Отговори на тема  [ 257 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Следваща
застраховката ГО и системата "бонус-малус" 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: застраховката ГО и системата "бонус-малус"
Системата в български вариант представлява "бонус-малус-фалос-в-анус".

Пет Ное 22, 2019 1:42 pm
Профил
Аватар

lcr написа:
Защо изобщо трябва колата да се взема в предвид? Като ми стои колата на паркинга, какъв рисков фактор представлява?

Автомобилът ти се самозапалва, и опожарява още 3 автомобила в близост до него. Пълната догоре бутилка на газовата уредба се взривява, и падат 2 блока. От взрива изключва от скорост, и потегля по нанадолнището. На кръстовището удря трамвай, който дерайлира и удря автобус пълен с деца.
Някой носи голяма кутия с вазелин. Въпросът е - кой ще го използва?

Пет Ное 22, 2019 1:47 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Освен че шофираш автомобил-звяр, бачкаш и като професионален шофер. Сега си личен шофер на неква клечка и го развозваш с лимузина. Допреди 6 месеца си карал Камаз. Поглеждам в кристалната топка и виждам че след 3 месеца вече ще си шофер на автобус.

Банално стъпаловидна полица, в зависимост от максималния клас МПС, който караш. Лек автомобил - най-евтино. После камион, тир и автобус. Нещо такова.

Пет Ное 22, 2019 1:49 pm
Профил
Аватар

Реконструктор написа:
Банално стъпаловидна полица, в зависимост от максималния клас МПС, който караш. Лек автомобил - най-евтино. После камион, тир и автобус. Нещо такова.

Тоест, ежедневието ми минава в банална бюрокрация и корекции на полици.
Да де, то с какво друго човек да си запълва деня...

Пет Ное 22, 2019 1:51 pm
Профил

itso.t написа:
Автомобилът ти се самозапалва, и опожарява още 3 автомобила в близост до него. Пълната догоре бутилка на газовата уредба се взривява, и падат 2 блока. От взрива изключва от скорост, и потегля по нанадолнището. На кръстовището удря трамвай, който дерайлира и удря автобус пълен с деца.
Някой носи голяма кутия с вазелин. Въпросът е - кой ще го използва?

Като оставя настрана холивудските сценарии, виждам следното, далеч по-реално обстоятелство:

Когато у нас бе въведена ГО, я купувах за около 30 лв. Сега плащам около 300. От 1980 - та насам, не са ми гърмели бутилки, не съм събарял блокове, изобщо не съм причинил щети никому, дори за 1 стотинка.

Ето, защо, с нетърпение очаквам въпросната промяна. С нея няма да стана по-богат, но поне ще живея с усещането, че тази лайнарщина е понамаляла.

Пет Ное 22, 2019 2:50 pm
Профил
Аватар

Холивудските сценарии както ги нарече, действително е малко вероятно да се случат на практика.
Уви някои фрагменти от тях са ежедневие. Например автомобил да се самозапали.
А го дадох като пример за това, че дори и МПС да е паркирано, пак би могло да нанесе щети на трети лица.
Губи ми се кой би покрил щетите им ако ГО е на шофьора а не на МПС и той не е бил в него по време на инцидента...

Пет Ное 22, 2019 3:47 pm
Профил

lcr написа:
Ето, защо, с нетърпение очаквам въпросната промяна. С нея няма да стана по-богат, но поне ще живея с усещането, че тази лайнарщина е понамаляла.
Надеждата крепи човека, но ако някой я познава тази Надежда бих искал да ме запознае с нея... Само какво и мисля ако знаете... Усещането ти бързо ще се изпари с тези 25% отстъпка, които са предвидени да получат изрядните водачи и то чак 5 години след въвеждането на тази откровена олигофрения. Като ти направят базовата застраховка (от която ще почнат всички в началото) на 400 лева много ще ме грее, че след 5 години ще получа 25%... Като за тия 5 години базата може да се дигне още по-нагоре и тия 25% ще се изпарят като мираж в пустинята... Не ме разбирайте погрешно - имам само една кола в семейството и последната ми глоба е от преди 15 години - тип хранилка - на околомръсното ме спряха със 72 км/ч щото някъде в храстите имало знак 50 - това към 12 часа през нощта... Сами се сещайте какво гушене отново ще започне при куките.... Отделно - мисля, няма разумен човек, дето да си мисли, че всичко това се прави с цен да намалеят инцидентите по пътищата... В статото има още вълна за стригане...

Пет Ное 22, 2019 3:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Koleto написа:
Надеждата крепи човека, но ако някой я познава тази Надежда бих искал да ме запознае с нея...

Старата софийска поговорка гласи:
Ако искаш да видиш Надежда, трябва да отидеш в Обеля.

Пет Ное 22, 2019 3:51 pm
Профил

itso.t написа:
Холивудските сценарии както ги нарече, действително е малко вероятно да се случат на практика.
Уви някои фрагменти от тях са ежедневие. Например автомобил да се самозапали.
А го дадох като пример за това, че дори и МПС да е паркирано, пак би могло да нанесе щети на трети лица.
Губи ми се кой би покрил щетите им ако ГО е на шофьора а не на МПС и той не е бил в него по време на инцидента...
Много ама МНОГО искам да ми покажеш случай на изплатено обещетение по ГО от НАШ "застраховател" за изгоряла кола от пожар причинен от паркирана в съседство друга такава... А иначе за Надежда... и в Обеля я дирих и къде ли не...

Пет Ное 22, 2019 3:55 pm
Профил ICQ

Koleto написа:
Надеждата крепи човека, но ако някой я познава тази Надежда бих искал да ме запознае с нея... Само какво и мисля ако знаете... Усещането ти бързо ще се изпари с тези 25% отстъпка, които са предвидени да получат изрядните водачи и то чак 5 години след въвеждането на тази откровена олигофрения. Като ти направят базовата застраховка (от която ще почнат всички в началото) на 400 лева много ще ме грее, че след 5 години ще получа 25%... Като за тия 5 години базата може да се дигне още по-нагоре и тия 25% ще се изпарят като мираж в пустинята... Не ме разбирайте погрешно - имам само една кола в семейството и последната ми глоба е от преди 15 години - тип хранилка - на околомръсното ме спряха със 72 км/ч щото някъде в храстите имало знак 50 - това към 12 часа през нощта... Сами се сещайте какво гушене отново ще започне при куките.... Отделно - мисля, няма разумен човек, дето да си мисли, че всичко това се прави с цен да намалеят инцидентите по пътищата... В статото има още вълна за стригане...

Не говоря за тези 25% с които ще се намали полицата за изрядните а за онези 400% с които ще се увеличи тя за келешите. Надявам се, това да ги пообуздае и като така, броят на инцидентите да намалее. Откъдето пък ГО да спре да расте с досегашните темпове.

Пет Ное 22, 2019 3:56 pm
Профил
Аватар

Koleto написа:
Много ама МНОГО искам да ми покажеш случай на изплатено обещетение по ГО от НАШ "застраховател" за изгоряла кола от пожар причинен от паркирана в съседство друга такава... А иначе за Надежда... и в Обеля я дирих и къде ли не...

Това е несериозно. Не съм застраховател. Откъде според теб бих разполагал с подобна информация?

Пет Ное 22, 2019 3:58 pm
Профил

itso.t написа:
Това е несериозно. Не съм застраховател. Откъде според теб бих разполагал с подобна информация?
Не зная какво точно наричаш несериозно, но се правят такива врътки, че да не се изплащат обезщетения по ГО или да се изплаща нещо, което изобщо не покрива и половината от щетите, че просто не ми се говори и това при напълно доказана и документирана от КАТ вина на другия водач... А от къде го знам, при положение, че и аз не съм застраховател - ами от личен опит го знам... Ако нямаш каско направо пиеш студената вода...

Пет Ное 22, 2019 4:23 pm
Профил ICQ

Търсите под вола теле. Единствената причина да правят каквито и да е промени е жаждата на "застрахователите" за повече печалба. Прав е Koleto за изплащаните обезщетения - около половината от реалната щета.
Целта не е да се намалят ПТП или жертвите. Ако някой властимащ на тази територия имаше и желание да се намалят ПТП, щеше да се сети, че механизмите за това са съвсем различни. Просто патките за скубане трябва да се оскубят до голо.

Съб Ное 23, 2019 5:05 am
Профил
Аватар

Застраховката трябва да зависи както и от колата (колите), които караш, така и от шофьорите, дето ги карат. Имаш повече и по-скъпи коли - плащаш повече, имате нарушения като шофьори - плащате повече. На най-големите бабаити никой не им продава задтраховки или пък струват майка си и баща си. Всичко друго е ала бала.

Съб Ное 23, 2019 7:04 am
Профил
Аватар

dan написа:
...Единствената причина да правят каквито и да е промени е жаждата на "застрахователите" за повече печалба...

А, здрасти! Ако досега си живял с мисълта че застрахователна компания = благотворително дружество, вероятно би било удачно да преосмислиш това си виждане...

Съб Ное 23, 2019 10:46 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 257 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Следваща