|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:25 pm
Водно подово отопление - термопомпа или газов котел
| Автор |
Съобщение |
|
HCL
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Водно подово отопление - термопомпа или газов котел
Производител, модел, магазин?
|
| Пет Юни 14, 2019 11:45 am |
|
 |
|
HCL
|
Cekins много интересни неща разказваш. Не знам дали и а вода толкова на плитко. Не си спомням точно, но май пробиваха на 25 или 50м беше за питейната вода. Ако има по-наплитко и твоят познат може да я намери идеално. Че предния път май пробиваха два или три пъти. Координати на твоя познат?
|
| Пет Юни 14, 2019 11:49 am |
|
 |
|
goose
Ранг: Популярен
|
Въздух-вода при влагата около морето не става за отопление - питата на термопомпата замръзва за отрицателно време и повече време размразява, отколкото подгрява ... Отделно от това - тези 25 киловата за 200 квадрата са доста, при мен за 230 РЗП калкулациите казаха необходими 8 киловата при -18 навън с включени загуби от вентилацията ... Пряко мнение ще дам догодина, в момента се изгражда цялата история с вода-вода 
_________________ In God we trust. All others must submit an X.509 Certificate
|
| Пет Юни 14, 2019 12:57 pm |
|
 |
|
fred
|
За българските условия да се извлича топлина от земята с термопомпа е нерационално, понеже геотермичният градиент е 1 градус на 33м. А един метър сондаж е поне 100лв, ясно ви е колко ще струва. Изключение където има горещи минерални извори. Затова се прави друго нещо, серпентина заровена в земята, лесно, бързо и по-евтино. Целта е да се осигурят благоприятни условия за работа на термопомпата /която по същество е климатик/. Сравнително постоянна умерена температура за топлообменника вместо екстремалните +30-40 градуса лятно време и -10-20 градуса през зимата. Може да се направи навсякъде докато за варианта със сондаж е необходима определен дебит. Малко от старите линкове: https://geotok-bg.com/indexFrames.htmhttps://geosolarv63.com/https://en.wikipedia.org/wiki/Ground-co ... _exchangerhttps://en.wikipedia.org/wiki/Geothermal_heat_pump
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Пет Юни 14, 2019 1:26 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Водния слой обикновено е под скала, поне тук на север е така. Винаги има от половин до метър, метър и нещо твърд камък или поне варовик. Над тоя слой са само подпочвени води, които нямат никакъв дебит и практически не вършат никаква работа. Отдолу водата е под налягане, така че в момента в който пробиеш камъка изкача като гейзер, даже един от нашето село разправя как щял да се удави. Копаел си сам кладенец и за да не му пречат стълби и въжета казал да му ги дръпнат докато си чопли по камъка. Като избила водата докато му ги спуснат водата вдигнала над 2м. При нас обаче водата е сравнително плитко, някъде около 15 метра. Казвам сравнително, защото това е няколко метра под морското ниво. Предполагам и на юг няма да е много по-различно, особено ако е близко до брега. Ако парцелът е на 20 метра надморско, значи водата вероятно ще е на 25. При всички случаи сондажниците сигурно си познават региона. Но 50м е проблем... поне при нас вземат 80-100лв на метър. Предполагам един сондаж няма да е излишен, да си поливаш тревичка едно-друго. Че и за битови нужди, поне при нас си става. Иначе тук по-близко до Добрич имам познати, които дълбаха на 70м за термопомпи. Но те нямат финансови проблеми, пък и къщичките им са като малки прогимназии, така че инвестицията си струва. Наистина няма по-добро от геотермална помпа, лошото е че е голяма инвестиция... и не само сондажите. Техниката ще е поне 10-15 бона и то в най-добрия случай, с монтажа и другите подробности си става доста... Ако е нов строеж като инвестиция най-разумно е първо изолация плюс обмисляне на проекта, колко да влиза Слънце и т.н. Второ са соларните колектори, те са сравнително евтини а ти решават проблема с топлата вода за почти 10 месеца в годината. После идва отоплението, климатиците обикновено излизат по-евтино от газ, но по-малко конфортно. Ако има газификация по-добрия вариант е да се съчетаят, т.е. и газ и климатици. Газта ще си я ползваш само под нулата и в кухнята за готвене или просто за кеф. При положителни температури климатиците са по-добрия вариант, а за охлаждане пък единствен. При подобна конфигурация климатиците може да са обикновени, просто защото ще ги ползваш основно при температури близки до геотерманлните. Смисълът на геотермалните е да останеш с по-ниска цена от газта дори в най-студените месеци. Но разликата не е чак толкова фрапираща, че да оправдава инвестицията.
|
| Пет Юни 14, 2019 1:37 pm |
|
 |
|
HCL
|
@goose Къщата е на десет километъра от морето, в гората. Та влагата няма да е като на ивицата, но забележката е добра. Ще трябва да се проучи. Kaпацитет на батериите е замислен за 15 киловатчаса, не за 25. И освен за отопление ще се ползва и за други нужди.
@Cekins Терена е под наклон и наистина ме съмнява да се намери вода на 10-ина метъра. Но би ми било интересно да се свържа с твоя познат.
@fred идеята със серпентина изглежда подходяща, още повече че има къде да се зарови. Ще прегледам офертите на двете фирми, които посочваш.
@miro_atc ситуацията е точно такава каквато я описваш, само дето мястото е на 110 м надморска височина и като цяло трудно за сондиране.
|
| Пет Юни 14, 2019 3:30 pm |
|
 |
|
HCL
|
А да сте чували за някакви проблеми със предпазителите на слънчевите колектори при продължителни високи температури. Нещо ме баламосват, че се разваляли от постояното включване/изключване и не било добро решение за черноморието... което ми звучи като някаква глупост. И да има нещо такова няма как да засяга всички марки. Тези компании продават индустриална техника и не вярвам да не зная как се правят защити от налягаге...
|
| Пет Юни 14, 2019 4:03 pm |
|
 |
|
radolin
|
Ако искаш мога да ти предложа сензорни кабели, да ги разпънеш успоредно на тръбите. При контакт с вода може да ти каже мястото с точност +/- 1м. Това няма финансов смисъл при текущата цена на батериите и ел. енергията в мрежата. Единствено ако няма електропреносна мрежа или имаш други съображения като резервиране на захранването може да мислиш такъв вариант.
|
| Пет Юни 14, 2019 4:04 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Така като слушам вида няма да намериш и на 100 м. Серпентина на някаква дълбочина може да помогне, но земята не е кой знае колко топлоемна и има лоша топлопроводимост, бързо ще охлади локално от което Серпентина става излишна, освен ако не си я закопал на 10-15 м и около нея имаш 1000куб земя. Ти си за климатик, което си е точно термо помпа  Въздух-Вода е Ок. Ако строи сега може и въздух-въздух, това е най-ефективното но трябва да е планирано, иначе не става нищо, нямал ли място за въздуховоди си губи смисъла.
|
| Пет Юни 14, 2019 4:08 pm |
|
 |
|
HCL
|
@radolin имам термална камера с която би трябвало да мога да локализирам лесно мястотот на изтичане. Единствено подовото трябва да има сигнализаци при детектиране намалянето на количеството течност. Най-добре с възможност за известяване.
@Тони на 50 намерихме, но тези които пробиваха не се свършиха работат и изглежда са пробили до 47 и сега налягането не оптимално, но с достаъчно голям резервора върши работа, засега... Иначе къщата се строй в момента и е проектирана за водно подово, т.е. въздуховоди не са предвидени.
Т.е. засега опциите са две:
1. Водно подово с термопомпа вода/вода със серпентин на 3 или повече метъра и го разпъвам да покрие максимална площ. Това как ще се отрази на растителността обаче... 2. Водно подово с термопомпа въздух/вода и се надявам влагата да не създава големи проблеми
|
| Пет Юни 14, 2019 4:47 pm |
|
 |
|
fred
|
Дълбочината на замръзване на почвата е около 0.8-1.2м така че рядко полагат серпентината на дълбочина повече от 1.5-2м. Ето още 2 фирми както и една интересна дисертация за комбинирана система слънчев колектор+топлинна помпа в който земята се използва и като термо акумулатор. Рекорда на ефективност е СОР 8.4 /3-4 пъти на обикновен климатик/ но е постигнато с двустепенна система от топлинни помпи и дебит 5л/сек на подземните води. https://www.multiclima.bg/bg/geotermalni-sistemihttps://www.multiclima.bg/bg/iztochnik-zemyahttp://www.redsun.bg/8-kw-air-water-hea ... e-heating/http://e-university.tu-sofia.bg/e-publ/ ... SIA.OR.pdf
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Пет Юни 14, 2019 6:00 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Пък хората дават пари за духане  Само калпавият и/или ненастроен климатик, евентуално и мръсен, или монтиран на неподходящо място дразни с духане. Моите, макар нескъпи, са достатъчно интелигентни да духат силно само в краен случай, имат си посока и са на място срещу което човек не стои. Отделна екстра е "разбърникването" на въздуха и обезпрашаването му (въх, днес мих филтрите...), отделно йнизатори, антибактериални, антикомарни и знам ли к'во още... А разположението на подовото е ясно - на най-мръсното място и без активна вентилация (слава Богу!). Отделно к'во е топлоотдаването: като да сравняваш албански котлон с индукционен или газов, за микровълновата не говорим. Да топлиш къща САМО през пода се отказаха още по времето когато токът беше евтин, а ел-подовите се правеха кадърно. Вече казах за гадните въздушни потоци изпод масата - все пак си мърдаш краката. Иначе другото име на "топъл под" е "кадърно направен ламинат". Постоянно се карам на малкия дето ходи без чехли, но само защото зимата вкарваме много кал с обувките, тя става на прах, пък минаваме през коридора постоянно. Уф, зададоха ми задача, засега толкова...
|
| Пет Юни 14, 2019 7:33 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Вместо да се влагат луди пари в разни високотехнологични и евентуално-работещи джаджи къде по-добре е да се обърне внимание на пасивното. Чували сте за феномена на кирпичната къща - мноо хай-тек  Не знам дали днес се произвеждат подобни матряли и доколко са евтини. Няк'ви еколози бяха проектирали супер-къщи тип "землянка в могила" - хубаво, но доста ексцентрично и скъпо. За сметка на това с изолация и добра дограма се постигат чудеса за малко пари. Аз не съм фен (експертите също) на вътрешната изолация, нищо че на пръв поглед изглежда по-ефективна. Започваш да живееш в картонена къща - ако си за малко е добре, но не и за постоянно обитаване. Бързо се стопля/охлажда и дотам. Рано-късно влагата пак ще избие, дебелината ѝ отнема ценен жилищен обем, стените са "Не ме докосвай!" и др. Пример: по съвет на комшия срещу конденз изолирах стената на кухнята граничеща с асансьорната шахта: стиропор и гипсокартон отгоре. Нали съм карък: точно заради тези 10-на сантиметра трябва непрекъснато да мърдам кухненската маса, която според женурята била най-тясната налична. При скорошното боядисване на втората ръка се накожушиха участъци чак до гипса - значи влага все пак е имало. Преди месец се спънах в щайга с буркани и вече отдалеко си личи къде съм се опрял в гипсокартона, пък ако беше само стиропор... Външната термоизолация също е крехка, но това май е единствения ѝ недостатък. Най-важното е, че позволява на мат'ряла на сградата да акумулира средна температура, което при постоянна обитаемост е важно - нали трябва да се проветрява, обилно и не за дълго, разбира се и в подходящо за сезона време, след това всичкото охлаждо-топлене наново ли?! Само не ми говорете за хай-тек джаджи вместо два джама! Дограмата е мнооого важна! Всяка съвременна уплътнява достатъчно добре поне в гаранционния период, по-скъпата и маркова се предполага, че е по-дълговечна. В БГ алуминиевата прави конденз дори на балкона, от многокамерна и специални газове също няма нужда - моята е само двойна и е супер. Обаче ако имаш камина/печка вкъщи е добре да предвидиш откъде ще влиза въздух за да тегли. Голямо внимание трябва да се обърне на стъклата! Разликата в цената между обикновено и специално стъкло не е голяма, но ако е подходящо подбрано ползата е значителна. Например в детската е сандвич от всесезонно и "К" и е Идеал Петров, огрява се от ранна сутрин до към 13 часа, т.е. супер за цветя, но както ме предупредиха майсторите: заради всесезонното китки - йок. В кухнята (не се огрява) е само К-стъкло, зимата се топли сама, гледам резници/разсад на перваза. На хола и терасата пред него ръгнах само обикновени - ядва се, но за сметка на това кв'ато китка да сложиш е доволна, нищо че е югозападен. Преди външната термоизолация в големите студове припалвах на терасата туристическа горелка, че да не измръзнат цветята. Тази зима под 10 градуса не падна, чак се усъмних в термометъра. Предлагам, когато има сходна тема да се пуска линк към нея, че да не се лутаме и да не преписваме. В случая разбирам HCL, че яйцето му е на гъза и си иска негова, но доста пъти сме мелили подобно, а съвсем скоро се отвори това: газ, ток, дърва, отопление, готвене, бойлерТака и форумът ще стане по-лесен за ползване.
|
| Съб Юни 15, 2019 4:18 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Бонго, цяла Америка е от такива "картонени" къщи и идея си нямаш какви ги приказваш. Нито влаги има нито каквото и да е било друго. Ако е направено както трябва изкарва с десетилетия без да се пипне. Супер изолирано е и най-вече ремонти се правят супер лесно, бързо и евтино. Така че аз лично не виждам никакви недостатъци, освен ако не се каниш да живееш в тая къща повече от 200-300 години. Една от най-важните идеи на хай-тек джаджите в една къща е да оставят на собственика и свободно време да си се кефи на живота, вместо постоянно да се занимава да прави различни неща ръчно. Всичко каквото може да се автоматизира е автоматизирано и в свободното си време играя голф, вместо да се занимавам с глупости като отваряне и затваряне на прозорци. Слагаш един air exchanger (естествено трябва да имаш подходяща HVAC система) и той се грижи в къшата постоянно да има свеж и чист въздух.
|
| Съб Юни 15, 2019 4:50 pm |
|
 |
|
HCL
|
Не съм запознат с технологиите в американските къщи, но където и да съм бил там никъде не съм се чувствал комфортно зад четири стени, ни в офиси, ни в хотели, ни в домове. Та предполагам че се дължи на климатизацията. Но аз съм малко чешит в това отношение и в Египет и Дубай през Юли и Август не давам да се пусне климатик, та може дефекта да е в мен. Иначе си прав, колкото повече техника, толкова по-арно. Обаче всичката тази техника не идва без поддръжка. Ти знаеш най-добре колко струва това удоволствие. И докато човек прави по 100-200 бона на година всичко е песен. Обаче това е малко или много живот на заем. Защото когато имаш деца и жена, която не работи ти отнемат свободата да си биеш камшика за няколко месеца и да не влезеш в офис и да се занимаваш с глупости. Просто разодите си текът.
В Гемания съм се наживал в пасивни и свръх-изолирани къщи и не, мерси. Още повече на морето. Тази влага освен ако не се грижиш да я извеждаш навън както казва Dimitar прави мизерия. Вътрешната изолация е най-зле. Измислили са я германците да не си развалят фасадите на старите сгради. Външната е малко по-добре но пак е мазало. Да, държи топло през зимата и прохладно през лятото, но при висока влага мухлясва и затова няма нискотехнологично решение.
Най-хубавото място на което съм живял е една стара къща в странжа-сакар. Зидана от огромни камъни. Това е истината, но по редица пречини не е подходящо за ново строителство. Сега сякаш най-подходящи са едни тухли наребрени отвътре с много и супер-тънки стени (чупят се с пръст) и сравнително големи на размер. И не само, че са големи ами и ги редиш на широчина, не на дължина. Отива повече материал, но зида става мащабен. Бетоновото скеле се изолира с 10-12 см фибран в основата и 10-12см стиропор нагоре. След време ще кажа как се е получило
|
| Съб Юни 15, 2019 5:59 pm |
|
|