|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 7:11 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Всички тия ги е имало и преди САЩ... освен това не всички са имали избор от коя страна на барикадата да бъдат. А и тези които са имали избор, като да кажем Япония е трябвало да го направят след доста "убедителни" аргументи от страна на САЩ. От друга страна, не знам някой да е карал на сила САЩ да защитават някого. Категорично САЩ сами са вземали решението кого и как да защитават. Не толкова категорично, но да кажем в много редки случаи САЩ са правили компромис със собствените си интереси, за сметка на чужди интереси. Мнооого рядко. Така че нека да не представяме историята все едно че САЩ против интересите си са ходели някъде и са правели нещо ей тъй от излишна филантропия. Имало е взаимен интерес, някъде може да не е било толкова взаимен, но това е положението. И съвсем нормално е, ако САЩ са загубили някъде интерес, да се оттеглят. Или да поискат нещо в замяна на услугите си. В Сирия примерно мен не ме кефи Асад, САЩ също не ги кефи, ама казват че ще се изтеглят. Напълно ги разбирам и са си прави. Аз също едва ли бих се бръкнал за пари, или да ида да се бия с Асад сам. Проблемът по-скоро е друг. През последните години САЩ имат проблем с коалициите и това е доста преди Тръмп, а с Тръмп проблемът става очебиен. Затова и в Сирия а и на други фронтове останаха сами, а не само те имат интереси. Нормално би било да има далеч по-широка коалиция в такива ситуации. Но няма. Кой крив, кой прав едва ли има значение. По-важното е дали ще реши тоя проблем. Като гледам Тръмп не се и опитва, нито пък някой от другите.
|
| Вто Фев 26, 2019 5:31 pm |
|
 |
|
fred
|
ТОЛКОВА добре? За феновете на социализма в най-най-извратените му форми вероятно ТОВА значи да си добре - глад, мизерия и войска която разстрелва собственият си народ. https://www.dnes.bg/notifikacii/2018/08 ... hka.385660Това е хипер, хипер... инфлация: 14 милиона за една кокошка На някои пазари в Каракас руло тоалетна хартия може да струва 2,6 млн. боливара.  За да си купите кокошка от 2,4 кг, трябва да платите близо 14,6 млн. боливара /2,2 долара/.  Цената на един килограм месо може да достигне 9,5 млн. боливара.  Този сапун струва 3,5 млн. боливара, което е с малко повече от минималната заплата. 
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Вто Фев 26, 2019 6:00 pm |
|
 |
|
nik
|
фреди, пак не четеш и пропускаш важните неща нямах предвид венецуела като живот там, а като отношения с щатите отношенията на щатите с венецуела си бяха добре, докато венецуела не обяви че спира да ползва долари, тогава изведнъж станаха враг номер едно и започна процедурата по подмяна на легитимното правителство добре, зле, каквото такова, да се оправят, нямат нужда допълнително хамерикански интересчии да влошават още пък иначе ако говорим за инфлация, нека наложим всичко на една графика - инфлация и американска намеса - щатите са съвсем наясно че венецуела се издържа от петрол, налагат санкции и съсипват държавата, после само чакат да се промъкне техния човек като "освободител" https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... evenue.pngзащо една държава да живее от петрола си, като може да подменят правителството и шепа американци да прибират печалбите
|
| Вто Фев 26, 2019 6:16 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Аз бачках с венецуалци някъде 2000-2005 г., говорели сме си за Стоичков и за международното положение и т.н. Още тогава бяха в криза, но не от кризата се оплакваха ами от несигурността. Под несигурност имам предвид убийства, отвличания и т.н. Не са ми давали повод да мисля че това има някакъв политически оттенък. Та не знам дали тия са свързани по някакъв начин с Чавес, но при всички случаи очевидно никак не се справя с престъпността. С другите неща е ясно че не се справя. И тоя мадуро като го гледам сега как ги "спасява", хич не им завиждам на венецуелците... И нашата криза не беше малка, но поне убийствата бяха предимно между мутри.
|
| Вто Фев 26, 2019 6:54 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Ами не знам, имаме нолко венецуелци, включително един нашенец отрасъл там, около 2000 хич не е било зле, в началото чавес не е бил толкова чавнат, или не му е личало. Не съм ходил там, но едва ли е по зле от Колумбия и Мексико като сигурност.
|
| Вто Фев 26, 2019 7:05 pm |
|
 |
|
fred
|
По примитивизъм на мисленето надминаваш дори най-задръстените комунистически агитатори. Някъде от периода 1965-1970г когато с пяна на уста ни обясняваха за колониализма и империализма, как е виновен за всичко ама ние ще го унищожим. Просто е невероятно как днешно време може да се запази подобно мислене. Май че наистина работиш някъде в Русия, само там има подобна атмосфера. Какво значи "американска намеса"? Тези комунистически диванета във Венецуела решиха да изпъдят американските компании, национализираха нефтодобива и естествено го забатачиха. Цените на нефта ги свалиха арабите не американците като вдигнаха добива и предлагането, така се надяваха да убият шистовият добив. Е, не успяха. Историята си направи експеримента - ГДР-ГФР, Северна Корея-Южна Корея. Навсякъде се видя провала на комунистическата система. И Китай се оправи след като възприе пазарната идеология, и Русия няма никакво намерение да става отново социалистическа. Само на такива като вас им кънтят залповете на Аврора в главите и оправдават собствената си некадърност с американски намеси.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Вто Фев 26, 2019 7:44 pm |
|
 |
|
nik
|
може да не е било зле, но след американската намеса вече със сигурност е зле истината обаче е, че на никой не му пука дали някъде си е зле или добре всичкото е за да докопат ресурсите, ако не ресурси - пазари, ако не пазари - влияние всичко друго но не и щото са видиш ли големите самаряни както се опитват да се изкарат
фреди, човече, пак ли ще се излагаш с глупости, докато не започнеш да правиш разлика между комунист/социалист и този който говори против щатите, ти ще си останеш най-задръстения. до тогава всяка комуникация с теб е обречена на провал, успех.
|
| Вто Фев 26, 2019 7:51 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4597 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Той Фред уж е анти-комунист ама чат пат се изпуска и яко олевява 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Фев 26, 2019 10:50 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4939 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Фреди, пак нещо изтрещя  По принцип хапчетата се пият редовно за да дават резултати  Аз съм ходил няколко пъти до венесуела, 2003...2006 и имаше криза като цяло, но каквото са ми разкавали местните хора, преди преврата на чавес, една еврейска фамилия е изнасяла петрола за 50 цента на барел. 50 цента са плащали на страната. Та не ми говори глупости какзорлем са изгонили добрите американски инвеститори. Даже и да не е било 50цента ами 2-3долара пак си е било пладнежки обир. И искаха да си минат всичките системи за контрол и управление по рафинериите на юникс, защото имали странни поведения на виндовс базираните такива . А за насилието да имаше, ама то цяла латинска америка е така.. Но че си бха мързеливи да. Всичко си внясяха даже и селскоатопанката продукция при положение, че с техният климат може 4 реколти да вадят. Та сега нема валута нема мамбо.
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Фев 27, 2019 2:08 am |
|
 |
|
nik
|
абе мани ги тия нагли венецуелци бе, да изгонят американските компани от кранчето... готов бизнес да развалят, не ги е срам, те не знаят ли че тоя петрол е американски
|
| Сря Фев 27, 2019 2:18 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Не само че си пълен икономически неграмотник ами и комън сенс с елементарните операции събиране и изваждане имаш проблем. Докато щатите правят най-големия търговски дефицит ще продължават да наводняват света с долари без значение дали разни откачалки го искат или не. Просто елементарна математика и няма никакво значение кой от какво се бил отказал, щото винаги ще има някой, дето акумулира долари. Тия неща с декрети не стават. Отделен пък е въпроса, че от цялата тая история щатите имат основно фискални проблеми, т. е. долара като резервна валута не е голям келепир, даже точно обратното. Ама тия неща са ти толкова чужди, че просто няма повече накъде. А цялата дандания с Венецуела почна когато оная откачалка Чавес национализира америкснските компании във Венецуела, САЩ са известни с едно нещо - грижат се за гражданите и компаниите си без значение къде се намират по света. Така че дето викат - каквото повикало, такова се обадило въпреки, че както с всички комунистически простотии - те щяха да си рухнат рано или късно и без американска намеса.
|
| Сря Фев 27, 2019 5:48 am |
|
 |
|
fred
|
Аргументи "Една жена ми каза" не се приемат. Като са изгонили гадните империалисти които са ги ограбвали защо не забогатяха? Цената на нефта по едно време беше стигнала $120 барела, станаха ли венецуелците 240 ПЪТИ по-богати като изпъдиха лакомите американци и вече вместо $0.50 за барел получаваха по $120? Радикалната национализация започва през 2007г, виж какво става с БВП на Венецуела от тогава. https://www.infograf.bg/article/1549024249000 Социализмът е НЕКАДЪРНА икономическа система, няма какво да се оправдавате с капитализма и колониализма. Призна го дори Тодор Живков, ето ви го отново. Защото минаха години, позабрави се провала ви и отново започнахте с лъжите. https://www.youtube.com/watch?v=zIHVSCcXolwТодор Живков: Социализмът е едно недоносче
|
| Сря Фев 27, 2019 7:04 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Не са виновни американците с нищо, не може една страна да национализира, все едно САЩ да национализира петролната и индустрия. Какво е направила Венецуела за тия 50 цента, казала е ами сондирайте, намерете и ни дайте по 50 цента, ами точно това се е случило. В Перу цялата минна е на чужди фирми, но не се оплакват, че са ограбване.
|
| Сря Фев 27, 2019 9:22 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Интересно ми е как си представяш една много добра икономика в света да няма фискални проблеми? В случая нямам предвид дали е САЩ дали е друга, въпросът е принципен.
|
| Сря Фев 27, 2019 10:19 am |
|
 |
|
nik
|
от всичките глупости които приказваш без да разбираш само за едно позна, най вероятно пак без да си разбрал, да, америка обслужва корпоративни интереси по цял свят за американските корпорации, общо взето само който не си е платил рушвет само неговите интереси не са защитени а сега нещо ново научих днес - американците наистина били много загрижени за венецуелския народ, след щателно проучване на техния бит и култура установили че венецуелците обичат да се завиват с бодлива тел и да ядат пирони https://www.rt.com/news/452507-venezuel ... ils-wires/защо ли не съм учуден....
|
| Сря Фев 27, 2019 1:28 pm |
|
|