Отговори на тема  [ 1348 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 90  Следваща
Носталгия 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Носталгия
давай-ти си нашто спасение
искаме снимки с сонито,после съм аз с изот пс :!: 8)

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Чет Апр 25, 2019 11:44 pm
Профил WWW
Аватар

am stereo написа:
http://www.retrotronics.info/modules/news/index.php?storytopic=0&start=10&lang=bulgarian
8O 8O :!:
компютър "TEHNOHARD & CHISLER". Машината е асемблирана от пловдивска фирма с части от комбината в Правец. В един корпус са обединени дънна платка от Правец 8А, захранване, 5.25" флопидисково устройство и флопи-контролер. Клавиатурата е външна и вероятно е комбинация от клавиатура на Правец 8Ц, поставена в корпус от клавиатура за Правец 16. Системата е програмно и хардуерно съвместима с Apple IIe.

ПП
Мултилинк - т.е. да се конектна с два модема?samo 0134000 poddarja Multilink. ISDNМоже да заявите промяна на мобилния си номер като посетите най-близкия до Вас офис на VIVACOM. Промяната на номер е безплатна и се позволява веднъж на отчетен период.02/4890010 :arrow: 0134200 infotel impuls

itso.t написа:

Пет Апр 26, 2019 6:22 am
Профил WWW

-

Пет Апр 26, 2019 8:33 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Перфектно работетщ...

Прикачени файлове:
rsz_avomet.jpg
rsz_avomet.jpg [ 371.64 KiB | Прегледано 4661 пъти ]
Сря Май 01, 2019 7:10 pm
Профил

Старичък но не чак дърт 1992-ра, но на някой тук може и да му е батко.
По късно ще пусна линк към разкостването, такъв съм ремонтирал, не точно на този производител, но никога не бях отварял самото ЕЛТ. Интересно решение, не се бях замислял как е направено. Течността е някакво масло, не го очаквах да е там и все още е по пода, няма да мине без сапунка :)
Снимки : https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing

Прикачени файлове:
DSC_0487.JPG
DSC_0487.JPG [ 5.99 MiB | Прегледано 4576 пъти ]
DSC_0486.JPG
DSC_0486.JPG [ 6.11 MiB | Прегледано 4576 пъти ]
Нед Май 05, 2019 6:11 am
Профил

И следващата жертва на почистването, това е по-ново, 2000-та, и то е прожекционно. Дали заради производителя, или заради разликата от 8 години и по-съвременната елемента база, но изглежда доста по-прегледно и прибрано. ЕЛТ-то са по-малки, сходна конструкция като другите, отново масълце тоя път вече нямаше изненади, интересно че стъклата пред тръбите са цветни, но само зелено и червено, или там луминофора лъчи в по-широк диапазон, или си е същият но са решили да го подобрят с филтър. Настройките на тръбите са по-малко, ТХО-то е едно и директно отива в тръбите. Този до съвсем скоро работеше, дори може би и преди да го разглобя работеше, не се сетих да го пробвам.
Ето и от него снимки : https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing

Прикачени файлове:
DSC_0538.jpg
DSC_0538.jpg [ 1.01 MiB | Прегледано 4572 пъти ]
DSC_0537.jpg
DSC_0537.jpg [ 1.07 MiB | Прегледано 4572 пъти ]
Нед Май 05, 2019 7:43 am
Профил
Аватар

не е трябвало да го чупиш. ако намериш още неща в това мазе/таван, преди да хванеш теслата, обади се.

от 18-ти май Жоро ще правят 'изложба' на соц техника в музея срещу билата на Опълченска в софето. работеща техника! той вече е посъбрал доста неща, хора от сандъците ще си донесат също техните ценности.

издирва се работещ Имко 1. в ТУ-София имат, обаче правят ремонт на техния музей и никой няма идея къде е заровен. ако някой има - да казва.

също би било интересно магнитофон за данни към малко правче (към голям май е имало само няколко бройки, на които дори аз не можах да им намеря дирите), УПДМЛ, ВИПУ на ИЗОТ или подобни.

Нед Май 05, 2019 10:41 am
Профил
Аватар

Маслото го играе леща, или е за охлаждане?

Нед Май 05, 2019 2:23 pm
Профил
Аватар

течността е оцветител - RGB.
кинескопите са с бял луминофор, минават през течността и през прожекционната оптика отиват на екрана. относително елементарно, но все пак си има механична и оптична прецизност. защо е мазна - нямам идея. как Тони е отрил че е мазна - досещам се.

първите 'дигитални' принтери на фото-хартия бяха на подобен принцип - CRT с голяма резолюция, оптика, оцветяващ диск и се експонира на фото-хартия.

Нед Май 05, 2019 2:39 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
не е трябвало да го чупиш. ако намериш още неща в това мазе/таван, преди да хванеш теслата, обади се.

от 18-ти май Жоро ще правят 'изложба' на соц техника в музея срещу билата на Опълченска в софето. работеща техника! той вече е посъбрал доста неща, хора от сандъците ще си донесат също техните ценности.

издирва се работещ Имко 1. в ТУ-София имат, обаче правят ремонт на техния музей и никой няма идея къде е заровен. ако някой има - да казва.

също би било интересно магнитофон за данни към малко правче (към голям май е имало само няколко бройки, на които дори аз не можах да им намеря дирите), УПДМЛ, ВИПУ на ИЗОТ или подобни.

имам изот

Прикачени файлове:
DSC_0129.JPG
DSC_0129.JPG [ 5.78 MiB | Прегледано 4511 пъти ]

itso.t написа:
Нед Май 05, 2019 3:16 pm
Профил WWW

Дедо това в американско, да го докарам до БГ ще струва повече от самият него като нов :) Жал ми беше ама имам заповеди, трябва да разчистя. Проекторът не е работил поне 10-на години, докато го разглобявах видях едно чипче леко спукано, около хоризонталното, не знам то ли е само причината. ТВ-то обаче работеше до преди година, тогава са го сменили с модерно и това е било пенсионирано. Казват спряло да работи, ама на мен не ми се вярва :)
За течността не с ебях сетил че може да е оцветител. Със сигурност е част от оптиката, стъклото отпред е вдлъбнато, също предполагам служи и за охлаждане, на ТВ-то нямаше ребра, но на проектора корпуса в който стои всеки кинескоп е оребрен. Интересно в единият цвят на проектора имаше доста утайка, сега се замислям че може да да е било оцветител. Луминофора на различните цветове изглежда различен, и кинескопите са с различни надписи, предполагам не разчитат само на течността. като казвам кинескопит еима мпредвид точно тях, те са от един производител, а асемблито с маслото и оптиката е от друг.
За лещите ми е жал да ги изхвърля, ще ги набутам в някое ъгълче, на хитачито са пластмасови, но на проектора си е стъкло.

Нед Май 05, 2019 3:52 pm
Профил
Аватар

Също така ми е интересно как точно се получава наслагването на 3-те отделни съставки, без да се получава разминаване? Ако двата крайни кинескопи могат да се насочват, то заради ъгъла прожекцията им ще е леко разтеглена спрямо средния.

Вто Май 07, 2019 11:32 am
Профил
Аватар

Ами ЕЛТ. Можеш да коригираш геомерията на всяка поотделно. Ако се постараеш, резултатът е повече от добър.

Вто Май 07, 2019 11:44 am
Профил
Аватар

itso.t написа:
Ами ЕЛТ. Можеш да коригираш геомерията на всяка поотделно. Ако се постараеш, резултатът е повече от добър.

Е това трябва да става автоматично по някакъв начин, щото юзера трябва да може да си променя фокуса самостоятелно, спред зависи какво е разстоянието между екрана и прожектора.

Вто Май 07, 2019 11:47 am
Профил

и прожекторите и екрана са фиксирани

а маслото предполагам играе ролята на оптична връзка, т.е. намалят преходите стъкло-въздух-стъкло които имат различен ъгъл на пречупване, докато прехода стъкло-масло-стъкло няма такъв (имаше някакъв фокус в който стъклена чаша потопена във вода се вижда но потопена в олио изчезва напълно) , което предполагам правят за да намалят дефектите по картината

Вто Май 07, 2019 1:11 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1348 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 90  Следваща