|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:36 pm
| Автор |
Съобщение |
|
zz_stefanov
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
Не го хулете, че да стане мойта далаверка с едно ГУ-39
http://www.qrz.ru/reference/tubes2/type3/gu39.shtml
Успех 
Последна промяна zz_stefanov на Пет Май 05, 2006 6:34 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Май 05, 2006 6:26 pm |
|
 |
|
Stanislav
Регистриран на: Пон Окт 17, 2005 4:44 pm Мнения: 342 Местоположение: Стара Загора
|
Клас А го водят че е боклук и непрактичен поради причината че КПД-то му е ~15% и трудно превишава тази стойност и се налагат огромни радиатори.Най-добър трябва да се явява клас Д поради причината че КПД-то му е близко до 100% и почти не грее.За кабелите -скъпи са защото са със 99,99% сребро,тефлонова изолация и още куп глупости ефекта на които е нечуваем с просто ухо!Цената оправдава средствата!
_________________ 98% от младото поколение е опитвало трева или някакъв вид опиaт!Ако си от 2%, които не са опитвали сложи това под подписа си.
|
| Пет Май 05, 2006 6:27 pm |
|
 |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Какво КПД бе човек??? Навярно ще си купиш усилвател за 30к и ще гледаш да има добро КПД за да го избиеш от икономията на ток  Качество се гони тука, не икономия или размер! Как виждаш лампов усилвател клас D?
|
| Пет Май 05, 2006 6:42 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Има и едни грамофони по 3000$ - с тях ли ще свириш. Няма по-добро от венила  .
|
| Пет Май 05, 2006 6:43 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ми то може да е за озвучаване на стадион тоя усилвател - тогава много ясно, че и икономия на ток се гони - нали ще е поне 100 киловата  .
|
| Пет Май 05, 2006 6:44 pm |
|
 |
|
MIPS
Ранг: Ориентиран
|
IGBT сега видях с каква сериозна работа се се захванал, ами ти ще правиш усилвател няколко киловата, извиняваи прав си лампите са наи добрата алтернатива
едната маи е с водно охлаждане, супер таман щеси решиш и проблема с отоплението през зимата
П.П сигорен лиси че тази В.Ч лампа нети трябва за блу туда 
|
| Пет Май 05, 2006 6:51 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
IGBT, хайде пусни схемата да видим усилвателчето което спряташ че ми стана интересно. Освен разбира се не е секретно!
|
| Пет Май 05, 2006 6:55 pm |
|
 |
|
Stanislav
Регистриран на: Пон Окт 17, 2005 4:44 pm Мнения: 342 Местоположение: Стара Загора
|
MIPS,братле ако една лампа е за 100 вата то при сингъл ендед от нея можеш да изцедиш макс 20 вата!ако я мъчиш на голям аноден ток няма да постигнеш нищо повече от разтопен анод(в най-добрия случай)  Кви киловати мъдриш бре  аз правя не повече от 2*40-50 вата щото ако сложа повече ша излети диска на електромера  .Много ми е интересно дали изобщо знаеш принципа на действие на радиолампата  .Лампата ГК71 е 250 вата В.Ч. лампа но в клас А не можеш да изтискаш повече от 40 вата от нея!
_________________ 98% от младото поколение е опитвало трева или някакъв вид опиaт!Ако си от 2%, които не са опитвали сложи това под подписа си.
|
| Пет Май 05, 2006 7:03 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
предполагам, че се опитваш да събереш клас-А пуш-пул щом търсиш EL84 и двойни триоди?
тогава трафа работи в най-добър режим и може да не е от най-ептен-баш-супер върхарските
има и разлика дали ще подкараш крайните ламби в пентоден или в триоден режим.
и още нещо: лампите трябва да са подбрани по двойки, за което ще ти трябва лампомер. имаш ли?
мисля, че и EL34 ще върши работа - даже са по-мощни и имат по-добри изходни характеристики
за кенотрона - уливка е. няма никакъв смисъл да не си направиш изправител с грец и хубав П-филтър
имаш ли някакви снимки?
|
| Пет Май 05, 2006 7:07 pm |
|
 |
|
Stanislav
|
ето един пост по темата  ами какво да ти кажа...пуш-пула не е истинско клас А а качествено А+В с повечко ток на покой.Да имам снимки на какво?Смятам звука да го взимам от един моднат плеър.Лампомер има един приятел и с него ще ги нагаждам.Лампите ще са включени в триоден режим като съм се прял на схемата Лофтин-Уайт която е със пентоди ЕЛ34 номогат да се заместят без проблем с 6L6 или 6П3С.Изходният траф ще го поръчам в бобинажното и ще ми излезе около 30 лева.EL34 не е подходяща за качествено аудио поради ред причини.
|
| Пет Май 05, 2006 7:31 pm |
|
 |
|
MIPS
Ранг: Ориентиран
|
IGBT я кази малко повече за този моднат плеър, и аз се каня да модвам един плеар, ти какъв си модвал , ацп сменяли , ражделяли захранването на аналоговата и дигиталната част.
Как се чува имали голяма разлика 
|
| Пет Май 05, 2006 8:08 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
IGBT, ти пак изби рибата. Ама имаш няколко малки грешки и правиш няколко големи компромиса.
1. Качествено крайно стъпало за НЧ се прави само противотактно, независимо дали ламбите ти работят в А или АБ режим. Причина: изкривяванията на ламповия триод са най-вече от четна степен. Със симетрично крайно стъпало ще компенсираш четните хармоници. Клас D го правят само на евтини интегралки. Такива усилватели за нищо не стават. КПД се гони само в двигателите с вътрешно горене и озвучителните системи за стадионите.
2. Лампите EL84 са най-често ползваните и реално най-негодните лампи за мощно стъпало, защото са с бакелитова подложка и често се палят. Ползвай руски, стъклокерамични, военни. Задължително на керамична или порцеланова изолация на цокъла. Лампите задължително се екранират от външни магнитни полета, защото те модулират потока и правят изкривявания или брум. Не се използват лампи, които имат "микрофонен ефект". Ако си набримчиш басите, такива лампи кривят заради нелинейната акустическа обратна връзка.
3. Има си последователност, в която се подават и спират напреженията на лампите, ако искаш да са лампи по-дълго време.
4. 25% от усилвателя ти е захранването, 70% е изходният трансформатор. За да е добър, трябва да има съотношение м/у индуктивността на първичните намотки и индуктивността на разсейване поне 1000 : 1 ( 1000 : 1 е съотношението м/у най-ниската и най-високата честота на звуковия диапазон ). Цената на един добър трансформатор за 100W е около $800. За стерео : $1600.
5. Изходният трансформатор не трябва да се насища при 30% изходна мощност и 20 Hz. Добре е за 100% мощност, ама никой не си поставя такива задачи-максимум.
6. Един качествен усилвател има диференциални вход и изход.
Ако не си отчел тези неща, значи още не знаеш какво си решил да правиш. По-лошото е, че не знаеш какво ще направиш. Нищо. Лампов усилвател се прави само тогава, когато изкаш нещо стойностно и значимо. Иначе две стъпала с полеваци ти решават перфектно всички проблеми.
Ако не си ме разбрал какво съм ти написал, по-добре не се захващай.
|
| Пет Май 05, 2006 9:18 pm |
|
 |
|
Stanislav
|
Подариха ми го моднат  ако искаш ще го отворя и ще ти кажа какво са сложили/заменили.Бате разбрах те какво искаш да кажеш  можеш да бъдеш спокоен-изхофния ми траф е свалян от радио и е пренавиван като вторичната е сребърно навита.Ако някой се интересува трафа е с първична 3400 навивки с мед 0,17мм.,вторична 90 навивки с сребро 0.72 мм.Засега имам лампи само за 5 усилвателя а искам да си направя една 5.1 система със страхотен звук и широколентови говорители монтирани в 3 метрови хорни  .като го завърша всички сте поканени да го чуете.Айде стига приказки за усилвателя.Ако някои има лампи да казва
|
| Съб Май 06, 2006 12:14 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Ти наистина нямаш представа за какво иде реч. 
|
| Съб Май 06, 2006 1:57 pm |
|
 |
|
Stanislav
|
За фулрейндж хорна става въпрос.Не за онези пищялки дето са по 10 лева.ето за това говоря. 
Последна промяна Stanislav на Чет Авг 31, 2006 9:10 am, променена общо 1 път
|
| Съб Май 06, 2006 2:08 pm |
|
|