Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 69 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
И 6 пиновите процесори на мокрочип не са вече уникални. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
¶ написа:
след като почти не ги използвате.

От 5 проекта - всичките са ми с пикове. В момента друг процесор неползвам - за моя зла участ8) .
Проблема го хванах - сега мисля как да го разреша.
В режим на програматор програмира цялата памет от 0 до 7FF, а в режим на дебъгер, незнайно по какви причини (или може би знайно ама несме го чели 8) ). стига само до 6FF и не ми дава даже да го разширя до 7FF. А аз имам код там - и като го прати след ресет вектора на адрес примерно 0х776 и работа се осира. Та сега се боря да видя що става така. :?

Вто Май 23, 2006 12:26 am
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
В режим на програматор програмира цялата памет от 0 до 7FF, а в режим на дебъгер, незнайно по какви причини (или може би знайно ама несме го чели 8) ). стига само до 6FF и не ми дава даже да го разширя до 7FF. А аз имам код там - и като го прати след ресет вектора на адрес примерно 0х776 и работа се осира. Та сега се боря да видя що става така. :?

Ами на последните 256 байта програмната памет дебъгера разполага кода за комуникацията по време на дебъгването или нещо от тоя сорт. :D Или с други думи, по време на дебъгване не можеш да използваш последните 256 байта за твои цели. Имаш забрана и за определение клетки от RAM, там дебъгера си разполага свои променливи. Да не би да пишеш на асемблер ? Или на МокроЧипско C ? CCS тия неща си ги калкулира сам и веднага ти дава грешка (е, не винаги, щото с директиви #org или #rom съм го лъгал. По-скоро сам се лъжех, щото като прави верификация вместо неговия си код, намираше моят код 8O )

5 проекта сега, но преди това ? Далеч съм от мисълта, че си направил само 5 проекта и то с пикльовци :D

Вто Май 23, 2006 12:33 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Как 5 общо бе - 505 по може 8) Имах предвид, че в момента работя по 5 и всичките са с пикове. Ползвам HT-PIC компилатора и нямам никакви директиви за разполагане из паметта. Пък дали затова си има компилатор и линкер - те да си мислят къде какво да слагат. Тва направо ме разби - за пръв път ми се случва нещо такова - ма го открих преди 30 мин. и утре ша мисля как да го боря - за днес достатъчно се трудихме 8) .
ПП. Дето викаше Владо - ела тука да си починеш. Верно е :D .

Вто Май 23, 2006 12:50 am
Профил
Аватар

Мнение 
Досега не съм видял компилатор на който да не може да се управлява паметта. Но не се прави само с директиви, трябва да се пипне линкерския фаил.
Досега не съм имал проект в който да не се е налагало да пипам линкерския фаил.

Виж линкерския фаил за дебъгване и съответно за стенд алоун, там можеш да разбереш кои ресурси унищожава дебъгера.

Вто Май 23, 2006 10:01 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо, не е нужно да се ровиш в изходните файлове, за да видиш кои ресурси се заемат от дебъгера. В документацията на дебъгера си ги пише. ICD-тата на CCS заемат същите ресурси, както и ICD-1 и ICD-2.

Вто Май 23, 2006 11:13 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Ползвам HT-PIC компилатора и нямам никакви директиви за разполагане из паметта.
И аз имах такъв проблем преди около 2 седмици и питах тук във форума, но никои не ми отговори - само "сигурно ша е така... пробвай така..." И затова попитах в друг форум... и свърших работа. Но понеже е много шибано на хай-теч да менажираш паметта (рам и ром), затова си минах на майкрочипското С18. Кво като е на Microchip - върши работа и то доста добре.

Вто Май 23, 2006 12:23 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами аз лично затова не отговорих, щото хай-тека не го познавам.

Микрочипския компилатор при всичките си дефекти ми е най-удобен. Всъщност той доста напредна, но аз си бъхтя с една версия от преди година, че ако мина на ново - ще стане голяма кашата.

Вто Май 23, 2006 1:10 pm
Профил ICQ

Мнение 
абе какво плюете само няма нищо идеално на тоя свят , това че на някой му е трудно с някои процесори означава че или му е трудно да се абстрахира от до тук натрупаната информация или го марзи да проче инфото за новия процесор и се надява да кара по аналогия от това което знае, нима очаквате всички фирми да произвеждат еднакви процесори?!? или пък еднакви бъгове? няма такова нещо всеки прави каквото си знае, и ако е наложително да се ползва еди си кой процесор значи е наложително и да се чете за него,но определено е по трудно ако си свикнал с начина на описание на една фирма изведнъж да минеш на друга

Вто Май 23, 2006 2:15 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Като отворихте темата за тия малките пиклъовци, аз да попитам ! Някой ползвал ли ги е и има ли впечатления от тях ??? Дали Комет ги предлагат вече? Ерата колко им е голяма ?? :roll:

Вто Май 23, 2006 2:46 pm
Профил ICQ
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
Ако говориш за 10-ката, много отдавна ги има в Комет. Съвсем нормално си работят. Ако ползваш SOT-23-6 трудно се програмира (обикновено пиновете за програмиране са заети с нещо нискоомно, поне при мен е така), но може да се направи цокъл за програмиране от PLCC.

Вто Май 23, 2006 2:55 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Да, има в "кошмар електроникс " pic10F20x. А ератата - погледни на сайта колко е голяма. Нямам идея...

Вто Май 23, 2006 3:00 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Gogo написа:
затова си минах на майкрочипското С18.

Чипа е 16-та серия - затова ползвам тоя компилатор.

Вто Май 23, 2006 3:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
nik написа:
абе какво плюете само няма нищо идеално на тоя свят , това че на някой му е трудно с някои процесори означава че или му е трудно да се абстрахира от до тук натрупаната информация или го марзи да проче инфото за новия процесор и се надява да кара по аналогия от това което знае, нима очаквате всички фирми да произвеждат еднакви процесори?!?

Абе що не ни оставиш да си плюем каквото си искаме. Аз да не би да ти казвам ти какво да харесваш или не. И за твое сведение пиковете не са ми "нови" процесори а с тях съм почнал още когато имаха само един процесор ама това не ми пречи по никакъв начин да се отвращавам от тях. Айде моля ви се както аз не давам кфалификации за вас, така и вие да не давате за мен, най-малкото щото не се познаваме, т.е. нямаш си и най-малка идея какво се надявам и как искам да я карам и колко ме мързи (писна ми вече да го повтарям 8) ).

Вто Май 23, 2006 3:29 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Ти пък що се набираш вместо Колю :snakeman:

Вто Май 23, 2006 4:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Аз програмирам пик16ф84 пиша си програмите на асемблер.
Дебъгвам ги в мплаба и след като го сложа на платката следват няколко корекции.Тази технология явно не е най бърза.
Но за това което правя само асемблера е спасението например:
без значение по какъв път се движи алгоритама трябва да се изпулнява за еднакво време всичките му разклонения.
Няколко дена чета този форум.Ими става ясно че имам много за учене.
Сега уча Атмега 32 и искам да усвоя модерните технологии за дебъгване.Голяма част от съкращенията които използвате нищо не ми говорят.Боотлодер,джеитаг,СТК500 как се работи с тези неща за какво се използват как да си ги направя (хардуерните).

Румене това е едно твое мнение от миналата година. Оттогава не си мръднал много напред. Плещиш по форума разни глупости колко добър е любимия ти Proton и подобни.
Докато стигнеш ниво на което можеш да раздаваш преценки има много хляб да изядеш,ако изобщо някога достигнеш такова ниво като се има пред вид че си кон с капаци. Ама си и по зле щото на коня му ги слагат насила а твоите си ги слагаш самостоятелно.
Аман от такива като теб.

Вто Май 23, 2006 5:07 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 69 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща