Отговори на тема  [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 315  Следваща
Тема за бързи и тъпи въпроси 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
Стига бе, верно ли няма единен стандарт?? :(

Чет Апр 18, 2019 10:10 pm
Профил

Какво значи единен стандарт ? Всеки конектор си е специфичен, дори такива които са видимо сходни, примерно MicroFit на Molex и VAL-U-LOCK на Tyco кото са сходни като стъпка, и конструкция се кримпват с ралзични инстурменти, поне ако искаш да се кримпне както трябва. То това си е цяла наука, както всичко останало де.
https://www.molex.com/mx_upload/superfa ... ooling.pdf
и ето малко четиво по въпрос : https://www.shearwater.com/wp-content/u ... _crimp.pdf
Фабриката която ми прави кабелните форми освен че си има отделни инструменти за всяко перо, самите машини се прогрмаират различно, и освенвсичко друго отчитат имаш ли липсващи проводници, и дали е в норма, примерно за моите е допустимо да имаш липса на 1 жичка от проводника, ако обаче в 5 последователни кримпа липсва по една жичка машината спира и може да я пусне само QA.
Може да не изглежда много важно, но от качеството на кримпване зависи контактното съпротивление и съответно максималният ток, силата на опън при която ще се извади проводника, както и това дали и колко вибрации/движение ще поеме проводника спрямо перото преди да настъпи скъсване.

Пет Апр 19, 2019 6:32 pm
Профил
Аватар

Мерси за обясненията. Колкото и разочароващо да звучат. :(

Пет Апр 19, 2019 9:44 pm
Профил

Чак разочароващо... ToHu може да не го разбирам в отношението му към човешкия фактор, но относно техниката в повечето случаи е прав. Ако производителят на дадено нещо иска да се извършат някакви действия то си има основателна причина, колкото и тя да е неразбираема за публиката.

Пет Апр 19, 2019 9:58 pm
Профил
Аватар

Добре де, на вас ако ви се налага да кримпвате такива неща в къщи, какво правите?

Пет Апр 19, 2019 10:24 pm
Профил

Обикновени клещи , поялник, отвертка и шило. Всички клеми оправят, но бавно...
Или инструмент под наем :-k

Пет Апр 19, 2019 10:44 pm
Профил
Аватар

Реконструктор написа:
Добре де, на вас ако ви се налага да кримпвате такива неща в къщи, какво правите?

Имам няколко броя клещи за кримпване. По научния метод онче-бонче определям кои са най-подходящи, и тествам. Някой път работата става, някой път е горе-долу, а понякога е... нецензурно.

Пет Апр 19, 2019 11:49 pm
Профил
Аватар

slav4o.com написа:
Обикновени клещи , поялник, отвертка и шило. Всички клеми оправят, но бавно...
Или инструмент под наем :-k

Хахаха, като мен значи. :D Ясно, продължаваме си с колхозния метод.

Съб Апр 20, 2019 9:14 am
Профил

За ръчно най добре с поялника, съвсем по MIL стандарт :) Калайдисваш проводника, разтапя малко тинол в леглото за кримпване, запояваш. С нормални клещи затваряш леглото и перата за изолацията. Всичко е ок с изключение захвата на изолацията, а той е важен за да не се скъса кабела от вибрации, ограничава огъване то му. Това е особено важно при спойки. Мил стандарта изисква спояване, но то се прави след кримпване и процеса е малко по-друг.
Аз си купувам клещи, и унифицирам типовете конектори, имам не повече от 10-на модела, но най-вече mini, micro и ultra fit на молекс. За всяки си имам клещи, за някои са по две в зависимост от проводника, общо 15-на инструмента, за всяко перо и конектори има и и струмент за вадене. Има едни 5-6 евра в кримпвачки, за по-актив а дейност са си пари, сигурно имаме 50-на к в такива, няма как с по един и струмент, по един само за сервиз и в мехико че всичко ми иде готово. Ама това е нищо, ако имаш автомат всеки к-т за определен накрайник ти е 3к в зелено, местният ми доставчик има около 8 млн само в и струмент за кри пващите машини :)

Нед Апр 21, 2019 8:11 pm
Профил

Има и един друг момент, че спойката не е термоустойчива колкото кримпването. Но все пак обикновеният припой се топи при 190C.

Нед Апр 21, 2019 9:08 pm
Профил

Нормално конектори те не са предвидени за такава температура. Много от отговорните кабели се поят към терминала, авиация, военни машини и др. но там съединител ите и терминалите са предвидени за това и има подходящи стрес релийв елементи.
Абе това си е много тънък бизнес, всяка индустрия си има нейните стандарти. Примерно фабриката в която произвежда има всички без авио/космически най-вече щото сеттифицирането е скъпо а пък клиентите са малко и за малко бройки, ама си има и специфика.
Интересно е да се влезе да се разгледа. Примерно между язаки които са тясно специализирани в авто индустрията и електрикорд, тия които използвам има доста голяма разлика като процеси. И електрикорд произвеждат авто но са много по универсални и гъвкави. То само да специфицираш и пуснеш един кабел в такъв производител си е приключение.. като се започне от стандарта на проводника и свършиш със стандарта на етикетите, и толеранса им. толеранс на дължина, ако нямаш по стандарт, ама кой стандарт, ама коя версия.... и чертожник като смени по-грешка нещо, било то цвят, име, ревизия и се почва една безумна комуникация...

Нед Апр 21, 2019 11:32 pm
Профил
Аватар

slav4o.com написа:
Има и един друг момент, че спойката не е термоустойчива колкото кримпването. Но все пак обикновеният припой се топи при 190C.

Аз мисля, че пластмасата ще замине много преди тинола. :)

Пон Апр 22, 2019 10:01 am
Профил

Има съединители които издържат доста повече от тинола.

Пон Апр 22, 2019 9:50 pm
Профил

Вероятно има и керамични.
Във някоя ел. печка има значение. За автомобили не зная как е положението.

Пон Апр 22, 2019 10:35 pm
Профил

Ами точно там е критично, особено тия около блока, там става бая топло. Използват модифицирани пластмаси, а някои са с термореактивни пластмаси. Ама дори един прост DC жак вземи, калпавите са PE, PVC и други подобни гадости, и докато запоиш кабела коксиалния изолатор е вече стопен. Хубавите са ABS и др. по-читави. ABS са най-различни модели, имам едни които са с нещо като бакелит, не знам как се казва, леко жълтее, не се топи, чупи се ако го назориш, това колкото и да нагряваш няма да се стопи.

Вто Апр 23, 2019 4:12 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4721 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 315  Следваща