Отговори на тема  [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 197  Следваща
Коли 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Коли
Преди време го бяхме мелили и излезе, че ако са под основните фарове всичко може. Стига да са фарове за кола все пак.
Като "под" е монтажа, не насочеността.
Някой ако има прясно - да сподели. Аз засега груби експерименти не планирам.

Сря Май 15, 2019 12:05 am
Профил
Аватар

Преди време бях попадал на някакво писание за DRL. Изискванията бяха наколко страници, като обхващаха местоположението им - отстояние от пътната настилка, отстояние между двата, интензитет, минимална площ, насоченост... И така още няколко страници. :lol:
Вероятно и за тоя тип допълнително монтирани светлини изискванията не са по-малко...

Сря Май 15, 2019 8:03 am
Профил

Тия изисквания, които споменаваш, са нормата според която производителите на коли трябва да слагат DRL-ите в моделите си при разработката - беше свързано с изследвания кога видимостта е достатъчна, не пречат и т.н. Освен споменатите имаше и норма че трябва да са не повече от еди колко си см навътре от габарита на колата (т.е. максимално в края, далеко един от друг).
Само че дори спазвайки тия норми до последната запетайка при монтажа на афтърмаркет решението не вярвам да имаш нещо повече от морално основание да си мислиш че можеш да караш така. Имам предвид че ония норми са изисквания към автопроизводителите, после минават хомологации/сетифицирания, и съответно DIY решението не се приема за легално.
Пускането на дългите на % примерно бяга точно от изискването да са максимално в края (не помня 5 или 15см беше от абсолютния край на колата нормата - и не беше ясно примерно страничните огледала дали се броят, или купето само).

Сря Май 15, 2019 9:54 am
Профил

gicho написа:
Само че дори спазвайки тия норми до последната запетайка при монтажа на афтърмаркет решението не вярвам да имаш нещо повече от морално основание да си мислиш че можеш да караш така.

Това е точно така. Всеки, абсолютно всеки автомобил, без значение дали е модифициран или не трябва да се регистрира. Дори фабричните автомобили имат *индивидуална* първоначална регистрация. Процедурата е много по-лесна, когато е от "одобрен тип", но винаги се минава...
Същото важи и за всяка модификация. Като те спре КАТ тях не ги интересува дали спазваш общите норми, а конкретно дали автомобила отговаря на документите си.

Ето тук има кратко описание как се прави и колко струва - https://pravatami.bg/10594

Сря Май 15, 2019 10:36 am
Профил

Като са толкова стриктни тези от КАТ, защо извършват първа регистрация на автомобил, като вписват в документите невярни данни, на базата на които впоследствие се плащат данъци и пр. ?

Имам впредвид следното:

Според базата данни на производителя, автомобилът ми е с мощност от 130 к.с.
Това е една относително малка серия а останалите от този модел, пак според базата данни на производителя, са с мощност 140 к.с.
Грешката е допусната още при първоначалната регистрация и КАТ "вярват" само на този документ.

Въпросната база данни е прецизна и общодостъпна и всеки може да провери, кое е вярното.

Не че е нещо, като завишение на данъците, ама защо трябва да е така?

Сря Май 15, 2019 10:48 am
Профил

lcr написа:
КАТ "вярват" само на този документ.

Да, точно така е и по закон.

Цитат:
Не че е нещо, като завишение на данъците, ама защо трябва да е така?

По принцип не трябва да се допускат грешки, ама се допускат... За съжаление обаче дори грешката да е на КАТ, те сами няма да тръгнат да си я оправят. Много често примерно се случва сгрешени имена на собственик, което после създава ядове като си покажеш талона. Та за съжаление както казах проблемът е твой и ти трябва да ходиш да се разправяш. В добрия случай се минава с 20лв за смяна на талона. Не ме питай защо те карат да плащаш за техни грешки ;-)

Сря Май 15, 2019 11:09 am
Профил

КАТ e една институция, която "живее" в 50 - те години на миналия век.
Все си мислех, че при първоначална регистрация и пускане на едно МПС в пътната ни мрежа, на техническия преглед в КАТ трябва, ако не друго, то поне спирачната система да проверят.

Сря Май 15, 2019 2:54 pm
Профил

https://www.sdindex.bg/

Вто Май 21, 2019 11:56 am
Профил

Интересно. Направих пълния тест, изкара ме само с 8% по-безопасен от средното за страната (85 срещу 78%). Ама сега, на кого на му се е случвало да очаква на влизане в кръгово този пред него да е тръгнал, а той невъзмутимо да си чати по кифлофона... А после ти ще си виновен, че си му сгънал багажника

Вто Май 21, 2019 12:20 pm
Профил

Не се разсейвам, но това не попречи на 2 пъти да ми мачкат багажника, докато си чакам на светофар. :x

Вто Май 21, 2019 12:29 pm
Профил
Аватар

Ами ако няма кръгово, нямам как да имаш подобна случка на "кръгово" :) Примерно ако живееш в някое забутано село и караш само до нивата и до гората - де ти кръгово, де ти някой да кара бавно че да се налага да го изпреварваш...

Вто Май 21, 2019 12:32 pm
Профил ICQ
Аватар

Аз пък отговорих честно, напр. почти нямам "Никога" и ме изкара по-рисков от средното - 70 и малко :) А практиката говори обратното.
Лъжат като брадати цигани!

Последна промяна bongo_x2 на Вто Май 21, 2019 3:17 pm, променена общо 1 път

Вто Май 21, 2019 12:53 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

dan написа:
Интересно. Направих пълния тест, изкара ме само с 8% по-безопасен от средното за страната (85 срещу 78%). Ама сега, на кого на му се е случвало да очаква на влизане в кръгово този пред него да е тръгнал, а той невъзмутимо да си чати по кифлофона... А после ти ще си виновен, че си му сгънал багажника

Амии чати, не чати, може и да се бръсне - виновен си. Имаш препятствие пред теб, спряло. Може пешеходец да изчаква, може да е угасил колата при опит за по-рязко тръгване.
Или не мога да ти хвана правилно логиката.

Иначе го докарах само на 64%.

Вто Май 21, 2019 12:53 pm
Профил
Аватар

То това егати теста. Очевидно "добрите" отговори са отгоре, "лошите" отдолу...
Тъпо е направен, защото не те коригира ако "залитнеш" към по-качествен отговор (човек каквото и да прави не може да бъде напълно честен, дори и да иска). Има тестове които задават един и същи въпрос по 10-на различни начина и накрая си вадят сами извод за това какво всъщност отговаряш, че дори си правят и допълнитено 5-6 други извода, за които едва ли ще се сетиш.

Вто Май 21, 2019 1:13 pm
Профил
Аватар

Теста е тъп, наистина, лесно се лъже. :) Но бях искрен и изкарах потресаващите 59.41. :D Което е близко до истината, минавам за рисков шофьор в БГ, в Калифорния за малко да ме глобят, че карам бавно (карам по един и същ начин и там и тук) :D

Вто Май 21, 2019 3:05 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 197  Следваща