Отговори на тема  [ 1348 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 90  Следваща
Носталгия 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Носталгия
В тубата има клипчета как възстановяват такива проектори. Така де - сменят им "маслото". Появявали се някакви гъбички и т.н.
Общо взето според тях е цветен филтър, и поради факта че там явно температурите са високи, няма как да е твърдотелен. Пък и по-лесно се получава равномерност така. А и явно лесно се сменя (може да се намери замяна). Абе каквато и да е причината - течен е.

Тони, можеше да го обявиш в някой сайт - вероятно някой щеше да дойде да го прибере цяло (и двете неща). В щатите поне е пълно с такива сайтове.

Вто Май 07, 2019 3:14 pm
Профил
Аватар

nik написа:
и прожекторите и екрана са фиксирани

Демек юзера е задължен да поставя прожектора на точно фиксирано разстояние от екрана? :)

Вто Май 07, 2019 3:49 pm
Профил
Аватар

Не знам как е било на джаджата при Тони, но при подобни устройства на Сони, екранът се закрепва на проектора. Не е предвидено да се мести или настройва. Местиш целия шкаф заедно с екрана.

Вто Май 07, 2019 4:05 pm
Профил
Аватар

Абе няма такова нещо, това е бащата на DLP-то, е така се ползва:

Изображение

Вто Май 07, 2019 4:16 pm
Профил

Тия проектори обикновено се използват за домашно кино. Веднъж поставен никога не се мърда. Но си има корекции и за юзера. Двата странично са червен и син, те се движат спрямо зеления. Настройката си е пипкава, първо настройва фокуса на зеления. След това мисля беше синия, там е малко по-сложно, първо ъгъла, после фокуса, после корекцията в двата края, после Най-вероятно пак фокуса и т.н. докато получиш сходимост и геометрия, след това и червения. Отвън имаш контроли за двата края на картината за червено и синьо, но освен тях вътре е пълно с контроли. Веднъж съм ремонтирал такъв навремето, голяма играчка, имаше един Мардо в кино видео клуба, той се беше специализирал в техния.
Има много предимства спрямо съвременните, най-вече резолюция, черното е черно и скорост, яркостта му е малко, но за кино е Ок.
Иначе у нас стоеше зад една секция, в средата имаш екран, и той прожектира през огледало. Смених го преди 6-7 години с нов и тоя така отвисяваше там, ама нещо ме изнервя миналата пролет и го извадих.

Вто Май 07, 2019 4:17 pm
Профил
Аватар

Това исках да разбера. :) 10x Тони.
Явно си е яко играчка настройката (както и предполагах) и не е за простосмъртни.
Ще си остана с DLP-тата.

Вто Май 07, 2019 4:23 pm
Профил

Това е с предна проекция, има много варианти, нашето кино е със задна.
Иначе това за което говори Ицо е ТВ, като хитачито, проекционно ТВ. Били са доста модерни в САЩ в края на 90-те, голям диагонал, плосък екран, сравнително компактно, това нашето е струвало 6к зелени, това с инфлацията отиват 10к днешни пари.
Иначе за течността, може да е филтър, но на мен ми изглеждаше еднаква поне тая от хитачито. На цвят е еднаква. На хитачито капака е филтър 100% полусфера та. На снимките си личи че на хитачито зелено и червено се виждат такива, но на рънкото не. Кинескопи те както казах са различни като парт номер, та предполагам луминофора е различен.

Вто Май 07, 2019 4:24 pm
Профил

предполагам юзера нито "поставя" нито "мести"
по скоро монтажист идва, монтира, настройва и оставя юзъра само да си гледа, остава си фиксирано без да се пипа повече
да не говорим че теглото на едно такова чудо на техниката отива в категория "опасно за местене"

Вто Май 07, 2019 4:28 pm
Профил

Да така е, това се прави от техник обикновено, и е доста тежичко.

Вто Май 07, 2019 4:30 pm
Профил
Аватар

Реконструктор написа:
Абе няма такова нещо, това е бащата на DLP-то, е така се ползва:

Некой път като отсечеш толкова категорично...
Имах предвид нещо подобно:
https://www.avsforum.com/forum/16-crt-p ... elp-5.html
Екранът е закрепен на проектора. След като е настроен веднъж, не е необходимо да се пипа повече. Би трябвало да е ясно и защо.

Отделно, когато тия джаджи са били актуални, DLP е било непознато като термин и технология... :lol: Това са CRT прожектори.

Вто Май 07, 2019 5:55 pm
Профил

Поради спецификата на настройката основно се е използвало фиксирано към екрана, а дали като мебел в киносалон както беше моя, дали като ТВ-то което разкостих, или като това на Ицо няма голямо значение. Между двете технологии има сериозна разлика във времето. Аз все още твърдя че CRT мониторите са по-качествени от какви да е кристали и ледове, превъзхождат ги по много параметри освен едно, тегло и консумация. Реално дълго време TFT мониторите бяха стъпка назад по всички възможни параметри, и резолюция, и рефреш рейт, и яркост, и контраст, но модата ги наложи. Спомяш ли си кога се заговори за 4к, ами че аз имах 4к монитор миналият век. Някой казват изморяваха очите, не знам, аз сложих очила от както преминах на TFT, дали е просто съвпадение или не един бог знае.
Жал ми беше, особено за проектора, връщаше ме в детството, във видео клуба имаше подобен, всеки уикенд след прожекциите се събирахме там да гледаме филми за без пари, по старите повече на пиене го удряха, но за децата беше екстра, имаше две зали, обикновено нас ни пращаха в по-малката за да пият и гледат на спокойствие. Беше си съвсем като западен салон, с хубави кресла, светещи в тъмно зелено масички между тях, широчко не беше като в кино салон, креслата бяха раздалечени, и се пускаха само пиратски филми :) мдаааа що джони съм замъкнал на там, бащата имаше познати моряци, носеха го с кашони, ама мнооого кашони, а той много не пиеше, и събота и неделя си знаех, стане ли 6 с 2-3 бутилки в торбичката и към херсон.... ебаси какви времена са били. Кой днес има толкова време да се събира с познати, или другото да се играят карти, ама то не за час два, понякога с преспиване и хола не им стигаше, едни в кухнята едни във всекидневната, даже там масата беше голяма и можеха 4 отбора да играят .. това вече е нвъзможно, и хората са съвсем различни и времената, социализма си имаше и своите плюсове.

Сря Май 08, 2019 3:54 am
Профил
Аватар

помощ да отворя кутията на изота :!: 8O https://youtu.be/Yt_5OP9-1uM :arrow: това чудо НЯМА ОТВАРЯНЕ :idea: НИЩО не поддава от капаците му;напъвах ги с отверка-само пукат и не мърдат :? как са го затворили незнам :evil: тия 2 планки отдолу бяха с болтове-развих ги и нищо;дърпах планките-пак нищо

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Чет Май 09, 2019 12:32 pm
Профил WWW
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Пробвай като чекмедже да го издърпаш, предната част трябва да е заедно с "дъното".

Чет Май 09, 2019 1:50 pm
Профил
Аватар

не-пак нищо не помръдва...стоял е години на тавана и е залепил капаците,що ли..

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Чет Май 09, 2019 4:14 pm
Профил WWW
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист

Нещо и от мен.
Прави ми кеф дори само да го гледам и почиствам.

Прикачени файлове:
P1100079.jpg
P1100079.jpg [ 1.81 MiB | Прегледано 4386 пъти ]
P1100086.jpg
P1100086.jpg [ 1.24 MiB | Прегледано 4386 пъти ]
P1100085.jpg
P1100085.jpg [ 1.24 MiB | Прегледано 4386 пъти ]
P1100083.jpg
P1100083.jpg [ 1.97 MiB | Прегледано 4386 пъти ]
P1100081.jpg
P1100081.jpg [ 1.65 MiB | Прегледано 4386 пъти ]
P1100078.jpg
P1100078.jpg [ 1.51 MiB | Прегледано 4386 пъти ]

Пет Май 24, 2019 12:08 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1348 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 90  Следваща