|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:16 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Китай
Ако говорим за наистина луксозни марки часовници, тия с дебелите цени, те не се правят в Азия, та всичко там си е точно менте. нито патек филип, нито някой други от тоя клас произвеждат в азия. всичко се прави ръчно или почти ръчно, за това мога да гарантирам видяно с очите ми. Сега ако говорим за по-шир потреби като фредерик констант, някой от масовите модели на IWC, да там може да има и правени в Азия. Радо, Версаче, и всякакви подобни аксесоари се правят изцяло в Азия, ама това не са часовници а аксесоари. Достатъчно е часовникар с набито око само д апогледне механизма и може да ти каже дали е китайско менте или е оригинал, има съществени технологични разлики и от там детайлите изглеждат различно, също и движението е различно, абе мнго разлики има, но си ги хващат истинските часовникари. Та ако купуваш марков часовник, от някой който не е партньор или от фирмен магазин, то такива няма много, задължително трябва да го занесеш в оторизиран сервиз, ама то и такива няма много в БГ, нищо че е чисто нов, иначе може да дадеш 10-20 бонки за китайско менте за 20 лв.
|
| Нед Юни 23, 2019 6:45 am |
|
 |
|
HCL
|
Механичните часовници са един от най-подходящите продукти за описване особеностите на китайската продукция. Като се започне със самото създаване на индустрията посредтвом партийно решение за субсидиране през 50-те години както го описва ТоНи и се стигне до особеностите на настоящето ценоопределяне, където два продукта със сходни харектеристика могат да лежат ценово на светлинни години един от друг поради особености на китайската култура при избиране на булка и психологията им на пазаруване. Темета е твърде обширна за навлизане, но на който му е интересно може да прегледа цените и продуктите тук. При въпроси ще се радвам да помогна https://www.seagullwatchstore.com/Някои аспекти които трябва да се вземат под внимание - Когато говорим за часовници трябва да правим разлика между механизма - това е механичното сърце на часовника, което поставя рамките на това как би могъл да изглежда часовника от към размери и констукция, както и самият часовник, който е крайният продук на работата на дизайнерa
- Производителит ена часовници се делят на два вида - такива които правят всичко от механиката до дизайна, като Patek Philippe и Glashütte Original. Това им позволява да упражняват контрол върху всеки един аспект на продукцията, като за тази цел поддържат фабриките си в техните държави Швейария, Германия и пр. И такива които се концентрират само върху дизайна, като закупуват готови механизми от фирми като ETA.
- SeaGull е синонимът на качествени китайски часовници и предлагат богато разнообразии на механизми. Някой от тях като ST2130 са успешно копие на швеийцарските им събратя ETA 2824 на 1/4 от цената на последните. Други като ST25 са красиви собствени разработки. Трети като ST8 и ST9 са амбициозни проекти целящи да демонстрират способностите им в най-високия клас продукти. Цените в средния и висок клас се разпростират от $50 за механичен хронограф до $50.000 за двуакциален турбиойн.
- Независимо от цената на механизмите качеството на контрол на китайците все още под всякаква критика. Почти винаги се купува котка в чувал - може да е отлично, а може и да е пълна трагедия
- В последните години SeaGull започна да обръща внимани и на други аспекти освен функционалността на амеханизмите си, но все още устойчивостта на частите им е далеч от тази на швейцарци и германци. Т.е. макар и прецизни, продължителността на живот и устойчивостта на механизмите им е далеч от тази на европейските им конкуренти. Съвсем друг е въпросът при високата първоначална цена на часовника и разходите по редовната поддръжка при часовникар, дали не е по-добре да си купува човек на всеки 2-3 години нов часовни. Но хората готови да платят премиум за механични часовници нямат точно този манталитет.
Аз лични има два SeaGull часовника, вкл. и позлатен хронограф с лунна компликация, който поръчах преди няколко години за $500 директно от производителя. И на въпроса дали бих го купил отново отговорът е прост - зависи с колко пари разполагам. Ако човек е на ограничен бюджет, това е единственият начин да се сдобие с нещо толкова красиво и специално. Но ако мога да увелича бюджета 10х, бих взел швейцарския без да се замислям. По същата причина по която си купувам инструментите от бош Bosch Professional серията. Знам че плащам двойно, но знам и за какво го плащам. А китайците - следват примера на източните си съседи Япония и Самсунг. Важното е да задвижиш колелото, останалото обикновенно е въпрос на време. А те са търпеливи хора.
|
| Нед Юни 23, 2019 10:07 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
може ли да обясните по-внятно какъв е смисъла от часовник за $50К? звучи ми като да ходиш на опера, за да те видят, а не за да слушаш музиката.
за мен часовника е да ти показва времето с някаква точност - от 1 минута, до 5 минути. с точност 15 минути може и по слънцето да се ориентираш. единственото изискване, което имам към (ръчния) часовник е да го сложа на ръката си и да не го обгрижвам поне 5 години. и като го халосам някъде да не заболи душата. нямам 15 часовника, но имам 10 осцилоскопа, 15 мултиметъра и т.н. и те се различават по функционалност и далеч не са за фукане.
часовник с телефон за мен много по-безсмислен от телефон с часовник.
ПС: ходя си с фенерче с 2 сим карти и ми е добре. за 35лв. има даже и часовник. другите функции (освен говорене и светене) ги ползвам изключително рядко. нямам фейс и приятелите им. на плажа не забивам нос в телефона и не изпитвам никаква скука, ако не мога да си подновявам статуса на 5 минути. защото нямам такъв
|
| Нед Юни 23, 2019 12:16 pm |
|
 |
|
HCL
|
Смисъл от турбилойна няма никакъв, дори и функционален. Но това важи за механичните часовници като цяло. Просто поредният инженерен фетиш колко каква машинария може да се наблъска в един кубичен сантимемтър. Странното е, че такива часовници рядко виждаш на ръката на инженери за разлка от тунинга по автомобили. Преди години имах двам аколеги които си бяха наляли в количките пари колкото за по едно AMG или M-ка и като ги пита човек защо, гледат с усмивка сякаш има нещо което само те виждат... Просто има нещо омагъосващо в това как се върти малкият кръг по двете си оси. https://watch-insider.com/news/chinese- ... tor-logan/
Последна промяна HCL на Нед Юни 23, 2019 1:25 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Юни 23, 2019 1:21 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
И аз тъкмо щях да питам: "К'во му има на едно кварцово Q&Q да речем?!"  Иначе имам два лидълски с големи цифри (стрелките са ми неудобни), дъртият с датчика за налягане го бях раздувал някъде, но напоследък си стоят на лавицата до будилника. То ясно, че приказката беше "по принцип"... Edit: Аз почнах след Дедо, но и HCL писал. Мдам, със съвременните технологии няма да е проблем времето да се измерва и чрез влакче, движещо се по релси (как не са се сетили?!). Ама що за човек трябва да си, за да дадеш $50к за това?!
|
| Нед Юни 23, 2019 1:23 pm |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
50к$ за руски чиновник са нищо работа. виж нещо за 500+к$ вече е сериозно: https://www.youtube.com/watch?v=jAaTcIsYZzw
|
| Нед Юни 23, 2019 2:32 pm |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Функционалния смисъл на турбильона е когато часовника се ползва за навигация на самолет/кораб. Баланса е въртящо се колелце-т.е. -жироскоп с всички последствия от това.
|
| Нед Юни 23, 2019 3:05 pm |
|
 |
|
HCL
|
Е те и Патек имат и за близо 2 милиона с нам си колко компликации и няколко месеца необходими за сглобяването му... то там си отива малко към раздел изкуство. А там според мен руснаците имат повече какво да кажат от швеицарците ама това е друга тема.
И аз не мога да си обясня как има хора дето дават милиони за платна, чиито автори са умирали боси и гладни щото никои не ги е оценявал тогава и сега хопала изведнъж почват да ги ценят и да им се възхищават. Ама трябва народа да има за какво да си говори, че иначе е скучно.
|
| Нед Юни 23, 2019 3:13 pm |
|
 |
|
HCL
|
Това вярно, ама в днешно време га има електроника ползват ли ги все още с тази цел? Имам в предвид часовниковите, не инструменталните.
|
| Нед Юни 23, 2019 3:15 pm |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
...
Последна промяна Jack на Нед Юни 23, 2019 5:03 pm, променена общо 3 пъти
|
| Нед Юни 23, 2019 3:49 pm |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
Eдин диалог от Под прикритие (карам по памет, гледах го в една компилация лафове от филма): Росен Гацов - Куката (доверен батка на баш-мафиота Иво Андонов): - Защо носиш такъв сложен и скъп часовник? Иво Андонов (баш-мафиота): - Този часовник не е направен да показва времето, а да показва какво можеш. Ако вместо часовник се сложат вина, коли, картини, ман'кенки, яхти, частни самолети, etc., то принципът не се променя.  Други приятелски кръгове - други ценности. Там и цял супертанкер, натоварен с осцилоскопи, няма да има кой знае каква стойност. 
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Нед Юни 23, 2019 4:25 pm |
|
 |
|
HCL
|
Един приятел казваше така - часовникът е единственият аксесоар, който може да бъде носен от мъж. Предполагам това, че беше от дълбокия север го накара да пропусне слънчевите очила 
|
| Нед Юни 23, 2019 5:12 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Лично аз защото ми харесват, точно както харесвам хубавите машини, когато мога ги и нося, но повечето време това не е здравословно за тях, та си стоят в кутийките. Има хора които ги купуват за да показват възможности. Ако искаш точен, и сравнително евтин часовник, японските не са лоши.
|
| Нед Юни 23, 2019 7:19 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Като се заговори за скъпи часовници се сетих, че скоро четох тази статия за един от основателите на траш метълите Antrax - потомствен майстор часовникар ... струва си 10-на минути време колкото да надникне човек в светът на скъпите часовници. https://www.hodinkee.com/articles/inter ... watchmaker
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Юни 23, 2019 8:02 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ами и аз харесвам хубавите машини, но не върви да помъкна в операта някой център на мазак по-близо до часовникарския контекст биха били swiss type, ама там доминират японците и един ситизен може да се изтълкува като ефтинджьос
|
| Нед Юни 23, 2019 11:05 pm |
|
|