Отговори на тема  [ 257 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 18  Следваща
застраховката ГО и системата "бонус-малус" 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: застраховката ГО и системата "бонус-малус"
nik написа:
.....как точно облагодетелстват теб (освен че ще плащаш неколкократно повече) да, кефиш се, че джигитите щели да им вдигнат застраховката при повече нарушения, ама ти какво печелиш от това? ....

Ако спазам правилата, нямам нарушения и не причинявам щети, защо мислиш, че ще плащам повече, че и неколкократно повече?

Ако в резултат на всичко това намалеят случаите в които виждам някой да изпреварва неправилно, да хвърчи като истебител или да минава на червено, значи вече доста съм спечелил. И не само аз.

Последна промяна lcr на Нед Ное 24, 2019 9:06 pm, променена общо 2 пъти

Нед Ное 24, 2019 9:05 pm
Профил
Аватар

Аз съм най-големия хулиган :D . Най-редовно ми пишат актове за превишена скорост, ама до сега не съм имал повече от три на година и се отървавам с училището и супервижъна. Ама дето вика Тони - как знаеш че си в чикаго? Ако на ограничение 55 караш с 80 и всички те подминават с 90 :). Това по магистралите и там не съм виждал кьорав полицай особено в часовете пик. Последно се дърпахме с един дядка с една м5-ца - кчваме се от една рампа на 294-а магистрала и той кара след мен. Като го видях и викам чакай да му дам иширет и сложих копчето на спорт и колата като и дам газ и я пусна и почва да бакфайрва и оня само това чакаше излезна до мен в другата лента и двамата газ до дупка. Докато се усетим и вече бяхме на 140 мили в час и аз продължих да натискам ама дядката явно се стресна и само ми махна за поздрав и намали. Аз май стигнах 150 и ако имаше полицай направо щеше да ме арестува :D . Всички глоби обаче ми ги пишат все на малки улички - последнята беше от преди две седмици в една малка уличка до работата е гепиха с 43 на 20 ограничение. Глобата е $160 и $40 за училище общо $200. Най-голям акт съм плащал в една кънстракшън зона - излезна ми около $950 и даже трябваше да наемам адвокат, че същата година имах още два акта съдията можеше да ми стъжни живота, че спийдинг в кънстракшън зона го взимат много на сериозно :)

Нед Ное 24, 2019 9:05 pm
Профил

А той Димитър писал, ама не навсякъде са така :D. Това за кънстръкшън е така на всякъде, двойно пеналти, а някъде и не е само двойно, и може и да те пратят в ареста да постоиш някой друг ден. Друго сериозно престъпление е да не спреш на училищен автобус с пуснат сигнал, за това в някои щати направо те арестуват и съдиите са доста строги. Иначе зависи, ако му е сезона, пишат и за роловър на стоп. Мен ми писаха тикет ей така без много обяснения за уж карне без застраховка. Не бях отпечатал подновената полица, каза не ми работи терминала и не мога да проверя, те ти тикет яви се в съда...а ме спря защото нямах стикерче с подновената регистрация, но нея успя да я провери с терминала :) ама да се разправяш файда няма.

Нед Ное 24, 2019 9:16 pm
Профил

lcr написа:
Ако спазам правилата, нямам нарушения и не причинявам щети, защо мислиш, че ще плащам повече, че и неколкократно повече?

Ако в резултат на всичко това намалеят случаите в които виждам някой да изпреварва неправилно, да хвърчи като истебител или да минава на червено, значи вече доста съм спечелил. И не само аз.

ще плащаш повече, може да е по-малко от джигита, но ще е повече от досега, можеш да си убеден, все пак заради това е цялата галимация. по един или друг параграф ще те врътнат. нали мислеха нарушенията да ги приписват на автомобила, купуват продават след някоя друга година в цялата страна всички автомобили с нарушения и всички плащат повече... и не, няма да намалеят случаите, просто си играят с надеждите и страховете на хората за да постигнат каквото са си наумили
ако е чак такъв джигит да му отнемат книжката? но не, по добре да плаща повече, за да остане на пътя, да трепе повече хора и да плаща още повече, малко извратено според мен...

Нед Ное 24, 2019 9:26 pm
Профил

Ами така е да, това е начин да вдигнат застраховката, но истината е че със 150 лв на година не става, те затова и се цигананят. Или трябв да се намали размера на максималното обещетение, или да се увеличи сумата. В крайна сметка това е бизнес, не можеш да искаш някой да продава на загуба. Ако е евтино ще има други уловки с които да си намалят разхода и да излязат на печалба. Не знам защо хората не го разбират, безплатен обяд няма. Средният за Европа е 170 евро, затова и цените се вдигат. В БГ пазара е малък, риска е голям, малкият пазар води до по-голям овърхед а високият риск директно,влияе цената. В момент цените отиват около средните за Европа, изключения Латвия, Унгария ...но отново в голяма степен това е свързано с риска , а у нас той е висок.

Нед Ное 24, 2019 9:38 pm
Профил

....Ще плаща повече за да остане на пътя за да продължи да трепе и да плаща повече....

Ник, нямам, какво повече да ти кажа. Честно :D

Абе тук май все джигити сте се сбрали а аз се мъча да ви обяснявам предимствата на Б-М :D

Нед Ное 24, 2019 9:55 pm
Профил

Dimitar написа:
Миро, задължителната застраховка да покрива щети с лимити милиони лева е някаква пълна идиотщина, защото излишно се оскъпява застраховката. Дедо по-горе спомена, че да стигнеш лимита трябва да избиеш един автобус хора.

Дедо говореше за нашето правосъдие, но застрахователите нямат проблем с нашето... Ядовете им започнаха с изискването задължителната застраховка да включва и зелена карта и да важи за цяла Европа. Само че там обезщетенията са високи. Още повече, че не дават шанс на застрахователя да оспори и дори да разбере навреме. Даже от едно дружество се жалваха как са ги ожилили някакви италианци. Нашенци минават през Италия и не помня как точно ама им взели данните, само данните, без ПТП без нищо. После мошеници инсценират ПТП, минават там някакъв съд и изведнъж в България идва съдебно решение по което застрахователя трябва да плати някакви луди пари. И така не един или два случая, даже съветваха тука като пътуваме да се снимаме преди и след връщането у нас, за да им някакви доказателства че не сме участвали в ПТП-та..

Нед Ное 24, 2019 10:13 pm
Профил
Аватар

Миро, това още повече доказва що не трябва да са високи минималните лимити.

Нед Ное 24, 2019 10:22 pm
Профил

То доказва, ама директивите са такива и докато сме в EU трябва да ги спазваме...

Нед Ное 24, 2019 10:29 pm
Профил
Аватар

Цецо, за скъпата кола има логика да се плаща по-висока ГО защото щетите по нея са по-скъпи. Няма значение кой ги плаща, рисковото уравнение е общо. В Германия са го направили супер тъпо. Не е от значение колко е скъпа колата, а какъв е рискът за този модел според организацията на застрахователите. Което местните го ползват за да цакат японските и американски импорти. Освен това всеки квартал има индекс на риска, който не се определя от броя инциденти, а от генерираните разходи за застрахователите. Като се преместих от Дрезден в Мюнхен ми се вдигна застраховката с 15% при все че в Дрезден карат като диви селяни. Просто в Мюнхен където живея коли под 30к текуща оценка рядко се виждат и като удраскат някоя бронята се поръчва нова и се пребоядисва. Но както казва Димитър, тук говорим за разлики от 10-20% макс. Не си струва да се мисли толкова.

Дилемата в България е дали ще почнат всички на ниско и джигитите ще ги цакат нагоре. Или ще почнат всички високо и прилежните ще им намаляват с времето таксите. Тук е вторият вариант, но не го виждам това в България как ще стане. Като млад шофьор почнах на 1500евро, сега след 10 години съм на 400.

Пон Ное 25, 2019 1:58 am
Профил WWW

lcr написа:
....Ще плаща повече за да остане на пътя за да продължи да трепе и да плаща повече....

Ник, нямам, какво повече да ти кажа. Честно :D

Абе тук май все джигити сте се сбрали а аз се мъча да ви обяснявам предимствата на Б-М :D

Не е нужно да ми казваш а да се замислиш дали не си прекалено лабилен и лесен за манипулиране, и дали тия джигити не ги държат на пътя заради такива като теб. Да има с какво да плашат и да се оправдават за повишените застраховки и глоби. Прекалено лицемерно е според мен да се говори за опасни шофьори и в същото време да им се позволява да остават на пътя. Като са опасни отнема се книжката за 1 година да си помисли и готово. Виждам че си прекалено развълнуван от идеята че в БГ може да се случи нещо като в другите държави но както винаги няма да е точно така както си го представяш само ще те издоят по стабилно и това ще е. Тони е прав че една от причините е че вече трябва да покриват Европа ама някак определени тарикати не могат да ми спечелят съчувствието колкото и крокодилски сълзи да изреват, адвокати, банки, застрахователи, казина, депутати, чиновници, и навсякъде където общо взето всичко общо е взето

Пон Ное 25, 2019 3:47 am
Профил

Nik, дали не си малко наивен? не че е добър пример или повод за гордост, но като ми отнеха мойта какво стана, някой спря ли ме 3 години да карам кола без книжка ? Дори по-лошо, като имаш книжка спазваш правилата да не ти я вземат, като ти я вземат почва да не ти дреме. А и вземането на книжка за точки е малоумщина, знаеш ли защо взеха моята, най-вече за говорене по телефона. И дай да видим за тия джигити, колко са къде са, щото за мен е джигит каката която излиза от петрола след нови хан без да се огледа, пресича почти напреко аварийната лента и дясната и влиза в лявата. И тая кака съм сигурен че почти не прави нарушения и кара с лимита.
Причините за повечето ПТП-та в БГ са не толкова неспазването на правилата, а липсата на мислене, състоянието на автомобилите и пътната мрежа. Ако говорим за градовете, най-големите джигити са шофьорите от градският транспорт и пешеходците, винаги когато съм в правото си да сгазя някой е се и опитвам да спирам, единственият начин да намалеят идиотите е като ги избием.
Карам кола вече има няма 30 години, тежко ПТП нямам, имам едно две чуквания на брони в задръстване и на светофар и май това, дали спазвам правилата, може би 10%, давам предимство на пешеходците когато го имат, не минавам на червено, общо взето другите не ме вълнуват, по важна е обстановката, как се движат другите, как се движа аз. Това че си спрял 5 пъти на забранено прави ли те опасен шофьор ?
Това е една много сложна тема, и проблема е далеч от джигитите по пътя. А за тия които карат препили, ами за тях най-лесното решение е затвор, какво като му вземеш книжката, мислиш ли че другият път като се напие ще помни че няма книжка, или ще му дреме много ? Но и тук трябва да има промени, границата е много ниска за да има строго наказание, в крайна сметка едва ли някой е направил ПТП защото е пил две бири, и не може за това да вкарваш в затвора. от друга страна ако има по-леко наказание то се губи ефекта.

Пон Ное 25, 2019 4:24 am
Профил
Аватар

lcr написа:
Цецо, това, което посочваш, действително е велика глупост. Единственото решение виждам в това, по никакъв начин ГО да няма отношение, към колата.
Не мога да разбера, къде е проблемът, тя да се олицетворява на 100% със шофьора. Само така, новата система ще удовлетвори болшинството от ползвателите и. За изключенията все ще се измисли нещо.
Не съществува по света система, която в еднаква степен да удовлетворява желанията на всички възможни страни.

Ама идеално, аз също това искам - 100% полицата на шофера и никаква връзка с колата. Ама то и в новия закон не е така.

itso.t написа:
lcr написа:
...Не мога да разбера, къде е проблемът, тя да се олицетворява на 100% със шофьора. Само така, новата система ще удовлетвори болшинството от ползвателите и. За изключенията все ще се измисли нещо...

Проблемите са повече от един. Някои от тях съм посочил по-напред в темата.
Би ли коментирал случая с професионалния шофьор? Но да вземеш предвид освен различните покрития, също така и паричните потоци - кой какво плаща, кога? Какво следва при прекратяване на трудовите взаимоотношения? Очаква ли се някой да си възстанови част от парите обратно заради възникналите обстоятелства?
Би било добре когато се разгръщаш в обясненията си, да предвидиш да няма едновременно действащи полици за един и същ шофер. Щото май се водеше надзастраховане. Пък и не се връзва с идеята за справедливост, а нали това беше основното в твоята теза...
Би ми било любопитно да прочета нещо и за бюрократичната страна на въпроса - започнал, променил прекратил, сключил нова полица, пак ъпгрейдвал, даунгрейдвал...

При професионалния шофер има много решения - той си я плаща или работодателя му е плаща. Как ще се оправят помежду си е лично техен трудово правен спор. Подписват си договор с клаузи и неустойки и те така. Това не е проблем на застрахователя. Важното е да се плати.

Другия вариант е да има служебна полица на камиона с най-тежкия малус и безименна - да го кара който ще, ГО е сключена, риска е поет. Същото и с рент-а-кар и служебни автомобили, които се карат от неизвестни хора, чужденци в командировка и ала-бала. Плащат им най-тежкия малус и те така...

Всичко друго на лична поименна застраховка и там си се отразява рисковия профил на шофера. Бюрокрацията е минимална - всичко на годишна база и толкоз. Няма прекратил, няма променил. Ще променя като изтече.

HCL написа:
Цецо, за скъпата кола има логика да се плаща по-висока ГО защото щетите по нея са по-скъпи. Няма значение кой ги плаща, рисковото уравнение е общо. В Германия са го направили супер тъпо. Не е от значение колко е скъпа колата, а какъв е рискът за този модел според организацията на застрахователите. Което местните го ползват за да цакат японските и американски импорти. Освен това всеки квартал има индекс на риска, който не се определя от броя инциденти, а от генерираните разходи за застрахователите. Като се преместих от Дрезден в Мюнхен ми се вдигна застраховката с 15% при все че в Дрезден карат като диви селяни. Просто в Мюнхен където живея коли под 30к текуща оценка рядко се виждат и като удраскат някоя бронята се поръчва нова и се пребоядисва. Но както казва Димитър, тук говорим за разлики от 10-20% макс. Не си струва да се мисли толкова.

Дилемата в България е дали ще почнат всички на ниско и джигитите ще ги цакат нагоре. Или ще почнат всички високо и прилежните ще им намаляват с времето таксите. Тук е вторият вариант, но не го виждам това в България как ще стане. Като млад шофьор почнах на 1500евро, сега след 10 години съм на 400.

Нещо пак не разбрах, каква е идеята на скъпата кола да и е по-висока ГО, това е застраховка, която покрива щетите на другите, не на твоята кола! Точно обратното, ако скъпите коли са много, то на всички (и тия с евтините коли) трябва да им се вдигнат ГО, защото изплащаните суми са по-големи.

Според мен и ти и Митко бъркате каско с ГО, може би при вас вървят в пакет, затова. Тука са си съвсем отделни застраховки, ГО не покрива никакви щети по собствената ти кола.

Последна промяна Цецо на Пон Ное 25, 2019 11:50 am, променена общо 1 път

Пон Ное 25, 2019 11:36 am
Профил ICQ

HCL написа:
Цецо, за скъпата кола има логика да се плаща по-висока ГО защото щетите по нея са по-скъпи.

щети по твоята кола с твоята ГО никога не се изплащат ;-)

Твоята застраховка е за щети причинени на трети лица. В твоя смисъл ако караш по-нова кола с ABS и разните там асистенти би трябвало да плащаш по-ниска ГО спрямо да кажем някой с таралясник дето няма даже ABS...

Пон Ное 25, 2019 11:49 am
Профил

Казвах ви аз ама ...

https://business.dir.bg/ikonomika/zastr ... ki-vodachi

А ние тук можеме да си чешеме клавиатурите колкото ни душа иска...

Пон Ное 25, 2019 1:01 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 257 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 18  Следваща