|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:23 pm
Парите, инфлацията и от какво се предизвиква тя
| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Парите, инфлацията и от какво се предизвиква тя
за това говорех фреди, отклоняваш темата с измислени твърдения, не съм твърдял подобно нещо не съм казвал че щатите имат връзка конкретно с тези 2 хиперинфлации в русия 1993 или в България 1997, това беше твой въпрос за отклоняване на темата, а не мое твърдение, сега разбра ли защо беше игнориран? аз казах че щатите имат връзка с последната руска инфлация, при анексирането на крим, и дори обясних връзката, ти обаче игнорира всичко и побърза да се измъкнеш със странични въпроси, никой не ти е виновен че не можеш да бъдеш обективен та хайде сега и ти да отговориш на моите въпроси - пускаш теми за да се учиш или да обясняваш? щото ако е само да обясняваш - да отворим една катедра "фредени истории от 1001 нощи" ? колко ще е таксата за семестър?
|
| Нед Мар 17, 2019 3:07 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
В КТБ няма нищо толкова ненормално, ако не стана ясно проблема не е в това че е точена,а че свинчо искаше да напазарува на безценица това което по принцип не му принадлежеше, иначе и досега можеше да си работи екстра. Едни кредити докато се обслужват не са губещи. Инвестициите Булгартабак и др.не бяха в никакъв случай губещи, и докато мустакатия се занимаваше дори имаше подобрение, но много бързо стана неудобен и му се спретна фалитче. Така или иначе и той е бил не по-различна фигура от свинчо, друг дърпа конците, дори може да са нямали за цел да я фалират точно така, но народа ни е много усложлив и си свърши работата, от което те изкараха дори повече пари.
|
| Нед Мар 17, 2019 3:12 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Пак да повторим, за да няма недоразбрали - в съвременните фиат икономики (тези дето се управляват с декрети) и благодарение на фракшънъл резерв банкирането инфлация/дефлация вече не е когато се печатат/изтеглят от обръщение пари, а когато се увеличава/намалява наличния потребителски кредит сравнен с пазара. Наличното количество долари са поне 10 пъти по-малко от наличния потребителски кредит в долари. Кое си мислите ще има по-голямо влияние върху цените. След кризата от 2008 г. от пазара изчезна наличен потребителски кредит в размер на около 20 трлн долара (около 4 пъти повече от наличните долари) и цените се срутиха. От няколко години около 15 трлн пак се върнаха на пазара и цените почнаха да растат. Влиянието върху инфлацията на печатането на пари е нещо от миналото. По време на куантатив изига ФЕД вкарваше по едно 60 млрд долара на месец в икономиката, но понеже никой не искаше да взема кредит и понеже и парите като ел ток се движат по пътя с най-малко съпротивление всичките тия средства се озоваха на сток маркета и цените на акциите отидоха в небесата. Казват че това сега е следващия голям балон, дето ще се спука. Хипер инфлация пък се получава, когато се изгуби напълно доверието в правителството на дадена държава и всички искат да избягат от съответната валута. Ей това става и във Венецуела, а не че американците били печатали долари или пък наложили санкции. Така че моля нещата да не се обясняват пак с конспирации и с теории от преди векове - има си съвсем нормални и в реда на нещата обяснения, просто трябва да не си кон с капаци.
|
| Нед Мар 17, 2019 4:26 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
чак пък токова... не че нямаше чисто наши грешки, но 3000лв инфлация си ни беше спретната отвън, при това за кратко.
|
| Нед Мар 17, 2019 4:44 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Е то такъв инфлационен пик няма как да се дължи на закономерния инфлационен механизъм. Що се касае до "нашите грешки", тях не ги намирам за незначими. Нулирането на дълговете на кредитните милионери, необслужването на външния дълг и последвалият от това срив на кредитния ни рейтинг, човешката лакомия довела до появата на финансовите пирамиди, това си е все вътрешен бизнес.
Митко, когато дискутираме инфлационните фактори и говорим за пари, предполагам, е ясно, че иде реч за платежни срества изобщо, не само за хартийките.
|
| Нед Мар 17, 2019 5:21 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Пирамидите си бяха 100% грешка на народа, кредитните милионери също нямаше да са толкова много ако населението не се юркаше по банките с най-високи лихви. Отказа от обслужване на външният дълг също е голяма простотия. Това всеки да се юрне да купува като не видял също не е много далновидно. Изобщо много крешки и повечето от тях на масата, за политиците е ясно, то нямаше голям избор, но се избираха най-неправилните, но то като се обърне колата пътища много. Сега е лесно да се каже не тия ония са били по-добри, и нее трябвало да се прави това ами онова, но грешките на самите хора са най-сериозния минус, точно от пирамидите и фалитите на банките с високи лихви се получи най-сериозното обедняване. Аз си спомням какво беше 92-93-та, дори в малък град като Шумен кипеше някаква надпревара кой какво да си купи, лайна да продаваш с лъскава опаковка щяха да се продадат.
|
| Нед Мар 17, 2019 5:33 pm |
|
 |
|
nik
|
в отчаянието си фреди да смени темата от това колко се месят щатите в чуждите работи, най накрая успя, само да не се окаже че пак си е вкарал автогол аз лично не съм много сигурен има ли или няма намеса отвън за българската хипер инфлация, поне не ми е известно, може и да си е чисто българска простотия, може и да са им помогнали услужливо сега питах баща ми какво е неговото мнение, и той без да знае че тук водим спор какво предизвикват щатите, директно каза - дойде от щатите, казваха му план "ранът", та.... ей тук една статийка намерих, всеки сам да си прави изводите кое от къде е дошло... https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0 ... 2%E2%80%9C
|
| Нед Мар 17, 2019 5:35 pm |
|
 |
|
lcr
|
Ник, както всяко нещо и планът Ран-Ът си има своето конспиративно обяснение.
Истината за мен, че той си беше нещо полезно за нас и резултатите от него щяха да бъдат далеч по-положителни, ако не беше прилаган урголешката според личните изгоди на политиците ни.
|
| Нед Мар 17, 2019 5:47 pm |
|
 |
|
fred
|
 |  |  |  | nik написа: за това говорех фреди, отклоняваш темата с измислени твърдения, не съм твърдял подобно нещо не съм казвал че щатите имат връзка конкретно с тези 2 хиперинфлации в русия 1993 или в България 1997, това беше твой въпрос за отклоняване на темата, а не мое твърдение, сега разбра ли защо беше игнориран? аз казах че щатите имат връзка с последната руска инфлация, при анексирането на крим, и дори обясних връзката, ти обаче игнорира всичко и побърза да се измъкнеш със странични въпроси, никой не ти е виновен че не можеш да бъдеш обективен та хайде сега и ти да отговориш на моите въпроси - пускаш теми за да се учиш или да обясняваш? щото ако е само да обясняваш - да отворим една катедра "фредени истории от 1001 нощи" ? колко ще е таксата за семестър? |  |  |  |  |
Твоите твърдения бяха, че инфлацията се предизвиква от печатането на долари. И даде една страховита картинка за инфлацията с натрупване. Съзнателно подбрана с натрупване за много дълъг период за да изглежда по-страшно и по-убедително. Сякаш не сме чували за сложна лихва с натрупване. Аз пък мога да ти покажа не по-малко интересна картинка как пак така с натрупване мога започвайки от $1000 да стана милионер само за 40 години. При една скромна и достижима доходност от порядъка на 15%. Точно същият характер на картинката. Това беше манипулацията ти, тикайки напред долара като основен източник на инфлация и то в световен мащаб. Аз пък ти показах примерите с хиперинфлация за да покажа, че има други много по-жестоки примери на хиперинфлация предизвикани от НАЦИОНАЛНИ причини. А темата има две задачи: Да изобличава комунистически агитатори които изкарват капитализма и империализма за единствена причина на неудачите на бивши и настоящи соц.държави. И втората действително е образователна, да се обясни аргументирано причините за инфлацията. Защото тя има много причини. Подготвил съм съответният руски материал по темата. Нарочно руски, за да не бъде отхвърлен с аргумента "чужди агенти" 
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Нед Мар 17, 2019 6:06 pm |
|
 |
|
fred
|
Развали ми капанчето  Чаках с нетърпение някой от вече познатите ни агитатори да го спомене плана Ран Ът. Бях им подготвил интересна изненада. Въобще много от нещата които ще кажат ми са предварително известни, тази пропаганда и "аргументите" и съм я слушал десетилетия наред при социализма. И след това по разни форуми във вид на Опорни Точки. Моят метод е прост, чакам ги да кажат някоя глупост и след това я разобличавам, с доста факти в ръка. Предпочитам факти от руски източници, така повече боли  Те затова напоследък престанаха да дават аргументи защото са лесни за разобличаване. Наблягат на лозунгите, те могат да се повтарят безкрайно.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
Последна промяна fred на Нед Мар 17, 2019 6:16 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Мар 17, 2019 6:12 pm |
|
 |
|
lcr
|
Не че външните намеси в чужди финансови системи са непознати от историята. По време на ВСВ Германия е успяла да причини много сериозна инфлация във Великобритания. Начинът по който е било извършено това е доста интересен.
Не трябва, обаче, всичко да се поставя под (над) общ знаменател.
|
| Нед Мар 17, 2019 6:15 pm |
|
 |
|
fred
|
Да, точно това беше основната грешка на @nik, че се опита да изкара печатането на долари като основна и едва ли не единствена причина за инфлацията. Беше му необходимо в подкрепа на тезата, че печатането на долари крепи Америка и е причина за бедността на останалият свят. Типична пропаганда позната още от партийните учебни години. А валутни атаки има и днешно време, да напомня как Сорос срина британската лира. Просто инфлацията е многомерно явление, груба идеологизация е да се обяви долара за единствен виновник за нея.
|
| Нед Мар 17, 2019 6:24 pm |
|
 |
|
nik
|
такова твърдение не съм правил, или от бързане да се правиш на специалист отново си недоразбрал, или пак се опитваш да ми припишеш твои си умозаключения направени от извадени думи от контекста инфлацията на долара се предизвиква от печатането на долари - факт, в това число влизат както долари като банкноти така и всякакви видове държавни методи за разплащане също така казах, че и по други държави предизвикват инфлации, но не съм казвал че е от печатане на долари, казах от създаване на катаклизми които да принудят държавите да направят неща които иначе не биха направили, това от своя страна има последствия като например инфлация сега да ти го нарисувам ли, или вече разбра или пак ще тръгнеш със свободните съчинения  толкова ли низко реши да паднеш да си измисляш неща дето не съм казвал  не съм по-глупав от теб, тъй че тия женски интрижки дето прилагаш да ми слагаш думи които не съм казвал няма да минат 
|
| Нед Мар 17, 2019 6:27 pm |
|
 |
|
fred
|
ВСЯКО печатане на пари извън необходимото количество вече предизвиква инфлация. Понеже ОСНОВНИЯТ източник на парите в една държава е самата тя то тикането напред на долара и премълчаването на ОГРОМНАТА роля на държавите за инфлацията е манипулация. И понеже отново завъртя старата латерна за катаклизмите може ли да попитам как точно Америка създаде катаклизма Виденовата зима и хиперинфлацията тогава? Или може би все пак не е Америка ами съответното некадърно правителство пуснало печатницата и крадците начело на банките позволили източването им. Впрочем имам интересни данни за присъствието на ДС сред тях. Или и ДС са американски агенти?
|
| Нед Мар 17, 2019 6:36 pm |
|
 |
|
nik
|
както казах вече - безнадежден случай си форума на бг-мама пасти да яде пред теб 
|
| Нед Мар 17, 2019 6:38 pm |
|
|