| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
 Re: Кисело зеле - технология и автоматизация в домашни услов
Няма да стане така работата, някой да вземе и да проучи целия процес, поне 5 отделни бидона, с въздух, без въздух, с претакане, без претакане ... дори 5 ще са малко, след това да обобщи резултатите за да можем да направим задание за автоматизацията.
|
| Пон Ное 18, 2019 1:56 am |
|
 |
|
nik
|
аз пък съм чувал, че целта на претакането е да не се утаява солта, щото ако не се претака соленото отива на дъното, а отгоре остава не достатъчно солено и се нарушава процеса
|
| Пон Ное 18, 2019 6:47 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ми не знам - ние тази година няма да правим. Миналата направихме 2 бидона. В кауфа продават една добре пречистена морска сол на не много едри кристали. Разтварям 250-280 гр. в литър-два вряла вода в 11 литрова туба и после допълвам догоре със студена. Миналата година една зелка беше успяла да се покаже над водата, въпреки затискането и се беше развалила, където е била на сухо, но останалото беше ок. Нито сме го претакали, нито сме му баяли по какъвто и да било начин. Правим го в кухнята където винаги е около 20-22 градуса. Един ден жената се сети че имаме кисело зеле, отворихме бидоните, пробвахме - беше станало - и го ядохме до март-април някъде - пак без нищо да му правим.
|
| Пон Ное 18, 2019 9:42 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
То хубаво за автоматика, но какво ще правиш като се затлачи входния маркуШ? Ще трябва и хидравличен клапан периодично да обръща посоката (да продухва) 
_________________ Хайде де!
|
| Пон Ное 18, 2019 10:33 am |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 577 Местоположение: Бургас
|
Да споделя и аз за киселото зеле, тъй като от няколко години все на мен се пада. Най-напред за солта- най-добре става с нашенската си морска сол, в смисъл- изкарва най-дълго. Ако не го бърникате много като се стопли времето- става за ядене чак до края на юни. За концентрацията на разтвора - трябва да е между 2 и 6%. Под тази концентрация комшиите викат гражданска защита като отворите бидона, над тази имате добре осолени зелки. За преточването: в началото се убивах да източвам водата от бидона и после да си наливам обратно. Оказа се, че четири-пет преточвания през ден са напълно достатъчни. Като обем- добре е да се източи около половината течност отдолу и да се върне отгоре, по възможност да не се сипва отвисоко. Не слагам нищо друго в бидона, освен зеле, вода и морска сол. Бълбукането на зелето помага на ферментацията, ама в киселата посока, не в естествената. За зелето: по възможност НЕ си купувайте от големите вериги магазини (Кауфланд, Лидъл)- последните две години бяха пуснали едно много плътно зеле, където водата изобщо не може да влезе в него, и съответно нещата не стават. За неизползваното зеле: най-лесно се запазва, като се нареди в обикновени компотени буркани (не с винт), като сока е до ръба (не върха) на буркана. Затваря се капачката с машинката, след което върху капачката се сипва спирт за горене колкото може да събере, запалва се спирта, изчаква се да изгори и... готово. Така в средата на август може да си хапнете свински ребърца с кисело зеле.
|
| Пон Ное 18, 2019 11:39 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
И мойто друго двайсе: концентрацията на сол е важна и си има стандарт. Добре обработеният мат'рял поема вода колкото собственото си тегло и тогава се казва, че на кг матрял се слагат 40гр едра сол. По-точно става като на кило матрял+вода сложиш 20гр едра сол. Бабешки метод: правиш саламурата и слагаш сол докато яйцето спре да потъва.
Що едра сол: щото в ситната ръгат к'во ли не за да си стои ситна.
|
| Пон Ное 18, 2019 4:12 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Това е за трушия... Бабешкия метод за зеле е първо изрязваш "чуканчетата" и после запълваш дупките със сол. Оставяш така да постоят зелките няколко дни (а може и повече да е било, не помня). Така зелките поемат част от солта преди изобщо да е тръгнала всякаква ферментация, а и не се мъчиш с друго мерене, после само се нареждат в кацата и заливат с вода. Тъй като не ям кисело зеле, не ми се налага и да го правя 
|
| Пон Ное 18, 2019 7:16 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Незнам за претакането, но не купувай зеле от камиона дето беше преди две седмици в началото на квартал Гъзурниците, не става.
|
| Вто Ное 19, 2019 12:03 am |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Моите 2 стотинки по темата -споделяне на личен опит- баси сега кат се сетя колко назад е било това ........ , щото това дет Гичо иска да направи аз го правих кат ученик в Електротехникума и естествено по причина да не ме занимават в къщи с тия неща. Изначало претаквах през кран/канелка ама след време се скапа и вече се беше позастудило та рекох и аз да автоматизирам. Намерих една Бензинова бутална помпа от ЗАЗ ( преполагам повечето от колегите тука знаят какво е ЗАЗ автомобил) и това беше ключовия елемент в сиситемата. Сковах тимер – на 24 часа тва да бачка 1час . Другата особеност на това беше че ако се задръсти вхаода или изхода помпата спираше в някакво неутрално положение или пък гърмеше бушон така че всичко по безопасноста беше Ок. Относно осоляването - по памет – на зелките изрязвах кочана във вид на конус и кат се редяха по редове в бидона там се слагаше едра морска сол. После след наливането на водата в бидона се добавяше още сол, пак едра морска ,обаче вече ми се губи колко беше. Деиствието се развива в Пловдив дето през зимата не беше много судено, какот казах бидона седеше отвън на терасата. Споменвам го щото когат бех в Детроитска околия едно мое приятелко семеиство -градски чеда и те кат мене ,ама пък те никога в живота си не са правили никаква зимнина- та ме ангажираха да им направя сетуп-а за киселото зеле. Понеже при сетването хората нямаха достатъчно сол та казах на мъжа да досложи поне 1 пакет 1 кило сол в леко по малък от 80л бидон -ама ония забравил и по едно време ако че бидона беше в гаража бидона се спука ,но и температурите там през ноща падат на -15 – 20 Ц та от тая гледна точка има значение колко сол се слага и то не за друго ,ами против замръзване ако се екстремни условията . 
|
| Вто Ное 19, 2019 1:34 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
най-технологичното нещо в киселото зеле е ... зелката. ако не е от подходящия вид и 10 помпи няма да помогнат за втасването. а ако е подходяща - и без претакане ща стане, както отбелязват колегите.
|
| Вто Ное 19, 2019 7:39 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Гъзурниците Любово ли е? Няма да ходя дотам чак... Пък и по-полезен съвет би било откъде да купя, а не обратното 
|
| Вто Ное 19, 2019 10:24 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Моето го взех от плод-зеленчук "Евтин" (оказа се румънски) - суперфино, тук-там с червеничко. После минах по пазара: всички изкарали "кьосе", всичкото еднакво и всичкото малко грубичко. Така е като сееш холандски семена.
|
| Вто Ное 19, 2019 10:40 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Не е ли странно, че почти всички ядат кисело (вкиснало) зеле, а почти никой не иска кисела (вкиснала) манджа. А процесите май са сходни...
_________________ Хайде де!
|
| Сря Ное 20, 2019 4:22 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Процесите може да са едни и същи, ама бактериите не са и от тези във вкисналата манджа не се излиза от кенефа  .
|
| Сря Ное 20, 2019 5:20 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Според мен е въпрос на привикване, ако я хапваш редовно няма да имаш такива проблеми ...това е тезата, сега някой трябва да провери.
|
| Сря Ное 20, 2019 6:03 am |
|
|