|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:33 pm
застраховката ГО и системата "бонус-малус"
| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
 Re: застраховката ГО и системата "бонус-малус"
каквото и да се "вземе" от други държави винаги се извращава до неузнаваемост. тъй че в крайна сметка както винаги се случва позитиви ние няма да извлечем. ще ги извлекат едни други хора, които не посещават тоя форум защото са твърде заети да си харчати милионите. ако ме разбираш какво се опитвам да кажа.... мен пък ме депресира колко много хора се подлъгват че видиш ли всичко било за доброто на хората, и не осъзнават че всичко е единствено и само за по-тлъсти печалби застрахователните компании без нищо повече насреща
|
| Нед Ное 24, 2019 4:23 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Нека да има диференцирано плащане, което да е в пряка връзка с поведението на пътя, пък нека някой да тлъстее от това, щом може. Халал да му е.
На коя стока, за изминалите 25 години, цената се е увеличила 10 пъти, без да се е променило качеството и? На това не трябва ли да му се сложи край?
Вземете да мислите, бре, хора.
Аман от нихилисти - експерти по световна конспирация и невиждащи друго освен чуждата паница.
|
| Нед Ное 24, 2019 4:42 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Не мисля, че някой е против това. По-скоро сме против глупавата реализация на иначе добрите намерения.
А когато реализацията е глупава, вероятността да не сработи е голяма, поради което цялата идея ще пропадне и ще бъде отречена и вероятно ще се върнем на старото положение.
Ето, аз ти дадох конкретна глупост записана вътре. Ти имаш ли идея, в следващата една година кой ще ти кара колата, та да го запишеш в полицата?
А ако си с приятели някъде и по някаква причина не можеш да караш, какво - качвате колата на репатрак и се прибирате с влака? Щото от наличните, никой не е вписан в полицата по ГО на тази кола? А ако решиш да си купуваш кола, как точно ще се качиш да я покараш, законово?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Ное 24, 2019 4:50 pm |
|
 |
|
lcr
|
Цецо, това, което посочваш, действително е велика глупост. Единственото решение виждам в това, по никакъв начин ГО да няма отношение, към колата. Не мога да разбера, къде е проблемът, тя да се олицетворява на 100% със шофьора. Само така, новата система ще удовлетвори болшинството от ползвателите и. За изключенията все ще се измисли нещо. Не съществува по света система, която в еднаква степен да удовлетворява желанията на всички възможни страни.
|
| Нед Ное 24, 2019 4:58 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Проблемите са повече от един. Някои от тях съм посочил по-напред в темата. Би ли коментирал случая с професионалния шофьор? Но да вземеш предвид освен различните покрития, също така и паричните потоци - кой какво плаща, кога? Какво следва при прекратяване на трудовите взаимоотношения? Очаква ли се някой да си възстанови част от парите обратно заради възникналите обстоятелства? Би било добре когато се разгръщаш в обясненията си, да предвидиш да няма едновременно действащи полици за един и същ шофер. Щото май се водеше надзастраховане. Пък и не се връзва с идеята за справедливост, а нали това беше основното в твоята теза... Би ми било любопитно да прочета нещо и за бюрократичната страна на въпроса - започнал, променил прекратил, сключил нова полица, пак ъпгрейдвал, даунгрейдвал...
|
| Нед Ное 24, 2019 5:27 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ако тук дам на някой моята кола да я кара автоматично важи моята застраховка, дори и той да има негова собствена. Ако обаче някой живее на моя адрес и ще кара моите коли трябва да е вписан в моята полица. Когато взема кола под наем пак важи моята застраховка ако е наета до 30 дена. Ако ще я наемам за повече време трябва да впиша колата под наем в моята застраховка.
А това всички да имат еднакви лимити в размер на няколко милиона е баси и великата глупост. Държавата трябва да определи минимален лимит и след това всеки да си преценява сам дали иска по-голям или е Ок с минималния и ако не му стигне при щета да се оправя сам над лимита.
itso.t, професионалните шофьори и също когато карам кола като съм командировка ползват застраховката на фирмата към която работят, защото няма логика когато си по бизнес да ползваш личната си застраховка. Така отпада проблема като напусне шофьора какво става с полицата му и т.н. Въпреки че е супер лесно да се променят и прекратяват застраховки и обикновено компанията ти възстановява надвзетите пари в рамките на седмица автоматично, без ти да правиш нищо.
|
| Нед Ное 24, 2019 5:33 pm |
|
 |
|
lcr
|
За професионалния шофьор може да се направи така, че ГО да е съставена и от фактора вид превозно средство. Примерно - ти си професионален шофьор, но шофирайки превозно средство от категория "лек автомобил" си плащаш ГО, както всички останали. Ако ще шофираш танк, работодателят ти плаща ГО на танка. При възникване на застрахователно събитие с танка, една част от щетите се покриват от личната ти ГО а другата - от тази на танка. Изобщо варианти за решения има. Димитър посочва работещи такива. Ние не трябва да откриваме топлата вода.
|
| Нед Ное 24, 2019 5:39 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
тук се говори за задължителната застраховка, а нейната презункция е невинновно пострадалия да има сигурна защита. Доколко я има е друга тема, но на хартия би трябвало да се чувстваме защитени по публичните пътища, защото държавата (на хартия) се грижи всички участници и превозни средства да са застраховани в полза на трети лица. При доброволните застраховки (в твоя полза) естествено може да избираш и лимити и каквото си искаш, стига застрахователя ти да се съгласи  Абе съществува... както казах по-горе някои "по-справедливи" системи са принципа "човек за кола". Като се знае кой е човека и коя е колата много по-лесно се оценява риска, а и по-точно и по-справедливо... Друг е въпросът, че няма да са много доволните ако се приеме подобна система у нас. По-точно не ако, а след като се приеме, защото натам вървят нещата. Проблемът не е толкова в тая или оная система, а в реализацията. А това е нещо, което опира до правосъдие. Не е тайна, че застрахователите по една или друга причина се възползват от всяка една промяна в законите. Без значение какво е променено, те го и ще го използват като предтекст за отказ, защото знаят че така в най-лошия случай забавят плащане а в добрия (за тях) изобщо не плащат, защото си отказал да ги съдиш. А по нов закон да осъдиш някой е по-трудно, защото няма прецеденти и съдиите не са сигурни и трябва да се убеждават повече... Освен това "справедливостта" не е единствения фактор, щом се е стигнало до законодателство, освен личния интерес трябва да се разгледа и публичния. В някои случаи публичният е по-силен от частния. Примерно публичния интерес е да не си губим времето с глупости, т.е. по-добре всеки да си се занимава с това което му се занимава, вместо да седи на опашки и да чака някакъв оценител да сметне риска до 15-я знак след запетайката. Е сигурно ако го сметне ще е по-справедливо, ама в крайна сметка за държавата е по-добре, ако хората се занимават с по-смислени неща. Изобщо единствения начин да се получат добри застрахователни услуги е работеща съдебна система и законодателство плюс конкуренция в сектора. Е у нас нито едно от тия неща ги няма, така че не се надавайте на чудеса.
|
| Нед Ное 24, 2019 6:06 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Ами Миро какво като е задължителна, тя е до някаква сума, ако щетата е по-голяма ти пак ще я плащаш, ако обаче можеш да си избираш лимита можеш да се застраховка за повече. Верно в Европа го няма това съдене като в САЩ ама... ако утре както си караш пикапчето нацелиш странично някоя кола за 1 млн и те я пишат тотал щета, застраховател дали ще поеме щетата?
|
| Нед Ное 24, 2019 6:15 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Миро, задължителната застраховка да покрива щети с лимити милиони лева е някаква пълна идиотщина, защото излишно се оскъпява застраховката. Дедо по-горе спомена, че да стигнеш лимита трябва да избиеш един автобус хора. Не че не е възможно, но риска да се случи е супер минимален. Затова най-добре е да има минимален задължителен лимит (примерно тук е $40к но ако ви се вижда малко може да е всякаква разумна сума) и след това ако някой иска да има покритие в лучай че избие целия автобус с хора, си прави съответната застраховка. Аз примерно съм си избрал $300к лимит на моята ГО. Къщата и тя има около $400к, защото когато не карам кола пак мога да причиня щети - примерно на голф игрището като изпраскам някой с топката в главата и го вкарам в болница за седмица и после ме съди - застраховката на къщата покрива това лиабилити. За над тези лимити се ползват тъй наречените застраховки чадъри (umbrella policy) която обикновено има лимит от $1млн до $4млн. Тя обаче изисква колата ти и къшата да имат минимум $250к лимити и тя после покрива над това. В Илиной по закон не могат да съдят частни лица за повече от $4млн за телесни щети (за фирмите няма лимит). Така че реално максимума, дето му трябва на човек е $4млн. Аз обаче не познавам никой с над $1млн ъмбрела полица. Така че като се комбинират всички застраховки и ако си си направил правилно сметките си имаш нужното покритие. Каква е идеята всеки да има покритие за милиони левове, ако никога няма да се наложи да го ползва. Това не го смятат хора, а компютри и става за секунда. Така че не накърнява никакъв публичен интерес. И не е до 15-я знак след запетаята, а в някакви разумни граници. Примерно застраховката ми за 3 коли и 3-ма шофьора е около $3600 на година. Един акт за превишена скорост ми вдига застраховката с $300 на година за 3 години напред. Ако не искам да ми я вдигне ходя на онлайн училище за сейфти каране, дето е 5 часа. Имам право на две такива училиша на година и на един тъй наречен "супервижън" от съда. Отивам в съда, признавам се за виновен, плащам си глобата за превишена скорост (обикновено около $120 ако е до 20 мили над лимита), плащам съдебна такса от около $200 и ми дават 4 месеца пробация и ако нямам друго нарушение това не го слагат в досието и застраховката не ми се вдига, ако пък имам автоматично влизат и двете нарушения и застраховката ми се вдига. Като ме хвант да карам пил няма никакви училища и пробации и направо застраховката отлита в небесата, а ако повторя никоя застрахователна компание не иска да ме застрахова и тогава си купувам застраховка от специален фонд на щата, която струва майка си и баща си и ми дава право да карам само от вкъщи до работата и обратно и ако ме хванат да карам другаде направо ми вземат книжката. И това е за 2-3 години, докато не покажа че вече не карам пил.
|
| Нед Ное 24, 2019 6:17 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Иии вашия щат много лошав бре ...
|
| Нед Ное 24, 2019 6:56 pm |
|
 |
|
lcr
|
Пътното хулиганство май не е от най-евтините занимания при Димитър.
Митко, често ли виждаш някой да превишава скоростта или да изпреварва неправилно? Какво се случва при рецидив или при причиняване на щети?
|
| Нед Ное 24, 2019 8:24 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Грешен въпрос, трябваше да питаш случва ли ти се да видиш някой който спазва лимита  , там да си с 80-90 на магистралата е нормално, с тая скорост се движи трафика и за полицията явно е ОК, по малките улички сигурно е друго. Това си е за завиждане, при нас в Инди се крият по храстите на магистралата точно както беше в БГ преди 15 години и дебнат да ти напишат глобичка. Не че пак се кара с лимита но аз лично гледам да не отивам над 70, а и повечето. Ама те при нас и по сфетофарите дебнат, в квартала има няколко на които нямаш десен на червено, ама само от една от улиците, и табелата е както винаги до сфетофар, но ако не си далекоглед няма как да видиш какво пише, естествено любимо място за ченгета. П.с. Всичко това е много относително от щат до щат, даже между каунтита. Във Вегас полицията и дреме на ....рядко спират за превишена скорост, а дори и да ти напишат тикет има един куп адвокати които го оправят, не знам процедурно как става, ама от тикет за спийдване над 30, става паркинг тикет, явно пазарлък някакъв  Там и към тези които са пийнали са по-благосклонни, ако не си на кирка да не можеш да стоиш, често си затварят де едно де две очи....но ако направиш беля става лошо. Едно нашенско девойче беше съгрешили, карало надрусано, катастрофирала и една от пътничките отлетяла на небето, та ще постои в затвора. Верно че трябваше отдавна да е там това се случи преди 4 години, ама още не е, и че ще мине доста леко, но няма да и се размине съвсем, въпреки че мама и бая пари пръсна по адвокати. Не е ясно вече с гражданският иск какво ще стане.
|
| Нед Ное 24, 2019 8:39 pm |
|
 |
|
lcr
|
Не питам за 10% надвишаване на лимита. Той скоростомерът фабрично си лъже с толкова. Питам за драстично превишаване.
|
| Нед Ное 24, 2019 8:55 pm |
|
 |
|
nik
|
нали точно това казах по горе и аз - мислете преди да подавате дупето, и всеки път уж обещават да ви го намажат с мед и да го оближат, а те взели че ви опънали, и като не си вземате поука догодина пак подавате дупе.... сега като толкова мислиш да те питам - всички тия завъртулки дето ги мислят, как точно облагодетелстват теб (освен че ще плащаш неколкократно повече) да, кефиш се, че джигитите щели да им вдигнат застраховката при повече нарушения, ама ти какво печелиш от това? кефиш се че някъде нещо си работело и щели да го направят и в БГ, ама я ми кажи колко пъти до сега са изкопирали нещо работещо без да го изродят с извращения и без да го съсипят до неузнаваемост? до сега не е имало случай да копират нещо работещо 1:1 без да му заложат капанчета, винаги има ненормалщини. не само с ГО, а с всичко, та пак да ти напомня твоите думи - мислете бе хора....
|
| Нед Ное 24, 2019 8:56 pm |
|
|