Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Метан или газ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Метан или газ?
Въпроса ми е следния, на кола която харчи 12/100 среден разход бензин (80/20% извънградско/градско) и изминава около 25000км. на година, произведена преди 4г., каква уредба е по подходящо да се сложи - метан или автогаз? Къде може да се погледне реално за разхода на една кола при движение на метан - потребители които карат и имат наблюдение върху джоба си? Не ала-бала на търговци и митове на потребители!
И втори въпрос - къде в БГ поставят качествено газови уредби пълен инжекцион?
Ако има някои неточности по описанието ме извинете, лаик съм си малко по авто историите :wink:

Вто Май 09, 2006 9:45 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Каде ще го зареждаш този метан?
Ако има метан станции по маршутите които пътуваш и не държиш на багажника слагай.
Аз съм на метан втора година. Градско 5.5лв извън градско миналато лято (преди увеличението) 2.7лв./100км.
Сега предполагам ще е 3.8лв./100км
Колата гореше 5.5л/100 бензин на извън градско.
В София (8-10)л./100км

Вто Май 09, 2006 10:23 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Както казва Румен, въпроса е има ли къде да зареждаш. Основния проблем е слабата инфраструктура, въпрки че нещата се подобравят. За багажника, зависи какви бутилки ще сложиш, аз съм съм с 2 по 30л воден обем и ми остана багажник. Колата е Рено Меган 1.6 /90к.с. Събират общо 10 кг метан, което е еквивалентно на 16 л бензин, не е много, но София ми стигат за 150-160 км, а извънградско съм успявал да мина 260-270 км. Аз карам от 1 година и разликата в цените е повече от осезаема: 1кг метан е 1 лв, това е еквивалентно на 1.6 литра бензин по 1.90 - 3 лв, а и се намаляват вредните емисии. Факт който на запад, се цени доста. За съжаление началната инвестиция не е малка, особено за газов инжекцион. Бутилките са скъпи поради това че работят на високи налягания. Уредби слагат на доста места, от поставянето на мойта съм доволен (не е газов инжекцион), но гледам че там слагаха и газови инжекцион на такситата. За газта не мога да коментирам как стоят нещата, тъй като нямам опит.

Вто Май 09, 2006 11:58 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Абе според мен ама хич не е приятно чувството че имаш бомба в багажника.

Сря Май 10, 2006 9:34 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
За кола 2002 - нито едно от двете. :( Най-доброто решение е етанол.

Сря Май 10, 2006 9:41 am
Профил

Мнение 
Колата е джип Митсубиши 2003г. Пътува често до София, едно пътуване излиза 180 лв. Сега ако правилно съм разбрал от колегите ако се мине на метан ще бъде 60лв., по мои изчисления на газ ще бъде 90лв. Лошото е че багажника е отвратително малък за такъв автомобил и най-близката метан станция е на 65км. А газ навсякъде.
@Реконструктор - каква е идеята с етанола? Има ли от къде, само ЕКУ-то ли се бутва или има и друга тънкост. Какъв е икономическият ефект?
@IGBT = бутилката с метан не експлоадира дори в горящ автомобил - само изсъсква за разлика от пропана.

Сря Май 10, 2006 10:37 am
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
За кола 2002 - нито едно от двете. :( Най-доброто решение е етанол.

Дай повече подробности за етонол-а ?

Че мисля да си купувам това а се предлага само с бензинов мотор. :wink:

Сря Май 10, 2006 10:51 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Абе кво е това безумие - бензинов джип. Дизела му е майката.

Сря Май 10, 2006 11:34 am
Профил ICQ

Мнение 
тази неделя ми се скапа колата преди Варна, наложи се да вземем колата на един приятел за да се приберем в София...
Та за първи път карах кола на метан. Разход Варна-София малко над 20лв (по-евтино от автобусен билет).
Верно да караш Golf3 с 1.8 двигател на метан не е голям кеф, ама като си помисля че преди да оставя моята коля бях сипал бензин за 110лв, а в голфа не може да сипеш метан заповече от 9лв...
Сметката показва че метановото устройство се избива за около 10000км. Говоря за устройство и тежка метална бутилка за 1300лв.
Доколкото знам в Италия и други страни голяма част от автомобилите са на метан и досега никъде не е имало сериозна авария, така че е надеждно. По-добрият вариант са леките карбонови бутилки, ама са доста скъпи, пък и има опасност колата ти да бъде открабната заради бутилка от 5000лв...
Но ако нямаш метан станция на близко е кофти... с едно зареждане за 8-9лв се изминават средно около 200км. Виж ако сложиш 130л лека карбонова бутилка ще имаш 400км и може да се върже.

Сря Май 10, 2006 11:48 am
Профил
Аватар

Мнение 
milenjs написа:
@Реконструктор - каква е идеята с етанола? Има ли от къде, само ЕКУ-то ли се бутва или има и друга тънкост. Какъв е икономическият ефект?

Ми икономическия ефект е 70 стинки / литър на дребно, на едро е към 40-50. :) При 20% увеличен разход. Проблема е, че ЕКУ-то се сменя изцяло. Или, в краен случай, A/F контролер.

Сря Май 10, 2006 11:54 am
Профил

Мнение 
Това с етанола, ми звучи малко екзотика. Някой карал ли е с него? Иначе цената звучи добре, да не е нещо контрабанда :).
От това което съм чел, метановите уредби се смятат за по-надеждни от газовите, дори и от стандартното бензиново изпълнения. Бутилките са доста здрави. Правят по безшевна технология, дебелината май беше на 5 мм и затова са тежки (мойте 2 тежат 54кг общо). Карбоновите са добра алтернатива, но цените които чух не са малки: 20 euro за литър воден обем.

Сря Май 10, 2006 12:37 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ypauns написа:
Това с етанола, ми звучи малко екзотика. Някой карал ли е с него? Иначе цената звучи добре, да не е нещо контрабанда :).

Цитат:
Brazil produces 14 billion liters annually, enough to replace about 40% of its gasoline demand. Also as a result, they announced their independence from Middle East oil in April 2006. Most new cars sold in Brazil are flexible-fuel vehicles that can run on ethanol, gasoline, or any blend of the two. In addition, all fuel sold in Brazil contains at least 25% ethanol.

Сря Май 10, 2006 12:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Знаеш ли откога търся евтин спирт и не мога да намеря.
Кажи каде е това 40-50ст.
А за вървежа не ме притеснява аванс процесорите дето ги правя ще станат и за спирт :wink:

miro_atc
със аванс просерор разлика във вървенето няма да има (почити)

Сря Май 10, 2006 1:23 pm
Профил

Мнение 
ОК. За Бразилия съм съгласен. Въпроса е как стоят нещата тук при нас?

Сря Май 10, 2006 1:37 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
rumen написа:
Знаеш ли откога търся евтин спирт и не мога да намеря.
Кажи каде е това 40-50ст.
А за вървежа не ме притеснява аванс процесорите дето ги правя ще станат и за спирт :wink:

miro_atc
със аванс просерор разлика във вървенето няма да има (почити)

Аванса не е проблем. Проблема е, че етаноловата горивна смес е ~ 9:1.

Сря Май 10, 2006 3:15 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща