| Автор |
Съобщение |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
Цецо, western union e $ 15 само... не че е малко, но поне разправиите с банки ще си спестиш
|
| Чет Май 11, 2006 10:33 am |
|
 |
|
nickich
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
...до 100$... над 100$ е друго!
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Чет Май 11, 2006 10:35 am |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Не съм голям експерт по английска филология ама:
"Your billing address must be entered exactly as it appears on your credit card statement. Please check your statement for accuracy to avoid delays in processing your order. "
"Please note that paying by check or money order requires extra processing time. Only domestic credit cards will be accepted. International credit cards will not be accepted. "
това ми звучи като да не става както предлагаш.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Май 11, 2006 10:43 am |
|
 |
|
nickich
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
Да, така пише, но не ми се е случвало да ми откажат. Аз винаги, когато не мога да поръчам до БГ, така правя.
Май единственото, което ги интересува е да имаш валидна карта и да имаш пари в нея
Ако случайно нещо не им хареса - те ще ти кажат, но ти нищо не губиш от това.
|
| Чет Май 11, 2006 11:12 am |
|
 |
|
Цецо
|
Мислиш ли? Щото не става въпрос за малко пари.
А телефон за контакти кой даваш - тоя който е на адреса в америка ли?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Май 11, 2006 11:26 am |
|
 |
|
3aek
|
това че искат billing и shipping да са еднакви когато поръчката е през интернет е разбираемо, защото така стават повечето измами с карти - някое хлапе дето разнася бири в ресторанта на златни пясъци докато отиде да оправи сметката на ПОС терминала си копира информацията от картата и след това хайде на пазар през интернет ...
почти всички банки задължават търговеца когато поръчката е по телефона или интернет (т.е. картата не може да се прекара през ПОС терминала) да пращат само на адреса на картодържателя иначе при оспорване на плащане ако не е изпратен на адреса на картодържателя търговеца губи защита от банката и не си получава парите
|
| Чет Май 11, 2006 11:57 am |
|
 |
|
Цецо
|
Е и как ще пратиш цветя на някое гадже така?
|
| Чет Май 11, 2006 12:13 pm |
|
 |
|
nickich
|
...телефона в америка - надявам се там има кой да потвърди при нужда. Досега не са искали потвърждение или каквото и да било. Просто прожеряват дали имаш пари и плащат. Пишеш адреса в УСА, все едно 4е сега си там. Принципно няма значение дали си там и поръчваш с карта, която е издадена от БГ. Мойта е от първа инв. банка и нямам проблеми с преводите.
Правил съм и поръчки, на които билинг и шипинг адреса са коренно разли4ни от тези на картата ми, дори и имената са други, и не е имало проблеми. Това се налага ако ще ми пращат стоката чрез куриер и ще я получава друг човек (не аз), но искам аз да я платя. Тогава пиша имената на човека, който ще я получи (за да не се заяждат куриерите) и си пиша моята карта, за да платя с нея.
|
| Чет Май 11, 2006 12:25 pm |
|
 |
|
Цецо
|
По принцип какъв е смисъла на понятието Billing address?
Това е адреса на който ще се издаде фактурата? Прав ли съм? А когато става въпрос за частно лице? Нещо от сорта на официален платежен документ - касова бележка ли е? Какво е аналога му в БГ?
|
| Чет Май 11, 2006 1:47 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Смисъла е да не стават измами, защото другото инфо го има написано на картата ако някой я намери. Пък се предполага, че билинг адреса го знаеш само ти. Не е задължително да са еднакви с шипинг адреса. При мен винаги са различни, защото картите са ми издадени в NY (т.е. билинг адреса ми е там), а всичко се шипва тук в Чикаго. А как ще реагират ако се шипва до БГ с билинг адрес тук - незнам  . Цецо - една идея - след като имаш вече банкова сметка тук и ако имаш он-лайн банкиране - никакъв не е проблема да се регнеш в пейпал и тогава си плащай където искаш и колкото искаш. Единствения ти проблем остава - как да си пълниш евтино сметката тук  .
|
| Чет Май 11, 2006 3:35 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами на мен и шипинга и билинга ще са едни и същи - адрес в Чикаго.
Но няма да съвпадат с адреса на титуляра на картата (който е в БГ и по принцип си е фиксант при издаването). Това за българската Visa карта.
А за американската дебитна - там нещата са ясни, мога да оперирам с нея без проблем само дето как да я пълня евтино?
|
| Чет Май 11, 2006 3:43 pm |
|
 |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
@Цецо:
Един сравнително евтин вариант да си пълниш американската сметка - отваряш една сметка в БГ банка. Взимаш от банката една дебитна карта, с която от USA могат да се теглят пари от тази сметка. И малкият проблем е само да намериш човек в USA, на когото можеш да вярваш, комуто да пратиш тази карта, и който да има наоколо клон на тази банка LaSalle. Като искаш да заредиш американската сметка, слагаш левове в българската и известяваш връзката тук. Той (или тя) тегли пари от АТМ с българската карта и ги внася в US сметката ти. Таксите за такова теглене на кеш от банкомат не са много голями (доколкото аз знам, ама може и да съм в грешка). Единственият минус е, че ще трябва да намериш човек да ти помага с тези операции.
|
| Чет Май 11, 2006 4:41 pm |
|
 |
|
Цецо
|
2 евро + 1% от сумата + курсовите разлики. Доста добра оферта за по-малки суми. Много добра идея. Ще го имам в предвид за в бъдеще.
|
| Чет Май 11, 2006 5:33 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
А в случея Цецо защо да не върши работа
1% * 500 = 5 ?
=> 5$ + 2Е + разликата в курса ( тя притеснява очевидно)
--
груба сметка
500 * 1.53 = 765lw
(курса там + 10стотинки отгоре - мисля си е доста и достатъчно)
765 / 1.63 да е курса там = 470$
30$ + 5$ + 2.5$ = 37.5$
това засега май е най-малката "комисионна" , която се е получавала ?
просто обобщавам
едит: всъщност ти трябва да пратиш по-голяма сума, за да след комисионната , която ще е по-голяма; да останат 500$
---
Като се замислиш ситуацията е доста тъпа. Имам предвид - искаш да дадеш пари , а кой от кой начин по лош за клиента. и едни сучения. Е*ати се едно сме някавка страна от 3-тият свят или сякаш банковите системи са с векове назад и няма електронни системи и прочие. Просто тъпа работа.
Все пакискаш да вкараш пари от теб/твоята държава в друга държава и най-вероятно там да се завъртят и ... абе тъпо 
|
| Чет Май 11, 2006 6:16 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Не бе, не ме притеснява. Курсовата разлика (по скоро имах предвид маржа) аз така или иначе ще си го платя - на мен заплата ми плащат в левове  . От това не мога да избягам при всякакъв вид трансфер - доларите ще си ги купя. Но пък сега долъра си е на далавера.
Но в момента нямам доверен човек който да пътува натам, че да вземе карта със себе си. А да я пускам по пощите, не ми се занимава.
Но за в бъдеще мога да инсталирам една такава установка. Тя картата ако е дебитна в БГ банка - хляб неще. Може да си седи празна и да чака.
Ей така се скапва платежния баланс на една държава.
|
| Чет Май 11, 2006 6:41 pm |
|
|