Отговори на тема  [ 103 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Водно подово отопление - термопомпа или газов котел 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Водно подово отопление - термопомпа или газов котел
На 110м надморска , в гора...Не вярвам да имаш нужда от климатик лятото.
При 38см тухла, бих инвестирал малко пари във външна изолация , без подово водно.
Разбирам, че сега строиш и бързаш да вземеш верните решения...ама по-скоро има вероятност да прибързаш.
Водно подово под ламинат не съм чувал, и не вярвам някой сериозно да ти го предложи....от една страна много кинти под ламината, от друга- "евтина" настилка. Тоя ламинат е смола и малко целулоза.
Не говорим за пасивна къща, а за удобна...
Защо да е подово,като може и с радиатори ? Или май се казваха конвектори и са реверсивни ...
Бих те посъветвал да обходиш комшиите , да ги почерпиш и да им разбереш решенията - хубави и лоши.

Пон Юни 17, 2019 1:44 pm
Профил

Подово отопление може да се сложи и под паркет/дюшеме, само че тогава изолацията под подовото е хубаво да е по-дебела.
И аз не бих сложил ламинат. Дюшемето излиза малко по-скъпо (чамово).
Юбригенс, защо не искаш да сложиш външна изолация? Може да не е стиропор, а каменна вата.

Пон Юни 17, 2019 1:49 pm
Профил

HCL написа:
...
5. Някой да знае фирма за подово отопление с ламинат без замазка - pvc основа, тръби, топлопроводящ материал, ламинат? И да инсталират по южното ченоморие...

Бях попаднал на една система, при която върху подовото слагат нещо като метални плочи. Целта е да се разпредели равномерно топлината.
Стига да имаш височина - слагай замазка и не го мисли. Само си намери надеждна фирма да ти сложи изолацията отдолу, не се доверявай на цигани.

Пон Юни 17, 2019 1:53 pm
Профил
Аватар

С ламинат със сигурност е възможно. Разпространено е много в Кореа, а има и немски фирми предлагащи подобни решения. Въпросът е обаче да има кой да направи инсталацията... Иначе предимството в сравнение с дюшемето е че се монитора и демонтира много по-лесно и гамата на шарки е много по-разнообразна. Тези които са избирали кола с жена ще ме разберът най-добре... А от ламинат до ламинат има разлика и във функционалността и в цената. Има ламинат за 10 лв кв.м. има и за 100.

Комшиите няма смисъл да обхождам, понеже новото строителство е рядко, а където го има по-добре да не го копира човек... Идеята да няма външна изолацие е да се намалят проблемите с мухъла, говорим за 10км от плажната ивица. Идеята да е с подово е да е по-комфортно. Работя в офис, в който водното е вградено в стение и климата вътре е на светлинни години от всичко останало което съм виждал. А това че избързвам е напълно сигурно :D

Пон Юни 17, 2019 3:15 pm
Профил WWW
Аватар

HCL написа:
Работя в офис, в който водното е вградено в стение и климата вътре е на светлинни години от всичко останало което съм виждал.

Топлообмена от пода не е като от стените, а и има други особености - покритието на подовото отопление освен, че трябва да е топлопроводимо, трябва да издържа статично (мебели) и динамично (понапили се веселяци спретнали хорце :wink: ) натоварване.

Имах колега, който си сложи електрическо подово отопление. Даже по едно време започна бизнес с това, но за кратко. Просто се видяха недостатъците, които явно са повече от преимуществата.
Не един път съм бил у тях през зимата и впечатлението е противоречиво. От една страна, ако влизаш отвън е приятно, защото на краката ти е топло. Обаче, ако е единственото отопление и се наложи да го форсираш при студено време, започва да ти пари. И понеже системата е инертна, трудно се регулира. И чехлите не спасяват :) вервай ми.

Така, че по-добре мисли нещо в стените или върху тях не на пода или в него.

Пон Юни 17, 2019 4:58 pm
Профил
Аватар

Desert Leo написа:

Топлообмена от пода не е като от стените

Да, от това се опасявах. Значи в крайна сметка май ще стане подово плюс конвектори плюс камина. Като подовото си работи постоянно, конвекторите се включват когато застуди, а камината когато замръзне :)

Пон Юни 17, 2019 5:44 pm
Профил WWW
Аватар

To стана баси и системата халифакс - или по-точно 5 системи в една 8) .
Що просто не се преместиш на място, дето климата ти понася целогодишно - в Сан Диего примерно няма да ти трябва нито климатик нито печка ако си близо до крайбрежната ивица :D ?

Пон Юни 17, 2019 5:50 pm
Профил
Ранг: Популярен

Desert Leo написа:
Не един път съм бил у тях през зимата и впечатлението е противоречиво. От една страна, ако влизаш отвън е приятно, защото на краката ти е топло. Обаче, ако е единственото отопление и се наложи да го форсираш при студено време, започва да ти пари. И понеже системата е инертна, трудно се регулира. И чехлите не спасяват :) вервай ми.

Така, че по-добре мисли нещо в стените или върху тях не на пода или в него.

Всъщност 4 години работих в сграда с водно подово - точно инертността му е най-приятната черта :) Това, че външната температура се променя, в сградата почти не се усещаше. Отделно - с водното подово няма начин да стигнеш до паренето на електрическото, там температурата на входа никога не се качва до такива нива, максималната е 40 градуса. Единствено с охлаждането нещата са малко по трики - трябва да се поддържа минимална температура 2 до 3 градуса над точката на конденз, но върши много добра работа :)
HCL написа:
Вариантът със серпентината отпада поради това, че няма къде да се положи. Теренът е или бетониран или терасиран или под наклон. Така че остава само вариантът със водно подово с термопомпа въздух/вода и като паднат много температурите се минава на камината. Което повдига следните въпроси

1. Каква термопомпа - предлагат два варианта Mitsubishi и Samsung, като вторите излизат 4-5 хил. лв по-евтино. Някой може ли да сподели наблюдения?
2. Каква мощност за 180 кв.м. РЗП по южното черноморие?
3. Това подово удачно ли е да се използва и лятото за охлаждане или ще трябва да се сложат и конвектори, нещо което ми се искаше да избегна?
4. При 38 см дебелина на тухлата и 4 см мазилка дали ще е достатъчна изолацията лятото да не става фурна вътре, защото смятам да не слагам стиропор или допълнителна външна изолация, като изключим бетоновото скеле, което ще е с 12см стиропор.
5. Някой да знае фирма за подово отопление с ламинат без замазка - pvc основа, тръби, топлопроводящ материал, ламинат? И да инсталират по южното ченоморие...

2 и 4 - Това са си топлотехнически сметки и никой не може да ти даде готови отговори. При мен за 220 квадрата рзп на 3 етажа, софийска котловина, изчислителна температура -16, вътрешна температура 23 в цялата къща, вътрешна замазка 3 сантиметра, тухла 4-ка 20см., външна замазка 4см, нещата изглеждаха така:
без изолация - 17 киловата
с 5 см. изолация (стиропор) - 10 киловата
10 см. изолация - 8 киловата
12см. изолация - 7.5 киловата
3. Напълно възможно е (даже при мен е планирано топлината, която събира при охлаждане, да се ползва за подгряване на бойлер за БГВ през високотемпературния кръг на термопомпата)

Съвет - изрови читав топлоинженер и говори с него какви са ти опциите, много неща са плаващи за точни отговори през форуми ...

Пон Юни 17, 2019 5:55 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

1 Според мен Митсубиши електрик са по-добри.
2 Фирмата от където купуваш ще дойдат да видят на място и да преценят.
3 Охлаждането само с конвектори.

Пон Юни 17, 2019 6:41 pm
Профил
Аватар

Dimitar не е чак такава хамалогия. Реално погледнато е една водна система захранвана от термопомпа. Другото е бекъп за когато се наложи. То не че температурите в Бургас са падали под нулата последните години, но баба ми разказваше, че е имало зими морето е замръзвало десетки метри от брега.

Иначе не е да не съм го мислил. 5-6 години в Bay area и после в Сан Диего за разтоварване. Храната е добра и къщите са на прилични цени, а и Вегас ми е наблизо. Обаче в момента семейното планиране не го позволява. 16 години се наскиторих по света, сега искам да прекарам малко време около семейството, че то времето лети и после не можеш да го върнеш назад.

Goose, dyaneff, благодаря за коментарите. Архитектът е смятал разни неща, но ще потърся и топлоинженер да си каже мнението. Разбирам че охлаждането с подовото ще е хамалогия заради конденза. Но се чудя дали в комбинация с конвекторите, които със сигурност ще изсучават въздуха и с някаква обратна връзка измерваща влагата и температурата по повърхността на подовата настилка проблемът няма да се реши. Ако не се получи тогавам минавам изцяло на конвектори.

Фирмата ще дойдат и ще преценят разбира се, но даваха някакви странни идеии като да се откажа от слънчевите колектори защото защитите им се разваляли когато не се ползвало достатъчно вода през лятото, което на мен лично ми звучи много съмнително, та затова се опитвам да се пообразовам малко по въпроса. Просто нямам как това да е вярно, при все, че е етаблирана технология ползвана по къде къде по-малки географски ширини. Да видим,

Пон Юни 17, 2019 8:26 pm
Профил WWW

На панелите лятото със сигурност трябва да им намериш термичен буфер лятото, ако нагласиш бройката така, че зимата да имаш ползи от тях, лятото ще прегряват със сигурност ... така че мисли за басейн :) Аз основно заради това се отказах от тях, но при мен имам достатъчно дебит на сондажа, така че мога да мина и без тези колектори.
за конденза - проблем е конденза по тавана, не по пода :) защото плочата излъчва и в двете посоки :)

Пон Юни 17, 2019 8:48 pm
Профил

HCL написа:
Идеята да няма външна изолацие е да се намалят проблемите с мухъла, говорим за 10км от плажната ивица.

Мисля, че някой те е подвел... Няма нищо по-ефективно от добра изолация, поставена правилно! Мухълът е резултат само от грешки. Най-вече при стари сгради и почти винаги когато е съчетано със смяна на дограмата. Две са най-честите грешки, първата когато поради една или друга причина има термо мост с неизолирана част. Тогава отвътре стената става по-студена от дограмата. Първата година влага, на втората година мухлясва. В нормална сграда, дограмата трябва да е най-слабата част и кондензът трябва да е по стъклата. Те си имат отводняване навън (освен ако не го пропуснали от немърливост). Всички стени, тавани и подове трябва да са по-добре топлоизирани, за няма върху тях конденз. Ако някъде оставиш участък с по-лоша топлоизолация от тази на дограмата имаш проблем.
Другата грешка е отводняването отвън. Тук всъщност са набор от грешки, при които се допуска навлизането на вода между външната изолация и стената. Пак основно при стари сгради се допускат грешките. Дограмаджиите не разбират от изолация, тия дето слагат изолация не разбират от дограми. Аз лично щях да набия едни "майстори" дето ми бяха объркали де що можеше да се обърка. Първо не бяха запечатали изолацията отгоре. Второ подпрозоречната дъска, въпреки че им показах че е предвидено за стандартна, която се подпъхва бяха сложели такава за вътрешен монтаж и без уплатнения. Да може водата спокойно да си минава под дъската. За по-сигурно бяха монтирали дъската над отводнителните отвори на дограмата и те да текат под изолацията. Просто гении отвсякъде...
Колкото до близостта до морето, проблемът може да е само ако не си достатъчно близко. Покрай брега бризовете не позволяват продължително задържане на въздуха на едно място и практически много трудно се образува мухъл. Корозия - да, но от солта, а не от влагата. Мухъл забрави. Ако не ти се вярва мога ти покажа вила от дърво, строена преди 40г. с дървени панели втора ръка поне на 20-30 години тогава. Демек дърво поне от 50 години до брега и не е мръднало, въпреки че не се обитава вече поне 20г и има течове от покрива. Просто там дори и да се намокри го издухва и така...

Пон Юни 17, 2019 9:31 pm
Профил
Аватар

К'вото супер-дупер да сложиш ще те изкара 10-15-20 години и после дори да работи ще е безнадеждно остаряло.
Ръгни малко над средна ръка климатици и си свиркай - решават всички проблеми за които се притесняваш, пък нямат повечето от недостатъците на другите решения.
То поне джамба вода да имаше, че да му мислиш.

Ъъъ, нали казах, че на климатика най-важното му е мястото - ако не ти духа във врата всичко друго се оправя.

Пон Юни 17, 2019 10:18 pm
Профил
Аватар

Миро, това което казваш е вярно, но аз имах предвид образуването на мухъл не от вътрешната страна на стената, а от външната. Както между мазилката и изолацията, така и между тухлата и изолацията.

В първия случай причината е неспособността на изолационния материал да задържа топлина. Поради това той не се нагрява от слънцето през деня. Нощно време е възможно температурата му да падне под тази на въздуха и това води до образуване на конденз, а с това и мухъл. Този ефект го няма, когато стената не е изолирана, защото както тухлата, така и бетонът повишават температурата си от слънцето и вътрешното отопление.

Във втория случай влагата проникваща от помещенията през стената спира на границата тухла/изолация и поради същата причина като по-горе кондензира водейки до мухъл между изолацията и стената.

Общо взето проблемът е от физическо естество при прехода включващ материали с ниска топлопроводимост и не подлежи да решение. Така че изолацията е добре да бъде избягвана където може. Най-ефективно това става с дебел зид, колкото по-дебел, толкова по-добре.

Бонго, климатици добре, но дори да игнорираме по-ниското им КПД остава въпроса с духането. Воден конвертор под прозереца в комбинация с водно подово споре мен е най-комфортния вариант.

Вто Юни 18, 2019 12:02 am
Профил WWW

Ако сложиш стиропор или вата никога няма да мухляса. Стига зимата да отопляваш де.

http://www.philippine-eps.de/philippine ... s-maerchen

https://wdvs.enbausa.de/blog/gedaemmte- ... -schimmeln

Вто Юни 18, 2019 12:11 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 103 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща