|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:51 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 UART TX FIFO въпрос
Иде реч за LPC2000, но въпроса би трябвало да е валиден за всички 16550 базирани UART-ове.
FIFO-то на трансмитера е 16 байта. Но за разлика от ресивера няма как да се сетне нивото на което ще се генерира прекъсване.
Това според мен автоматически значи, че и когато има един свободен байт, ще се изгенерира прекъсване. Прав ли съм? Защото ми се вижда тъпо.
Веднъж напълнен FIFO буфера ще си загуби смисъла - прекъсване ще се генерира на всеки изпратен байт. И процесора ще се омота от прекъсвания.
Или може би аз не съм прав и прекъсването се генерира, едва когато FIFO-то се изпразни?
А пък тоя ред в дейта шита съвсем ме смути :
A THRE interrupt is set immediately if the UART0 THR FIFO has held two or more characters at one time and currently, the U0THR is empty
Как да го преведа?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Май 11, 2006 5:48 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
THRE = Transmitter Holding Register Empty
и този флаг се вдига когато е ПРАЗЕН Tx FIFO.
Няма да имаш прекъсване на всеки изпратен байт.
Точно така!
Цитираното изречение се превежда:
"Заявка за прекъсване по THRE се подава ако Tx FIFO е съдържал минимум два байта и в момента е празен(байтовете са прехвърлени към преместващия регистър)."
Когато се подаде заявка по THRE, в преместващия регистър все още се намира последния байт. Когато и той бъде изпратен се вдига и флага TEMT, който обаче не генерира прекъсване а само е достъпен за четене от статус регистъра UxLSR.
|
| Чет Май 11, 2006 6:07 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Мерси.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Май 11, 2006 6:35 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Втори въпрос.
Какво се прави като се засече някакъв сорт грешка при приемане: от типа на OE, FE, BI?
На простите контролери е достатъчно да се изключи и включи ресивера, за да се ресетне, и после почвам наново.
Но при 16550 нещата май не са толкова прости. Трябва ли да изчиствам LSR, регистъра за данни, флага за прекъсване по грешка на линията в U0IIR поотделно или има някакво универсално решение - получи се грешка, изливаме кофата и почваме отново.
|
| Пет Май 12, 2006 11:05 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ОЕ (overrun error) не е грашка по линията. това е ТВОЯ грешка - не си успял за изчетеш поне един байт от фифито (ако е пуснато) или приемащия регистър, а е дошъл нов и си загубил последния приет байт. това е индикация, че ти куца интеръпт процедурата при приемане.
FE (framing error) и PE (parity error) говорят за различно сетване на приемника и предавателя, или (ако са епизодични) дълга линия и лоша характеристика. в този случай би трябвало да се регистрира наличие на грешка и да се реагира на по-горно протоколно ниво (препращане на фрейм)
BI (break interrupt) е индикация, че имаш BREАK състояние на линията. това не е грешка, а индикация за промяна в състояние, като RTS или RI
|
| Пет Май 12, 2006 11:30 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Ако говорим само на хардуерно ниво.
Самото прочитане на статус регистъра(UxLSR) нулира някои от флаговете. За да излезеш нормално от прекъсването трябва и едно четене на UxIIR. Трябва да ресетнеш и Rx FIFO буфера защото в него може да има грешни байтове.
Всичко това аз го правя по отделно. И мисля че това е сигурния начин.
На протоколно ниво, разбира се ти решаваш какво да правиш.
|
| Пет Май 12, 2006 11:41 am |
|
 |
|
Цецо
|
На LPC то всичките тия генерират RLS (Receive Line Status) прекъсване. Няма да се учудя ако на 16550 е също така. Та затова ги слагам в един кюп.
При мен комуникацията си работи и тия грешки не избиват. Но не мога да оставя траповете отворени. Трябва да има кой да разчисти труповете. И понеже е по изключение, се чудех дали не мога да изключа и включа UART-a. Ама никъде в дейта шита не пише това да рисетва грешките (както например е при пика). Та затова ще се прави поетапно в всеки регистър явно.
|
| Пет Май 12, 2006 2:23 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
разбира се, че има някакво обединяване на източниците за прекъсване. иначе няма да ти стигнат векторите
твоя крижа е, като влезеш в прекъсване да се огледаш от къде ти е дошло (LSR) и да решиш какво да го правиш. ако искаш не го прави нищо, твоя си работа. но трябва да го обработиш.
|
| Пет Май 12, 2006 2:42 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Оооо да. Обработвам го - всичко получено от фрейма в коша и рисет на приемника.
Точно тая комуникация дето правя в момента хич не е капризна. Бавна, спокойна, няма риал тайм.
|
| Пет Май 12, 2006 4:12 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|