Отговори на тема  [ 82 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Парите, инфлацията и от какво се предизвиква тя 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Парите, инфлацията и от какво се предизвиква тя
Добре де, ама какво значи един принуждава друг, да не са им опряли пистолет в тила, а и да са винаги има избор, могат да слушат, могат да откажат и да бъдат разстреляни, а могат и да се опитат да заврат техният пистолет в техният си гъз, ето поне 3 избора с много възможни изходи, от това да го лапнеш без много да мрънка, през това да ти го лапнат чак до това да го лапнеш и после да те разстрелян. Искам да кажа, че всеки сам взема решенията, не вини един за това че друг е взел решение, избор винаги има, по-добър или по-лош.

Нед Мар 17, 2019 6:41 pm
Профил

тони, винаги се мислиш за най големия, ама допусни варианта някой ден да се появи по-голям от теб, и когато той поиска нещо да измисли такава ситуация в която дори да имаш други варианти сам да избереш това което той иска, което се свежда практически до 1 избор

не питай как, а се огледай, историята си казва всичко, само трябва човек да е достатъчно наблюдателе и безпристрастен за да приеме всички налични факти, а не само тези които му харесват, и да игнорира тези които сочат към щатите

Последна промяна nik на Нед Мар 17, 2019 6:52 pm, променена общо 1 път

Нед Мар 17, 2019 6:49 pm
Профил

Някак сме склонни все да търсим причините вън от себе си.

Някак по-безболезнено е. :D

Нед Мар 17, 2019 6:50 pm
Профил

Както очаквах не отговори. Просто теорията ти издиша, в момента в който трябва да се дадат факти и свързваща ги логика глупостта и става очевидна. Затова и не смееш да отговориш на толкова елементарен въпрос.

PS Това беше към @nik, другите написаха няколко мнения та се позагуби на кого отговарям.

Последна промяна fred на Нед Мар 17, 2019 7:13 pm, променена общо 1 път

Нед Мар 17, 2019 7:05 pm
Профил

Ник много грешиш, изобщо не се мисля за най-големият, просто съм приел че живота е такъв какъвто е, избор както казах винаги има, винаги. Какъв е резултата от избора е друг въпрос, кой е казал че трябва да е положителен. Мненията ти ме навеждат на една мисъл, и едва ли греша, ти не би могъл да направиш избор който да ти навреди, не си приел факта че живота свършва и дали ще свърши днес или след 50 години няма съществена разлика, ето в това е разликата. Няма как да го обесня на човек който не мисли така, то е същото когато карам рисково, всеки ми обесняват че се мисля за безсмъртен, не напротив очаквам всяка една маневра да ми е последната, приел съм този факт и се опитвам да не ми е, когато приемеш че животът ти не струва абсолютно нищо, и че от теб не зависи дори собственият ти живот ще придобие едно друго виждане за нещата.

Нед Мар 17, 2019 7:07 pm
Профил

lcr написа:
Някак сме склонни все да търсим причините вън от себе си.

Някак по-безболезнено е. :D

При него не е само обикновената човешка склонност да търсим вината извън себе си. Пропаганда е. Прекрасно я познавам и нея и "доказателствата" и от близо 15 години когато задължително ни мъкнеха нас безпартийните на "партийна учебна година". И от взети 4 изпита по идеологически дисциплини, впрочем всичките с отличен /6/. Бяга от спор с аргументи защото вижда, че ще го загуби.

Нед Мар 17, 2019 7:11 pm
Профил

фред, казах ти - докато игнорираш фактите, а сега вече и като започна да приписваш думи които не съм казвал, все ще си игнориран, свиквай :D и като гледам какви женски трикове прилагаш, явно си много отчаян, и с това свиквай, никой няма да те вземе на сериозно колкото и да се пениш :D
не бягам от спор, бягам от разваления грамофон дето си глътнал :D

тони, какво значи да ми навреди? на мен? или на държавата? едно е да взема решение което ще навреди на мен, друго да взема решение което ще навреди на държавата и от това да спечеля аз.
второто не всеки го приема като загуба, очевидно е колко много политици го приемат с радост
също така срещу интригите на щатите не всеки може да издържи, в много държави си сложиха послушни правителства, и влиянието е голямо, руснаците още се държат, сигурно 20 години станаха от санкции, държат се още, венецуела обаче не успя, съсипаха ги без време
как така мислиш спря тока? може и да не са щатите, може и случайна авария да е, ама като им знам методите на действие, нещата повече клонят към щатите щото искат да подменят легитимното правителство

Нед Мар 17, 2019 7:20 pm
Профил

ДедоБоре написа:
не че нямаше чисто наши грешки, но 3000лв инфлация си ни беше спретната отвън, при това за кратко.

За 30лв за долар го казах по спомени, нека да са били и 70. Но скока буквално за 1-2 седмици до 3000лв го помня добре, показват го и последните ти графики.

Това "спретнато отвън" е интересна теза, можеш ли да обясниш механизма? Защото аз я прогнозирах хиперинфлацията още лятото 1996г, следях внимателно в-к "Капитал" и паричните емисии. Обърнах навреме левове и акции които имах в долари и по време на хиперинфлацията си живеех царски. Защото се бях постарал в доларите да има и дребни номинали :)

То много акъл не се иска. Достатъчно е да се видят номиналите на банкнотите. А тях ги печаташе БНБ, не чужда банка. Също тя определяше и курса.

Изображение

Нед Мар 17, 2019 7:35 pm
Профил

nik написа:
не бягам от спор, бягам от разваления грамофон дето си глътнал :D

Абсолютно същият си и с останалите. Голи лозунги без никакви доказателства.

Ето Тони те пита, "пистолет ли са им опрели на челото". Нормален човек би извадил някакви журналистически разследвания, книги... Ти само общи приказки. Непрекъснато едно и също, разваленият грамофон си ти. Аз мога да те затрупам с десетки дори стотици примери на инфлация и хиперинфлация където американците е невъзможно да имат участие. Дадох го за древният Рим, ако искаш Германия... стотици. Единственият ти "отговор" е ...американците са виновни. Когато Америка въобще не е съществувала пак те ли са виновни?

Нед Мар 17, 2019 7:48 pm
Профил

фреди, ако ще се почувстваш по-щастлив - гледай си само случаите когато щатите не са участвали, и игнорирай случаите в които щатите са осрали пейзажа за да си постигнат интересите
ок? само стига рева като жена по дире ми че почвам да се притеснявам за здравето ти

Нед Мар 17, 2019 8:05 pm
Профил

Джентълмени, джентълменки и други дже...

Валутата е само една от стоките или услугите на финансовия пазар. При това далеч не най-интересната, защото печалбата (сеньоража) от една банкнота с номинал 100 банана/гущера си е фиксирана и еднократна. В най-добрия случай е от порядъка на 99 банана или съответно гущера.
В съвременния свят обаче банкнотите се използват все по-рядко и все по-виртуално.
Примерно ако един руснак иска да търгува с китайски джапанки, се предполага че разполага с някаква купчина от някакви 100-чки. Няма значение какви са тия стотачки, дали рубли или леи. Той вече им е платил сеньоража и почва да ги върти. Купува един тир, продава го, купува втори тир, продава го и т.н. В случая руснака би могъл да ползва пощенски гълъби, за да комуникира с китайците. Би било напълно в техен стил. Но в общия случай се ползва някаква финансова услуга. Всъщност те са куп услуги, като се започне от SWIFT дето е само заместител на гълъбите и се стигне до потенциален арбитраж. Самите услуги обикновено позволяват различни сетълемнти, демек не са обвързани с конкретна валута. Въпреки че изборът на определена валута влияе върху цената на услугата. Иначе казано не е задължително 100-чките да са от гущери, може и някакви други да са, само дето комисионната най-вероятно няма да е същата. И да си дойдем на думата, а тя беше че тоя сорт финансови услуги си имат цена, т.е. има комисион и той е на база оборот. Така че ако една стотачка има сеньораж 99 гущера, то в рамките на нейния живот може да се завърти хиляди пъти и при всяко завъртане да носи малка печалба.
Обяснявам това за такова като nik, дето си мислят че САЩ печелят кой знае колко от сеньоража. Всъщност, да, те печелят от печатането на гущери, но от финансовите пазари и услуги печелят много повече. И доколкото ползваш техните услуги, няма да им накривиш шапка с избора си на валута. В интерес на истината нямам точни данни, каква част от финансовите инструменти минават през уолстрийт и колко е комисионната. Но имам косвени данни, които ме карат да си мисля, че няма кой знае какъв отлив. Докато доларът като разплащателно средство наистина губи почва. И то даже доста сериозно. Последно знам че държи някъде към 39% от пазара, за сравнение евро се ползва за 32% от световния стокооборот. Разликата наистина не е голяма, особено като се има предвид че не мога да се сетя за някой пазар обвързан с евро.
И тъй като стигнах до обвързванията... значи един пазар много често влияе на друг пазар. Примерно в едно село с миньори, ако миньорите им дават заплати, ходят на кръчмата, ходят на селския пазар и т.н. Ако спре мината, всички пазари умират. По същия начин и финансовите пазари са обвързани със стоковите пазари и пазарите изобщо. Когато излезем от селско ниво и стигнем ниво държава, нещата стават още по-сложни. Примерно на петролния пазар като валута е обвързан основно с долара, обаче де-факто има връзка с много повече валутни пазари. Затова като стане нещо с петрола, сума си валути почват една нагоре, друга надолу. Връзките са сложни, но ги има. Има ги обратните връзки, т.е. ако стане нещо с долара, а даже и с други валути, то това се отразява и на петролния пазар.
С две думи финансовия пазар и другите пазари са взаимнозависими. И то зависимостите са от тип "свински черва". Такива са и по естествени и по изкуствени причини. В случая намеквам, че доларът и САЩ като цяло са така "свързани" с останалия свят, че няма лесен начин някой да ги атакува. Може би Северна Корея би могла, но не се сещам как точно... иначе всеки друг, ако тръгне да мъти водата ще се накисне и той. Един вид всички сме в матова ситуация. Лесно е да се каже дайте да не храним американските империалисти. Но на практика всички алтернативи излизат доста по-солено. Да, САЩ определено се стремят да поддържат и да се възползват от това положение. И вероятно, който и да е друг на тяхното място би се възползвал. Нали не мислите че ако Русия или Китай станат супер сила, световните пазари ще станат свободни и независими. Или че ако някой има продукт без конкуренция, няма да му надуе цената... За пазарите решението е да няма монополи, но на политически език, означава света да се върне към двуполюсния или многополюсен модел. На там отиват нещата, но не съм убеден дали ще е добре, защото пак ще се върне кошията с въоръжаването и пишкомеренето. А като гледам качеството на политиците във всички държави ме хваща страх.

Иначе по темата... естествено е, че инфлацията е дисбаланс на финансовия пазар. Сама по себе си тя не е толкова страшна, има доста икономически теории, които предписват инфлация в определени ситуации. По-важно е какво точно причинява инфлацията. Ако е само разминаване между търсене и предлагане е лесно. Но когато дисбаланса е по-дълбок, примерно ако има недоверие в самия финансов пазар, демек нещата в държавата почнат да смърдят то печатането или непечатането на хартийки не могат да решат проблемите. До такива случаи не се стига само с една грешка, или само с финасов проблем. Стига се след поредица от проблеми в различни сектори. Често към собствените грешки се добавят и външни фактори. В повечето случаи обаче външните проблеми влияят повече върху излизането от кризата.
Ето примерно Венецуела... икономиката им върви надолу десетки години. Не от днес, не от вчера. Ембаргото идва, когато вече са в киреча и с двата крака, защо? Дето се вика на умряло куче нож да вадиш... Ако Венецуела не иска да излезе от кризата, то очевидно може да се оправдава и то съвсем основателно с ембаргото и САЩ. Ако обаче Венецуела иска да излезе... то ембаргото определя посоката в която трябва да плуват.
Нещо подобно беше и при нас. Дали сами се спънахме не е много ясно. Но беше ясно, че ако искаме да се изправим трябва да е в определена посока.

Нед Мар 17, 2019 9:01 pm
Профил
Аватар

Ъъъ, въпрос като на блондинка: голЕмата инфлация и голЕмото разграбване след '89-та стана с основната роля и благодарение на БКП/БСП, заеб*те оправданията. От тогава електоратът им намаля по естествени причини: един умрял, друг поумнял, но според проучванията дори днес БСП още малко и ще вземе властта. Да не ми е убягнало създаването на Нов комсомол?

Иначе добре си спомням време оно: вземаш си заплатата и до края на месеца тя струва пет хляба.

Миро писал преди мен... EDIT: и да го опонирам: тогава един банан струваше два банана, вЕрвайте ми и да живей Замунда!

Последна промяна bongo_x2 на Нед Мар 17, 2019 9:34 pm, променена общо 1 път

Нед Мар 17, 2019 9:08 pm
Профил
Аватар

първата година на Жан минава с малки флуктуации на курса.
забележителното нарастване започва с фалита на банките. до което специалистите твърдят, че се е стигнало поради прекалено разхлабения режим на БНБ за правенето им. даже имаше лаф по онова време - за какво ми е да ограбвам банка, като мога да си направя такава. т.е. мотиките са заложени предишните години (основно 93-94). необезпечени кредити на корем, 'здравословна' инфлация, бум на кредити във валута с обслужване в левчета и накрая закономерно се стига до масов фалит. първоначалния ентусиазъм от разпродаване за левче на ДМА се изчерпва, а реална икономика няма. така че случката е съвсем закономерна.

пика от 3000лв е само за кратко. до март'96 курса расте с малко, после скача от 80 на 450 в края на годината.
почват 'всенародните бунтове', но дори и тогава курса е в рамките на 500-700лв, на 31.01.96 е 1000лв
на 6.02.96 скача от 1000 на 1600, 6.02.96 от 1600 на 2600.

това е първия ден с котировка над 2000лв. следват само 18 дена над 2000лв, като пика е 2920 за три дни - 17-19.02.96. после пада на ~1500-1600
накрая някой споменава магическото число '1955' и курса растеше плавно до деноминацията.

да резюмирам:
Жан застъпва на нива около 50лв.
фалират банки, настъпва паника и резултата е ~750лв
настъпва политическа криза и за месец курса скача на 1500
за много кратък период, в дълбока политическа криза, скача до почти 3000лв
после се стабилизира на 1500, плавно достигайки за 2 години 1950

възможни изводи:
- 50лв е бил нереалистично нисък курс, предвид реалната икономика
- скока с 1000% (от 80 на 800) е следствие от банковата криза. кризата в икономиката (или липсата на икономика) вече е била настъпила, незабележимо някак си.
- скока с 200% (от 1500 до 3000) е краткотраен, изцяло спекулативен и до някъде обясним от политическата криза
- стабилизацията на 1500 е дългосрочна и очевидно е следствие от фалита на банките и 'изчезналите' кинти.

до фалита се стигна изцяло по наша вина, най-вече на БНБ. защо нямаше обесени хора заради това - не знам.
моята леля беше продала 2 апартамента, парите в левчета в ДСК. щяха да се местят в друг град и с тея пари искаха да си купят там къща. накрая се оказаха с по 200лв в сметката. свако ми почина от инфаркт, година по-късно си замина и леля ми. не ни бяха питали нищо, дори не бяха споменали и думичка за продажбата на наследствените имоти. аз лично не пострадах, но от този клон не получих и лев наследство.

руснаците потънаха, защото сляпо следваха указанията отвън. имаше цял етаж в Думата, където се говореше само на английски и можеха да влизат най-много пет руснака.
под това мъдро ръководство беше наново устроена държавата - икономика, бизнес модел, конституция. до съвсем скоро всички руски банки, че дори и клоновете им, се разплащаха помежду си през суифта. нямаха си, горките, национален сетълмент в рубли...

у нас мутренските години бяха почти пълно копие на руския модел. обаче не ми се вярва да са посетили един и същ конгрес на 'браточките' и да са сътворили една и съща схема. не са толкова умни. някъде другаде е замислена схемата, просто е приложена на няколко места почти под индиго.

това, в комбинацията с поставянето по върховете на политически клоуни като Елцин, вече не ми се вижда съвпадение.
те поне си избраха нов вожда, ние още се лутаме в цирка. на изгасени лампи намираме празни кофички от пуканки и облизани пръчки от сладолед.
и си шепнем в тъмното: 'тате ше ми купи колело, ама друг път'.

Нед Мар 17, 2019 9:15 pm
Профил

bongo_x2 написа:
Ъъъ, въпрос като на блондинка: голЕмата инфлация и голЕмото разграбване след '89-та стана с основната роля и благодарение на БКП/БСП, заеб*те оправданията. От тогава електоратът им намаля по естествени причини: един умрял, друг поумнял, но според проучванията дори днес БСП още малко и ще вземе властта. Да не ми е убягнало създаването на Нов комсомол?

Не си далеч от истината. Един приятел, твърд антикомунист в разговор ми призна с известно неудобство "Ама синът е от БСП". И побърза да добави "Бизнес интереси, никаква идеология, нали разбираш".

Иначе левите идеи са си голяма съблазън, особено за хора които не са ги видели на живо. Много красиво изглежда всичко, работим колкото можем и накрая по-равно. Равенство, братство, красота... опаковката е лъскава.

Богати както при капитализма, че и повече, нали ще делим по-равно ама работенето колкото може. Идеално за мързеливите и некадърните а поради биологични причини те са мнозинството. Ама че те капиталистите са малко и ако го разделим тяхното на всички няма да е много, отгоре на това ще го излапаме само за година и следващата какво ще национализираме? Това избягва от масовото съзнание. Така че леви идеи и съблазънта им винаги ще има, златно поле са те за популистите и мошениците. И когато се позабрави предишният провал отново възкръсват.

Нед Мар 17, 2019 9:27 pm
Профил
Аватар

fred написа:
...... Бизнес интереси, никаква идеология, нали разбираш ........

Еб*м ти държавата-гъз!
Аз влязох да пиша в раздела за страната - продължение на онова за глобите, но междувременно ми мина мерака. Дано да ми дойде, че е поучително.

Нед Мар 17, 2019 9:45 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 82 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща