Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Парктроник с повишена точност 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ще питам в тая тема, за да не отварям друга.
Как се оценява минималното и максималното измерване на разстояние, изхождайки от информацита за датчика? Примерно тази. Какво значи open и enclosed type за един ултразвуков датчик?

Пет Апр 14, 2006 10:08 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
Ще питам в тая тема, за да не отварям друга.
Как се оценява минималното и максималното измерване на разстояние, изхождайки от информацита за датчика? Примерно тази. Какво значи open и enclosed type за един ултразвуков датчик?

open и enclosed type - това е корпуса на дат4ика. Единия е отворен, другия е затжорен. Затворения може да го ползваш дори под вода и не му пречат замърсяванията.

За разстоянието ... пращам ти две документ4ета. Там е описано. Едва ли мога да го опиша по-добре :)

Прикачени файлове:
ultrasonic.rar [287.64 KiB]
468 пъти

Пет Апр 14, 2006 10:18 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
Open - където пиезо мембраната има директен контакт с околния въздух. Няма защита от влага и прах. Обикновено пред мембраната има метална мрежа. При този тип както се сещаш чувствителността е по-голяма.
Enclosed - пиезомембраната е залепена от вътрешната страна на метален цилиндър (общия случай). Много добра защита от влага и прах, но по-ниска чувствителност.
Големината на мъртвата зона зависи от останалия хардуер и най-вече входните вериги и драйвера. Големината на мъртвата зона зависи от минималното време, което датчика (като комплексно електронно устройство) е способен да отчете между излъчения ултразвуков сигнал и приетото ехо.

Пет Апр 14, 2006 10:25 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Да, виждам, че е максимално опростено - излъчване на сигнал и приемане на ехо. С меренето на времето се занимава самия процесор, което е много добре. :) Дали е възможно усилвателя на приемника да се намери в някакво по-компактно интегрално изпълнение (чипче)?

Пет Апр 14, 2006 11:45 am
Профил
Аватар

Мнение 
nickich написа:
За разстоянието ... пращам ти две документ4ета. Там е описано. Едва ли мога да го опиша по-добре :)

Много ценен док, 10х! :D

Пет Апр 14, 2006 11:46 am
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
Да, виждам, че е максимално опростено - излъчване на сигнал и приемане на ехо. С меренето на времето се занимава самия процесор, което е много добре. :) Дали е възможно усилвателя на приемника да се намери в някакво по-компактно интегрално изпълнение (чипче)?

Там е работата, че не може да стане толкова просто - не и ако държим на "повищената точност". Просто защото скоростта на звука не е константа. Процесора би трябвало да мери и температура на околната среда, атносферно налягане, вероятно и други простотии и да внася корекция... Другия вариат е с автокалибрация - още една двойка предавател-приемник, на някакво постоянно разстояние един от друг. Значи чрез тях контролера измерва първо скоростта на звука в дадения момент, и при известна скорост вече може и да измери разстоянието... някакви такива съм ги мислил навремето. Не обяснявам много свързано, но мисля че достатъчно ясно :)

Пет Апр 14, 2006 12:30 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
setoy написа:
Реконструктор написа:

Там е работата, че не може да стане толкова просто - не и ако държим на "повищената точност". Просто защото скоростта на звука не е константа. Процесора би трябвало да мери и температура на околната среда, атносферно налягане, вероятно и други простотии и да внася корекция... Другия вариат е с автокалибрация - още една двойка предавател-приемник, на някакво постоянно разстояние един от друг. Значи чрез тях контролера измерва първо скоростта на звука в дадения момент, и при известна скорост вече може и да измери разстоянието... някакви такива съм ги мислил навремето. Не обяснявам много свързано, но мисля че достатъчно ясно :)

А така. :) Датчик с преграда на предварително известно разстояние от него е напълно достатъчнен за калибрация. Мен ме притеснява единствено електрическата част. :(

Чет Апр 20, 2006 3:26 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
И на мен тази тема ми е интересна :wink:
Гледах, че при добрите парктроник изпълнения се взима предвид това дали вали на вън, дали датчика е заледен и др от този род. Вероятно това се прави на "сухо", т.е. калибрацията се извършва без преграда, като идеята е, че в идеални условия ултразвукова вълна няма да се отрази и върне, НО когато има дъжд или още по-добре когато е заледен датчика (тук вероятно става въпрос за комбиниран приемник/предавател иначе не виждам как ще стане номера) ще се върне/приглуши. Обаче остават много загатки като например как точно да се отдели отразения сигнал при дъжд/заеледяване на датчика от нормално срещане на преграда...
Интересни са ми (бе/ра)зумните идеи на опитните колеги :roll: :wink:

Нед Май 14, 2006 9:50 pm
Профил

Мнение 
Ами лесно ще го отделиш, първо отраения сигнал от дъжда ще бъде п слаб, н второто което е по-важно ако импулса който изпрашташ е 10 uS тои който получаваш ще е по-малък, като осредниш няколко отчета ще ти стане ясно дали това е дъжд или плътен предмет, е освен ако не вали доста здраво. А за калибриране с преграда, идеята не е лоша, но ми се вижда трудно реализуема. Първо това трябва да е някъде отвън, където условията са същите, въпроса е къде. После, какво ще е разстоянието, ако е 1 м ОК, но ако е 5 мм мисля че нищо няма да калибрираш, по скоро ще те лъже. Един сензор за температура и един за влазност не осъпява и не ослужнява кой знае колко конструкцията, никак даже, елементарно нещо,просто четеш още два аналогови сигнала.

Сря Май 17, 2006 9:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Ами лесно ще го отделиш, първо отраения сигнал от дъжда ще бъде п слаб, н второто което е по-важно ако импулса който изпрашташ е 10 uS

Какъв дъжд бе батка. :) 10 uS не е възможно, тъй като датчиците сами по себе си бачкат на 40 KHz, което ще рече 1 импулсче на 0.025 ms. Аз мисля да излъчвам по 2 импулсчета, което ще рече, че продължителността на излъчването ще трае 0.05 ms, преди да превключа на приемащ режим. 0.05 ms при скорост на звука 330 м/с значи 330/20000=0,0165 м, т.е. минималното разстояние, което ще мога да меря е 1.65 см, което ме устройва напълно.

ToHu написа:
тои който получаваш ще е по-малък, като осредниш няколко отчета ще ти стане ясно дали това е дъжд или плътен предмет, е освен ако не вали доста здраво.

О, логиката няма да е кой-знае колко сложна - при поредица от силно различаващи се отчитания на дисплея светва тлъст надпис ERROR и нататък се оправяй както можеш. :)

ToHu написа:
А за калибриране с преграда, идеята не е лоша, но ми се вижда трудно реализуема. Първо това трябва да е някъде отвън, където условията са същите, въпроса е къде.

Примерно вътре в бронята. Тя е куха и е на открито. :)

ToHu написа:
После, какво ще е разстоянието, ако е 1 м ОК, но ако е 5 мм мисля че нищо няма да калибрираш, по скоро ще те лъже. Един сензор за температура и един за влазност не осъпява и не ослужнява кой знае колко конструкцията, никак даже, елементарно нещо,просто четеш още два аналогови сигнала.

Да, разстоянието ще е минимум 1/2 м. Най-добре 1. Аз не гоня цена, гоня простота, и ми се струва, че доп. датчици, особено тоя за влажност, ще ми вгорчат сериозно живота. :)

Сря Май 17, 2006 11:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Според мен няма смисъл да се отчитат влиянието на температурата и влажността при такива малки разстояния. Разликата няма да е осезаема.

@Реконструктор, мислиш ли че 2 импулсчета ще са достатъчни?
@Реконструктор, тази сметка не е ли за едната посока? Нали сигнала после трее се отрази и да се върне. Значи 1.65х2 ??

А относно простотата и цената на това нещо, гледах една схема, не си спомням дали съм я дал на някой, където този парктроник го праат с един ТТЛ брояч и един генератор. ПРащат от генератора импулси и пускат брояча, после като се получат го спират и той показва нещо. Беше със светодиоди.

Чет Май 18, 2006 9:24 am
Профил
Аватар

Мнение 
nickich написа:
@Реконструктор, мислиш ли че 2 импулсчета ще са достатъчни?

Не знам, като го пробвам щи кажа. :)

nickich написа:
@Реконструктор, тази сметка не е ли за едната посока? Нали сигнала после трее се отрази и да се върне. Значи 1.65х2 ??

Говорим за комбинирани датчици, които хем излъчват, хем приемат. Излъчването на 2 импулсчета трае 0.05 ms, преди да се превключи на приемане. За това време звука изминава 1.65 см.

Чет Май 18, 2006 10:07 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Цитат:
За това време звука изминава 1.65 см.

Цитат:
Нали сигнала после трее се отрази и да се върне.

Т.е. сигнала изминава 1.65см ОБЩО в двете посоки - отиване и връщане. Следователно точността ще бъде 1.65см/2 ~ 8 мм.

П.П. Може и аз да бъркам ама така ми звучи логично :D .

Чет Май 18, 2006 10:41 am
Профил
Аватар

Мнение 
Абе как не можете да вденете нещо, дето го вдява дори и пълен ламер като мен, бре. :(

Чет Май 18, 2006 10:46 am
Профил
Аватар

Мнение 
Всъщност да. :) Контролера ще успее да хване импулси, дето се връщат от преграда на 8 мм разстояние, стига връщащия се импулс да не интерферира с този дето тепърва отива.

Чет Май 18, 2006 10:51 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща