|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:24 pm
последователно свързване на транзистори
| Автор |
Съобщение |
|
slav4o.com
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
 Re: последователно свързване на транзистори
|
| Съб Юни 22, 2019 1:48 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
пояснявам - на първата картинка се вижда токът през ценерите, на горният ценер токът е нула понеже както спомена dan горният се отпушва първи, на долният има пик от 300мА за 0,2 микросекунди, при 60 волта (според схемата) това са 18W, което е приемливо. На втората картинка се виждат напреженият след първият и вторият транзистор, ясно се вижда че двата се отпушват напълно
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Съб Юни 22, 2019 1:48 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Славчо, тази схема може да е ок за PWM ама за постоянно отпушване не върши работа, там ще ми трябва някакъв генератор на правоъгълни импулси и помпа, което усложнява схемата.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Съб Юни 22, 2019 1:51 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Тури батерийка  Утре ще потърся за биполярните, мисля че я бях мярнал преди някоя година.
|
| Съб Юни 22, 2019 2:00 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
обаче как се разконспирирах не е истина, знаех си че съм писал тук преди време, просто не си спомнях нито ника нито паролата
|
| Съб Юни 22, 2019 2:08 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Пък то било лесно - останали са ми две книги на кръст. Знаех си аз, че нещо ти куца с управлението, но не си спомнях как се оправяха с преднапреженията, пък то било елементарно. Разбира се, ще трябва да преобразиш малко. Имало и печатна грешка долу в обяснението: пише а) б) вместо б) в)
Последна промяна bongo_x2 на Съб Юни 22, 2019 2:58 am, променена общо 1 път
|
| Съб Юни 22, 2019 2:52 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Еее Бонго, браво! сега трябва да го измисля да работи за pnp или p-channel, няма ли нещо показано там, в дебелите книги?
|
| Съб Юни 22, 2019 2:57 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
От мен - толкоз. Лягам си!
|
| Съб Юни 22, 2019 3:00 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Е да ама при P канален MOSFET, най-вече второто е малко по-сложно. Ама защо се мъчиш, те виж : https://www.digikey.com/products/en/dis ... geSize=500
|
| Съб Юни 22, 2019 3:04 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Това как съм го пропуснал, тия са доста добри транзистори, мерси за линка!
|
| Съб Юни 22, 2019 3:16 am |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Добре де то за прав ток има релета. Отделно защо пък не може консуматора да е между +400V и дрейн (на N канален) ? Иначе за спорта мисля, че схемата все пак ще работи 
|
| Съб Юни 22, 2019 3:26 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Ами товарът всъщност е електронен модул, който е свързан с друго устройство, което остава под напрежение, има управляващи сигнали на 5В, трябва да са на една маса.
|
| Съб Юни 22, 2019 3:32 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Аз да ти кажа отдавна спрях да помня, да мисля, да търся из сайтове на производители, отварям диджи или маусер, селектирам филтри, икаквото излезе там това, чета им pdf и което ми хареса то е. Хем виждаш какъв му е лийд тайма, хем цената ...
|
| Съб Юни 22, 2019 3:36 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
За спорта схемата ще си работи - просто R1 не трябва да е към дрейна/товара, иска си резистор + ценер между гейта и сорса, и малко внимание при изчисляване на резисторите.
|
| Съб Юни 22, 2019 10:38 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Днес на трезва глава се върнах към електронния ключ, ентусиазиран от Ixys транзисторите, дето Тони ги пусна, обаче: тия транзистори имат много голямо Rds_on, между половин и един ом. Какво означава това: разсейваната (паразитна) мощност се смята по формулата P=(I^2)*R. Да вземем Rds_on-1 Ohm, според формулата за паразитната мощност ако имаме 1 ампер протичащ ток транзистора трябва да може да отдаде 1W. За 2 ампера това са 4W, на мен ми трябват между 8-12А полезен ток, да вземем 12А най-лош сценарии - това прави 144W т.е трябва да осигуря доста голям радиатор и условия за охлаждане, което ми е голям проблем. Мога да използвам на Славчо предложението за паралелно свързване и да намаля мощността до 30W но пак ми идва много. Въртя, суча и пак опирам до шибаните N-канални мосфети. Не ми е позволено да ползвам оптични устройства, защото те се водят wearable devices, т.е. устройства, които деградират с времето, така че варианта с фотоволтаичните оптрони отпада - там имаме деградиране на квадрат - веднъж от страна на светодиодите и отдделно от страна на фотоволтаичния елемент. Замислям се за n-канални depletion mode, свързани като p-канални, гледам пак на Ixys имат някакви мощни с доста добри характеристики.
|
| Нед Юни 23, 2019 1:36 am |
|
|