Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 115 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Радиолампи 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение 
ОТНОСНО НАПИСАНОТО:
Колко ли е необходимо да ни бъде обяснявано колко е добър грамофонния запис:
- съгурно записът е траен;
- съгурно няма шумове;
- стабилизация на обороти, антискейтинг, износване на иглички и дози.....и т.н.
- съгурно динамиката му и равнимерността на АЧХ са по добри от на оптичните носители;
- ...
На тези ще получим някой шамански отговор, я за мекотата на звука или за шика на винила, или ...

МОЖЕ ДА ПРОЗВУЧИ ГРУБО, НО ИСТИНАТА Е ЧЕ ЗА БЕДНИ ХОРА КАТО НАС - БЪЛГАРИТЕ Е ДОСТАТЪЧНО DVD - КУЧА МАРКА "ДЕТО ЧЕТЕ СИЧКО, АМА СИЧКО ТИ КАЗВАМ" И МР3 И ДИВХИКС...
Съгласен съм че сидитата звучат приемливо за по-голямата част от хората, а звукът 5(6,7,8, и т.н.)+1 в дивидито е супер за още по-голяма част. ОК! Нашият приятел, обаче, е отворил тема за лампови усилватели и говори за фул рейндж хорни и така нататък...
УВАЖАЕМИ zz_stefanov, адски безсмислено е да си правиш такава апаратура за да слушаш на нея сидита и дивидита.
Първо, защото с малко пари и малко опит и случайни лампи и случайни говорители ще е цяло чудо ако направиш нещо достатъчно добро. Поне няма да е по - добро от нещо с дискретни елементи и говорители в затворен обем. Просто така се постигат по лесно приемливи резултати за малко пари.
Относно плочите, ами те, ако са качествени и на добър грамофон, определено свирят по добре от сидитата. Просто защото сидито си е ограничено от стандарта за сидита :-)
Естествено е гадно това че са подвластни на влияния, затова се стремя да си запиша моите на оптичен носител... :-), но на дивиди аудио 192 килохерца, 24бита (Щото няма 32). Качеството е същото като на плочата, поне докато не си подобря още аудио системата...
За тия неща може да се говори много, но говоренето си е празна работа. Много по-важно е да се прави! За да се прави обаче, трябва да се знае! Много! Всичко по темата, а това е доста трудно и доколкото българите мразят да си дават зор, особено за учене, резултатите са налице...
Въпросите за мекотата и шика не са за хора като мен, аз предпочитам точните понятия и мнението на експертите.

Сря Май 10, 2006 6:38 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
Уважаеми @dido_ig моля те обясни ми каква е динамиката на един "съвременен грамофон" с който продължаваш да си свириш на уредбата, защото на стандартното CD при 19 битов DAC беше ако не се лъжа 96 dB. А се използват 20 и 21 битови. 24-те бита на DVD-то което ползваш за съхранение са ти излишни при този презапис.
Това 192 кHz ако е честота на дискретизация ще формира само излишно записана информация :) , като предполагам вярното е трансфер 192 kb/s.
Говорим за плочи и стандартно стерео. Не мога да бъда убеден, че запис правен 70-те по стандартния начин ще бъде по качествен от тези сега. За мен сегашните грамофони са произведения на изкуството - механика. Колкото и да са съвършенни не могат да избягат от генетично заложените им недостатъци.
Стремежа за съвършенство в сферата на аудиото е чудесен, но очевидно често води до унес, при който се губи реалността и се забравя, че говорим за техника подваластна на строги физични закони. Като пример бих посочил отново една темичка от коментирания форум и препоръчвам да обърнете внимание на фанатизираните коментари под статията, за да разберете каква пазарна среда се формира за да се продаде грамофон за 5000$ покрай качествена аудио система.
Насладете се:
http://www.bgaudio.org./modules.php?nam ... cle&sid=86
Успех на всички маняци и да ми обясните посоката на кабелите, но с малко физика.
Успех :)

Сря Май 10, 2006 8:31 pm
Профил

Мнение 
Сори! цЦял ден(поради липса на време) ти писах отговор и написах цял ферман(поради естеството на темата), но като го пратих ми се появи прозорец за логване и писаното изчезна, така че няма как да го видиш.
Сори! Но с няколко думи, ако попрочетеш повечко по темата и навлезеш достатъчно навътре в нея ще разбереш че си прав донякъде и от там нататък не си съвсем прав... :-)
Успех!

Чет Май 11, 2006 6:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Вече мога да се похваля с първият си разтопен анод 8) :D натоварих един лъчев тетрод с много голям аноден ток и взе че се стопи 8O.Схемата още я творя и за мое учудване с качествени слушалки се чува как на на едно парче на Pink Floyd минава камион покрай студиото 8O.Като го направя ще викна някои старозагорец от форума да го чуе(те се знаят двамцата :lol: )и след като излезе от музикалния шок ще ви напише за какво иде реч :D .

Чет Май 18, 2006 3:24 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
IGBT написа:
... я творя .....и за мое учудване с качествени слушалки се чува как на на едно парче на Pink Floyd минава камион покрай студиото 8O..

Ти вече ма разби отвсякъде 8) . Ама задължително да викнеш Кольо да чуе камиона, защото аз на друг невярвам там по вашия край. Пък после ще видим какво ще те черпя 8) . Макар, че бих се заклел, че това си го прочел някъде в нета, защото го знам отпреди това :?

Чет Май 18, 2006 3:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами по последни планове трябва да е готов до края на юни.Засега е в една картонена кутия с отделно захранване.Никола ме съмнява да дойде въпреки че е на няма и 50 метра от нас.Тегли ми майната преди 2-3 месеца щото съм ръсел глупости(То не че е лъжа де :lol: :wink: :oops: :oops: :oops: )Естесвено винаги е добре дошъл,винаги мога да поканя setoy на по една(като за начало)биричка и да го чуе.А дизайна....ех дизайна.

Чет Май 18, 2006 4:02 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ако ще е за бира, аз съм от софия - ей къде е. Казваш, и идвам.

Чет Май 18, 2006 4:23 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
биричката хубаво ама ако знаете вчера как ме разтресаха 400 волта от един 220мФ кондензатор.....ако на беше счупения крака на стола сега щях за съм студен и в кутия :( :lol:

Чет Май 18, 2006 4:29 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Ееее... ай сия! Ако трябва да чакаме до края на юни за бирата.... :lol: :lol: 8)

..
Цитат:
защото аз на друг невярвам там по вашия край.

Че какво ни е на края бе:?: :!: И аз може да не харесвам Чикаго, ама нещо да съм казал ?:P 8)

Чет Май 18, 2006 4:58 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
setoy написа:
Че какво ни е на края бе:?: :!: И аз може да не харесвам Чикаго, ама нещо да съм казал ?:P 8)

Казвам го в смисъл, че познавам лично само Никола, а не че имам нещо против края ви.

Чет Май 18, 2006 7:43 pm
Профил
Ранг: Ориентиран

Мнение 
zz_stefanov написа:
...каква е динамиката на един "съвременен грамофон" с който продължаваш да си свириш на уредбата, защото на стандартното CD при 19 битов DAC беше ако не се лъжа 96 dB. А се използват 20 и 21 битови. 24-те бита на DVD-то което ползваш за съхранение са ти излишни при този презапис.

Аз лично незнам каква е динамиката на "обикновените" но със съгурност на качествените е над 100 dB.
Ако вземем за пример и една звукова карта за компютър... например Sound Blaster X-Fi Elite Pro SNR e 116 dB!
След това гледаме какво е положението с високоговорителите... SNR около 96 dB струват толкова много пари.. че просто не ми се говори.. а за някой екстравагантни високоговорители над 100 dB е просто недостижимо за българина...
Иначе ако нещата опират до кеф и хоби.. ще е интересен резултата :wink:

Чет Май 18, 2006 8:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ей, IGBT караш ме да се чувствам като учителка по литература!
"ако на беше счупения крака на стола"
Толкова ли си зле верно с българския?
Как може 2 грешки в едно толкова кратко изречение?!
Ами ако беше доктор?

Чет Май 18, 2006 8:55 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Dimiter написа:
Ей, IGBT караш ме да се чувствам като учителка по литература!
"ако на беше счупения крака на стола"
Толкова ли си зле верно с българския?
Как може 2 грешки в едно толкова кратко изречение?!
Ами ако беше доктор?
Просто се мъча да пиша бързо :wink:

Чет Май 18, 2006 9:05 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
perlsite написа:
...След това гледаме какво е положението с високоговорителите... SNR около 96 dB струват толкова много пари.. че просто не ми се говори.. а за някой екстравагантни високоговорители над 100 dB е просто недостижимо за българина...

С паръметъра SNR, отношение сигнал-шум ли имаш предвид или чувствителност на говорителя? Не че съм критерий за знания в тази област, но за първи път чувам говорител да има такъв параметър. :lol:

Пет Май 19, 2006 12:03 am
Профил

Мнение 
itso.t написа:
perlsite написа:
...След това гледаме какво е положението с високоговорителите... SNR около 96 dB струват толкова много пари.. че просто не ми се говори.. а за някой екстравагантни високоговорители над 100 dB е просто недостижимо за българина...

С паръметъра SNR, отношение сигнал-шум ли имаш предвид или чувствителност на говорителя? Не че съм критерий за знания в тази област, но за първи път чувам говорител да има такъв параметър. :lol:

За чуствителност на високоговорителя :oops:

Пет Май 19, 2006 12:29 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 115 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща