темата:
Тук във форума някой беше писал за "blackfin" процесори,че и развойна платка беше направил:

" опит с ADSP-BF532
Видях тука тази тема за BlackFin-a, та реших да споделя моя опит до тук. "

Някой ползувал ли е тази платка,какви за впечетленията от нея?Гледам ,че за нея има ucLinux,който се предлага на страницата на analog devices.Има и soft VisualDSP++ ,някой работил ли е с него.Гледам че е с много голям обем 200Mbt.Интересно Linuxa може да се изтегли от http://www.blackfin.uclinux.org. ,дали тази страница има нещо общо с българи ,защото менютата са на български?
Мерси за изчерпателния отговор на "miro_atc" и Цецо!

Пет Апр 28, 2006 1:04 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
един приятел прави евал платка за АРМ9 (SAM9), даже не просто платка ами всичко от игла до конец...

виж www.ronetix.at

цената едва ли ще ти хареса, но незнам... може и да спазариш отстъпка като за сънародник ;-)

Пет Апр 28, 2006 1:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Крака за ИАР е на пощата ти.

Нещо не ми е много чиста концепцията ти. Приложението ти явно е свързано с обработка на масиви от данни. Големи масиви. Явно нямаш нужда от много шарении (предвид дисплея който ползваш). Тия данни с каква скорост трябва да се обработват? Защото 133MHz(???) 32 бита ядро е доста сериозна пройзводителност и не съм убеден, че се нуждаеш от нещо такова, ако данните не е необходимо да се обработват (и изобразяват) в реално време.
Ти беше започнал да го правиш с PIC18. Затова си правя изводи, че явно не ти е необходимо високопройзводително ядро, а по - скоро се нуждаеш от ефективно управление на повечко памет.

Според мен трябва да помислиш върху следните точки.

1. Какво трябва да прави ядрото в реално време - тия данни филтрират ли се (ако говорим за аналогови сигнали) или някакви други по-сложни математики/статистики. Дисплея рисува ли сложнотии в реално време - течащи графики например. Въобще имаш ли real-time натоварване ,или имаш яко натоварване за къси периоди от време, или въобще нямаш натоварване.

2. Колко памет ти трябва. Какъв тип - RAM? Може би ако скоростта ти на достъп до данните не е висока може да мислиш за FLASH или направо за мемори карта някаква.

3. Това чудо единични бройки ли ще са или има и планове за пройзводство. Защото ако са единични бройки, можеш и Pentium M да му хакнеш и да го пуснеш да събира 8 битови числа. Ама ако ще се пройзвежда и гониш пройзводствена цена - ще трябва да се търсиш компромиси по отношение на цена.

4. Не на последно място - колко си решил да се вложи като развой. Защото развоя варира от без пари (до $100) до "абе тия психо ли са" - (над $1000). И понеже сме в БГ - това си е част от проблема.

Просто ме караш да стрелям във въздуха, като не зная какво искаш да правиш. И може да те подведа в грешна посока.

Пет Апр 28, 2006 1:56 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение bf532
Ако искаш да пробваш с Blackfin, може да видиш до къде съм стигнал:
http://www.freewebs.com/danov/bf1.html
Публикувал съм схемата и платката.

Освен това в К1 има Blackfin-stamp-bf537 за $224.

Пет Апр 28, 2006 2:22 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща