|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:09 pm
последователно свързване на транзистори
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
 Re: последователно свързване на транзистори
Ами то няма проблем да използваш N канален, трябва да си сигурен че го отпушваш и запушваш като хората, но ти нямаш висока честота, та не е нещо проблемно.
|
| Нед Юни 23, 2019 7:33 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Електрониката на "Вечния сокол" е на няколко века - к'ви фотоволтаици?! ...  Аз бих ръгнал трафче за пет лева, ама нейсе.
|
| Нед Юни 23, 2019 9:45 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
тия 400 волта да не са от агрегатите на корабно захранване? само питам че ми еинтересно - само там съм виждал на двете белгийски корвети дет ни го подариха... с изчерпан ресурс на турбините на едната 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Нед Юни 23, 2019 11:55 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
И това съм го мислил и е едно от вероятните решение, ако се откажа от P-каналните, само че трафа ще бъде реализиран директно на платката, с планарни намотки. Не, това е напрежението след PFC, иначе реално входа е 270V DC - от самолетно захранване.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пон Юни 24, 2019 7:38 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
нещо не ги връзвам двете неща в едно изречение. явно концепцията от 'последователни транзистори' трябва да се смени на 'паралелни'. с N-канални в плюсовата верига няма да стане заради диода. ще трябва да комутираш земята, което не знам до колко е допустимо в авиониката. като правило Р-каналните винаги са с по-лоши характеристики от N-каналните. трябва да имаш и в предвид, че почне ли да грее, параметрите почват стръмно да се влошават, специално Rdson. това нещо трябва да е студено, иначе си загубил битката. 20 транзистора паралелно може и да е екстремно, но ще реши проблема с прегряването на единичния транзистор. но разсеяната мощност ще си остане и трябва някак да я издухваш.
|
| Пон Юни 24, 2019 9:57 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
да няма логика, така му викат тука, сигурно заради сходния принцип на работа, иначе предназначението на този модул е да спира ЕМI
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
Последна промяна Bai Ui на Пон Юни 24, 2019 10:45 am, променена общо 1 път
|
| Пон Юни 24, 2019 10:30 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Самолетите са си на трифазно бре. Поне тези, които аз знам
_________________ Хайде де!
|
| Пон Юни 24, 2019 10:33 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
|
| Пон Юни 24, 2019 10:48 am |
|
 |
|
bobihot
|
Понеже А и си трае - ползвам това Isolated Half-Bridge Driver with Integrated High-Side Supply https://www.analog.com/en/products/adum5230.htmlИма го в наличност при SSS56, че през него поръчвахме. Движи перфектно до към 120кХц го пробвах. Трябват му повторители. Може би ако си на ниска честота - да няма нужда от тях. Но във всички случаи като има транзистори да ти издържат напрежението- да слагаш тях, не последователно. За с IGBT мислил ли си? Почти без пари са и много издържат.
|
| Пон Юни 24, 2019 11:36 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
това е добро, обаче: трябва да избягваме използването на специализиране компоненти, понеже производителите вече не могат да гарантират дълъг производствен живот, т.е. каквото проектираме трябва да се базира на основни електронни компоненти - транзистори, диоди, операционни усилватели, компаратори. Дори таймер 555 не е позволен. Другото което е в даташита на тоя компонент пише че работи до 105 градуса иначе в апликейшънс пише аутомотив, което означава че трябва да е аутомотив грейдед -40 до 125 градуса. IGBT имат Vce_sat 1.2-2 волта, което ги прави много по-зле от p-каналните мосфети по отношение на паразитната мощност.
|
| Пон Юни 24, 2019 12:27 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Я кажи само колко време след подаване на захранването това трябва да може да се включи и колко дълго трябва да може да седи включено. Малки феритни трафчета позволени ли са? А, и за колко бързо като фронт?
_________________ Хайде де!
|
| Пон Юни 24, 2019 1:33 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Ето решение: Поне DC/DC винаги ще има хиляди видове. Както и N канални транзистори. Забравих и ценерче G-S за всеки случай.  А това PFC дали не може от него да се извадят направо допълнително +405V ?
|
| Пон Юни 24, 2019 4:01 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Пък да знайте с два конда и два диода (единият ценер) к'ви чудеса са възможни... 
|
| Пон Юни 24, 2019 4:30 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Бай Ъ, тоз товар 12А...няма ли си ДЦ/ДЦ с разрешение...при 12А/400В това са 5кВт, или аз нещо не съм разбрал?
|
| Пон Юни 24, 2019 8:14 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Схемата се нарича de-power switch, има безопасна функция - да разкачи товара при късо, прегряване, претоварване, малфункция и т.н. Изискванията за ключа е да е прост, максимално надежден докато е включен, при изключване дори да изгори не е проблем стига да разкачи товара, затова разни дцдц, помпи, генератори и т.н. периферии за управление на n-канални и npn транзистори освен че правят схемата сложна я правят и ненадеждна.Изредил съм и други ограничения. Схемата със серийните р-канални транзистори все още е на масата, другите опции са паралелни p-канални мосфети и също така depletion mode н-канален(и) мосфети. Идеята на разните комбинирани свързвания е да се намалят загубите в ключа не за друго, ами устройството няма никакви условия за охлаждане.
|
| Пон Юни 24, 2019 9:59 pm |
|
|