|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:48 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Zdrav
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
800 ... 1000 ... 1500 температурите май станаха доста височки за хартиен двигател?
Струва ми се че не говориш сериозно за това машината да работи при 500 градуса и нагоре. И без охлаждане ...
Приемам го само защото е в "Безумни идеи".
|
| Чет Май 11, 2006 10:15 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
май просто мислим за различни температури
Аз говоря за средна температура на работния газ. Това е показател, който най-лесно се получава от термодинамиката на съответната машина и е най-полезен за оценка на нуждата от охлаждане. Все едно че дадената машина не работи а просто е пълна с газ с такава температура.
Доколкото знам при повечето съвременни двигатели вече се постига температура от около 1000 градуса. Пак повтарям, това е средна температура на газа, щото бензина примерно гори при около 2000 градуса, но тъй като се редуват тактове и влиза "студен" въздух с температура от около 300-400 градуса, за средната се получава под 1000.
Това не означава, че самият двигател се загрява до такава температура. Единствено колекторните тръби понякога почват да светят в тъмното, но като цяло само по вътрешната повърхност на двигателя има високи температури, но и те са далеч, далеч от температурата на газа.
Ако се върнем на компресора, който толкова много те притеснява. В най-лошия случай (без интеркулинг) ще имаме 500 градуса на сгъстения въздух. Какъвто и да е дизайнът на самия компресор, контактната му площ с горещия въздух ще е в пъти по-малка от контактната му площ с атмосферата. Като се има предвид че това е хибрид, т.е. двигателя няма да работи на едно място, смятам че е съвсем нормално да очаквам че следствие на естествения топлообмен корпуса на компресора няма да се загрее повече от 200 градуса. Според мен подобна температура е съвсем безопасна и няма нужда от специална охладителна система, а пък като сложим и междинното охлаждане на въздуха, просто не виждам защо го коментираме още.
Истинските проблеми са при пневматичния мотор, там виж средната температура на газа трябва да е бая над 1000 градуса (ако искаме кпд). И си трябва някакво гениално решение за да не се стапя...
Най-добрия пример за това колко сериозен е проблемът са толкова известните руски ракетни двигатели със затворен цикъл (НК33, РД180). Параметрите са следните - работния газ е окислител (кислород), температура 2000 градуса, налягане 200-300 атмосфери.
До 2000 година американците са смятали че е невъзможно да се построи двигател работещ с такива параметри. Там освен температурата и налягането, разбира се има и друг проблем, че материали като желязото като се докоснат до окислител с таква температура и налягане започват да горят като бензин, освен това самият двигател почти е лишен от възможност за охлаждане...
Както знаем, руснаците доказаха, при това съвсем убедително, че такъв двигател може да се направи...
Аз не се съмнявам, че е възможно да се направи и това което си мисля аз, параметрите са далеч по-скромни... Така че въпроса дали може или не може е безсмислен, по-скоро важното е дали може да се направи рентабилно, а не на цената на ракет двигател....
|
| Пет Май 12, 2006 10:39 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Мен ме притеснява температурата не от външната страна на корпуса на машината (защото не съм пожарникар може би), а температурата вътре в работния обем. Какви масла или смазочни агенти ще издържат тези температури?
Освен това. Да мислиш само за средната температура можеш докато двигателя е още на хартия, но ако трябва да смениш материала ... Тогава ще имаш проблеми заради прегряване в някои критични точки, задирания, термични шокове ...
Но това разбира се не се отнася до самата идея на хибридния двигател, а до нивото на достъпните ни технологии.
А самата идея не мога да коментирам.
Нещо не ме привлича, но като цяло понамирисва от тук от там и затова съм скептичен.
Освен това специалността ми са корабните двигатели. Пред тях автомобилните ми изглеждат като детски играчки, а и проблемите и конструкциите при тях са други.
|
| Пет Май 12, 2006 11:22 am |
|
 |
|
miro_atc
|
За проблемите с охлаждането, смазването, конструкцията и т.н. на пневматичния мотор тепърва можем да дискутираме, ако имаш желание разбира се... Едно е ясно, че те са много големи проблеми и аз имам само надежда че не е невъзможно да бъдат решени (по разумен начин).
Ако за момент забравим за тоя сорт проблеми, какво те съмнява в идеята?
Питам, щото тоя сорт проблеми ние(аз) сами си ги създаваме като отделяме декомпресията само в един мотор и ако не виждаш причините да го правим, защо да мислиш как да бъде направено...
Верно, хибрид и кораб - няма смисъл, така че мисли само за автомобили... За корабите само идеята за вакуум помпата дето описах в първия пост има някакъв смисъл - останалото не!
|
| Пет Май 12, 2006 12:13 pm |
|
 |
|
tropper
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Сеп 20, 2005 10:01 pm Мнения: 128 Местоположение: София
|
Знаехте ли, че според група учени енергия може да се черпи и от кравешки екскременти
Аз не знаех.....
Ето линка: http://researchnews.osu.edu/archive/cowpower.htm
Накратко:
В стомаха на кравите имало бактерии, които създават напрежение около 0.6Волта. След разряд в продължение на 4 дена (ама не казват с какъв ток) паднало до 0.2В. Сипали малко целулоза бактериите да се нахранят и напрежението пак стигнало 0.6 !!
Така, че сигурно лафът Имаш крава - пиеш мляко може скоро да се преобразува в Имаш крава - гледаш телевизия
П.С. Ух, че мирише 
_________________късото съединение прави силата ------------------------------- http://www.zahranvane.com/
|
| Пон Май 15, 2006 1:19 am |
|
 |
|
Stanislav
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Окт 17, 2005 4:44 pm Мнения: 342 Местоположение: Стара Загора
|
_________________ 98% от младото поколение е опитвало трева или някакъв вид опиaт!Ако си от 2%, които не са опитвали сложи това под подписа си.
|
| Пон Май 15, 2006 8:37 am |
|
 |
|
miro_atc
|
няма метан - просто ла**ната както всяка органична материя става за храна на разни анаеробни бактерии които произвеждат метан.
|
| Пон Май 15, 2006 5:01 pm |
|
 |
|
Stanislav
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Окт 17, 2005 4:44 pm Мнения: 342 Местоположение: Стара Загора
|
Да де.Това исках да кажа 
_________________ 98% от младото поколение е опитвало трева или някакъв вид опиaт!Ако си от 2%, които не са опитвали сложи това под подписа си.
|
| Пон Май 15, 2006 6:55 pm |
|
 |
|
neutrino_V
Ранг: Минаващ
|
Ето как ще решим два сериозни проблема
проблема с органичните боклуци, и проблема с горивото
Вечерта вместо да изхвърлиш боклука в казана, го изсипваш в колата
На сутринта добичето вече се е заредило с достатъчно метан за цял ден
Има само едно неудобство, всеки ден трябва да я водиш да се изаква в автомобилния квартален колзет
То идеята май не е съвсем безсмислена
Ами ако се измислят всеядни горивни клетки а? 
|
| Пон Май 15, 2006 8:00 pm |
|
 |
|
stealthhack
|
Момчета истината е в магнитните мотори!
Все пак един постоянен магнит си губи магнитните св-ва за няколко стотин години, идеалният двигател! Ако още не се сещате пишете в Google Magnet Motor, и обърнете внимание на cycclone engine - това е истината! 
|
| Пет Окт 19, 2007 11:59 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
@stealthhack, истината е че и супермагнитите имат ограничения в които трябва да работят. А това какво пишело......
|
| Съб Окт 20, 2007 9:19 am |
|
 |
|
poolo
|
за биогоривото ще кажа че цената на хлябът ще зависи от процента засяти площи с зърнени култури за пшеница и култура за биогориво,като в бъдеще може сериозни ценови кризи в световен мащаб да настъпят за пшеницата по борсите 
_________________ въэхитен съм от възможностите на този мултистандартен аудио чип !!http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/M/S/P/3/MSP3410D.shtml
|
| Съб Окт 20, 2007 2:56 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Аз пък бях правил сметка (даже забравих кога беше), че с елементарна 7ач-12в суха оловна батерия и подходящо 12в електромоторче монтирани на колелото спокойно мога да изкачвам всяка сутрин баира до работата и да ми остане енергия за поне още половин баир. Щото лятото губя от 3 до 10 пъти повече време ако съм с колата отколкото с велосипеда. Ама пустия му баир - не върви да почваш работа запъхтян и изпотен...
Как мислите: защо няма велосипеди с "аварийно захранване" за разлика от тротонетки например? Щото на големите им пука за катастрофата ли? Ами то последиците от харченето на петрола са изчислими с точност до 0.001% и големите си знаят...
Иначе патента си е стар български, по-дъртите сигурно си спомнят моторните колела с които 1-ва смяна събуждаше орталъка: двигател от "балканче" 50 кубика, на остта е надянат гумен маркуч който върти в гумата на велосипеда. Триенето се гарантира от силата на тежестта на устройството.
Най-простият електрически вариан е същия но абсолютно безшумен, иска едно импулсно за регулиране на оборотите. Ама къде да търся майстор да ми го направи
Е, пуснах ви идея, де!
|
| Съб Окт 27, 2007 12:51 am |
|
 |
|
zaphod
|
енергията наистина ще стигне, ама не можеш да я изкараш толкова бързо от акумулатора. енергията в тая батерия стига да повдигне 80 кила на 400 метра грубо сметнато, но колкото по-бързо я вадиш, толкова по-голяма част ще отиде на топлина.
|
| Съб Окт 27, 2007 9:47 am |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
zaphod, ама аз не работя на връх Шипка. Според умния ми часовник разликата е по-малко от 30 метра височина. Обикновено и 10 м. височина за 100 м. път са достатъчен довод да се качиш на колата...
Edit-1:
Да се чудиш как с 7Ah батерия си помпя гумите на колата щото ме мързи да опъвам жици и не ща да се занимавам с бензинаджии-махмурлии. А "червената лампичка" на батерията така и не светва.
|
| Вто Ное 06, 2007 1:42 am |
|
|