|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:41 am
| Автор |
Съобщение |
|
joro
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Нед Авг 14, 2005 12:43 pm Мнения: 94 Местоположение: Пловдив
|
 Май ще е Linux
След днешните репортажи по телевизията мисля че за всички ще е полезно да обсъдим специализирания ел./uC/SIM/CAD софтуер за Линукс. Съществува ли такъв и кой е читав.
Сега се ми се върти в главата и един по-конкретен въпрос: Протеус гледам че е само за Виндолс, а някой подкарвал ли го е под Линукс с wine - как се държи?
|
| Вто Май 09, 2006 5:31 am |
|
 |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
С Wine не знам, но хайде да се пробва следната идея - Линукс + VMWare + 98 или ХР. Днеска ако ми остане време ще пробвам на едно РС със слак, VMWare и ВИн2000 дали ще подкарам Протеуса. Друг е въпроса че пак сме в нарушение с този виртуален кампютър под линукс но поне по не бие на очи.
|
| Вто Май 09, 2006 8:23 am |
|
 |
|
Balkana
Ранг: Популярен
|
Има емулатор на машина free за линукс, със своите си предимства и недостатъци. Bochs се казва ... ползвал съм го само за ДОС.
|
| Вто Май 09, 2006 9:52 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Безплатен CAD софтуер за Linux има, обаче е на ниво I-вата световна война ( или поне аз не съм намирал на ниво ).
Май е по-изгодно да се инсталират продуктите, които Ви трябват, барабар с Windows на преносим USB хард-диск и да се зарежда от там. Има такива, на външен вид приличащи на ролетка. Задължително на масата да се държи чук 400гр. минимум, та ако ни атакуват НСБОП с чука по харда, да върви да доказва после какво е имало в ролетката
Разбира се, най-доброто решение е да се лицензира софта, който се използва, но това означава, по мои преценики, около 5000$ на ПК за софтуер, което е поносимо за 50% от фирмите в БГ ( вместо да трошат пари за скъпи коли и вили, шефовете ще се бръкнат с някой и друга долар ). При това ще се разчита на поддръжка от страна на производителя, както е в белите държави. Но ... тук скоро няма да е така, за жалост.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Май 10, 2006 1:29 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
5000$ за кое по напред? Последната оферта която мернах е Aultium 6 - само схематика, елементарнa FPGA поддръжка (без ядра и други подобни чудесии), layout (без пост процесинг) за 8000 eur на работно място.
Имаше и някаква server-client конфигурация, но се оказва че за по малко от 10 станции и тя излиза от тоя порядък.
Абе читавите кадове са си скъпи.
А че фирма може да си купи джип за 80 бона, ама няма 10 бона за софтуер е тема на друг разговор. Но то такива фирми кад софтуер не ги интересува. Виж ако имаш софтуер за препиране на пари или ДДС измами, ще ти го купят и на 100 бона да им го дадеш.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Май 10, 2006 4:08 pm |
|
 |
|
¶
|
Няма да се нахвърляш на скъп CAD, има и по-евтини от рода на Дет КАД, PCB Elegance, Eagle и т.н. Сумата е достатъчна, да се оборудва добре едно работно място. Даже си мисля, че Protel може и на модули да се лицензира. Например, много рядко използвам симулацията, обикновено си лепя платката и око да види ръка да пипне.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Май 10, 2006 5:56 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Еми тая цена е без симулацията. Само пакета за правене на схеми и платки.
Скъпо е говедото.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Май 10, 2006 6:27 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
А за това какво ще кажете - http://www.htsoft.com/downloads/getfile.php?sourcepage=demos&productid=89 - HI-TECH PICC includes HI-TIDE 3 for Linux и естествено Eagle за платките под Линукса?
|
| Сря Май 10, 2006 7:47 pm |
|
 |
|
joro
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Нед Авг 14, 2005 12:43 pm Мнения: 94 Местоположение: Пловдив
|
Хмм направо вместо кутия за комп. може да се използва микровълнова печка, последната е удобна и като шкафче за дискове, може и на рафтчета да се направи, много практично.. аз днес така си направих аватара за 5сек. 
|
| Чет Май 11, 2006 12:39 am |
|
 |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
Аз за това все още имам проблеми с Linux - не че вече е толкова трудна за настройка, ама почти няма софтуер, какъвто на мен ми трябва за доста неща  . Но като гледам, доста голямо развитие има отпреди няколко години.
|
| Чет Май 11, 2006 5:16 pm |
|
 |
|
radolin
|
Има не само безплатен, а дори свободен софтуер  .
Един от популярните е gEDA http://geda.seul.org/ . Вярно, сигурно е като от 1-вата световна, но може да се свърши с него някаква работа. Колкото повече хора го ползват, толкова по-добре - поне някои от тях ще допринесат за развитието му. Дори и да не си програмист може да споделиш новите символи които си направил. Вярно научаването изисква определени усилия, няма начин.
KiCAD http://www.lis.inpg.fr/realise_au_lis/kicad/ - друг свободен пакет, с интерфейс реализиран с доста по-съвременна библиотека.
Поне тези от нас, които се занимават с това в свободното време би трябвало да им върши работа.
Така че, ползвайте свободния софтуер, дори и да е малко по-трудно. Поне за мен това допълнително усилие си струва.
Като добавим към горното и портовете на GCC за AVR, MSP и ARM архитектурите GNU/Linux е една съвсем използваема среда за разработка.
Поздрави,
Радо
|
| Пон Яну 29, 2007 1:39 am |
|
 |
|
¶
|
Не, мерси, предпочитам да не използвам такъв вид CAD софтуер. Преди 2-3г. се мъчих, не помня с кой точно PCB CAD за Linux, само дето времето си загубих, трагедия, пък и няма как да е нещо друго, след като се пише от хора в свободното им време, пък и колко ли са тези дето си правят платки под Linux, та да се събере достатъчно информация, че да се помага на разработчика. Ако е някакъв друг вид софтуер, по съм съгласен да го използвам под Linux, но точно CAD, освен с учебна цел, няма да е в близко време. Тепърва да преработвам над 500 PCB компонента, няма да го бъде  Ако бях ученик/студент сигурно щях да се чопля.
|
| Пон Яну 29, 2007 3:59 am |
|
 |
|
Gost
Ранг: Новодошъл
|
Съгласен съм с Пирев - Линукс е голям гърч и според моите наблюдения намалява прозиводителността в пъти. Направо си е изнасилване, но напоследък се превърна в мода от анти-Гейтс социалисти. Но има и откачен народ - мой приятел (Италиянец) ми се обиди, защото споделих че харесвам Виндоуз-а и съм игнорантен към опитите на Линукс да се намеси на пазара.
Отделно, че специализирани решения (не само САД) са рядкост, а поддръжката е толкова тегава, че направо да те откаже.
|
| Сря Яну 31, 2007 9:15 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Мдаааа пода MAC OX обаче няма проблеми, симулацията позволява да си истаираш винбоз и всички приложения които ползваш в него не е много зле, отделно има симулация на винбоз среда но за нея не знам как се държи.
|
| Сря Яну 31, 2007 10:01 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Че те МАК-вете нали минаха на Интел процесори и направо Уиндоус можеш да си сложиш вече - що трябва да го правиш сложно като може да е лесно  .
|
| Сря Яну 31, 2007 10:39 pm |
|
|