|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:09 am
Лаптопско проблемно видео
| Автор |
Съобщение |
|
pipilica
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
 Re: Лаптопско проблемно видео
Ракетната печка е добра но само за дърва, забрави за кюмур в нея, има много причини. Кюмура прави много сажди дори и с много въздух пък ако е Донбаски развива прекалено висока температура и ще ти разтопи печката, ако искаш щи пусна снимки на решетки от чугун дебели колкото ръката ми станали на змии, ако не е качествен прави много шлака която ще ти е много трудно да извадиш. Тая зима изгорих 16 тона Донбаски лани 12-13, оная студената зима 18 тона, Та и мен живо ме интересува отоплението. Виж това с дървени опилки в ракетната печка е добра идея но за малък обем и ако е направена грамотно.
|
| Нед Мар 24, 2019 12:53 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Ехааа. Ти да не отопляваш Зимния дворец? (Онзи в Санкт Петербург визирам) За ракетните печки- аз не бих ги използвал за нещо различно от отопление в гаража или аварийно отопление на вилата.
_________________ Хайде де!
|
| Нед Мар 24, 2019 12:57 am |
|
 |
|
pipilica
|
Не знам колко е голям тоя дворец, но аз отоплявам 300 квадрата къща и 5 оранжера с обща площ 311 квадрата. Общо има инсталирани 400 алуминиеви глидера 600мм има още 4 големи радиатора от дизели с по две перки, два от 1.8 бензин с по една перка и два малки пак с една перка. Системата събира 650 литра по водомер, това е котел, тръби, радиатори и разширител, отделно имам и 2500 литра буферна цистерна. А това лято имам намерение да спретна още един оранжер към 70-80 квадрата, но още мисля детайли в конструкцията щото ще е доста нестандартна.
|
| Нед Мар 24, 2019 3:10 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мии проблемът ти явно е в големите мощности. Тъпото кюмбе с горно горене е почти ракетна печка, разликата е в положението на комина, уплътнението на въздухозабора и в кофата. Последната няма да е трудно да има високотемпературна изолация отвътре, намаленият размер ще е за сметка на повишената икономичност (май). Но аз за кюмюра го пуснах само като допълнителна идея, по-интересни са стандартните практики и някой, аджеба, рискувал ли е с няк'ва печка от направо евтиния итонг.
ПС няк'в чешит изливаше печки от "котешка тоалетна", сода каустик и водно стъкло. Варианти много и опитът е кът.
|
| Нед Мар 24, 2019 2:08 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Стига с тоя итонг - не е за печки, не и за горивната камера. Дори бетонните блокчета/тухли (от не-аеро-шоколад, опа итонг) не са за там. Ако ще има огън само шамотни тухли и истинско джилязо (чугун по-добре). Ако толкова държиш на експериментите виж в ю-тюба дали някой руснак се е престрашил - ако и там е суша да знаеш че по-добре да прескочиш.
|
| Пон Мар 25, 2019 6:00 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Бонго ..мисля на форумхоусе.ру - един руснак обяснява за някаква доста сложна техология за горивната тръба - целта му беше да е монолитна и да издържи няколко сезона. Доколкото съм гледал- ракетна печка е когато изходящите газове са с много ниска температура - да речем под 90-100г. Иначе в тубата има подобия с циментови блокчета, за готвене на двора. 99% са с окрит огън - на него слагаш тенджерата, пушека я опушва и обгаря. Май само веднъж мярнах вариант с падащи газове и комин. С 3-4 блокчета можеш да си експериментираш на село.
|
| Пон Мар 25, 2019 7:46 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Долното горене е много по-ефективно от горното.
|
| Пон Мар 25, 2019 7:51 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Да но е неконтролируемо, ако намалиш въздуха почва да тлее прави сажди и хабиш гориво.
|
| Пон Мар 25, 2019 10:42 pm |
|
 |
|
dan
|
|
| Пон Мар 25, 2019 11:39 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Добре де, какво е КПД-то на такава ракетна печка и какво е на една обикновенна. С едни и същи дърва, качествени, сухи.
|
| Вто Мар 26, 2019 12:14 pm |
|
 |
|
nik
|
проблема с кпд-то е когато се регулира въздуха, не трябва да се регулира въздуха а горивото, но при захранване с цепеници няма как да стане, за това се правят компромиси разни, и колкото се получи...
|
| Вто Мар 26, 2019 5:55 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Пак не разбрали: "ракетната" печка (дори индианската) има термоизолирана и високотемпературна камера за изгаряне, от там нататък как ще обработваш горещия изход си е твой проблем. Всеки е чувал, че и най-гадните боклуци се унищожават с висока температура, к'во остава за няк'ви сажди и катрани...
|
| Вто Мар 26, 2019 9:07 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Бонго, печката трябва и да топли, не само да има термоизолирана камера. Ако успееш да поддържаш добър горивен процес - всеки градус надолу на димните газове си е бонус. Ама и коминът трябва да работи. Май отдавна не си палил кюмбето.
|
| Вто Мар 26, 2019 9:14 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Ти пък... Ако е за отопление: върху високотемпературната горивна камера се слага втора, топлообменна, може да е тъп варел, коминът да е долу и казват, че може да е хоризинтален до 5 метра. Мерили са: температурата в горивната камера е около 1000 градуса, в горната част на варела 300-350 градуса, а на кюнеца отдолу 100-150 градуса, пък на другия край на кюнеца е според зависи. Естествено само при кадърно изпълнение, но не става дума за ракетна техника, а за индианска. За съжаление тази година пролетта дойде твърде рано и аз се брекзитнах на село, но пак не ми остана време да копая дупки за "ракети". Вече трябваше да съм в градо, ама от бързане паднах от стълбата, на меко, но си натъртих коляното, лакътя и гъзо, и се разпсувах на тъща (не че тя е виновна), ама утре сабахлъм непременно трябва да отпътувам  ПС Пък за бетонните кубчета - има керамични "коминни тела", не са скъпи. Ама друго си е да го режеш с трион като итонга. Май ще изливам, но първо ще пробвам с дупка в земята... след месец-два  ПС2 Ама мнооого важно е регулирането! В градо е ясно, но и на село е същото: уж модерна печка с джам и фурна, но или гасне или разтварям да излезе горещото. Бамамамуй евтинджоса на дървата! Двата ми климатика "горят" под 60 лв на месец посред зима!
|
| Вто Мар 26, 2019 10:23 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
А бе чудя са к'во да ровичкам в кухнята докато пуша и си пия ичкията: https://www.kvantservice.com/product/fu ... 751-12763/https://www.kvantservice.com/product/fu ... s760-7961/Мии скъпи ми идват, ама са марка. Нещо по-добро? ПС: Сегашното древно Сони е крайно време да го стационирам на село.
|
| Съб Май 04, 2019 9:36 pm |
|
|