|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:44 pm
Moje bi ne tolkova bezumna idea...
| Автор |
Съобщение |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Syrius-B, по принцип аз следвам идеологията, че насила хубост не става. Това, че ти не харесваш нещо... ок. Просто го подминаваш и толкова, нали? Или ако видиш някой на улицата "да си говори сам" му се нахвърляш юмруци? Защо е нужно да се плюе нещо което просто смяташ, че не си струва? Остави параза да реши това.
Съвсем офтопик ама просто ме засърбя - какво ще кажеш за Palm дето навремето изкараха "ненужно устройство, което никой не би си купил" (не помня името на автора, но беше някакво величие в областта). Как реагира пазара? Ако искаш мога и други примери да ти цитирам, но просто не мисля, че изпадането в безсмислени спорове е от полза на някого.
|
| Пон Май 01, 2006 10:58 am |
|
 |
|
Syrius-B
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
|
| Пон Май 01, 2006 11:37 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
шантава работа, но съм учуден че с подобно нещо се захващат хора на възраст.
Първо, не става дума за една безумна идея, а за МНОГО идеи и все безумни... Да се захващаш с повече от една такава идея наведнъж има смисъл само ако събрани заедно идеите правят нещо. В случая не смятам че е така.
Примерно, защо трябва да се прави и хардуер и софтуер. Направата на едно портативно устройсто си е тежка задачка, но какъв е смисъла да се прави при условие че много по-добър хардуер може да се купи на безценициа.
Повечето PDA-та могат да се подкарат на линукс, или пък да се програмират от нула...
|
| Пон Май 01, 2006 12:16 pm |
|
 |
|
kiiid
|
miro_atc, зависи от гледната точка на човек. Има хора, по-авантюристично настроени, има и такива, които предпочитат сигурното. Всеки сам си избира пътя
|
| Пон Май 01, 2006 12:38 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
прав си kiiid
има оптимисти, има песимисти... има и такива за които чашата е 2 пъти по-голяма от колкото е нужно 
|
| Пон Май 01, 2006 3:34 pm |
|
 |
|
3aek
|
kiiid: ще се намеся отново
това че сте решили да направите това нещо е чудесно, но докато за да направите софтера е необходим само един компютър и компилатор за хардуера нещата са по-обвързани с това какво приложение търсите по-късно - т.е. това чудо ще се пуска ли в производство, каква таргет цена мислите че ще има и така нататък
това което някой препоръча по-горе е много полезно - вместо да губите време (и пари) да правите хардуер първо стъпете на нещо готово и като си дебъг-нете системата и придобие завършен вид намерете сериозен производител/търговец и го заинтересувайте т.е. покажете му предимствата на вашето изделие за да си осигурите финансиране и производство
иначе за самата разработка не ви трябва нищо повече от един емулатор на хардуера който имате - например поразровете за Game Boy Advance - малката конзола на нинтендо - има ARM7 процесор и 256KB RAM и видео и прочее, най-готиното е че има направени десетки PC емулатори за Game Boy и не ти трябва хардуер ако искаш да напишеш нещо за него - всичко може да правиш на PC-то си. или пък Palm - маса емулатори и информация за програмирането им има по интернет.
като напишете всичко тръгнете към хардуера - какъв ресурс - производителност, графика, памет ще трябва да се подкара това което сте направили
а това което се вижда от вашият сайт е че вие тръгвате по-обратния път - специфицирате конкретен хардуер (дори с конкретни чипове) преди да сте написали софтуера, да не говорим че 4MB SRAM сигурно струва колкото 32MB SDRAM и от гледна точка на масово изделия е самоубийство
|
| Пон Май 01, 2006 4:11 pm |
|
 |
|
kiiid
|
Заек, за някои неща си прав, за други - не. Вярно е, че е много по-лесно да се направи първо на готов хардуер. Аз лично нееднократно съм правил така. В този случай обаче не става дума за стандартен път на изделие за пазар. Не се търси "сериозен търговец/производител" в момента а и в системата като цяло има неща, които все още са в процес на уточняване. Просто няма как да се вземе каквото и да е и да се пише там.
По принцип ако зависеше от мен, аз както вече казах не бих пуснал тази тема изобщо тук - просто не мисля, че тук има хора с точно този тип мислене, който е нужен за подобни начинания (от страх да не им се присмее някой и да си загубят репутацията). Но какво да се прави... камъка е хвърлен и сега трябва да си пазим главите 
|
| Вто Май 02, 2006 7:34 am |
|
 |
|
miro_atc
|
не си спомням кой философ беше казал че човек колкото повече учи, толкова повече разбира колко много не знае.
Според мен, един аматьор става профисионалист не когато назубри определен кръг от знания, а усвои умението да придобива знания. Колкото и да учим, винаги ще има теми в които не сме компетентни. Мен пък и предполагам много хора тук изобщо не ме притеснява че не знам някои неща. В това е и смисъла на този форум - да се обменят знания, а това че някой е поискал помощ не означава че си губи репутацията, напротив по-скоро би си загубил репутацията ако не използва един или друг начин за да придобие знания.
Не мисля че репутацията ми ще се загуби ако си признания че не разбирам какво точно искате да направите и с каква цел. Верно, не само аз а и други първо тръгнахме да коментираме какъв е смисълът, а не какво точно ще правите. Може би, това не ви помага, но и темата ви е такава "може би не толкова безумна идея".
Всеки сам дефинира що е безумно и що не е... Според мен имате три варианта за мотивация:
1) Да направите комерсиален продукт и да спечелите пари.
2) Да направите технологичен пробив и да спечелите слава.
3) Да направите нещо или нищо, като единствената полза от което е да изпитате удоволствие че сте опитали.
Аз смятам, че идеята ви не би била толкова безумна ако може да се класира в първите два варианта. Но за целта, подходът ви е неправилен, т.е. според мен по-вероятно е да стане вариант 3.
Не че това е лошо... мисля че ще се намерят много хора тук които да помогнат, дори и ако правите нещо просто ей така, заради спорта. Ако зададете конкретен въпрос за конкретен проблем - примерно как да си програмирате процесора, не е задължително да обеснявате защо го правите...
|
| Вто Май 02, 2006 11:23 am |
|
 |
|
kiiid
|
Благодаря, miro_atc. Това е първото мнение, което поне не оплюва начинанието! Дори и нищо да не стане, аз съм реалист и допускам провалите, идеята беше да се опитаме да обединим поне малко от добрите БГ инженери и програмисти в някаква "безумна" идея. За съжаление ние Българите не си падаме особено по "обединенията", но каквото стане - стане. Лошото е, че психиката е такава - ако не ми е приятел, ми е враг т.е. дай сега да го наплюем, пък ако стане нещо после ще се примъкнем някак си.
Самият аз от години живея доста далеч в чужбина и никога не съм попадал на подобна психология от която и да е друга националност. Все-пак съм българин и вярвам, че и ние можем да направим нещо. Иначе ако не сме ние, така или иначе някой ще го направи след време, но ще бъде поредния провален БГ проект...
|
| Вто Май 02, 2006 12:29 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ех kiid, кефя се на оптимизЪма ти
Аз не мога да обединя два човека по далеч по-реалистични и по-елементарни идеи, а ти се надяваш да го направиш с някакво съмнително начинание...
Не знам какво разбираш под плюене, ако имаш предвид че повечето тук не разбираме какво и защо се опитвате да направите - брой ме и мен в това число. Едва след като обясниш на прост български и никой не се включи ще можеш да се оправдаваш с националната ни черта...
Ако все пак се пробваш да обесниш - очаквай критични мнения. Те може да са ти по-полезни отколкото "браво...", щото по-важно е какво е мнението по същество, а не дали е написано в положителна или отрицателна логика.
|
| Вто Май 02, 2006 1:52 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
kiiid вече ти казаха хората. Направете го на готова платформа първо. Най лесно е да се направи за PC в началото като отделна програма. После не е проблем да се портне на някаква платформа. Ще разберете в процеса на разработката че това което сте предвидили като ресурс на вашата система е доста малко за това което искате.
Предполагам че никои от вас няма много опит и се хвърляте с главата напред. А и то си е години работа за да се подкара това което искате. Това че сте се събрали няколко човека дотук не означава че работата ще върви с скорост умножена по броя на участниците. Някои път пропорционалноста е обратна дори  .
Така че приятелски съвет, започнете го на PC и ще ви се изяснят доста неща.
А и ако наистина изкарате нещо добро то си има бъдеще и като PC програма също. Досега не съм срещал програма с която удобно и надежно да правя нещо на PC-то и да е с гласово управление.
Предполагам че е доста удачен вариант да започнете евентуално с някаква DSP пматформа навързана на USB на PC-то и да движите гласовото управление на DSP-to а всичко останало на PC-to.
|
| Вто Май 02, 2006 2:02 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
А за оптимизма да обединиш много хора наистина и аз ти чудя.
Не е лесно изобщо да не кажа невъзможно да обединиш повече от 2ма трима човека да работят яко по проект от които няма ясна финансова полза.
|
| Вто Май 02, 2006 2:05 pm |
|
 |
|
kiiid
|
Nikola Kirov, грешиш във всичките си предположения. Отдавам това на факта, че не се познаваме лично. А и вече сме го правили на PC (първата от версиите беше преди 18 години!).
Поздрави
|
| Вто Май 02, 2006 2:06 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Е ако е било нещо което да има реално приложение за 18 години все щеше да му се намери реализация и поне щяхме да сме чували за него 
|
| Вто Май 02, 2006 2:11 pm |
|
 |
|
kiiid
|
|
| Вто Май 02, 2006 3:18 pm |
|
|