|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:41 am
| Автор |
Съобщение |
|
lcr
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
 Re: Коли
Годишният ми пробег е около 8К. Колата ми харчи 8/100 бензин или 10/100 пропан бутан (в разхода на газ съм включил и необходимия бензин).
На бензин, годишно това щеше да ми струва 1306 лв. На газ, годишно това ми струва 752 лв.
разлика: 554 лв.
Цената на една читава уредба е 1000 лв.
Демек за 2 години (16К пробег) съм я изплатил.
Средният ми експлоатационен пробег на возило е около 100К.
Демек за остатъка до 100К ще икономисам 5813 лв. , които са си пари.
Нищо, че не карам такси.
|
| Пон Фев 25, 2019 5:12 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Зимно време докато загрее си на бензин така или иначе, но после си на газ... А това дали си струва е елементарна сметка. Примерно моя голф на безнзин харчи 20-25лв на газ харчи около 10лв. Това са ти 150лв разлика на всеки 1000км. Аз минах 100К км на газ, така че оставям на теб математиката  Иначе моят съвет е, че газовото на всеки 10к си иска обслужване. И то съвестно обслужване. При течната фаза твърдят че е по-нарядко, но няма опит там. Дори и при най-качествени компоненти, изпарителите си променят налягането, инжекторите почват да се запушват. Просто на 10000 км отиваш и ти проверяват и почистват всичко, сменят ти филтъра и следващите 10к нямаш никакви грижи. Затова като слагаш газово търсиш дали някой го сервизира, а не колко е готино. Щото имам много познати дето уж вземат най-големите марки, намират някой да им го сложи, но после се оказва че тия дето са им го сложили или нямат софтуера, или не могат да пренастройват, да ремонтират и т.н. И става филм.
|
| Пон Фев 25, 2019 5:19 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
мдаааа и мармота нали знаеш ... за тия 10 години нали се сещаш че ще имаш и други разходи, като отидеш 5 пъти на майстор, т.е. средно веднъж на 2 години, което не ми се вижда много, от тия 5000 ще останат 3000 ... и ако посмятаме още малко накрая може и да излезеш на червено, също не е ясно как ще върви цената на газта. При МПС и изобщо активи от този тип, каквито и инвестиции да правиш трбява да смяташ ROI за период 2-3 години, всичко от там насетне е мижа да те лажем, това не рекуперация на ТЕЦ да го смяташ за период от 10 години. В твоят случай , ако за 2 години наиситна си го изплатиш, може би си струва, но не с енадявай да реализираш супер икономии в дългосрочен план. От опит ти го казвам, имаме коли които навъртат по 10-12к на месец, не са таксита, и правя сметки какви ли не, убедих се че нищо което не се изплаща в рамките на 2 години не води до икономии в разхода за МПС. Имали сме и дизел, и газ сега повечето в едната са на метан. В същото време обаче в Мексико както и да ги въртях сметките не ми излезе сметката за дизелови автомобили, хем там само единият маршрут на техника е около 6000 км, просто поддръжка, първоначана инвестици и разлика в горивата сметката не излиза.
|
| Пон Фев 25, 2019 5:24 pm |
|
 |
|
lcr
|
На майстори ходих само да ми монтират уредбата и заради гаранцията (2г.). Софтуерът за настройката е безплатен, комуникационният кабел струва 30 лв. Системата е доволно добре документирана. Понастоящем сам си я диагностицирам. Не е ракетна техника. А и веднъж настроена, уредбата не се нуждае от това непрекъснато да и баеш. Както каза Миро, на едни 10К и сe сменят едни филтри общо за 15 лв. и за 10 минути. Сменял съм рейка и настройката не е никаква философия.
|
| Пон Фев 25, 2019 5:33 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
При повече от 60 км на ден ще ми се изплати за около година. Въпросът е за марка и сервиз (сервизът в случая май е по-важен).
_________________ Хайде де!
|
| Пон Фев 25, 2019 6:19 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
и при нас е 15лв. и всеки път се караме, понеже са ми приятелчета, а това е абсурдно ниска цена... Та при тая цена не си струва да се занимаваш сам, най-малко ако сам си купиш филтъра, да разглобиш инжекторите, да ги почистиш с правилните препарати и инструменти, ако се наложи и някое уплътнение да търсиш. Нито ще излезе по-евтино, нито по-качествено  Така че разходите са просто смешни и да говорим за ROI няма смисъл. Спорът обикновено е дали да е метан или газ, щото ако разхода на газ е 10лв, на метан може и да е под 5лв. Особено ако го вземаш с договор, а не по цена на колонка. Но не знам, аз съм карал доста и на метан, но на лична кола не бих си сложил.
|
| Пон Фев 25, 2019 6:29 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Първия и най-вероятно единствен тестер ще е мойта кола.  Бъзикам се, разбира се. Но вън от бъзика, ако искаш оптимално смесообразуване, то - течна фаза. Газа има гадното свойство да се свива и разширява в големи диапазони, поради различни причини. Единствения смислен начин да имаш читава смес във всички режими на мотора е да имаш обратна връзка от широколентова ламбда.
|
| Пон Фев 25, 2019 6:51 pm |
|
 |
|
lcr
|
Много от газаджиите познават добре асортимента от уредби с които работят, но това не е достатъчно за една качествена настройка. За да се постигне добра настройка на уредба, която няма ОБД връзка с бензиновия компютър, е крайно наложително да се следи неговата адаптация.
При мен се получи точно това. Момчето, което ми монтира уредбата си свърши добре работата, на пръв поглед. Колата вървеше добре, разходът беше нормален и нямах никакви забележки относно техническото изпълнение. ....С изключение на това, че бензиновият компютър ми логваше грешка заради прекалено висока стойност на мултипликативния адаптивен параметър. Седнах да попрочета и да помисля и си изясних следното:
Бедна смес на газ > бензиновият компютър компенсира, като увеличава инжекторните времена, респективно - адаптивният параметър излиза от нормалните граници (0,95 - 1,05).
Коригирах газовата карта, като вдигнах времената с 5% и нещата се кротнаха. След 2 - 3 итерации, мултипликативният адаптивен параметър се установи на 1,006. За сведение - на бензин е 1,02, което означава, че понастоящем адаптацията при работа на газ е по-добра от тази на бензин.
Накратко - нямам против това да посещавам специалисти, ако съм сигурен, че си вършат добре работата.
|
| Пон Фев 25, 2019 6:56 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Модерните мотори са с легла на клапаните, направени от материал, подобен на кашкавал, та се налага да отваряш мотора на доста по-малко км.  Някои решават проблема със система за мазане на клапаните, която е просто резервоарче с масло и маркуче към смукателния колектор. Казват, че отлага отварянето на мотора с няколко десетки К км. Моя план е да експериментирам с хибридна смес, т.е. заедно с газта да пръскам и малко бензинец. Това би трябвало да ускори горенето и съответно да намали термичното натоварване на горивната камера.
|
| Пон Фев 25, 2019 7:09 pm |
|
 |
|
lcr
|
Системата за мазане, за мен (и не само), е чисто търговски трик. Доста по-важно е обезпечаването на нормална смес при високи обороти и натоварване на мотора. Сегашната ми уредба (BRC sequent) е настроена да обръща на бензин при коефициент на запълване на газовите дюзи над 97%. Това става при скорост над 150, което не ме бърка, защото рядко карам с такава, а пък когато се наложи, съм спокоен, че моторът няма да фиряса от недохранване.
|
| Пон Фев 25, 2019 7:18 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Разликата с метана е доста голема, газови не сме имали поне 10-на години, тогава бяхме взели румстъри фабрично на газ, нямаше почти никаква разлика спрямо дизела, покупката беше по-ниска, но и остатъчната е доволно по-ниска спрямо дизела, и повече не взехме сметката не излезе. Метана е друга работа, грубо 50% икономия спрямо дизел,два проблема малко трудно се кара с тая мощност, у второ като е натоварена или поддържаш малко по-висока скорост разхода доста скача, като по-висока скорост не разбирам 180, примерно ако опиташ да поддържаш 140 харчи поне с 30% повече спрямо 120. Сега това е и до двигател, на по-големия двигател разликата ще е по-малка, ама да имаш кола с 2.5 или 3 л и да сложиш метан малко смешно, иначе и кайен съм виждал ама...
|
| Пон Фев 25, 2019 8:00 pm |
|
 |
|
lcr
|
Метан за градско е добре. За извънградско не става.
|
| Пон Фев 25, 2019 8:43 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе и за извънградски става, ако не се опитваш да караш над 120-130. Вече е по-лесно зареждането, иначе едно влизане в Стара Загора са ти 20 км, с 8% ти вдига разхода до Бургас и ти изяжда 30 мин поне. Трябва и това да се има в предвид, а тия с фабричният метан на бензин са ебаси ламите, поне фолсвагените.
|
| Пон Фев 25, 2019 9:52 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Аз изобщо не гледам метан в случая. Метан-станция имам на много удобно място и нямам проблем да я зареждам, но ладата не може да носи толкова товар отзад.
_________________ Хайде де!
|
| Пон Фев 25, 2019 10:14 pm |
|
 |
|
ToHu
|
То според мен друг метан освен фабричен е безмислена, дори и на баничарка, едва ли ако не ти трябва обем ще си купиш такава. А за кладата, това е друг въпрос, там газовата сигурно се усеща доста...
|
| Пон Фев 25, 2019 10:20 pm |
|
|