| Автор |
Съобщение |
|
pipilica
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
 Така добре ли е.
Някъде питах може ли да се замени реле с MOS транзистор, ужас не помня къде беше, та за това питам тук да ми дадете акъл ако е нужно. Даже начертах схема за по-прегледно. Схемата я пробвах без тригерите на Шмит, първо с лампа после с по-малък мотор и работи, но все пак хвърлете едно око дали е добре. Ключа S1 всъщност е контакт на терморелето което пуска перките.
|
| Пет Мар 29, 2019 6:04 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
 Re: Така добре ли е.
Мммм каква е идеята от тия тригери, това ще включи мотора със закъснение, няма да направи плавен старт. п.с. абе теб сън не те хваща, явно има и по зле от мен 
|
| Пет Мар 29, 2019 7:03 am |
|
 |
|
pipilica
|
Ми аз сега съм на работа, пазя си тръните и ги топля. Ми идеята е да пусне долния транзистор със закъснение отведнъж, ако ги няма кондера бавно се зарежда и транзистора грее докато се отпуши напълно.
|
| Пет Мар 29, 2019 7:19 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Е то щом е само за включване без контрол на обороти или посока... Колко е голям тоя мотор? Ако е малък, що не го направиш директно през ключа? Ако пък е голям - през реле? Или през термистор? Ако е много голям тогава е друга работа, ама уточни...
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Мар 29, 2019 9:57 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
На перките не им трябва посока  При спрял двигател, токът може да нарасне много тъй като цялото нещо е еквивалент на една индуктивност с малко съпротивление. След развъртане, колкото по-бързо се върти, толкова повече се индуцира обратно напрежение в намотките и така токът спада. Значи какви са проблемите... Първо не искаш пусковия ток да скача до небесата и да претоварва и захранване и ключове и всичко. Второ, не искаш и да го ограничаваш прекалено, защото под една определена стойност хич няма да тръгне. Решението с пусково съпротивление ще свърши работа. Стига само компонентите/времезакъсненията да се настроят. Но по-ефективно решение е ако токът се ограничава чрез "накъсване" с PWM. За целта е нужен само 1 ключ, да кажем горния. Пак е нужен шунт (R1) но с много по-малка стойност. И шунта трябва да е последователно на мотора към маса. И диода също към маса. Сега може и процесорче да мери тока и съответно с PWM да пуска. Може и с ОУ+компаратор и без проц, въпрос на подръчни материали 
|
| Пет Мар 29, 2019 10:55 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Pipilica, тука беше: viewtopic.php?p=261420#p261420Явно искаш да е просто и надеждно. Според мен шунтовият резистор трябва да е крушка за фарове (от евтините), хем ще виждаш какво става. Къси + дълги в паралел, във фасунга - едва ли ще изгори, но може да я изръсиш (на теория). Яки ключове се намират лесно и като имаш ограничение на пусковия ток горният транзистор ми се вижда излишен. Иначе не е добре: при изключване кондензаторът ще се разрежда през защитата на шмитера. Раздели ги със 20-50 кОма. Едит: а излишните шмитери ги сложи паралелно на втория, U1. Едит: все пак ръгни '555, че е по-як от CMOS-ката, пък и е специализиран. Ето тук е най-простата схема, но извод 6 не е защитен от конда, добре е да ги разделиш с поне 10 кОма и/или диод към маса. ПС: Ако горният транзистор остане тури резисторче между ключа и гейта, че малко се изприщвам, ама само малко. Мисълта ми е, че ще ти хрумне да изнасяш ключа надалеко, да го презапояваш с к'ъвто има поялник и т.н.
|
| Пет Мар 29, 2019 11:22 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Потърси схема, например с 555, която при стартиране плавно да увеличава коефициента на запълване на ШИМ от нула до максимум. Към нея свържи мосфета който си харесал, и си готов.
|
| Пет Мар 29, 2019 12:06 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ооо R1е шунт, не ми беше хрумвало, чудех се що си го сложил, то затова е хубаво стойности да се слагат  Ами в тоя случай ще работи. Трябва ти диод и на горния, предполагам и той е с ниско съпротивление, т. е. не много високо напрежение.
|
| Пет Мар 29, 2019 4:55 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ай стига с този ШИМ! Човекот има място и няма познания за него, не го хвърляйте в оркестрото! Аз бих заложил на неговата схема. Освен това тя се поправя от електротехник със средно образование. ПС: Винаги съм твърдял, че най-надежните устройства трябва да приличат на мутра: голямо, тъпо и яко 
|
| Пет Мар 29, 2019 7:16 pm |
|
 |
|
ToHu
|
В случая може би неговото решение е удачно, един резистор от перка на някоя каруца и е готов, по моргите са за без пари.
|
| Пет Мар 29, 2019 7:44 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Тенкю за подкрепата. Тва е идея за товарно съпротивление от кола, но имам съпротивителна жица 1.3мм към 250мм от нея е около 1 Ом и върши добра работа, намотал съм на керамична основа от стар реотан.
|
| Пет Мар 29, 2019 9:51 pm |
|
 |
|
pipilica
|
А тия защитните диоди на мотора и на транзисторите обикновени или Шотки да взема
|
| Съб Мар 30, 2019 4:35 am |
|
|