Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Програмиране на ATmega8515 с PonyProg 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение Програмиране на ATmega8515 с PonyProg
Здравейте. Това в пръвия mcu с който се захващам изобщо (а и познанията ми за електрониката са скромни) и срещам доста затруднения с него.
Като за начало пробвах 2 различни вариант на PonyProg (от Младконструктор и от един друг сайт). В първия случай платката я сглобявах, но тъй като не работеше адекватно (т.е. държеше се "странно") с PonyProg реших, че проблема е в платката или просто не мога да открия проблема аз. За това си купих сглобен/готов програматор ( http://programatoribg.com/ponyprog/index.htm ), с която се надявах да си реша проблема...

По същество: микроконтролера е ATmega8515 (16PU) и не мога да накарам програматора да чете/записва/изтрива и т.н.

Това което направих като стъпки:

Монтирах 8515 на програматора, свързах го към PC-то чрез серийния порт (пробвах варианти и с външно захранване и директно от серийния порт), след което в PonyProg (ver 2.06f) избрах Serial, Si Prog I/O, COM1 от Setup менюто. От селект менютата посочих AVR micro и ATmega8515. Накрая пуснах калибриране. До тук всичко мина ок, без съобщения за грешки.

В AVR Studio 4 компилирах някакъв измислен пример за 8515 колкото да получа някакъв hex файл. Заредих го в PonyProg след което изпълних Command -> Erase, но непрекъснато ми показва Device missing or unknown device (-24).. дори и с ignorе (както се препоръчваше на сайта на PonyProg) не успява да изтрие нищо (зацикля на тази грешка и трябва да излезна с Abort).

След това изпробвах и другите функции, някой от които работеха, други не. Например установих, че Read/Write data (EEPROM) работи правилно (въпреки, че и тук се показва грешка -24, но след ignore успява да се справи с четенето/записа).

Ако се опитам да отворя Configuration and Security bits по подразбиране те са "празни" (т.е. нито един от чек боксовете не са селектирани)... Давам Read (последва грешка -24, игнорирам я) и се "прочитат" битовете.. обаче абсолютно всички са маркирани (програмирани, ако се вярва на това което е прочело, въпреки, че по default не би трябвало да бъде така /май/). Write на битовете дори не съм посмял да правя, за да не се обърка нещо...

За разлика от успешното Read/Write на данните (EEPROM) то Read/Write Program е неуспешно :roll: Незнам дали това е нормално...

Всъщност като се замисля мога да потвърдя, че правилно работи само четене/запис на данни...

Извинявам се за тъпите въпроси... но направо съм се отчаял с тея програматори (вече 2-ри не може да проработи, макар и да не съм пробвал с други mcu).. а ако това не може да тръгне няма как да продължа на пред.

Дано на някой да му се занимава и да може да ми помогне със съвет...

Чет Май 11, 2006 11:28 pm
Профил

Мнение 
Гледам, че доста хора са прегледали темата, но никой не е писал :roll:
Никой ли не е ползвал ATmega 8515? Някакво предположение къде бъркам /поне принципно/ ?

Мерси предварително!

Edit: Прочетох някъде, че има промени свързани с програмирането на чипа (споменава се за блоково записване вместо байтово). Също така имало някакъв конфигурационен бит (8515C) който установява съвместимост (Compatibility) със стария чип /който го замества/ 90S8515. За съжаление това е първия микроконтролер с който се сблъсквам и нямам опит за да се справя лесно без грам помощ :(
Едното което ми хрумна като идея е да настроя PonyProg за 90S8515, но до колкото разбрах от datasheet-a има разлика в конфигурационните битове. Опасявам се, че чипа съм го прецакал (може би грешно записани conf & security битове), а в същото време се колебая дали отново да взема същия чип или да се насоча към друг със сходни възможности.

Пет Май 12, 2006 4:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тоя програматор, който си купил понякога създава проблеми. На самия него има един лентов кабел, който може да се прехвърля към различни части от програматора. Обърни внимание, че е направен като съвкупност от няколко отделни програматора за различни чипове - PIC, AVR, памети... като за всеки конкретен случай трябва да прехвърлиш лентовия кабел така, че СОМ-а да е свързан с цокъла където се намира чипа, който искаш да програмираш. Може би там е проблема?

Пет Май 12, 2006 5:22 pm
Профил ICQ

Мнение 
Мерси за отговора!
Лентовия кабел е преместен на подмодула за AVR, а самия чип е поставен на 40 пиновия цокъл (за АТ90S8535, другия 40 пинов е за АТ89С8515, но мисля, че пиновете неотговарят на даните от datasheet-а). Все пак ще погледна отново връзките спрямо datasheet-а да не съм направил тази глупост.. иначе джъмперите изглеждат правилно избрани.

Edit: Оффф май съм го объркал цокъла :oops: видях, че на 8535 XALT1/2 се намират на различни места :roll:

Пет Май 12, 2006 5:43 pm
Профил

Мнение 
Въпроса отпадна!!! StiV мерси... индиректно ми помогна много!! 8)

Бях се заблудил от 40 пиновия цокъл тъй като е отбелязано АТ90S85... a ATmega8515 e заместител на АТ90S8515 т.е. и двете са от серията AT90S... и така се заблудих, въпреки, че "уж" гледах пиновете които се използват за програмирането да са правилно свързани на платката. :roll:

Сега всичко се чете/записава/трие :D

Пет Май 12, 2006 6:01 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]