Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Софтуер втора употреба? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Софтуер втора употреба?
Гледам че в ebay се продава всичко, въпроса ми е колко е легално да ползваш софтуер втора употреба , купен от човек който ти предоставя и лиценза.

Вто Май 09, 2006 1:34 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Лиценза не е поименен, значи няма нищо незаконно. Както се отърваваш от стария си ПК и го препродаваш на някой друг, по същия начин препродаваш стария си и ненужен софтуер. В крайна сметка и едното и другото е стока на пазара.

Вто Май 09, 2006 2:05 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
нищо на M$ не може да се препродава, лиценза не непрехвърляем. не знам само ако си купил ОЕМ с техника (например лаптоп с ХР) и препродадеш лаптопа дали това не важи и за ХР-то.
според проверяващите, трябва да имаш фактура на твое име, в която да е упоменат номера. ако си купиш нещо от e-bay, няма кой да ти издаде такава фактура.
по същата причина, М$ продукт, купен извън българия е незаконен за ползване в страната.

на другите производители лицензите са различни, но в общия случай са поименни

Вто Май 09, 2006 3:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
OEM софтуер (вкл. бозата), е законен за ползване единствено с машината с която е купен. Тъй че ако имаш ОЕМ боза можеш да го продадеш с компютъра. За това ти го продават с една лепенка дето се лепи на компа.

За индивидуалните лицензи (фирмени или на частно лице) - в повечето случаи наистина са поименни. Мисля, че има вариант да се препродават. За бозата едва ли си заслужава да се правят еквилибристики. Все пак купувайки си Протел за 10000 евро и сменяйки си регистрацията на фирмата, нали не мислите, че ще се купува нов за още 10000.

Всичко е въпрос на лиценз. То си пише в хартията какво може и какво не може (уж).
Някой чисто потребителски продукти (например за обработка на снимки или игри) лиценза е обвързан директно с носителя. Т.е потребителя има право да го инсталира само на един компютър в даден момент. А дали това се прави от Пешо, Гошо или Драган е все тая.

Вто Май 09, 2006 3:49 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
това с лиценциите е много гадна работа. няма значение дали са M$ EULA, GNU или друго. отнема много време да се прочете, защото са едни завързани фрази и обикновено важните неща са скрити някъде между плявата. има изречения, които четеш по 10 пъти и пак се чешеш по главата...

за пример ще дам FLASH-плеъра, който по идея е достъпен за всички за сваляне и ползване. да ама не...
не може да се ползва на *BSD, дори за linux не може за всички дистрибуции

Вто Май 09, 2006 5:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Казаха ми, са процедирали серсем наскоро с един юзър: по сигнал му правят проверка на ПК, изземват го, започват се разни разпити и т.н., стига се до съд. Обвиняват го в използване на нелицензиран софтуер. Пред съда адвоката на юзъра доказва по недусмислен начин, че софта, за който обвиняват неговия клиент, е инсталиран 3 дена, след изземването на ПК :D С една дума, така и така са се разкарвали за ПК на юзъра, ами барем да му инсталират някоя и друга програма :D

Тъй че имаш нямаш лиценз, като опрат до теб все ще намерят начин да опереш пешкира :wink:

Вто Май 09, 2006 9:06 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
¶ написа:
Казаха ми, са процедирали серсем наскоро с един юзър: по сигнал му правят проверка на ПК, изземват го, започват се разни разпити и т.н., стига се до съд. Обвиняват го в използване на нелицензиран софтуер. Пред съда адвоката на юзъра доказва по недусмислен начин, че софта, за който обвиняват неговия клиент, е инсталиран 3 дена, след изземването на ПК :D С една дума, така и така са се разкарвали за ПК на юзъра, ами барем да му инсталират някоя и друга програма :D

Тъй че имаш нямаш лиценз, като опрат до теб все ще намерят начин да опереш пешкира :wink:

Шопите имат една завидна мъдрост: "Както и да врутиш, газо ти все отзад"...

Вто Май 09, 2006 10:12 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]